Nogomet

Razigrani Elf ili moćna Furija?

Nikola Vlahović • utorak, 06.07.2010.
Razigrani Elf ili moćna Furija?
Foto: EPA

U drugoj polufinalnoj utakmici ovog Svjetskog prvenstva snage će odmjeriti Njemačka i Španjolska. Dva europska nogometna velikana izravno će odlučiti tko će ući u veliko finale, a mnogi su ovu utakmicu proglasili finalom prije finala.

Nogometno "ludilo" na jugu Afrike polako se bliži kraju, a tko će se boriti u finalu saznat ćemo kad završi utakmica između Njemačke i Španjolske. Nakon što su svoju utakmicu odradili Urugvaj i Nizozemska, u srijedu su na rasporedu Nijemci i Španjolci.

Izabranici Joachima Löwa su svojom igrom oduševili cijeli nogometni svijet. Njemačka je na ovo Svjetsko prvenstvo došla s izrazito pomlađenom momčadi i to se pokazalo kao pun pogodak. Brz protok lopte, lepršava igra, brza promjena strana i "ubojiti" kontranapadi su ono što krasi momčad Elfa. To su na svojoj koži najbolje osjetili igrači Australije, Engleske i Argentine, koji su primili po četiri gola na utakmici. Sjajni vezni red i odlični napad Njemačke u stanju su "demolirati" bilo koju momčad.

"Sposobnost španjolskog kombiniranja slavljenje je nogometa, a kako oni to lako rade za mene je impresivno. Odlično kontroliraju loptu i zato ćemo morati njihove igrače stalno pritiskati. Međutim, mi smo spremni pobijediti svakoga", rekao je trener Njemačke.

Njemački izbornik imao je problema sa sastavom pred ovu utakmicu, ali na kraju su svi sanirani i konkuriraju za utakmicu. Njihov mladi strijelac s četiri pogotka, Thomas Müller, suspendiran je zbog dva žuta kartona, a upitan je bio nastup Khedire, Cacaua i braniča Arne Friedricha. Međutim, spomenuti trojac sanirao je lakše ozljede, a direktor Elfa Oliver Bierhoff, potvrdio je da su spremni za utakmicu. "Trener Löw će na raspolaganju imati sve igrače osim Müllera".

Prema najavama iz njemačkog tabora, Müllera bi trebao zamijeniti Piotr Trochowski, a kandidati za to mjesto još su Cacau i Toni Kroos. Njemačka i Španjolska dvije su reprezentacije koje imaju mnoštvo kvalitetnih igrača i svaki od njih može sam riješiti utakmicu, a Joachim Löw je ulogu favorita prepustio Španjolskoj. "Španjolska je favorit za osvajanje Svjetskog prvenstva. To je ekipa koja pravi vrlo malo pogrešaka i morat ćemo biti izrazito oprezni. Dosta njihovih igrača igra zajedno u Barceloni i to im je velika prednost", dodao je njemački strateg.

Sve ono što krasi igru Njemačke, slobodno možemo reći da krasi i igru Španjolske. Međutim, Furija do sada nije pokazala toliko ubojitu igru kao Njemačka. Španjolci stvaraju puno prilika i svaku su ekipu nadigrali, međutim, nedostaje im konkretnija završnica, odnosno nedostaje im pravi Fernando Torres. Napadač Liverpoola još nije postigao pogodak na Svjetskom prvenstvu, ali zato protivničke mreže neumoljivo "para" David Villa.

Izbornik Španjolske, Vicente del Bosque, nema većih problema s igračkim kadrom te je najavio da će na teren poslati istu momčad koja je svladala Paragvaj, što znači da bi se u prvih jedanaest trebao naći i Torres, premda na adresu Liverpoolovog napadača stiže sve više kritika. Male poteškoće izborniku zadao je Cesc Fabregas koji je na posljednjem treningu zadobio ozljedu desne noge i njegov je nastup pod upitnikom. Međutim, veznjak Arsenala niti jednu utakmicu na SP-u nije započeo od prve minute, a do sada je na terenu proveo ukupno 93 minute.

"Mi smo već napravili odličan rezultat, ali želimo još, želimo ući u finale i osvojiti Svjetsko prvenstvo. Imamo odličnu generaciju i dat ćemo sve od sebe. Moramo i u ovoj utakmici iskoristiti našu prednost, a to je David Villa", dodao je Xavi.

Najjače oružje Španjolske je vezni red, gdje ordiniraju odlični Xavi Hernandez i Andres Iniesta. Od tog dvojca očekuje se da svojim kvalitetnim proigravanjima i rješenjima guraju svoje napadače u gol-šanse. Španjolska igra po modelu Barcelone i zasigurno će igrači Furije čuvati loptu i kroz bezbroj dodavanja čekati svoju priliku da ugroze vratara Njemačke. Izbornik Njemačke snagu Španjolske opisao je sljedećim riječima: "Na istom nivou igraju već dvije-tri godine, stalno igraju odlično. Španjolska nema Messija, oni imaju nekoliko Messija koji mogu riješiti utakmicu".

Iz tabora Španjolske utakmicu je najavio nezamjenjivi igrač sredine terena, Xavi. "Njemačka je mlada momčad koja je izuzetno talentirana, posebno u veznom redu. Za nas je dobro da ne igra Müller jer je u odličnoj formi. Nadam se da ćemo protiv Njemačke imati više prostora nego što ga je bilo protiv Paragvaja. Moramo paziti na njihove kontranapade", rekao je veznjak Barcelone.

Furija je u finalu Europskog prvenstva prije dvije godine pobijedila Elf s 1:0, međutim, svi ističu da je ovo sasvim druga utakmica i da im taj dvoboj od prije dvije godine nije u glavi. Zanimljivo je da su u dosadašnjem dijelu Mundijala i Njemačka i Španjolska zabilježile po jedan poraz. Španjolsku je iznenadila Švicarska, dok je Njemačka upisala poraz od Srbije.

Njemačka je dosad postigla najviše golova na ovom Svjetskom prvenstvu, 13, dok je prema statistici Fife Španjolska najviše napadala i uputila najviše udaraca prema suparničkom golu. U polufinalnom susretu Svjetskog prvenstva teško je odrediti favorita, a kad igraju Njemačka i Španjolska, onda je to praktički nemoguće. Međutim, u finale mogu samo jedni, a tko će to biti saznat ćemo nakon što završi susret u Durbanu.

Napadač Njemačke, Miroslav Klose, do sada je već pokazao koliko je neugodan za čuvanje i opasan za suparničke vratare. Na kontu ima do sada četiri gola, a ukupno je na Svjetskim prvenstvima postigao 14 golova i u lovu je na legendarnog Ronalda koji je postigao 15 golova. Klose puca iz svih pozicija, a specijalitet su mu golovi glavom.

David Villa do sada je postigao pet golova i prvi je strijelac Svjetskog prvenstva. Napadač Španjolske prava je noćna mora za protivničke obrane, a pokazao je koliko može biti opasan. Svojim golom srušio je Portugal, a zatim i Paragvaj i odveo Furiju u polufinale. Od njega se očekuje da odigra još jednu briljantnu utakmicu i zabije za finale.

SP 2010. - doigravanje

polufinale

Urugvaj2:3Nizozemska
Njemačka0:1Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.07.2010. u 14:38
    furija!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.07.2010. u 13:55
    cijenim i Njemačku i Španjolsku i sasvim mi je svejedno koja će od te dvije zemlje u finale,makar su po meni to njemci više zaslužili..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.07.2010. u 11:11
    ja se u potpunosti slažem sa juretom...obožavam barcu pa automatski i furiju, a nizozemci su mi dragi joša od kluviertovih dana i bio bi red da to bude finale....a nijemci su nijemci i bit će garant treći,to im je dosta
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.07.2010. u 10:38
    nadan se finalu Španjolska Nizozemska, pa da napokon jedna od te dvi zemlje osvoji naslov po prvi put u svojoj povijesti, Nijemci ih ionako imaju već 3..:)
    Obrisan korisnik
  • joka030507.07.2010. u 09:45
    Svaka čast Nijemcima na utrpanih 4 komada Englezima i Argentincima, ali Njemačka još nije igrala protiv prave obrane... Engleski dvojac Upson-Terry je bio katastrofa, sjećamo se Neuerove asistencije Kloseu i mnogih grešaka engleske obrane...Argentinsku obranu ne treba ni... [više na forumu]
    joka0305