Nogomet

Slovenci u lovu na povijest

Vedran Babić • petak, 18.06.2010.
Slovenci u lovu na povijest
Foto: EPA

Pred nama je vjerojatno i najvažnija utakmica skupine C, utakmica koja bi trebala dati ime drugog putnika za osminu finala, ako računamo da će onaj prvi (ne nužno i u poretku) biti Engleska. Na stadionu Ellis Park u Johannesburgu sastaju se reprezentacije Slovenije i SAD-a, koje su prvo kolo prošle neporažene. I jedni i drugi znaju da im pobjeda otvara vrata drugog kruga i shodno tome će i ulog biti veći pa nas sigurno čeka velika bitka kroz svih 90 minuta.

Nakon vrlo dobrih predstava u prvom kolu, vrijeme je za međusobni obračun Slovenije i SAD-a. Njihov susret i prije početka natjecanja mnogi su okarakterizirali kao ključnim za prolaz u osminu finala, a tako će vrlo vjerojatno i biti jer teško je za očekivati da će Alžir krenuti stopama Švicarske i kreirati senzaciju pobjedom protiv Engleske.

Naši susjedi Slovenci postali su pravi junaci u svojoj zemlji poslije pobjede upravo nad Alžirom. Sretni pogodak kapetana Roberta Korena u završnici utakmice donio im je prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu u povijesti i slavu koja će dugo trajati. Bila je to jedna od onih utakmica prvog kola koja nije ponudila puno toga glede kvalitete u napadačkoj igri, ali je zato pokazala da Slovenija djeluje dobro u obrani i da ju je teško probiti. Možda su Alžirci bili nedovoljno sposobni i možda će nas Amerikanci uvjeriti u suprotno, no to tek moramo vidjeti.

Robert Koren, kapetan Slovenije: Amerikanci su bili sjajni protiv Engleza. S našim trenerom smo proučili njihove snage i slabosti. Imamo još dvije utakmice u skupini i puno je bodova u igri za nas ako želimo izboriti drugi krug.

Slovencima pobjeda znači siguran plasman u drugi krug i pisanje nove stranice njihove nogometne povijesti. Nacija je u iščekivanju, a pritisak na leđima Matjaža Keka i njegovih igrača sve veći. "Ovo je za nas veliki izazov. Prije godinu dana smo se pripremali za utakmicu protiv San Marina, a danas za utakmicu koja nas može odvesti u osminu finala Svjetskog prvenstva. Ovo nije najveća utakmica u našoj povijesti, ali nam svakako može zagarantirati mjesto na nogometnoj karti svijeta", rekao je Kek.

U američkom taboru, pak, izborniku Bobu Bradleyu jedini je problem predstavljala ozljeda vratara Tima Howarda zadobivena protiv Engleske, no on je otklonjen. Američki veteran se uspio oporaviti i čuvat će mrežu svoje momčadi i protiv Slovenije, što je sjajna vijest za njegove suigrače, ali i navijače. U najavi utakmice Bradley je vrlo oprezan i o Sloveniji govori biranim riječima.

Landon Donovan, napadač SAD-a: Često čujem priče da se trebamo plasirati u drugi krug i da smo zapravo imali sreće sa ždrijebom, ali znamo da ništa nije sigurno. Ne smijemo podcijeniti Sloveniju. Moramo vidjeti što sve nije valjalo protiv Engleske i nastojati to popraviti.

"Oni su vrlo dobra momčad, a njihov izbornik Matjaž Kek je napravio sjajan posao. Dobro su taktički organizirani, igraju pametno i imaju dobru obranu. Također su pokretljivi i imaju pravi balans unutar momčadi. Gledao sam ih dosta puta i jako ih respektiram."

Osim Howarda, nitko od ostalih igrača nema problema ozljedama i Bradley će na raspolaganju imati najjači mogući sastav. Isto vrijedi i za Keka i njegovu momčad i nadamo se da će to značiti dobar nogomet, unatoč činjenici da je ovo utakmica s velikim ulogom i za jednu i za drugu reprezentaciju i da nas možda ipak čeka preslika većine utakmica prvog kola u kojima je primarna zadaća bila sačuvati praznu mrežu.

U reprezentaciji u kojoj nema zvijezda i koju čeka možda i najveća utakmica u povijesti, prisutnost kapetana je od vitalne važnosti. Robert Koren bio je strijelac jedinog pogotka protiv Alžira i njegova glavna zadaća bit će zadržati mirnoću i pribranost svojih suigrača, ali i biti glavna spona između obrane i napada.

Kako je utakmica za Sloveniju možda povijesna, tako je i SAD-u važna za održavanje nade za drugi krug. U utakmici u kojoj bi stopostotne šanse mogle biti rijetkost, iskustvo i efikasnost koju ima najbolji strijelac američke reprezentacije u povijesti, Landon Donovan, mogle bi biti presudne u realizaciji jedne od takvih.

SP 2010. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Slovenija2:2SAD
Engleska0:0Alžir
1SAD 34:3+15
2Engleska 32:1+15
3Slovenija 33:304
4Alžir 30:2-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 17:09
    Da sam ja bil na mjestu Handanovića i ja bi maknul glavu...( live komentar)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 12:34
    naprijed susjedi, mi na moru živimo od njih
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 10:30
    Pervan brije bradu ako Slovenija bude svjetski prvak.....ali svejedno necu navijat za njih. Kako su nan se nasladjivali sta nismo isli u JAR i sad bi ja triba za njih navijat? Kako da ne
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 09:53
    Svida mi se sto ameri nimalo ne podcjenjuju nase susjede i zbog toga mislim da slovenci nemaju niti malo sanse.ali nogomet je nogomet...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 08:35
    slovenia gre napred
    Obrisan korisnik