Nogomet

Dvoboj genijalaca

Nikola Vlahović • petak, 09.07.2010.
Dvoboj genijalaca
Foto: EPA

Do finala Svjetskog prvenstva došli su Španjolci i Nizozemci. I jedna i druga reprezentacija obiluje kvalitetnim igračima, međutim, dvojica se posebno ističu. Kod Španjolske to je Xavi, a kod Nizozemske Wesley Sneijder...

Reprezentacije koje dođu do finala Svjetskog prvenstva zaslužuju ogroman respekt i teško je nekog izdvojiti kao izrazitog favorita u finalnoj utakmici. Nema sumnje da će se voditi teška borba između Nizozemske i Španjolske za svaki pedalj terena i za svaku loptu, a tu bi ključnu ulogu trebao odigrati vezni red. Igru Nizozemske predvodi Wesley Sneijder, a španjolskim "orkestrom" dirigira Xavi.

Golovi:

Nakon odličnih predstava u dresu Intera, Wesley Sneijder nastavio je pružati i sjajne partije na ovom Svjetskom prvenstvu. Premda je veznjak, Sneijder je do sada zabio pet golova i nalazi se na prvom mjestu ljestvice strijelaca, zajedno s Davidom Villom. Ovaj veznjak nametnuo se u pravog lidera Nizozemske i igra Tulipana uvelike ovisi o njegovoj izvedbi, jer Nizozemci nemaju za njega adekvatnu zamjenu.

S druge strane, Xavi još nije zabio niti jedan gol na Svjetskom prvenstvu i prema tome možemo zaključiti da je Nizozemac puno opasniji od Xavija. Naravno, sve to treba uzeti s dozom rezerve, ali treba priznati da je Sneijder puno više pokazao, odnosno da je konkretniji u završnici. Premda se nije upisao u strijelce, Xavi je izuzetno važan igrač za Španjolsku, on je "mozak" i "duša" Furije i da nema njega zasigurno bi igra Španjolske bila dosta sporija.

Udarci prema golu:

U dosadašnjem dijelu natjecanja, Sneijder je ukupno uputio 22 udarca prema protivničkim vratima. Od toga ih je 16 bilo izvan protivničkog šesnaesterca. Od pet postignutih golova, Sneijder je dva postigao udarcima iz daljine, dok je tri zabio kad se nalazio unutar suparničkog šesnaesterca. Sneijder obožava pucati prema protivničkim vratarima i to radi vrlo dobro. Dovoljno mu je ostaviti malo slobodnog prostora i odmah će ugroziti gol protivnika. Puca na sve načine i iz svih pozicija, a mora se priznati da ima "top" u nogama.

Xavi je bio puno skromniji i ukupno je samo pet puta pucao po golu svojih protivnika. Svi ti udarci bili su izvan kaznenog prostora i niti jedan nije išao u okvir gola. Hoće li Španjolac imati više sreće u finalu, ostaje nam za vidjeti. Xavi je i više nego pouzdan igrač kojeg svaki trener obožava, on je igrač koji nikada neće zakazati i uvijek će pošteno odraditi svoj dio. Ove brojke govore da je Xavi bio izrazito neaktivan u dosadašnjem dijelu prvenstva, međutim, to uopće nije točno, jer je Xavi s bezbroj kvalitetnih rješenja mnogo pridonio igri Španjolske.

Točna dodavanja:

Nizozemac je u ovoj kategoriji dosta lošiji od Španjolca. Naime, Sneijder je ukupno na Svjetskom prvenstvu odigrao 325 dodavanja od kojih je 230 bilo točno što je 71% posto. Od tih 230 točnih dodavanja, 24 se odnose na duga dodavanja, 140 na srednja i 66 na kratka dodavanja.

Xavi je poznat po tome što uvijek doda loptu tamo gdje treba, odnosno, rijetko griješi. Veznjak Barcelone ukupno je odigrao čak 570 dodavanja, a točna su bila 464, što je visokih 81%. Od toga se 55 dodavanja odnosi na duge lopte, čak 309 točnih srednjih dodavanja i 100 kratkih. Već je od ranije poznato da Xavijeve lopte "imaju oči". U ovoj kategoriji se zapravo vidi koliko je veznjak Barcelone dobar igrač i koliko pridonosi momčadi.

Prekršaji:

Veznjak Nizozemske je u svim dosadašnjim utakmicama napravio 13 prekršaja i dobio jedan žuti karton. Međutim, na Sneijderu je napravljeno deset prekršaja, što pokazuje da je veoma neugodan za čuvanje. Sneijder je igrač koji zna primiti dosta udaraca, ali isto tako, zna ih i vratiti i nikome ne ostaje dužan.

S druge strane, Xavi je puno oprezniji i u šest odigranih utakmica napravio je samo jedan prekršaj. Međutim, ima jednu sličnost sa Sneijderom - i Xavi je pretrpio deset prekršaja. Napraviti samo jedan prekršaj u šest utakmica puno toga otkriva, međutim, to svi već odavno znaju, a to je da je Xavi veliki igrač koji nikad ne igra prljavo.

Pretrčani kilometri:

Obojica igrača igraju u sredini terena i radijus kretanja im je cijelo igralište. To zahtijeva veliku izdržljivost i mnoštvo pretrčanih kilometara. U ovoj kategoriji Sneijder je lošiji od Xavija. Nizozemac je do sada sakupio 59,90 kilometara, a najviše je pretrčao na utakmici protiv Urugvaja, 10,80 kilometara.

Iako ima 30 godina i stariji je četiri godine od Sneijdera, Xavi je ukupno pretrčao 65,22 kilometra. Veznjak Španjolske najmanje je pretrčao na utakmici protiv Hondurasa, 8,23 kilometra. U dosadašnjih šest utakmica, Xavi je najviše kilometara nanizao u utakmici protiv Njemačke, čak 12,32 kilometra.


Svi ovi podaci i ove brojke koje su navedene, ne moraju ništa značiti u finalnoj utakmici, međutim, mogu nam dosta toga otkriti. Prije svega, sugeriraju nam da se radi o dva igrača koja su "nezamjenjiva" u svojim reprezentacijama. Ipak, treba priznati da svi ti statistički podaci uvelike ovise i o igri njihovih suigrača, a najviše o jačini protivnika. Bez obzira da li više simpatizirate Xavija ili Sneijdera, mora se priznati da su obojica genijalci koji uživaju u nogometu i to nam dokazuju u svakoj novoj utakmici.

Na temelju ovih usporedbi teško je zaključiti koji je igrač više potreban svojoj reprezentaciji i sve se može promijeniti u finalnoj utakmici. Dvoboj ove dvojice genijalaca mogao bi se odrediti kao "ključni dvoboj" i tko bude više raspoložen mogao bi svoju reprezentaciji odvesti do trona. Međutim, sve ove usporedbe past će u vodu 11. srpnja, kad lopta krene s centra.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.07.2010. u 02:37
    Xavi je po meni duša i Barcelone (ne Messi) i ove Španjolske i značajno finiji tehničar, no s druge strane Sneider je puno opasniji po protivnički gol i to iz gotovo svih pozicija - dakle po meni jednako doprinose svojim repkama. No ja mislim da neće oni odlučiti pobjednika, iako igra obje repke... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.07.2010. u 21:44
    Xavi je definitivno najbolji igrač koji (još) nije osvojio zlatnu loptu, a definitivno je zaslužuje jer je sigurno najkonstantniji igrač zadnjih 5god koji svaku utakmicu odigra na pristojan način.. a povrh svega toga je i ogledni primjer sportaša - pristojan, skroman, nenametljiv, gine za momčad... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.07.2010. u 21:15
    Ma jedino u čemu je Nizozemac bolji je šut, a s obzirom na igru koji xavi igra to i nije od nekog velikog značaja.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.07.2010. u 21:12
    Ne mogu ni u istu rečenicu, Xavi je genij kakvih je malo u cijeloj povijesti nogoloptanja. Nogometni Olimp!!!
    Obrisan korisnik
  • Balthazar09.07.2010. u 19:07
    Svaka čast Sneideru koji će možda biti i MVP prvenstva, ali Xavi je jedinstven. Za mene unatoč Ronaldu i Messiju već godinama najbolji igrač svijeta. Znam da je ovo dosta subjektivno, ali jednostavno više volim igrače koji igraju za momčad i koji su često nevidljivim a naprave jako puno.
    Balthazar