Nogomet

Biti ili ne biti za europske prvake

Branimir Korać, Marin Vuković, Vedran Babić • petak, 25.06.2010.
Biti ili ne biti za europske prvake
Foto: EPA

Novi red "uspješnih" prognoza donosi četiri susreta koji svaki na svoj način mogu biti škakljivi. Na papiru su barem tri velika favorita, međutim ovo SP je dokazalo kako favoriti postoje samo na papiru. Stoga je svaki papir na svoj način težak za prognozirati, izuzev možda dvoboja Obale Bjelokosti i Sjeverne Koreje gdje bi Afrikanci morali popraviti dojam...

Portugal - Brazil 16:00

Branimir Korać (dosadašnji omjer 5-8): Kada pogledam dosadašnji omjer, jedva čekam kraj Prvenstva i prognoziranja. Prošli krug prognoziranja je uništio ovu skupinu, pa tako i mene. Prva utakmica dana, odmah vjerojatni promašaj. Ovdje su moguća sva tri znaka. U takvim situacijama nerijetko se odlučim za neodlučeno, a taj bi ishod odgovarao svim stranama. Portugal bi zacementirao prolaz, a Brazil bi zacementirao prvo mjesto u skupini. Svi sretni i zadovoljni. Realno, Brazil je bliži pobjedi, no portugalsko demoliranje Sjeverne Koreje me je navelo na ovakav tip.

Prognoza: neodlučeno

Vedran Babić (dosadašnji omjer 8-5): Brazil je već izborio osminu finala, dok je i Portugal praktički također tamo zahvaljujući 7:0 pobjedi nad Sjevernom Korejom. Zaustaviti ga može jedino vrlo visoki poraz i onda jednako visoka pobjeda Obale Bjelokosti, no do toga ipak neće doći. Brazilci nisu oduševili u svoje dvije utakmice, no unatoč tome imaju maksimalnih šest bodova. Ipak, u trećoj utakmici pobjede se neće dokopati, ali neće ni izgubiti. Prognoziram miroljubivu podjelu bodova s ne baš velikom žestinom u igri zbog straha od potencijalnih ozljeda uoči drugog kruga.

Prognoza: neodlučeno

Marin Vuković (dosadašnji omjer 8-5): Kako sam u prošlom kolu zbog nekoliko hrabrih i previše samouvjerenih prognoza doživio pravi debakl, ovaj put bit ću nešto oprezniji pa ću Portugalu i Brazilu prognozirati remi. Obje reprezentacije mogu si dozvoliti opušten i otvoren nogomet jer čak i poraz i jedne i druge vodi u osminu finala. Istina, teoretski izgledi da put među 16 najboljih ostvari Obala Bjelokosti postoje, no teško je vjerovati da osim tri boda zaostatka mogu nadoknaditi i čak devet pogodaka slabiju gol razliku od Portugala.

Prognoza: neodlučeno

Sjeverna Koreja - Obala Bjelokosti 16:00

Branimir Korać (dosadašnji omjer 5-8): Reako sam nikad više nemoj napisati "barem je ovo lako", ali evo opet ću. Mislim da Sjeverna Koreja nema šanse protiv Obale Bjelokosti. Nakon što su primili sedam komada od Portugala, sigurno im nije lako jer još u glavi nose i pritisak Kim Jong Ila jer vjerojatno ne znaju (ili još gore, znaju) kakav ih doček očekuje. Obala Bjelokosti nema što izgubiti, kako najavljuju cilj je što brže doći do pogodaka i otvoriti vrata čudu. Teško će napuniti mrežu Azijaca kao Portugal, ali će ih sigurno probiti nekoliko puta.

Prognoza: pobjeda Obale Bjelokosti

Vedran Babić (dosadašnji omjer 8-5): Iako su izgubili svaku realnu šansu za proboj u drugi krug, Bjelokošćani će se pobjedom oprostiti od Južne Afrike. Poslije uvodnih 45 minuta protiv Brazila, fanatizam Sjeverne Koreje je splasnuo i ovdje ću se odlučiti za momčad predvođenu Didierom Drogbom, za kojeg očekujem da će se opet upisati u strijelce protiv još uvijek vjerojatno grogiranih Sjevernokorejaca poslije portugalske sedmice.

Prognoza: pobjeda Obale Bjelokosti

Marin Vuković (dosadašnji omjer 8-5): Teško je reći je li Obala Bjelokosti na ovom Svjetskom prvenstvu doista podbacila ili ostvarila rezultat u skladu s trenutnim mogućnostima i odnosom snaga u skupini. "Skupina smrti" s Brazilom i Portugalom uistinu je velik zalogaj, a Didier Drogba i društvo možda su jednostavno postali žrtve prevelikih očekivanja. U svakom slučaju, s ovog će se natjecanja htjeti oprostiti pobjedom, a boljeg protivnika od grogirane Sjeverne Koreje nisu mogli ni poželjeti.

Prognoza: pobjeda Obale Bjelokosti

Čile - Španjolska 20:30

Branimir Korać (dosadašnji omjer 5-8): Ovdje bih vrlo rado odigrao na neočekivan ishod. Cijeli svijet očekuje pobjedu Španjolske, ali Čile mi se svidio u prva dva kola i mislim da bi mogli doći do boda. Bod im osigurava prvo mjesto u skupini dok Španjolskoj možda ne znači ništa. Španjolci će krenuti na sve ili ništa, bit će dosta prostora za kontru Čileanaca i ovdje bi moglo biti veselo. Nema dvojbe da Španjolska ima bolju reprezentaciju, ali na ovom SP-u smo vidjeli i većih iznenađenja nego što bi to bio remi ove dvije reprezentacije. Bielsa je dobar trener i znat će postaviti zamku Španjolskoj. Bez obzira, ne mogu protiv španjolske kvalitete.

Prognoza: pobjeda Španjolske

Vedran Babić (dosadašnji omjer 8-5): Osokoljeni pobjedom nad Hondurasom Španjolci će u izravnom dvoboju za prvo mjesto u skupini poraziti Čile. Ovo je pravo vrijeme za Furiju da uđe u formu potrebnu za nokaut fazu koja je sve bliže. Protiv Švicaraca sam prognozirao "ovo je bar lako" pa se opekao, ali ovaj put sam još sigurniji u trijumf Španjolaca, baš kao i moja draga prijateljica, inače vrsna poznavateljica talijanskog i španjolskog nogometa. Valjda ona zna...

Prognoza: pobjeda Španjolske

Marin Vuković (dosadašnji omjer 8-5): Puno sam se puta tijekom ovog natjecanja (čitaj: pet puta) opekao u situaciji kad sam bio gotovo siguran u neki ishod, pa sam poprilično skeptičan po pitanju prognoze rezultata ove utakmice. Premda bi mu u nekoj drugoj skupini šest bodova bilo više nego dovoljno za prvo mjesto, Čile je imao tu nesreću da igra u skupini u kojoj bi s tih istih šest bodova mogao ispasti. Europske reprezentacije ne briljiraju i jedna za drugom opraštaju se od Južne Afrike, no Španjolci su jaki i kvalitetni, a njihova bi eliminacija predstavljala prvorazredno iznenađenje. Bojim se da Čileanci iz ovog susreta neće izvući ništa više od časnoga poraza.

Prognoza: pobjeda Španjolske

Švicarska - Honduras 20:30

Branimir Korać (dosadašnji omjer 5-8): Bez obzira na pobjedu protiv Španjolske, Švicarci me nisu baš ničim impresionirali osim borbenošću. Ipak Honduras je još lošiji, oni tek nisu ništa odigrali i tu bi Švicarska mogla do bodova. Njihova pobjeda bi natjerala Španjolce na još jači angažman jer bi Španjolskoj tada igrala samo pobjeda i tu bi mogla odlučivati gol razlika. Zanima me kako će se Švicarci ponašati kada su konstantno u napadu i traže pogodak ili pogotke. Nekako mi se ne čine napadački najboljom reprezentacijom. Prognoziram utakmicu s malo pogodaka, eventualno 1:0 za Švicarsku ili možda ipak neodlučeno.

Prognoza: neodlučeno

Vedran Babić (dosadašnji omjer 8-5): Honduras je jedna od najslabijih, ako ne i najslabija reprezentacija na Svjetskom prvenstvu. U prethodne dvije utakmice nisu pokazali ama baš ništa dok su Švicarci generalno ostavili puno bolji dojam, prvenstveno zbog pobjede nad Španjolskom. Očekujem da će izabranici Ottmara Hitzfelda odigrati još jednu dobru utakmicu i pobijediti, a hoće li uz to i izboriti osminu finala, to već ovisi o gol razlici, a to se ne usudim prognozirati.

Prognoza: pobjeda Švicarske

Marin Vuković (dosadašnji omjer 8-5): Moram priznati da mi Švicarci i dalje predstavljaju nepoznanicu i nisam siguran koliko daleko zaista mogu otići. Bunkerom protiv Španjolske izborili su zasad jedina tri boda, a potom izgubili od Čilea, no u svakom slučaju pokazali su zreliju i bolju igru od Hondurasa, koji je samim plasmanom na Svjetsko prvenstvo ostvario svoj vrhunac. Švicarska ima vrlo dobre izglede za osminu finala i teško će ih bilo što zaustaviti na putu do pobjede protiv objektivno slabijeg protivnika.

Prognoza: pobjeda Švicarske

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.06.2010. u 13:03
    Bilo bi najtragičnije kada bi Čile ispao,a to je lako moguće s obzirom da ne vjerujem da će Španjolci kiksati,a Švicarci će dobiti Honduras..
    Obrisan korisnik
  • joka030525.06.2010. u 10:41
    Portugal 1,Obala bjelokosti 1,Španjolska 1,Švicarska 1
    joka0305
  • Obrisan korisnik25.06.2010. u 09:26
    Svaka čast na vremenu objavljivanja članka :D
    Obrisan korisnik