Nogomet

Vežite se, polijećemo!

Vedran Babić • petak, 11.06.2010.
Vežite se, polijećemo!
Foto: EPA

Nestrpljivo iščekivanje početka Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici približava se svome kraju. U petak, 11. lipnja u 16.00 sati reprezentacije domaćina i Meksika otvorit će 19. po redu svjetsku smotru. Cijeli svijet je uzbuđen, sve oči su uprte u najveći grad Johannesburg i njegov stadion Soccer City na kojem će se otvoriti, ali i zatvoriti natjecanje 11. srpnja. Neka spektakl započne!

"Napokon!", sigurno će biti reakcija golemog broja ljubitelja nogometa diljem svijeta. Najveće nogometno natjecanje napokon počinje, a otvorit će ga utakmicom u skupini A domaćin JAR i Meksiko. Bit će to pravi ispit za izabranike Carlosa Alberta Parreire kojima bi frenetična podrška njihovih navijača trebala dati dodatni impuls.

U ovakvim utakmicama uvijek je nezahvalno davati prognoze, no možemo biti sigurni u to da ćemo vidjeti borbu za svaki pedalj travnjaka. Obje momčadi su svjesne da bi im tri boda u ovoj utakmici značila neprocjenjivo mnogo u smislu povećanog samopouzdanja, ali i šansi za proboj u osminu finala.

Izbornik JAR-a Carlos Alberto Parreira: Poštujemo svakoga, ali se nikoga ne bojimo. Sjećam se kada sam preuzeo ovaj posao da su me ljudi na ulici zaustavljali i govorili mi da ih učinimo ponosnima. Prenio sam to igračima i rekao im da je njihova odgovornost da učine svoj narod ponosnim. Sada su spremni.

Domaćin će natjecanje otvoriti s nizom od 12 utakmica bez poraza iza sebe. Doduše, radi se o prijateljskim utakmicama protiv momčadi koje nisu iz samog svjetskog vrha, no taj podatak nije bezazlen, bez obzira na to što Bafani Bafani sigurno nedostaje utakmica s natjecateljskim nabojem. U posljednjoj provjeri s 1:0 su bili bolji od Danske i pokazali da se na njih može računati. Skupina A u koju su smješteni nije protkana prvoklasnim reprezentacijama (Francuska je daleko od željene forme) i JAR svakako može u osminu finala.

No, za ostvarenje tog plana trebat će im prvenstveno pobjeda protiv Meksika, koji također gaji nade u osminu finala. Izabranici Javiera Aguirrea u pripremnom su razdoblju prošli osjetno teže testove, pa su tako u generalci 3. lipnja s 2:1 porazili aktualnog svjetskog prvaka Italiju, dok su krajem svibnja doživjeli poraze od Engleske i Nizozemske. Ranije toga mjeseca odigrali su 0:0 s Ekvadorom i zatim s triput po 1:0 nadvisili Senegal, Angolu i Čile.

Izbornik Meksika Javier Aguirre: Utakmica protiv Italije bila je nevjerojatna iz naše perspektive. Pronalazili smo rupe u njihovoj obrani, dobro se kretali i sviđa mi se kako smo osvajali lopte. Ipak, moramo biti skromni, kako u porazu tako i u pobjedi, i ne dopustiti da nas obuzme euforija. Idemo bez straha - možemo pobijediti, možemo izgubiti, no barem možemo reći da smo ovdje.

Najbolji topnik priprema bio je Alberto Medina, strijelac četiriju pogodaka i upravo na njega će braniči Južne Afrike morati posebno obratiti pozornost. U napadu su, naravno, i Arsenalov Carlos Vela, Tottenhamov Giovani dos Santos i veteran Cuauhtemoc Blanco. S obzirom na dvojac u veznoj liniji Torrado - Guardado i na obranu koju predvodi Barcelonin Rafa Marquez, Meksiko se s pravom može proglasiti favoritom.

Uzevši aktualni igrački kadar u obzir, Južnoj Africi će trebati paklena podrška s tribina jer njihova reprezentacija nema toliko zvijezda kao nekada. Izbornik Parreira je odlučio izostaviti velikog Bennija McCarthyja, pa su tako predvodnici ove momčadi kapetan Aron Mokoena, veznjak Steven Pienaar i iskusni napadač Siyabonga Nomvethe.

Povijest nam kaže kako ni jedna reprezentacija domaćina nikada nije izgubila svoju prvu utakmicu na prvenstvu. Hoće li se tradicija nastaviti ili će je Meksiko prekinuti? Odgovore ćemo saznati kasnije poslijepodne. Svjetsko prvenstvo konačno počinje, uživajmo!

Veznjak Evertona najvažnija je karika južnoafričke reprezentacije, a svakako je i njen najkvalitetniji igrač. U neka prijašnja vremena reprezentaciju je nosio Benni McCarthy, a u ova današnja ta uloga pripada upravo 28-godišnjem Pienaaru, koji ima već dovoljno iskustva da povuče suigrače prema pobjedi.

Jednom riječju - ikona reprezentacije. To je 31-godišnji veznjak Gerardo Torrado koji iza sebe ima čak 114 nastupa za Meksiko. Radi se o integralnom dijelu meksičke momčadi, igraču koji povezuje niti igre i koji odrađuje golemi posao u sredini terena. Ako on bude raspoložen, domaćin se neće previše naigrati.

SP 2010. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Južna Afrika1:1Meksiko
Urugvaj0:0Francuska
1Urugvaj 34:0+47
2Meksiko 33:2+14
3Južna Afrika 33:5-24
4Francuska 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.06.2010. u 08:57
    Cuauhtemocoooo Blancoooo !!! legenda
    Obrisan korisnik