Nogomet

Puno velikana pred ponorom

Bernard Jurišić • utorak, 22.06.2010.
Puno velikana pred ponorom
Foto: EPA

Uoči posljednjeg kola u skupinama na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi još uvijek ima dosta nepoznanica. Gotovo sve skupine su prilično otvorene i očekuje nas neizvjesno posljednje kolo...

SKUPINA A: Meksiko - Urugvaj, Južna Afrika - Francuska

Remi između Meksika i Urugvaja vodi obje reprezentacije u drugi krug. U slučaju da taj susret bude imao pobjednika, dalje može i pobjednik susreta Francuska - Južna Afrika, ali za to se treba poklopiti prilično uvjerljiv poraz Meksika ili Urugvaja i(li) još uvjerljivija pobjeda Francuza ili domaćina.

SKUPINA B: Nigerija - Južna Koreja, Grčka - Argentina

Argentince može izbaciti još samo teorija, točnije poraz od Grčke 0:3, uz istovjetnu pobjedu Južne Koreje nad Nigerijom. Realnost ipak kaže da će dalje proći Argentinci i onaj tko ostvari bolji rezultat između Južnih Korejaca i Grka. Prolasku se još uvijek nadaju i Nigerijci, koje dalje vodi pobjeda od dva razlike protiv Koreje uz pobjedu Argentinaca protiv Grčke.

SKUPINA C: Slovenija - Engleska, SAD - Alžir

Slovenci su sigurni ako izbjegnu poraz od Engleske, a prolaze i ako izgube, ako u drugom susretu bude neriješeno. Engleze i Alžirce samo pobjeda vodi dalje, s tim da Alžir mora paziti i da pobijedi barem s dva pogotka razlike, ako Englezi minimalno poraze Slovence. Amerikancima je i bod dovoljan, ako Engleska ne pobijedi Sloveniju.

SKUPINA D: Gana - Njemačka, Australija - Srbija

Najkompliciranija situacija, a samo Ganu i jedan bod bezuvjetno vodi dalje. Pobjeda sigurno vodi dalje i Nijemce i Srbe, a vodi ih i remi ako se poklopi rezultat druge utakmice. Nijemcima u tom slučaju treba remi Srba i Australaca ili minimalna pobjeda "klokana", a Srbima treba pobjeda Gane nad Nijemcima. Australci za prolaz moraju pobijediti Srbiju i nadati se pobjedi Gane.

SKUPINA E: Danska - Japan, Kamerun - Nizozemska

Najjednostavnija situacija. Nizozemci su prošli, Kamerunci ispali, a direktan okršaj Danaca i Japanaca odlučit će tko će s Nizozemskom dalje. U prednosti su Japanci, kojima odgovara i remi.

SKUPINA F: Slovačka - Italija, Paragvaj - Novi Zeland

Paragvajcima treba bod za siguran prolaz, a proći će i s porazom, ako Italija i Slovačka remiziraju. Talijane dalje vodi pobjeda, ali i remi, ako u drugom susretu pobijedi Paragvaj. Pobjeda osigurava prolaz svakome osim Slovaka, kojima se uz trijumf nad Talijanima treba poklopiti da Novi Zeland ne pobijedi Paragvaj ili da ih pobijedi s više od dva ili tri razlike, ovisno koliko uvjerljiva bude slovačka pobjeda.

SKUPINA G: Portugal - Brazil, Sjeverna Koreja - Obala Bjelokosti

Brazil je prošao 100%, Portugal 99%. Portugalci mogu ispasti tek u slučaju da im Brazilci do vrha napune mrežu, a istovremeno Obala Bjelokosti isto napravi Sjevernoj Koreji. Portugalci imaju ukupno za 9 pogodaka bolju gol razliku, što znači da mogu ispasti tek ako izgube od Brazila 0:5, a Drogba i društvo istim rezultatom poraze Sjevrne Korejce. Pobijede li Brazilci samo s 1:0, Obala Bjelokosti za prolaz mora dobiti 9:0.

SKUPINA H: Čile - Španjolska, Švicarska - Honduras

Svi osim Hondurasa drže sudbinu u svojim nogama. Čileu je dosta bod protiv Španjolaca, a dosta je i Španjolcima ako Švicarska ne pobijedi Honduras. Španjolce dalje vodi bilo kakva pobjeda, a Švicarce sigurno dalje vodi pobjeda od dva razlike, bez obzira što se dogodilo u drugoj utakmici. Vodi ih i minimalna pobjeda ako Španjolska ne pobijedi Čile, kao i remi ako Čile pobijedi. Teoretski dalje još može i Honduras ako s dva razlike pobijedi Švicarsku, a Španjolska s dva razlike izgubi od Čilea.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The_Killer_000722.06.2010. u 15:22
    Kriteriji: 1.Bodovi 2.Gol razlika 3.Zabijeni golovi 4.Međusobni omjer 5.Fifin ždrjeb Uz napomenu da postoji još nekoliko kriterija koji se odnose na 3 momčadi sa istim brojem bodova
    The_Killer_0007
  • Obrisan korisnik22.06.2010. u 13:09
    Prvi kriterijum je gol razlika,a ne medjusobni duel.Tako da je Srbiji dovoljan bod ako gana izgubi sa bar 2 razlike
    Obrisan korisnik