Nogomet

Video: Nizozemska čarolija u 23 minute

Antonija Pavlić • subota, 05.06.2010.
Video: Nizozemska čarolija u 23 minute
Foto: EPA

U prijateljskoj utakmici odigranoj u Amsterdamu Nizozemska je s visokih 6:1 pobijedila Mađarsku, dok je Južnoafrička Republika s minimalnih 1:0 bila bolja od izabrane vrste Danske. Valja spomenuti i ozljedu glavnog motora nizozemske momčadi Arjena Robbena, koji je nekoliko minuta prije kraja utakmice teren napustio šepajući...

Reprezentacija Nizozemske pobijedila je pred 50.000 promatrača na Amsterdam Areni izabranu vrstu Mađarske s uvjerljivih 6:1, potvrdivši tako kvalitetu i talentiranost prije Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici, nakon što su ranije ovoga tjedna s 4:1 "isprašili" i veoma dobru Ganu.

Izbornik Oranja Bert van Marwijk poslao je na teren momčad u sljedećem sastavu: Stekelenburg, Van Bronckhorst, Heitinga, Mathijsen, Van der Wiel, Van der Vaart, Van Bommel, De Jong, Sneijder, Kuyt i Van Persie, a tokom igre je isprobao i mogućnosti Robbena, Andrea Ooijera, Klass-Jan Huntelaara, Eljera Elije, Demyja De Zeeuwa i Ibrahima Afellayeva.

No njegovi su planovi već u 6. minuti zadobili snažan udarac. Balazs Dzsudzsak je fantastično iskoristio slabu postavljenost nizozemske obrane i s desnog krila ušao u šesnaesterac te nakon malo promišljanja precizno loptu zavrnuo u suprotni kut Stekelenburgova gola.

Van Marwijkowim je momcima poslije toga trebalo nekoliko minuta da se saberu i na terenu postave autoritativno protiv momčadi koja neće nastupati na jugu Afrike. Konačno su uspostavili kakvu-takvu dominaciju, a u 21. ju je minuti materijalizirao Robin van Persie, iskoristivši požrtvovnu asistenciju Dirka Kuyta s desne strane. S tim se rezultatom otišlo na predah.

Početnih je nekoliko minuta drugog poluvremena pak proteklo u izjednačnoj igri, sve do trenutka kada su Nizozemci "poludili" i odlučili riješiti utakmicu. U 56. je minuti strijelac prvog pogotka lijepo namjestio ubačaj s lijeve strane kapetanu Van Bronckhorstu, a na njegovu je zarolanu loptu u sredini pravodobno naletio Wesley Sneijder.

U lijepoj je akciji mađarska obrana izigrana i osam minuta kasnije, kada se na listu strijelaca upisao Robben, a ubrzo je potom prizemnim udarcem s 20-ak metara rezultat povećao Mark van Bommel. U 74. je minuti briljantnu solo akciju s lijevog boka završio Eljero Elija, a konačan je rezultat "topom" iz daljine postavio Robben.

Domaćin nadolazećeg Svjetskog prvenstva također je upisao ohrabrujuću pobjedu i to nad Danskom. Jedini je zgoditak na Super stadionu postigao Katlego Mphela u 75. minuti.

Prijateljske utakmice, 5. lipnja:
Nizozemska - Mađarska 6:1
Južnoafrička Republika - Danska 1:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.06.2010. u 19:52
    sve je to fino i krasno, ali što sa bizarnom ozljedom Robbena?? On ostane na terenu i u 86. min. se ozlijedi kod rezultata 6-1 tako da pokuša prodat petu! Sad će morati bez njega, a to će ić malo (puno) teže...
    Obrisan korisnik