Nogomet

Prvo kolo ostavilo puno upitnika

Bernard Jurišić, Tomislav Pacak, Marin Vuković, Borna Rupnik • srijeda, 16.06.2010.
Prvo kolo ostavilo puno upitnika
Foto: EPA

Prvo kolo Svjetskog prvenstva je iza nas i mnoga pitanja još uvijek nisu dobila odgovor. Četvorica Sportnetovih novinara ocjenjuju viđeno i najavljuju očekivanja za nastavak natjecanja...

Zabrinjava li do sada viđena kvaliteta nogometa?

Bernard Jurišić: Ne zabrinjava, jer ovo jest današnji nogomet. U najavnom tekstu sam prognozirao da će ovo prvenstvo ponuditi puno mučenja i ružnog nogometa, a prvo kolo ponudilo je upravo to. Međutim, treba reprezentacijama dati i malo kredita, jer nitko ne želi izgubiti prvu utakmicu i rizik je na startu najminimalniji. Već od drugog kola mnoge će reprezentacije morati otvoriti karte i ponuditi nešto više, ako ne žele biti u prvom kontigentu reprezentacija koje će napustiti Južnu Afriku.

Tomislav Pacak: "Nogometni napredak" već neko vrijeme uglavnom znači sve kompaktnije obrane, sve djelotvornije taktike zaustavljanja protivnika, pa tako možemo konstatirati da je prvo kolo donijelo popriličan nogometni napredak ostatka svijeta. Razlika između Brazila, Italije ili Francuske u odnosu na Novi Zeland, Sjevernu Koreju ili Honduras više nije ni izbliza tako velika kao prije. Da li je to lijepo za gledati? Nije, ali već dugo nije lijepo gledati "bunkere" slabijih momčadi protiv jačih - bolji nogomet ćemo vidjeti kada se namjere favoriti jedan na drugoga, odnosno kada u 2. i posebno 3. kolu netko bude morao ganjati rezultat.

Borna Rupnik: Dosadašnji nogomet nikoga nije oduševio, osim zagriženih ljubitelja taktičkog nadmudrivanja, no mislim da još nema mjesta panici. Tek je prvo kolo u kojem je većini reprezentacija prioritet ne izgubiti, a neki se možda još uvijek traže. Sumnjam da su brojna vrhunska imena zaboravila igrati nogomet i vjerujem da će u narednim utakmicama, kada bude manje prostora za kalkulacije, biti ofenzivnije i atraktivnije igre.

Marin Vuković: Kvalitetom nogometa u dosadašnjem tijeku Svjetskog prvenstva u potpunosti sam razočaran, a posebno zabrinut bit ću nastavi li se slična praksa i u drugom krugu natjecanja. Umjesto uživanja u majstorijama najboljih nogometaša svijeta, dosadašnje su se utakmice svele na 90-minutnu muku i borbu sa snom i dosadom dok čekamo barem jedan potez koji će nas podsjetiti da nogomet može biti i lijepa igra. Previše "ziheraštva" u igri, previše straha, kalkuliranja, kukavičluka uz minimalan i gotovo nepostojeći rizik. Većina reprezentacija prije svega ne želi primiti pogodak ili izgubiti utakmicu, a pritom zaboravljaju da je najbolji način za izbjegavanje poraza tako da utakmicu - dobiju.

Tko je od favorita impresionirao, a tko razočarao?

Bernard Jurišić: Prema rezultatu i prikazanom na travnjaku, samo njemački i nizozemski navijači mogu biti zadovoljni i maksimalno optimistični nakon prvog kola. Nijemci i Nizozemci napunili su se samopouzdanjem koje će ih u nastavku prvenstva činiti još opasnijim. S druge strane, glavobolja muči navijače Francuske i Španjolske, koji su najviše razočarali igrom (Francuzi) i rezultatom (Španjolci).

Tomislav Pacak: Očigledno je samo njemačka reprezentacija nadmašila očekivanja i po hitnom se postupku svrstala među favorite za naslov. Svi ostali pokazali su više ili manje mana, s time da španjolsku, brazilsku i englesku predstavu smatram boljom nego što rezultat pokazuje, a argentinsku, nizozemsku i posebno francusku lošijom nego što je za očekivati po "papiru".

Borna Rupnik: Izrazito pozitivnu ocjenu zaslužili su samo Nijemci. Nad svima drugima ostao je znak upitnika, bilo zbog rezultata (Italija, Engleska, Španjolska), bilo zbog izvedbi koje nisu sasvim ispunile visoka očekivanja (Brazil, Argentina, Nizozemska). Naravno, prerano je za bilo kakvu euforiju ili otpisivanje.

Marin Vuković: U situaciji kada iznimno mali broj reprezentacija uopće može dobiti bilo kakvu prolaznu ocjenu, nije teško pronaći onu jednu jedinu koja me na neki način impresionirala. Svoj glas dat ću njemačkoj reprezentaciji koja je u prvome kolu upisala najuverljiviju pobjedu te pokazala htijenje, čvrstoću, odlučnost, profesionalnost i nogomet kakav bismo u nastavku prvenstva željeli vidjeti od još poneke reprezentacije. Popis onih od kojih sam očekivao daleko više zaista je dug: Argentina, Engleska, Nizozemska, Italija, Brazil, Portugal, Obala Bjelokosti, svima njima drugi krug bit će prilika da pokažu kako ipak nisu zaboravili igrati nogomet.

Koja od manjih reprezentacija ima šansu za odličan rezultat?

Bernard Jurišić: Južna Koreja napravila je veliki posao pobjedom protiv Grčke i još jedan pozitivan rezultat mogao bi značiti i prolaz u osminu finala. S obzirom da se tamo križaju sa skupinom A u kojoj nitko ne izaziva posebno strahopoštovanje, Korejci bi "na mala vrata" mogli poskočiti i dalje od osmine finala. I Slovenci su napravili veliki posao praktično izbacivši Alžir iz kombinacija, pa bi ih jedan pozitivan rezultat protiv favoriziranih Amerikanaca i Engleza zacijelo gurnuo prema prolasku skupine.

Tomislav Pacak: Za Švicarce sam i uoči SP-a napisao da imaju potencijal ugodno iznenaditi, oni će nastaviti biti vrlo tvrd orah svakom protivniku. Južna Koreja je također vrlo ugodno iznenadila, njima bi i ždrijeb mogao biti naklonjen da se čak približe uspjehu s domaćeg SP-a i dosegnu makar četvrtfinale.

Borna Rupnik: Posljednjom utakmicom prvog kola dobru su najavu svojim navijačima poslali Švicarci, a ranije se pozitivnim dojmom nametnula reprezentacija Južne Koreje. I jednima i drugima osnovni je cilj još uvijek samo proći u osminu finala, no prema zasad viđenom mogli bi kući itekako zadovoljni. Novi Zeland već je ostvario odličan rezultat: osvojili su bod, postigli gol i primili priznanje za upornost i borbenost.

Marin Vuković: Osim njemačke reprezentacije, od koje se dobar i čvrst nogomet uostalom i očekivao, po mom mišljenju najviše je u prvom krugu pokazala Južna Koreja. Ji-Sung Park i društvo odigrali su više nego dobru utakmicu, potpuno nadigrali Grke u svim elementima nogometne igre i najavili da su na ovo natjecanje došli izuzetno dobro pripremljeni. Prije osam godina mnogi su dobar plasman Južne Koreje pripisali domaćem terenu i domaćinskom suđenju, no ovaj bi put mogli iznenaditi i daleko od svoga doma.

Na koja ćemo pitanja dobiti odgovore u drugom kolu?

Bernard Jurišić: Gomila je pitanja na koja ćemo dobiti odgovore u drugom kolu. Primjerice - jesu li Francuzi uistinu u raspadu, jesu li Slovenci legitiman kandidat za prolaz dalje, je li njemački poker u australskoj mreži realan pokazatelj njihove snage, jesu li Sjeverni Korejci sposobni materijalizirati svoju disciplinu i čvrstoću. To je samo nekoliko otvorenih pitanja, a nanizati bismo ih mogli još na desetke. Jedna od najzanimljivijih utakmica nama će biti okršaj između Grčke i Nigerije, u kojemu ćemo još jednom provjeravati snagu našeg najvećeg konkurenta za odlazak na EP 2012.

Tomislav Pacak: Moći ćemo puno realnije ocijeniti mogućnosti mnogih reprezentacija, pa se iz te perspektive najviše veselim susretima Južna Koreja- Argentina, Njemačka - Srbija, Brazil - Obala Bjelokosti i Čile - Švicarska. Smatram da će usprkos kiksevima Talijani, Španjolci i Englezi potvrditi klasu i (relativno) lako proći dalje, iako jasno Furiju sada čeka imperativ pobjede u oba susreta.

Borna Rupnik: Sljedećih 90 minuta bit će ključno za Italiju, Englesku i Španjolsku, ekipe koje će morati pokazati je li rezultat iz prvog kola bio iznimka ili ih muče neki ozbiljniji, dugoročniji problemi. Osim toga, čini se da će dobar dio nogometaša morati odgovoriti na pitanje kako se snalaze u zimskim uvjetima.

Marin Vuković: Osobno se nadam dobiti odgovor na pitanje isplati li se u modernom nogometu igrati otvoreno, napadački, ili će budućnost ovoga sporta pisati neki drugi pobjednici, oni kojima posjed lopte od 30 posto i jedan udarac na gol predstavljaju zadovoljavajući učinak, a destrukcija dobiva prednost ispred produkcije. Poučen iskustvom nedavnog finala Lige prvaka, iskreno se nadam da Svjetsko prvenstvo neće zakucati novi čavao u lijes oku dopadljivog, napadačkog i produktivnog nogometa. Prvi krug natjecanja nije ponudio baš nikakvo ohrabrenje.

Prema do sada viđenom, Hrvatska bi na ovom SP-u...

Bernard Jurišić: ... već nakon prvog kola osigurala titulu svjetskog prvaka ;-). Teško je reći što bi napravila Hrvatska, ali da bi se mogla uspješno nositi s apsolutno svakom reprezentacijom koja je stigla u Južnu Afriku - to bih uvijek i svugdje potpisao. Hrvatska je vjerojatno najbolja reprezentacija na svijetu koja nije stigla u Južnu Afriku i trebat će nam još neko vrijeme da odtugujemo činjenicu da nismo "dolje".

Tomislav Pacak: Igrala kao na Euru 2008. Protiv slabijih (a takva je većina, na žalost ili na sreću) bismo izgledali kao protiv Austrije (muku bi mučili, uz malo sreće pobijedili), protiv al pari suparnika bi izgledali kao protiv Turske, a protiv onih najjačih bismo bili u svojim standardnim izdanjima, kao protiv Njemačke - odlični, s vrlo dobrim šansama protiv svakoga. Činjenica je da bi i Hrvatska naišla na zatvorene protivnike kakve je teško probiti, ali isto je tako činjenica da smo bolji od većine ovih reprezentacija. Nažalost, SP nije turnir 32 najbolje svjetske selekcije, nego 32 selekcije koje se uspiju plasirati. Mi nismo, a kada vidimo kako se ovdje igra - i tko sve tu igra - počinjem uviđati kakav je to neuspjeh bio. I više ne mislim da je plasman sam po sebi uspjeh, ne dok Hrvatska ima Top 10 reprezentaciju.

Borna Rupnik: ...mogla proći jako dobro, no ne treba se zavaravati - lako je moguće da bi i naši nogometaši prvenstvo otvorili oprezno kako ih neki kiks ne bi sputao već na samom početku. Konačan plasman Hrvatske ovisio bi ponajprije o raspoloženju naših kreatora igre, te bočnih igrača, koji bi bili zaduženi za probijanje čvrstih blokova i obrambenih taktičkih postavki.

Marin Vuković: Teško je objektivno procijeniti kakve bi izglede imala Hrvatska na ovom Svjetskom prvenstvu, obzirom na sve subjektivne i objektivne poteškoće s kojima bi se susreli naši reprezentativci. Od žestoko kritiziranog "Jabulanija", preko problematičnih nadmorskih visina, do činjenice da bismo nastupili bez Nike Kranjčara, lako je moguće da bi se i "kockasti" uklopili u sivilo dosad odigranih utakmica, ovisno o tome kakvo bismo društvo imali u skupini. Imamo li pak na umu nogomet kakav je pokazala većina reprezentacija, malo kome od nas se nije otelo pitanje: "Pa kako je moguće da nas ovdje nema?"

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 15:51
    Na ovom svjetskom prvenstvu Hrvatska reprezentacija sa ovim stručnim stožerom i ovom igrom može parirati samo sa : Grčka Alžir Slovenija Australija Novi-Zeland Slovačka ??? i Honduras.Za druge reprezentacije mi nemamo igru.Potencijal svakako imamo i to veliki !!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 09:12
    Hvala, j39, slažem se s tobom!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 08:46
    Ma ajde, trenutno nam je reprezentacija u rasulu. Nemamo golmana, pola obrane fali, Kranjcar ozlijedjen, sto je s Olicem? S kojim igracima bismo uopce igrali na prvenstvu? Inace jesmo jaki po imenima, ali trenutno smo u silasku. Mozemo mi reci "nismo imali srece protiv Ukrajine". Prava istina je -... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • GoGo717.06.2010. u 03:19
    Ja respektiram reprezentaciju maksimalno, za ovako malu zemlju mi čuda radimo u svim sportovima i nogomet (bar na reprezentativnoj razini) je naše najbolje oružje. To nije upitno. Stvar je u tome da sam realan, nogomet je toliko napredovao i nikoga više nije tako lako dobiti. Hvaliti svoje (možda i... [više na forumu]
    GoGo7
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 02:33
    Prema tebi dakle ni Englezi nisu nogometna velesila, nisu to ni Nizozemci, Argentinci nikako. Pa živio onda taj svjetski nogomet gdi su samo Brazilci i Talijani velesile, niti jedna druga reprezentacija, jer ovi prije nabrojani nemaju 'nikakav uspjeh vrijedan spomena' od, kaj ja znam koju godinu ti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik