Nogomet

Susjedova zelena ili manje zelena trava

Borna Rupnik • nedjelja, 13.06.2010.
Susjedova zelena ili manje zelena trava
Foto: EPA

Naši su susjedi svoje prve utakmice na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici odigrali istoga dana, a nedjeljne će scenarije, vrlo slične, pamtiti s dijametralno suprotnim dojmovima...

Nogomet uistinu zna biti okrutna igra. Četiri godine čekate Svjetsko prvenstvo, imate samo tri prilike u skupini izboriti ostanak na životu, a onda vas na krivi put skrene jedan detalj koji nikako niste mogli uvrstiti u svoje planove. Isto tako, nogomet uistinu zna biti prekrasna igra. Nikoga ne oduševite, vjerojatno ni sami sebe, a teren napustite s iznimno bitnom pobjedom u džepu.

To su na svojoj koži najbolje osjetili naši sjeverni i istočni susjedi, Slovenci i Srbi, koji će nakon prilično sličnih susreta protiv Alžira i Gane na kontu imati zlatna tri, odnosno teško nadoknadivih nula bodova.

Slovenija je izjednačenu utakmicu dobila zahvaljujući slaboj reakciji alžirskog vratara Fawzija Chaouchija, koji je krenuo putevima Roberta Greena i osigurao svoje mjesto barem na YouTubeu, kad već nije u srcima navijača svoje reprezentacije. Koliko je vrijedan bio gol Roberta Korena najbolje pokazuje činjenica da Slovenci u sljedećih 90 minuta mogu napraviti možda i odlučujući korak prema osmini finala.

Srbija je izjednačenu utakmicu izgubila zahvaljujući neshvatljivoj pogrešci svog veznjaka Zdravka Kuzmanovića, koji se zaželio rukometa i darovao Gani jedanaesterac. Asamoah Gyan nije imao milosti, a Srbi će popravne ispite imati protiv Njemačke i Australije. Nije nemoguća misija, ali je vraški teška misija.

A cijela je priča utoliko zanimljivija što je Sloveniju s igračem više ostavio Abdelkader Ghezzal jednako nepotrebnim igranjem rukom, dok je Srbiju s igračem manje ostavio Aleksandar Luković nakon zapravo sasvim nepotrebnog prekršaja daleko od opasne zone.

I nije to sve: Srbija je prije početka prvenstva slovila za momčad koja bi trebala postići veće uspjehe od Slovenije.

Ti su današnji dvoboji još jednom dokazali zašto je nogomet, bez obzira u kakvoj ga formi prezentirala 22 čovjeka na terenu, najpopularniji sport na svijetu. Usprkos igri koja je uglavnom bila daleko od briljantne, o potezima s te dvije utakmice moći će se, po želji, razgovarati još danima.

I bez obzira je li netko u Hrvatskoj na svjetskoj smotri iz povijesno-zemljopisno-društvenih-i-ostalih razloga odlučio podržavati ove dvije reprezentacije ili upravo njihove protivnike, teško se može reći da mu je po posljednjem sudačkom zvižduku nedostajalo bar nekakvih emocija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 09:19
    zadnji puta kada sam gledao kartu (a bilo je to pred par minuta na google-u), slovenci su nam bili sjeverni, talijani zapadni, a mađari i srbi istočni susjedi. zas se nešto u međuvremeno promijenilo?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 00:55
    Nije Hrvatska Zagreb i okolica.....nama doli su sjeverni
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.06.2010. u 23:52
    iako bi volio da prođe slovenija dalje nevjeujem.. a što se tiće srbije mislio sam navijati za njih jer sam mislio da neće okljevati negi ići na pobjedu ali nisu pa mi je drago što su izgubili zaslužili su
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.06.2010. u 23:28
    Naši sjeverni susjedi su valjda Mađari, a Slovenci su naši zapadni susjedi - koliko god nekima bilo krivo zbog toga ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.06.2010. u 23:15
    pokušavaš navijat protiv slovenaca pa oni dobe....misliš si, pa srbi imaju dobru repku, mogli bi daleko..na kraju skužiš da sve to nema smisla jer naših nema tamo..fućka mi se za susjedovu travu..želim samo dobar nogomet ..."Zee Germans"? http://www.youtube.com/watch?v=sqCKg0xSKso
    Obrisan korisnik