SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina A, 1. kolo, 11.06.2010, 20:30 h, Cape Town, Green Point Stadium, gledatelja: 64.100
Suci: Yuichi Nishimura (Japan), Toru Sagara (Japan), Hae Sang Jeong (Južna Koreja)
Urugvaj
Urugvaj
0:0(0:0) Francuska
Francuska

Urugvaj se obranio od jalovih Francuza

Branimir Korać • petak, 11.06.2010.
Urugvaj se obranio od jalovih Francuza
Foto: EPA

Drugi susret u skupini A Svjetskog prvenstva nije ponudio nogomet kakav smo priželjkivali. Tek na početku i na kraju utakmice bilo je nešto više uzbuđenja, ostatak susreta ponudio je samo razočaranje. Francuska i Urugvaj tek su na trenutke pokazali zašto su u Južnoj Africi...

Urugvaj
Francuska
Urugvaj
Francuska
1
Fernando Muslera
2
Diego Lugano
3
Diego Godin
6
Mauricio Victorino
9
Luis Suarez
(do 74')
10
Diego Forlan
11
Alvaro Pereira
15
Diego Perez
(do 88')
16
Maxi Pereira
17
Egidio Arevalo Rios
18
Ignacio Gonzalez
(do 63')
Pričuvni igrači
14
Nicolas Lodeiro
63'
13
Sebastian Abreu
74'
8
Sebastian Eguren
88'
Trener
Oscar Tabarez
2
Bacary Sagna
3
Eric Abidal
5
William Gallas
7
Franck Ribery
8
Yoann Gourcuff
(do 75')
10
Sidney Govou
(do 85')
14
Jeremy Toulalan
19
Abou Diaby
21
Nicolas Anelka
(do 72')
Pričuvni igrači
12
Thierry Henry
72'
15
Florent Malouda
75'
11
André-Pierre Gignac
85'
 
 
Trener
 

Zvučnija utakmica skupine A igrala se u večernjem terminu. Južna Afrika i Meksiko postavili su dovoljno visoko letvicu i očekivali smo i u ovom susretu dobar nogomet, međutim uslijedilo je razočaranje i pretežno dosadnih 90 minuta.

Obećavajući početak

Urugvaj je vrlo oprezno ušao u utakmicu bez obzira što je Tabarez u prvih 11 postavio i Suareza i Forlana. Klasni napadači bili su prilično odsječeni i do njih se pokušavalo doći dugim loptama, a ne kroz neku kombinatoriku.

Lloris ili lopta?

Od početka priprema za ovo Svjetsko prvenstvo vratari izražavaju nezadovoljstvo Jabulani loptom. Hugo Lloris je u nekoliko navrata tijekom ovog susreta radio pogreške koje su netipične za vratara visoke klase, lopta mu je ispadala i srećom po Francuze Suarez to nije uspio iskoristiti.

Već u šestoj minuti Francuzi su došli u priliku povesti, Ribery je iskoristio seriju pogrešaka u urugvajskoj zadnjoj liniji, ubacio loptu na pet metara, a Govou reagira vrlo loše i ne pogađa u odličnoj situaciji.

Punih 15 minuta trebalo je Urugvaju da uopće zaprijeti Llorisu. Čovjek koji ih je mogao dovesti u vodstvo je Forlan koji je lijepo pucao s ruba 16 metara, ali i Lloris je lijepo obranio. Bila je to važna obrana za Llorisa koji je u jednoj situaciji ranije iskazao priličnu nesigurnost.

30 minuta dosade

Uslijedilo je razdoblje loše i bezidejne igre, Urugvaj se i dalje uspješno branio, a Francuzi niti su pokazali ideju, a niti borbenost očekivanu za ovakvu utakmicu. U pojedinim trenucima francuskog napada po trojica-četvorica igrača su stajala na 40 metara od urugvajskog gola promatrajući što će napraviti igrač s loptom.

Prvo poluvrijeme tako je proteklo u vrlo slaboj igri. Francuzi potpuno bezidejni i jalovi, Urugvajci s previše napucavanja lopte prema Suarezu i Forlanu koji su lako hvatani u zamke zaleđa.

Naznake buđenja

Početak drugog dijela bio je nešto ambiciozniji s obje strane. I Urugvajci i Francuzi su očito dobili instrukcije na poluvremenu da krenu hrabrije prema golu protivnika i uspjeli su unijeti živosti u utakmicu.

STATISTIKA URU - FRA

Udarci: 6/12
Udarci u okvir: 3/3
Posjed lopte: 47%/53%
Prekršaji: 13/20
Točna dodavanja: 277/369

I dalje su izostajale veće prilike, Urugvajci su zaprijetili preko Forlana, a na drugoj strani iz daljine su pokušavali Gourcuff, Toulalan i Ribery, ali Muslera i dalje nije imao previše razloga za uzbuđivanje.

Sve do 73. minute smo "uživali" u pokušajima ulaska u šansu s obje strane, a onda velika prilika za Urugvaj. Nakon ubačaja rukom u igru, Suarez je koljenom skrenuo loptu do Forlana, a ovaj iz dobre pozicije s nekih 14 metara puca snažno, ali ne i precizno.

Raymond Domenech se u završnih 15 minuta odvažio i ubacio na teren Thierryja Henryja i Florenta Maloudu, a potonji je u 80. minuti dobro potegnuo s nekih 25 metara, no udarac je otišao pokraj gola.

Lodeiro dao posljednju priliku

Tragični Lodeiro

21-godišnji veznjak Ajaxa Nicolas Lodeiro neće po dobrom pamtiti debi na velikim natjecanjima. Ušao je u igru u 63. minuti, u 65. je dobio prvi, a u 81. minuti i drugi žuti karton te ostavio svoju reprezentaciju u problemima u završnici susreta. U dresu reprezentacije debitirao je ove godine u dodatnim kvalifikacijama protiv Kostarike, izborio se i za Južnu Afriku gdje je krenuo za zaborav.

U sljedećoj minuti Francuska dobiva priliku ipak slaviti. Nicolas Lodeiro zaradio je drugi žuti karton i ostavio svoju momčad s deset igrača, a vrlo brzo je to skoro iskoristio Thierry Henry.

U posljednjim trenucima regularnog dijela Francuzi su tražili jedanaesterac nakon što je lopta pogodila u ruku urugvajskog braniča poslije pokušaja Henryja, Francuska je posve pritisnula Urugvaj u 16 metara.

U 94. minuti posljednja velika prilika za Francusku. Malouda je srušen na 20-ak metara od urugvajskog gola i japanski sudac opravdano je dosudio slobodan udarac za Francusku. Henry je uzeo kratak zalet, ali Abreu je odlično skočio u živom zidu i glavom odbio loptu.

Ostalo je 0:0 u blijedoj predstavi u kojoj se rijetko moglo vidjeti nekakvih uzbuđenja. Francuzi nisu pokazali na čemu grade optimizam dok su Urugvajci pokazali tek da se mogu dobro braniti i da imaju izuzetno opasnog Forlana. Suprotnost njemu bio je Suarez koji je češće bio u zaleđu nego u posjedu lopte. Sve u svemu nakon prvog dana u skupini A nitko nije pobjegao niti zaostao. Sve četiri reprezentacije imaju po bod.

SP 2010. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Južna Afrika1:1Meksiko
Urugvaj0:0Francuska
1Urugvaj 34:0+47
2Meksiko 33:2+14
3Južna Afrika 33:5-24
4Francuska 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.06.2010. u 03:17
    Irci bi utrpali 2 gola Urugvaju :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.06.2010. u 23:12
    nemoguće koliko je veza Urugvaja loša, ne mogu vjerovati!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.06.2010. u 23:11
    ODLIČNO....VEĆ PRVI DAN JE RAZBIO SVE PREDRASUDE O FAVORITIMA....ŽIVIO NOGOMET!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.06.2010. u 23:10
    dosadna utakmica,bez prilika... francuzi ocajni!
    Obrisan korisnik
  • Captain Jack11.06.2010. u 22:48
    Koja očajna tekma,pogotovo su me Francuzi razočarali..zapravo,kakav klaun im je izbornik uopće me ne iznenađuje njihova igra..
    Captain Jack