Nogomet

Španjolska veliki favorit

Matej Milanović • petak, 11.06.2010.
Španjolska veliki favorit
Foto: EPA

U skupini H Španjolska je izraziti favorit i ostale se reprezentacije ne mogu niti nadati prvom mjestu. Borba će se voditi za drugu poziciju i tu su u prednosti Čile i Švicarska. Honduras pak kreće kao najslabija reprezentacija na papiru i iz sjene će pokušati iznenaditi i doći do osmine finala...

Favorit skupine

Španjolska: Španjolska ima odličnu momčad i još bolje pojedince. Praktički nema pozicije na kojoj su slabi i imaju nekolicinu igrača koji mogu odlučiti utakmice, među kojima Torres, Villa, Xavi, Iniesta, Silva.

Španjolska je ne samo favorit skupine, već i najveći favorit cjelokupnog natjecanja. Sve osim naslova španjolska bi javnost smatrala neuspjehom. Za očekivati je da će u skupini biti prvi, nakon čega ih očekuje paklena osmina finala protiv Brazila, Portugala, ili Obale Bjelokosti.

Realne šanse za prolazak:

Čile: Na Svjetsko prvenstvo Čile ide po plasman u drugi krug. Imaju malo igrača koji igraju u najjačim ligama svijeta, no imaju jako dobar napad, u kojem ima nekoliko veoma opasnih igrača i to im je najveći adut. Otvorit će natjecanje protiv Hondurasa, u utakmici koju apsolutno moraju pobijediti, da bi potom sa Švicarskom odlučivali o osmini finala.

Švicarska: Švicarska je imala dosta problema u pripremnom razdoblju, no ima puno pravo nadati se drugom mjestu u skupini na Svjetskom prvenstvu. Nemaju zvijezda u sastavu, ali imaju nekoliko dobrih pojedinaca. Ključna utakmica u skupini bit će im protiv Čilea. Pobjeda u tom dvoboju mogla bi značiti plasman u idući krug.

Autsajder:

Honduras: Španjolska je nedostižna za Honduras, no protiv Čilea i Švicarske mogli bi iznenaditi i nadaju se prolasku u drugi krug. Međutim, da Honduras ispadne bez osvojenog boda nitko se ne bi iznenadio, jer su na papiru ipak najslabiji sastav skupine. Najveća snaga su napadači Carlos Pavon i David Suazo, dok je slabost manjak igrača koji imaju iskustvo igranja u jakim ligama i protiv jakih igrača. Ključan dvoboj igrači Hondurasa imat će na samom otvaranju. Ukoliko ne ostvare pozitivan rezultat sa Čileom teško da se mogu nastaviti nadati iznenađenju.

Utakmica koju nećete propustiti

Čile - Švicarska: Obzirom da je u skupini i Španjolska, moglo bi se očekivati da oni budu u najzanimljivijoj utakmici. Osim toga, Čile i Švicarska nisu prvorazredne reprezentacije. No, taj bi susret trebao odlučivati o drugom mjestu u skupini i plasmanu u osminu finala. Samim time utakmica bi trebala biti izuzetno borbena i zanimljiva, budući da i jednima i drugima poraz znači rani povratak u domovinu te je za očekivati da će igrači dati maksimum upravo u tom okršaju.

Igrač kojeg se isplati pogledati:

Xavi: Pola reprezentacije Španjolske zaslužuje mjesto u ovoj kategoriji, no Xavi je ipak jedna od najvažnijih karika. O njegovoj inspiriranosti jako ovisi igra njegove reprezentacije koja se bazira na posjedu lopte i strpljivom građenju napada. Proteklih sezona je već dokazao da je jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji, a u Južnoj Africi će imati priliku da se definitivno afirmira u nogometnoj povijesti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!