Nogomet

Kad se mali prognozeri slože

Tomislav Pacak, Dario Dodić, Vedran Attias • subota, 26.06.2010.
Kad se mali prognozeri slože
Foto: EPA

Svjetsko prvenstvo ulazi u najzanimljiviju fazu, a to ujedno znači da našim prognozerima posao postaje sve teži. Iako, s obzirom na broj iznenađenja u prvom krugu, možda će biti lakše prognozirati ishod utakmice Engleska - Njemačka nego Italija - Novi Zeland...

Urugvaj – Južna Koreja, 16.00

Tomislav Pacak (dosadašnji učinak 8-7): Velikih favorita više nema jer među 16 najboljih nitko nije zalutao, a tri odigrane utakmice već daju kvalitetnu sliku forme jedne momčadi. Korejci su jedini zaista kvalitetan nastup imali protiv Grčke, dok su u ostale dvije utakmice prezentirali razne slabosti i u obrani i u napadu. Urugvaj je, pak, defanzivno ostavio impresivan dojam, a iako nije napadačka mašinerija, Forlan i Suarez u svakom trenutku mogu imati trenutak inspiracije. Ne vjerujem da ćemo vidjeti vatromet prigoda i pogodaka, ali dajem Urugvajcima prednost u takvoj tvrdoj utakmici. Ako nikako drugačije – na jedanaesterce, Južnoamerikanci ih uvijek dobro izvode.

Prognoza: Prolaz Urugvaja

Dario Dodić (dosadašnji učinak 8-7): Kako je lijepo prognozirati utakmice iz pozitive, nisam se tomu nadao. Iako, nakon što je završilo natjecanje po skupinama mudri Tomo je odlučio da se prognozira prolaz reprezentacije, a ne rezultat nakon 90 minuta. Pitate se zašto je to loše? Pa zato što su manje šanse za promašaj i neće do izražaja doći moja briljantna moć prognoziranja. No dobro, vrijeme je da nešto kažem i o prvoj utakmici osmine finala. Urugvaj i Južna Koreja - ne mogu reći da očekujem golijadu, štoviše, očekujem opreznu i prilično zatvorenu igru. Nisam ni znao da vjerujem u prolaz Urugvaja jer sam počeo pisati kako će proći Južna Koreja. No, južnoamerički štih prolazi na ovom Svjetskom prvenstvu i nema šanse da se odlučim za neuvjerljivu Južnu Koreju. Tijesna pobjeda Urugvaja, tko zna nakon koliko minuta.

Prognoza: Prolaz Urugvaja

Vedran Attias (dosadašnji učinak 9-6): Iskreno, zaista nemam ni ideje tko će dobiti ovu utakmicu. Dok pišem svoju prognozu već sam se tri puta predomislio, a prije početka pisanja sam isto napravio barem isto toliko puta. Cijenim Južnu Koreju i bio sam siguran da će biti bolji od Grčke odnosno Nigerije, no kada se sjetim što je Luis Suarez napravio Dinamu – ne mogu protiv njega. Mislim da će ovo biti jako izjednačena utakmica, a zašto sam se na koncu odlučio da će dobiti Urugvaj – ne znam ni sam.

Prognoza: Prolaz Urugvaja

SAD - Gana, 20.30

Tomislav Pacak (dosadašnji učinak 8-7): Obje ekipe imaju rijetko dobru šansu za četvrtfinale, što bi svakako bio uspjeh za dvije reprezentacije. Gana nije slučajno polučila najbolji rezultat među afričkim momčadima – radi se o talentiranoj, ali i vrlo organiziranoj, discipliniranoj momčadi koja je i odličnu Njemačku prilično dobro zatvorila. Obje ekipe su napadački limitirane, uz malu prednost SAD-u zbog Donovana i Altidorea, ali Gana to nadoknađuje većom disciplinom u obrani. Tipovat ću na Amerikance zbog boljeg vratara i mentaliteta, iako sam svjestan da je i taj njihov mentalitet ima svoje granice – neće u svakoj utakmici moći stići rezultat koji ganjaju. No, ovo je izbor više po navijačkom opredijeljenju, mislim da Gana ima jako dobre šanse u ovoj utakmici.

Prognoza: Prolaz SAD-a

Dario Dodić (dosadašnji učinak 8-7): Od svih Afrikanaca Gana mi je u sve tri utakmice djelovala najbolje posloženo i mislim da su zasluženo prošli u drugu fazu natjecanja. Međutim (znali ste da postoji međutim) nemam hrabrosti igrati protiv tog sportskog duha i nacionalnog naboja s kojim igraju Amerikanci. Ne mogu čak niti reći da sam pretjerano uvjeren u pobjedu Amerikanaca, ali uz sve pehove i krađe završili su na prvom mjestu, a nisu baš imali niti sreće u napadu. Mislim da će svemu tomu doći kraj i da će protiv Gane jednostavnije do pobjede. No opet, možda i griješim.

Prognoza: Prolaz SAD-a

Vedran Attias (dosadašnji učinak 9-6): Rekao sam već deset puta u ovim prognozama i reći ću ponovno – afričke reprezentacije ne igraju nogomet koji može proći na Svjetskom prvenstvu i ovdje ću žestoko navijati za Amerikance. Na stranu moji osjećaji, mislim da je SAD stvarno bolja momčad od Gane, momčad koja igra puno moderniji, brži, inteligentniji i ljepši nogomet te sam uvjeren kako će oni u četvrtfinale.

Prognoza: Prolaz SAD-a

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis27.06.2010. u 00:25
    ispunila se prognoza, afrički nogomet se digao na radnu temperaturu i cilja na polufinale.
    cameosis
  • cameosis26.06.2010. u 16:16
    uz to je obrana amerikanaca taktički slabija i propusnija od ghane.
    cameosis
  • Obrisan korisnik26.06.2010. u 14:20
    Nisam baš siguran za SAD - borbeniji su i taktički stabilnija ekipa, ali igrači Gane su tehnički jači a nije ni za odbaciti činjenica da su posljednji predstavnik Afrike.
    Obrisan korisnik
  • cameosis26.06.2010. u 12:47
    navijam žestoko za ghanu da (opet) osramoti zadnjeg prognozera.
    cameosis
  • danchy26.06.2010. u 12:23
    čim ste se vi složili to ne bu tako, iako bi ja volio da bude...
    danchy