SP 2010., Doigravanje, Polufinale, 07.07.2010, 20:30 h, Durban, stadion Durban, gledatelja: 60.960
Suci: Viktor Kassai, Eros, Vamos (svi Mađarska)
Njemačka
Njemačka
0:1(0:0) Španjolska
Carles Puyol 73'
Španjolska

Puyolova glava za španjolsko finale

Bernard Jurišić • srijeda, 07.07.2010.
Puyolova glava za španjolsko finale
Foto: EPA

Španjolska se priključila Nizozemskoj u borbi za tron svjetskog nogometa! U utakmici u kojoj su dominirali 73 minute, Španjolci su samo jednom "ugrizli" i to je bilo dovoljno za najveći rezultat na Svjetskim prvenstvima u njihovoj povijesti...

Njemačka
Španjolska
Njemačka
Španjolska
1
Manuel Neuer
3
Arne Friedrich
6
Sami Khedira
(do 81')
7
Bastian Schweinsteiger
8
Mesut Özil
10
Lukas Podolski
11
Miroslav Klose
15
Piotr Trochowski
(do 62')
16
Philipp Lahm
17
Per Mertesacker
20
Jerome Boateng
(do 52')
Pričuvni igrači
2
Marcell Jansen
52'
18
Toni Kroos
62'
23
Mario Gomez
81'
Trener
Joachim Löw
1
Iker Casillas
3
Gerard Pique
5
Carles Puyol
6
Andres Iniesta
7
David Villa
(do 81')
8
Xavi Hernandez
11
Joan Capdevila
14
Xabi Alonso
(do 90'+3')
15
Sergio Ramos
16
Sergi Busquets
18
Pedro
(do 86')
Pričuvni igrači
9
Fernando Torres
81'
21
David Silva
86'
4
Carlos Marchena
90'+3'
Trener
Vicente del Bosque

Dvije godine Nijemci su čekali uzvrat Španjolcima za poraz u finalu Europskog prvenstva. I bolju prigodu nisu mogli dobiti. U okršaju polufinala Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi dvije elitne europske reprezentacije krenule su se priključiti Nizozemcima u "europskom finalu".

Nijemci bez Müllera, koji će zacijelo biti proglašen najboljim mladim igračem SP-a, s Trochowskim koji je donosio više defanzive nego opasnosti prema španjolskim vratima, u prvom su dijelu igrali potpuno pasivnu ulogu. Je li to bila taktika puštanja igre i lopte Španjolcima objasnit će Löw nakon utakmice, no Nijemci osim jednog udarca nisu baš profitirali od činjenice da je Španjolska više od 65% vremena imala loptu u svojim nogama.

Šestorica naturaliziranih

U njemačkoj početnoj momčadi po prvi put na ovom Svjetskom prvenstvu broj naturaliziranih Nijemaca bio je veći od domicilnih. Čak šestorica igrača iz početnih 11 imaju nenjemačke korijene (Poljaci Klose, Podolski i Trochowski, Ganac Boateng i Tunižanin Khedira), a u igru je u drugom dijelu ušao i "njemački Španjolac" Gomez. Na klupi su svoju prigodu čekala još četvorica "priučenih" Nijemaca - Aogo (nigerijskih korijena), Tasci (turskih), Marin (srpskih) i Cacau (brazilskih).

Već u 6. minuti David Villa je pobjegao njemačkoj obrani, ali nije uspio prevariti istrčalog Neuera. U 14. minuti Iniesta ubacuje oštru paralelu s desnog krila, Puyol stavlja glavu na vrhu peterca i skreće je preko njemačke grede.

Koliko su oprezno obje reprezentacije ušle u utakmicu svjedoči podatak da je tek u 27. minuti mađarski sudac označio prvi prekršaj! Xabi Alonso prijeti izdaleka u 30. minuti, a jedini konkretan pokušaj prema španjolskim vratima Nijemci su realizirali preko Trochowskog u 32. minuti. Prizemnu bombu HSV-ovog veznjaka s 25 metara Casillas je vrhovima prstiju odbio u korner.

U sudačkoj nadoknadi prvog dijela dogodio se prvi sporni detalj. Klose je izbacio u kontru Özila, ovaj je ušao u kazneni prostor i pao u dvoboju s Ramosom, no sudac nije odlučio pokazati na bijelu točku.

Drugo poluvrijeme otvara nastavak španjolske dominacije u kontroli lopte, a igra se konstantno vrtjela oko njemačkog kaznenog prostora. Xabi Alonso je dvaput prijetio snažnim, ali nepreciznim pokušajima izdaleka, a u 58. minuti djevičanstvo njemačke mreže triput je visilo o tankoj niti. Najprije je Pedro dobro pucao s 20 metara, a Neuer odbio, pa je Iniesta poslao oštru paralelu s gol-linijom, a David Villa na drugoj vratnici zakasnio za nekoliko djelića sekunde, a na koncu Pedro još jednom pokušao, ali nije pogodio unutar okvira njemačkih vrata.

Statistika

Udarci: 5/13
Udarci u okvir: 2/5
Posjed lopte: 49%/51%
Prekršaji: 9/7
Točna dodavanja: 441/590

Podolski u 63. minuti odlično obavlja obrambeni zadatak u sprječavanju Ramosa da pobjegne sam u kaznenom prostoru, a potom šest minuta kasnije odlično asistira Kroosu, koji sam na drugoj vratnici puca iz prve, ali ne uspijeva nadmudriti kapetana na španjolskim vratima.

I nakon 72 minute pletenja mreže oko njemačkih vrata, konačno je stigao španjolski pogodak. I to nakon prekida. Xavi je izveo korner na desetak metara, tamo je u punom trku naskočio Carles Puyol i doslovce zakucao loptu iza leđa nemoćnog Neuera. Španjolci su poveli, po dotad viđenom - posve zasluženo.

Krenuli su Nijemci nakon toga u napad, sjurili su se pred španjolski kazneni prostor u potrazi za izjednačenjem. No, nisu imali pravu ideju kako doći do prigode, prekasno su se probudili i kad se podvuče crta - potpuno razočarali onim što su ponudili u ovom polufinalu. Štoviše, mogao je Pedro u 82. minuti sve riješiti u kontri dva na jedan, no umjesto da uposli usamljenog Torresa, odlučio se na dribling i osudio španjolske navijače na još desetak minuta kidanja živaca.

Izdržala je "furija", Nijemci im do kraja i nisu ozbiljnije zaprijetili, pa će Španjolci posve zasluženo otići u finale, na okršaj s Nizozemcima. Svijet će tako dobiti svjetskog prvaka kojeg dosad nikad nije imao.

SP 2010. - doigravanje

polufinale

Urugvaj2:3Nizozemska
Njemačka0:1Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.07.2010. u 02:51
    Samo mi nije jasno zašto uporno minusirate svakog ko napiše da je sudac pokrao Njemačku - kad je ???
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.07.2010. u 17:25
    Njemci su ostali pokradeni za cisti penal..da su to uspijeli zabiti i povesti sigurno bi bio drugaciji tijek igre..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.07.2010. u 17:00
    Ma nemoj? Frajer je cilu utakmicu dobro igra, ono mu je greska jedina
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.07.2010. u 14:53
    sve 5, al onog pedra bih poslao na avion da ide malo se provozat
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.07.2010. u 09:51
    low je fulao u toliko sto je usao u igru sa samo 1 spicom, da je igrao klasicni 4 4 2 sa podolskim i kloseom (ili mozda cak gomezom) u napadu ozilom i kroosom na krilima od pocetka i 2 zadnja vezna nebi spanjolci bili toliko dominantni, sa 2 spice on bi mogao spanjolsku ometati u samom pocetku... [više na forumu]
    Obrisan korisnik