Nogomet

Je li Van Marwijk na tragu nečega?

Tomislav Pacak • petak, 25.06.2010.
Je li Van Marwijk na tragu nečega?
Foto: EPA

Pomalo u sjeni razočaravajuće Italije, očajne Francuske, odlične Argentine i moćnog Brazila, Nizozemci su prvi krug okončali s maksimalnim učinkom, a protivnik u osmini finala – Slovačka – nudi lijepu šansu za prolazak dalje. Bert van Marwijk ima stopostotan učinak s Nizozemskom u službenim utakmicama, a takav rezultat daje težinu njegovim izjavama ”kako ljepota nije najvažnija”…

U Hrvatskoj je dosta ljubitelja nizozemske reprezentacije, nastalih uglavnom zbog atraktivne, tehnički dotjerane i lijepe igre kakvu su Tulipani pružali još od sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

Bilo bi stoga pomalo ironično da sve te ljubitelje nizozemskog nogometa na kraju usreći momčad koja nije tipičan primjerak nizozemske škole, iako, daleko od toga da Van Marwijkova momčad teži parkiranju autobusa u svom šesnaestercu.

Nakon pobjede od 2:0 protiv Danske, koja nije ostavila onako sladak okus kakav je ostavljala, recimo, Van Bastenova momčad prije dvije godine u ”skupini smrti” s Francuskom, Italijom i Rumunjskom (čini se da su Francuska i Italija u toj skupini smrti doslovno umrle kao nogometne velesile), nizozemski izbornik kritičarima je poručio:

”Na ovom nivou nema jednostavnih utakmica, možete to vidjeti i po nastupima Engleske, Španjolske i drugih. Naravno da želimo pobjeđivati igrajući fantastičan nogomet, ali najvažnije je da naučimo pobjeđivati u ružnim utakmicama.”

Koliko puta su to poželjeli nizozemski navijači? Tulipani su u puno navrata igrali ”najljepši” nogomet, ali isto toliko puta naišao je protivnik koji je znao bolje izvesti jedanaesterac ili ugurati loptu u mrežu u jednoj čvrstoj, borbenoj utakmici.

Van Marwijk je, barem rezultati tako sugeriraju, na dobrom tragu ako je ”pobjeđivanje pod svaku cijenu” njegov cilj. Nizozemci su bila prva europska momčad koja je osigurala plasman u JAR, slavila je u svih osam utakmica i pritom primila tek dva pogotka. Od protivnika možda ne klecaju koljena (Škotska, Norveška, Makedonija i Island), ali učinak je svejedno impresivan.

Slično je Van Marwijk nastavio i u Južnoafričkoj Republici – Nizozemci su upisali tri pobjede, primili samo jedan pogodak (iz nespretno skrivljenog jedanaesterca), a ne može se reći da je skupina u kojoj jedan Kamerun upiše nula bodova baš najlakša na svijetu.

I Van Marwijku i njegovoj momčadi pravi testovi tek dolaze. Tek će prvi susret s top protivnikom (a takav nije Slovačka, iako jasno i ona može biti opasna) dati odgovor na sljedeće pitanje – jesu li ove tri utakmice pokazatelj da je Van Marwijkova Nizozemska čvršća, kompaktnija i moćnija od Van Bastenove, ili iz te tri pobjede ne treba previše iščitavati jer je i Van Bastenova momčad upisala tri grupne pobjede (uz puno impresivniju igru), samo da bi sve pokvarila protiv Hiddinkove Rusije?

Što god odgovor bio, jednu stvar je Van Marwijk naučio od Van Bastena i pokušao je ispraviti. Naime, prije dvije godine Van Basten je u zadnjem kolu u skupini odmarao gotovo cijelu momčad, zbog čega je poslije kritiziran jer je momčad ”izgubila inerciju”. Van Marwijk je i protiv Kameruna išao s najboljima i ostavio istu momčad u pobjedničkom ritmu.

Vojsku narančastih navijača će više od pobjede nad Kamerunom razveseliti nastup Arjena Robbena koji će očigledno protiv Slovačke biti važno oružje Nizozemske. Već je protiv Kamerunaca prodorom i udarcem koji je prethodio drugom pogotku naznačio kolika je snaga za nizozemsku reprezentaciju i dobitak uoči drugog kruga.

Naime, Sneijder i Van der Vaart dosta su se međusobno ”gušili” u dosadašnjim nastupima, a usprkos vrlo dobroj partiji protiv Kameruna, Van der Vaart će vjerojatno biti taj koji će ustupiti mjesto Robbenu u prvoj postavi. Iako je Van der Vaart klasan igrač, teško neka momčad može podnijeti i Sneijdera i njega u isto vrijeme (nije išlo ni u Realu), a Van der Vaart uz sve svoje vrline (pas, udarac, pregled igre) nije krilni igrač gdje je prinudno provodio vrijeme u odsustvu Robbena. Po svoj logici, Nizozemska bi morala biti puno opasnija s Robbenom, uz čiju će prodornost i Van Persie i Kuyt, pa i Sneijder profitirati. Razlog za optimizam svakako je i pogodak Van Persieja, napadač Arsenala vrhunska je klasa koja je trebala pogodak kako bi se ”pipa otvorila”:

Slovačka je protiv Italije naznačila da može biti opasna, ali Nizozemska mora prihvatiti status apsolutnog favorita u tom dvoboju. To možda na ovom SP-u i ne znači puno, ali navijači Oranja imat će pravo na veliko razočaranje ako Sneijder, Robben i društvo ne prođu pored Hamšika, Vitteka i ostalih.

Paragvaju neće biti lako

Kada je sanjao i najavljivao Japan u polufinalu SP-a, izbornik Okada vjerojatno je mislio na ovu momčad koju smo vidjeli protiv Danske. Japanci su natjerali kritičare da zaborave slab pripremni period, odigrali su tri vrlo dobre utakmice i pokazali da mogu biti tvrd, baš vrlo tvrd orah svakome.

Iznimno organiziranoj i discipliniranoj obrani vrlo je teško stvoriti izrađenu šansu; Japanci su pogotke primili iz Sneijderovog projektila (ali još više pogreške vratara) te iz poklonjenog jedanaesterca Dancima, ali ni Danska ni Nizozemska ni Kamerun nisu se posebno naigrali protiv Japana. Što je nama dobro poznato, jer se ni moćna Hrvatska 1998. nije naigrala s Japancima, a još manje ona iz 2006.

Zbog svih osobina koje krase Japance kao narod, pa tako i njihovu reprezentaciju, ali i zbog novootkrivene klase u izvrsnom Hondi (novootkrivena većini javnosti, no oni koji prate Hondu neko vrijeme znaju da se radi o vrlo kvalitetnom igraču), Japanci će biti izuzetno težak protivnik Paragvaju.

Europsko i afričko razočaranje

Ni Danska ni Kamerun neće zadovoljni otići iz JAR-a jer sigurno su se nadali prolasku u drugi krug. Kamerun je svoje šanse zapravo prokockao u prvoj utakmici kada nije imao baš nikakve ideje kako probiti japanski blok (a nije se ni Le Guen proslavio stavljanjem Eto’oa u povučeniju ulogu), dok su ostale dvije utakmice pokazale jedan opasni, ali i obrambeno ”zbrkani” Kamerun kojem je realizacija na nivou ostalih afričkih momčadi, dakle – niskom.

No, iako je ovih nula bodova Kamerunaca razočaranje za sve koji su očekivali više, treba se prisjetiti da je Kamerun od Millinog plesa 1990. godine tek jednom slavio na SP-u – 2002. su teškom mukom pobijedili Saudijsku Arabiju, pa stoga teško možemo govoriti o senzacionalno lošem rezultatu, kakav su primjerice polučili Francuska i Italija.

Danci su, pak, obrambenom konfuzijom i započeli i završili prvenstvo – bilo je tu previše i individualnih i momčadskih pogrešaka da bi se ostvario zapaženiji rezultat. Čude takve pogreške u Olsenovoj momčadi koja je ostavila vrlo solidan dojam u kvalifikacijama, samo da bi se u JAR-u uklopila u sivilo (većine) europskih momčadi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.06.2010. u 19:51
    Nizozemci imaju najviše igrača u top formi, a to u knockout fazi znači puno, šanse su im iste kao i drugima bila to slovačka gana, njemačka ili brazil...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.06.2010. u 19:10
    lako je pobjeđivat u tekmama gdje sve krene kako treba i ide ko podmazano,ali onaj koji dobije i par onih koje nisu toliko lijepe postaje svjetski prvak
    Obrisan korisnik
  • cameosis25.06.2010. u 07:03
    "protivnik u osmini finala – Slovačka – nudi lijepu šansu za prolazak dalje" nudi i nizozemska slovacima lijepu mogućnost za prolazak dalje.
    cameosis