Nogomet

Logika govori Španjolska i Čile

Branimir Korać, Marin Vuković, Vedran Babić • srijeda, 16.06.2010.
Logika govori Španjolska i Čile
Foto: EPA

Pred Vama je novi krug Sportnetovih prognoza, u kakvoj smo formi - bolje je reći promašaja - a nadamo se kako će ovo biti napokon dan očekivanih ishoda. Vodeći se logikom favoriziramo Španjolce i Čileance, ali ovo Prvenstvo u dosadašnjem tijeku nije baš bilo previše logično. Favoriti ne igraju kako smo očekivali, zbunjuju i Vas i nas te se nadamo kako će s prvim susretom drugog kruga stvari početi sjedati na svoje mjesto. Naravno, to se nadamo zbog prognoze, nije baš da ćemo pasti u kolektivnu depresiju ako Španjolska i ostali velikani ne pobijede...

Honduras - Čile 13:30

Branimir Korać (dosadašnji omjer 1-2): Iako nema Pedra Moralesa, dat ću prednost Čileu. Ne vjerujem kako će to biti lagana pobjeda, ali i pobjeda od gola razlike će razveseliti Čileance i mene. Alexis Sanchez je igrač u kojeg polažem nade, u prilog ovom tipu ide i činjenica da će Honduras igrati bez svog prvog imena Davida Suaza, a čak i da on igra, nekako sumnjam kako bi mogli do pobjede. Možda prije do remija. Ovako, lagana prednost je na strani Moralesovih sunarodnjaka.

Prognoza: pobjeda Čilea

Marin Vuković (dosadašnji omjer 2-1): Svi se prognozeri, pa tako i oni najbolji, Sportnetovi, u svojoj namjeri da pogode ishod neke utakmice često vode raznim statističkim podacima ili usporedbama dviju reprezentacija, no nema te statistike ili Fifine ljestvice koja će predvidjeti očajnu i ziherašku igru većine sudionika najvećeg svjetskog nogometnog natjecanja. U nadi da će barem jedna reprezentacija bez muke i uvjerljivim nastupom opravdati ulogu favorita, svoj glas u ovom ogledu dajem Čileu, drugoplasiranoj momčadi južnoafričkih kvalifikacija koja je usto na putu do Južne Afrike postigla i najviše pogodaka. Bude li sve kako treba (a vjerojatno neće, jer takve sam sreće), prvi nastup Hondurasa na svjetskoj smotri nakon 1982. godine (i nezaboravne utakmice s Jugoslavijom) trebao bi započeti - porazom.

Prognoza: pobjeda Čilea

Vedran Babić (dosadašnji omjer 2-1): Drugoplasirana momčad južnoameričkih kvalifikacija moj je čvrsti favorit protiv Hondurasa koji je u pripremnom razdoblju upisao dva remija i doživio dva poraza, od kojih posebno boli onaj u generalci protiv Rumunjske (3:0). Izabranici Marcela Bielse su, pak, ostavili mnogo bolji dojam i u Južnu Afriku sletjeli na krilima četiri uzastopne pobjede. Čile na Svjetskom prvenstvu nije upisao pobjedu još od 1962. kada je bio domaćin turniru i očekujem da se ta gotovo 50-godišnja suša prekine.

Prognoza: pobjeda Čilea

Španjolska - Švicarska 16:00

Branimir Korać (dosadašnji omjer 1-2): Ovdje imam najmanje dvojbe. Španjolci su u svakom pogledu bolja momčad od Švicarske koja će trebati odigrati najbolju utakmicu unazad podosta godina da izbori barem bod. Španjolska je po meni prvi favorit za naslov prvaka, puno je kvalitetnija od Švicarske i morala bi slaviti. Možda će zbog prve utakmice biti ponešto nervoze u španjolskom sastavu, ali vjerujem kako i uz to imaju previše aduta za Švicarsku. U svim linijama su za klasu bolji i ne bi smjeli imati većih problema. Vjerojatno neće pregaziti Švicarsku kao Njemačka Australiju, ali pobjeda od dva pogotka razlike nije uopće nerealna.

Prognoza: pobjeda Španjolske

Marin Vuković (dosadašnji omjer 2-1): Pet sam južnoafričkih dana ispratio uz gotovo isti vapaj i nadu da će baš sljedećeg dana jedna od reprezentacija zaigrati onako kako ja to od nje i očekujem. Nakon prvoga dana zazivao sam ime Argentine, a kada me i ona razočarala svoje sam nade preusmjerio ka Englezima, pa Nizozemcima, Brazilcima... Svi su me odreda razočarali, a sada su na redu oni od kojih, to nije tajna, mnogi očekuju najviše. Europski prvaci Španjolci, vjerojatno i najuigranija reprezentacija na Svjetskom prvenstvu, odmjerit će snage sa Švicarcima i ako se mene pita - upisati pobjedu. Sve je u ovoj utakmici na strani Španjolske, fantastična momčad, trenutačna forma, pa i statistički podatak da u 18 službenih susreta sa Španjolskom, reprezentacija Švicarske nije slavila niti jednom.

Prognoza: pobjeda Španjolske

Vedran Babić (dosadašnji omjer 2-1): Ovo je bar lako. Španjolci su neosporno puno jači od Švicarske i očekujem njihov agresivan pristup od prve minute, sličan onome koji je imala Njemačka protiv Australije. Aktualni europski prvak vjerojatno ima papirnato najjaču momčad na cijelom Prvenstvu i bez previše ustručavanja mogu garantirati da će to večeras i pokazati. Najveća prednost Švicaraca može biti ta što mogu istrčati na travnjak rasterećeni, no to im barem u ovoj utakmici neće biti dovoljno.

Prognoza: pobjeda Španjolske

Južnoafrička Republika - Urugvaj 20:30

Branimir Korać (dosadašnji omjer 1-2): Urugvaj se uspješno obranio protiv Francuza, a protiv Južnoafrikanaca teško da će se baš tako povući te bi do izražaja trebao doći sjajni napadački dvojac Diego Forlan - Luis Suarez. Forlan nije bio loš protiv Francuske, ali zato je Suarez odigrao utakmicu ispod svake kritike i htjet će se ovdje iskupiti. Protiv fizički snažne Južne Afrike neće biti lako, domaćin je već zagorčao život Meksiku, ali vjerujem kako će Forlan i Suarez biti tehnički preteška zadaća za domaću obranu. Vrijeme je da napadači prorade na ovom Prvenstvu.

Prognoza: pobjeda Urugvaja

Marin Vuković (dosadašnji omjer 2-1): Na početku drugog kruga ponovno se vraćamo domaćinu, kojeg nakon iznenađujućih 1:1 s Meksikom čeka ogled s Urugvajem koji bi eventualnog pobjednika gurnuo na korak do plasmana u drugi krug. Nakon što sam svjedočio predstavama obiju reprezentacija u prvome kolu, imam zaista nezahvalan zadatak i poprilično sam pesimističan po pitanju pogađanja ishoda ove utakmice. Ipak, bez obzira na prednost domaćeg terena, kao svoga favorita proglasit ću Urugvaj u nadi da će napadački par Luis Suarez i Diego Forlan prekinuti golgeterski post.

Prognoza: pobjeda Urugvaja

Vedran Babić (dosadašnji omjer 2-1): Zaista težak par za prognozu. Domaćini su odigrali sasvim solidnu utakmicu na otvaranju protiv Meksika i uzeli bod, dok je moj favorit za drugi krug, Urugvaj, bunkerom protiv Francuza mnogima ostao dužan, pa tako i meni. Sigurno je da će protiv JAR-a zaigrati malo slobodnije i otvorenije, no vjerujem da će i motivirani domaćini nošeni bučnim navijačima dati svoj obol, nadam se, napokon malo kvalitetnijoj utakmici. Iako i dalje favoriziram Urugvajce za prolaz u osminu finala, mislim da će to ipak izboriti u posljednjoj utakmici protiv Meksika.

Prognoza: neriješeno

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • dajmituprijavuvecjednom16.06.2010. u 18:05
    hahaha treba otići do kladionice i igrat suprotno kako vi velite! pare se dižu sto posto! :D
    dajmituprijavuvecjednom
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 12:58
    Čile pobjeđuje, ali igrom nikoga neće ostaviti bez daha. Disciplina, pametan pristup, vrhunska analiza protivnika = Marcelo Bielsa. Svejedno, navijam za njih! Urugvaj - ponovo kartonijada, a možda (u što iskreno sumljam) i odigraju nešto.... Španjolska - pustimo mahere da odigraju, želim(o) im svu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • danchy16.06.2010. u 12:39
    a što je to jar pokazao? igrali su bunker i na kontre. da je meksiko bio malo koncentriraniji u završnici mogao je vodit 2-3 razlike na poluvremenu
    danchy
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 12:10
    Samo mi nije jasno zašto svi tolko favoriziraju Urugvaj - pa u prvoj tekmi protiv Francuza (koji su igrali očajno) nisu pokazali ništa, osim par bljeskova Forlana a valjda je danas jasno da jednu ekipu ne može vuči samo napad (izvrsna paralela s Realom) ma kolko bio dobar. Iako igraju čvrstu obranu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 11:07
    ajde španci, dajte malo nogometa. i nek debeli Humberto zabije kojega.
    Obrisan korisnik