Nogomet

Prošli su najbolji

Tomislav Pacak • četvrtak, 24.06.2010.
Prošli su najbolji
Foto: EPA

I skupina D ponudila je dramatičan rasplet u posljednjem kolu, sa sretnim završetkom za njemačke i ganske navijače. Prema prikazanom to je i najpošteniji završetak, no Srbija i Australija imaju se zašto požaliti Fortuni jer su uz malo sreće i oni mogli igrati u osmini finala…

Nisam među onima koji su skupinu G vidjeli skupinom smrti zbog atraktivnosti triju momčadi; skupina smrti u pravilu je ona u kojoj svaka momčad ima realne šanse za prolazak, a na ovom SP-u najbliže toj definiciji bila je skupina D, s tri sudionika drugog kruga na SP-u prije četiri godine, plus jedna od devet najboljih europskih momčadi u kvalifikacijama. Uostalom, i FIFA renking potvrđuje ovu tezu, jer je po tom prosjeku upravo skupina D imala najvišu koncentraciju kvalitete.

Ne čudi stoga što smo do posljednjih minuta čekali putnike za drugi krug, kao ni to da je svaka momčad ubilježila barem jednu pobjedu. Samo jedna utakmica bila je lišena neizvjesnosti, a sve ostale završile su s pogotkom razlike ili neodlučeno.

Na kraju su karte za osminu finala čekirale dvije momčadi koje su pokazale nijansu više, Njemačka i Gana, dok će Australci i Srbi iduće dane provesti proklinjući nesretne i nespretne poteze.

O onima koji idu kući

Nemoguće je pobjeći od usporedbi s hrvatskim kolapsom protiv Australije od prije četiri godine kada gledamo posljednji nastup Srba. Poput Kranjčarove momčadi, Antićeva se nasukala protiv Australaca i izgubila osminu finala tamo gdje se nije nadala. S tom razlikom da je Srbija ipak odigrala dosta bolju utakmicu nego Hrvatska.

Srbi će se još neko vrijeme žaliti zbog Cahillovog igranja rukom pri zaostatku od 1:2 (nisam sudac, ali Mateo Beusan tvrdi da nema govora o jedanaestercu), ali u analizi će uvidjeti da su ispadanje uvelike i sami skuhali pojedinačnim i timskim pogreškama.

Previše je obrambenih propusta bilo u igri Srbije, pa čak i neshvatljivih pogrešaka. Čudi slaba forma Nemanje Vidića koji je realno odigrao vrlo loš turnir. a nisu se proslavili ni oni koji su trebali biti nositelji igre, poput Krasića i Stankovića, koji su bili korektni – ali i ništa više od toga. Da bi Srbi napravili rezultat kakav su priželjkivali i sanjali (četvrtfinale ili bolje), oni najbolji morali su biti na apsolutnom vrhuncu. Zašto nisu bili – odgovore će morati dati Antić. Ili se može poslužiti Kranjčarovom metodom i konstatirati da on apsolutno ništa ne bi promijenio.

Australci su u druga dva nastupa pokazali svim kritičarima da nipošto nisu među najlošijim momčadima na turniru, gdje su ih mnogi svrstavali nakon raspada protiv Njemačke. Klokani prvenstveno mogu žaliti za Cahillovim crvenim kartonom u prvoj utakmici, pa i zbog rasporeda koji im je Nijemce podario u "krivom" kolu. Australci nisu imali individualnu ni trenersku kvalitetu kao prije četiri godine, ali su bili pošteni u svom pristupu, što i jest karakteristika njihovih sportaša, a za nagradu je stigla pobjeda protiv Srbije.

O slavljenicima

Iako, jasno, ne vide svi istim očima odigrane utakmice, evo kako bi otprilike ljestvica ove skupine izgleda po ”dojmu”, ako bismo dojam bodovali na sljedeći način:
0 bodova – vrlo slab nastup
1 bod – osrednji nastup (slab ili obrambeno ili napadački)
2 boda – vrlo dobar nastup
3 boda – odličan nastup

Nijemci bi tako zaslužili 7 bodova (3+2+2), Ganci 4 (2+1+1), Srbi 4 (1+2+1), a Australci 3 boda (0+1+2). Poredak bi, dakle, bio vrlo sličan onom stvarnom, a kako je očigledno i po dojmu i po rezultatima da su se za status druge najbolje momčadi u skupini tukli Gana i Srbija, na kraju je pošteno da je dalje prošla ona momčad koja je dobila međusobni susret.

Gana je, usput, osvjetlala obraz Afrike kao i prije četiri godine, potvrdivši se kao elita afričkog nogometa. Ždrijeb nudi i dobru priliku za još bolji rezultat, Amerikanci su sigurno premostiv protivnik. No, ždrijeb je povoljan i Amerikancima, jer Gana – iako najbolja afrička momčad na ovom natjecanju – boluje od sličnih problema kao i ostale. Prvenstveno su to koncentracija u završnici, ali i općenito kvalitetan udarac i kvalitetan zadnji pas, u čemu igrači s tog kontinenta još moraju napredovati kako bi dostigli razinu južnoameričkih i europskih sastava.

Njemačka je izgubila od Srbije i nije bila posebno impresivna ili dominantna protiv Gane, ali je ipak pokazala najviše kvalitetnog nogometa u ovoj skupini. Za "nagradu" je dobila Englesku, što će biti apsolutna poslastica osmine finala iz milijun razloga, a čak ni eventualni susret Španjolske i Brazila ne bi imao tako zanimljivu uvertiru, iako bi nogometno gledano to bila za nijansu jača utakmica.

Njemačka igra brzo i direktno, pa i prilično ofenzivno, ali je protiv Gane pokazala i određene rupe između srednjeg reda i obrane. Dojam je da su Nijemci pokazali više od Engleza, ali jasno je da u takvoj utakmici favorita nema.

Na kraju, skupina D odvrtila se upravo onako kako se moglo očekivati – napeto, neizvjesno do samoga kraja, s puno izjednačenih utakmica kroz koje su put dalje pronašle Njemačka i Gana. Za nijansu, za dlaku, za jedan pogodak ili jednu pogrešku, ali ipak – zasluženo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.06.2010. u 00:59
    nadam se da će Novi Zeland osvojit..
    Obrisan korisnik
  • JeremijaX24.06.2010. u 00:37
    Gana, reprezentacija koja je prošla samo zbog dva penala.
    JeremijaX
  • Obrisan korisnik24.06.2010. u 00:24
    ma ne moraju do kraja, samo da izbace prepotentne engleze!
    Obrisan korisnik
  • The_Killer_000724.06.2010. u 00:17
    točno najbolji su prošli...
    The_Killer_0007
  • Gomez6924.06.2010. u 00:17
    a bas su mogli alžirci proci...
    Gomez69