SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina D, 1. kolo, 13.06.2010, 20:30 h, Durban, gledatelja: 62660
Suci: Rodriguez, Camargo, Morin (svi Meksiko)
Njemačka
Njemačka
Lukas Podolski 8'
Miroslav Klose 26'
Thomas Müller 68'
Cacau 70'
4:0(2:0) Australija
Australija

Elf demonstrirao moć

Nikola Vlahović • nedjelja, 13.06.2010.
Elf demonstrirao moć
Foto: EPA

Nakon što su danas pobjede zabilježili Slovenija i Gana, jednako uspješni večeras su bili i igrači Njemačke koji su s 4:0 svladali Australiju. Njemačka je u svim segmentima nadigrala svoje suparnike i tako došla do najuvjerljivije pobjede na Svjetskom prvenstvu dosad.

Njemačka
Australija
Njemačka
Australija
1
Manuel Neuer
3
Arne Friedrich
6
Sami Khedira
7
Bastian Schweinsteiger
8
Mesut Özil
(do 74')
10
Lukas Podolski
(do 81')
11
Miroslav Klose
(do 68')
13
Thomas Müller
14
Holger Badstuber
16
Philipp Lahm
17
Per Mertesacker
Pričuvni igrači
 
Cacau
68'
 
Mario Gomez
74'
 
Marko Marin
81'
Trener
Joachim Löw
1
Mark Schwarzer
2
Lucas Neill
3
Craig Moore
4
Tim Cahill
5
Jason Čulina
7
Brett Emerton
(do 74')
8
Luke Wilkshire
11
Scott Chipperfield
13
Vincent Grella
(do 46')
16
Carl Valeri
19
Richard Garcia
(do 64')
Pričuvni igrači
 
Brett Holman
46'
 
Nikita Rukavytsya
64'
 
Mile Jedinak
74'
Trener
Pim Verbeek

Zadnju utakmicu trećeg dana Svjetskog prvenstva na stadionu Moses Mabhida odigrali su Njemačka i Australija. Nijemci su s pomlađenom momčadi ispraćeni na ovo Svjetsko prvenstvo kao veliki favoriti, dok su Australci došli s nadom da se mogu plasirati među 16 najboljih momčadi. Za taj plasman trebat će im puno bolja igra od one koju su večeras pokazali. Naime, Njemačka je "razmontirala" Australiju i sasvim zasluženo došla do visoke pobjede.

IGRANJE RUKOM

Na početku drugog poluvremena pred golom Njemačke rukom je igrao Mertesacker. Točnije, lopta je braniča Njemačke pogodila u ruku, a Australci su tražili jedanaesterac, međutim, glavni sudac Marco Antonio Rodriguez nije pokazao na bijelu točku.

Prvu veliku priliku na utakmici imali su igrači Australije. Iz neposredne blizine pucao je Garcia, ali obrana Njemačke uspjela je blokirati udarac, požrtvovno se bacio kapetan Lahm. Međutim, odmah su u šestoj minuti uzvratili igrači Elfa. Nakon pogreške veznog reda Australije u odličnoj prilici našao se Miroslav Klose, ali Schwarzer se istaknuo obranom.

Ipak, dvije minute nakon toga ni Schwarzer nije uspio spasiti Australiju. Lijepu akciju odigrali su Thomas Muller i Lukas Podolski. Muller se odlično ubacio u šesnaesterac Australije i vratio povratnu loptu na koju je naletio Podolski i silovito je zakucao u mrežu Australije.

NJEMAČKA - AUSTRALIJA

Udarci: 16/8

Udarci u okvir: 10/2

Posjed lopte: 55%/45%

Prekršaji:10/19

Točna dodavanja: 470/374

Puno je problema imala zadnja linija Australije. Lukavo je u 23. minuti lijevom stranom prošao Podolski i poslao loptu u šesnaesterac Australije, ali perfektnu šansu promašio je Klose. Brzo se Klose iskupio za taj promašaj. Lahm je poslao dugu loptu, a Klose je prevario istrčalog Schwarzera i glavom pogodio za uvjerljivih 2:0. Teško je živjela Australija u tim trenucima, a u 30. minuti mogli su primiti i treći pogodak. Sam pred vratarom Australije našao se Mesut Özil, lukavo ga prebacio, ali je loptu s gol-crte izbio Neill.

Pet minuta prije kraja prvog poluvremena ponovno se u odličnoj prilici našao Mesut Özil, ali ni ovaj put nije uspio svladati Schwarzera. Spori braniči Australije nikako nisu mogli parirati vrlo raspoloženim Nijemcima. Nakon što su ostali s igračem manje, Australci su zamalo ponovno kapitulirali, ali Klose je još jednom promašio vrlo izglednu priliku, a u nastavku napada Socceroosi su se uspjeli nekako obraniti.

CRVENI KARTON

Niz crvenih kartona nastavio se i u posljednjoj današnjoj utakmici. Naime, danas su crveni karton dobili Alžirci i Srbi, a u 56. minuti izravni crveni karton dobio je Tim Cahill. Napadač Australije neoprezno je srušio Schweinsteigera, a sudac mu je olako pokazao crveni karton.

Skoro svaki napad Njemačke "mirisao" je na gol, a u 68. minuti Schwarzer je morao i po treći put vaditi loptu iz svog gola. Odlično se mladi Thomas Muller oslobodio svojih čuvara i efektno pogodio za svoj prvi gol u reprezentativnom dresu. Međutim, Nijemci nisu tu stali, tek što je ušao u igru Cacau se upisao u strijelce, a za pogodak mu je asistirao Mesut Özil. Pred kraj utakmice Australci su mogli postići počasni pogodak, ali udarac Rukavytsya bez problema je obranio Neuer.

Ovom visokom pobjedom Njemačka je zasjela na čelo skupine D te ima isti broj bodova kao i Gana. Premda im nedostaje Michael Ballack, Njemačka je pokazala da i bez njega može odigrati fenomenalnu utakmicu. Ipak, treba priznati da se snaga Njemačke ne smije ocjenjivati na temelju utakmice s ovakvom Australijom, koja je djelovala veoma nezainteresirano. Pobjeda Njemačke sasvim je zaslužena, a odlična i povezana igra potvrdila je da su Nijemci favoriti skupine D.


SP 2010. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Srbija0:1Gana
Njemačka4:0Australija
1Njemačka 35:1+46
2Gana 32:204
3Australija 33:6-34
4Srbija 32:3-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 10:14
    Stroj je uključen i pitanje je samo koliko je goriva u rezervoaru! Svaka čast, ovako se igra bez kalkulacija i raznoraznih alibija (grešaka golmana i sl.). Inače, osobno, isto na startu očekujem od Italije i Brazila (Argentina je zakazala realizacijom, ne i igrom), a uz sve Engleske, Nizozemske... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • cameosis14.06.2010. u 10:10
    ajde brane ne prdi, eduardo ima više veze s hrvatskom nego ti -- koga boli kifla odakle su njihovi preci -- pojam "nacije" se etablirao tek u 19. stoljeću, prije je ljudima to bilo totalno nepoznato i pucao im k*rac za to. a sad nazad na temu: ja kao najveći "ljubitelj" njemačke... [više na forumu]
    cameosis
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 02:02
    ma naprid švabe mislio sam da će igrat oprezno ko i svi do sad ali svaka čast
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 00:34
    Kad Eduardo zabija za Hrvatsku svi sute o drzavljanstvu,on nema veze sa Hrvatskom,ovi barem zive u Njemackoj.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 00:31
    Aj koga više briga jel ko podrijetlom iz Uzbekistana...zvučite ka klinci od 15 godina na NS(skinhead) forumima... Inače,čestitke Njemačkoj na uvjerljivoj igri,i pobjedi,prvi su pokazali pravi napadački nogomet,i okomitu igru sa puno baluna u prostor,ovi ostali su većina davili u širinu.
    Obrisan korisnik