Nogomet

Kakvu sezonu može očekivati Dinamo?

Tomislav Pacak, Vedran Attias • ponedjeljak, 12.07.2010.
Kakvu sezonu može očekivati Dinamo?
Foto: Davor Sajko

Postoje li razlozi za vjerovati da će "baš ova sezona" Dinamu donijeti nešto što protekle nisu? Ligu prvaka ili europsko proljeće? Povratak publike na stadion? Atraktivnu napadačku igru? Medijsku podršku? Odgovore su za vas pripremili optimist i pesimist koji će pratiti Dinamo ove sezone...

Koliko zadovoljni u Dinamu mogu biti prijelaznim rokom?

Optimist: Kao i prošle sezone, Dinamov kadar nije se puno promijenio što je sigurno dobra stvar. Otišli su Vrdoljak i Kovač, a novi/stari Dinamovci su Sivonjić, Chago, Ademi, Mesarić i Šimić. Reklo bi se - smisleno i ciljano. Chago i Ademi će, uz Calella, pokriti odlazak Vrdoljaka, a Šimić bi trebao nadomjestiti Kovača; dapače, ne bi bilo loše da igra i više. Sve u svemu, momčad je ostala vrlo slična i to je prednost.

Pesimist: Srednja žalost. Otišla su dva prvotimca, a došli su nedokazani Ademi i nespremni Šimić, dok su se Sivonjić i Chago vratili s posudbi na kojima nisu briljirali. Najvedrije je što su zadržani Mandžukić i Badelj, vjerojatno zbog manjka pravih ponuda, no Dinamo igrački nije snažniji nego lani - a lani nije nikoga impresionirao.

Velimir Zajec na klupi - nešto novo ili već viđeno?

Optimist: Branko Ivanković je odličan strateg, Zvonimir Soldo vjerojatno trener s najvećim potencijalom, a Krunoslav Jurčić svakako ima svoje trenerske kvalitete što je potvrdio radom u Slavenu i Istri te na koncu u Dinamu, no svi silni trofeji koje su ova tri trenera osvojila - nisu ih zadržali u Dinamo. Velimir Zajec nije strateg kalibra Ivankovića, nema završenu cijenjenu školu poput Solde niti se toliko studiozno priprema za utakmice kao Jurčić, no ima podršku medija i tribina, a kod Dinama je to vrlo bitno; možda i najbitnije. U europskim utakmicama, a to je ono po čemu se (ne)pravedno ocjenjuju treneri u Maksimiru, baš bi ta podrška i duh "domaćeg dečka" mogla biti sitnica koja će rezultat prevagnuti na stranu Modrih.

Pesimist: Velimir Zajec veliko je igračko ime, ali on ima maleno i prilično neuspješno trenersko iskustvo, izuzev pobjede u Amsterdamu prije 12 godina. Govori ono što narod želi čuti, ali može li njegova momčad zaista tako igrati - to je već upitno. Njegov trenerski CV je siromašniji od većine Dinamovih trenera unazad nekoliko godina. Zajec najavljuje napadački nogomet, ali to danas u Europi ne prolazi.

Zbog čega bi Dinamo mogao biti bolji nego lani?

Optimist: Realno, rezultatski gledano Dinamo treba "samo" ponoviti prošlu sezonu i konačna će ocjena biti itekako pozitivna, no "proslava" naslova prvaka pred stotinjak ljudi, prazne tribine i sve ono drugo ružno što je pratilo Dinamo prošle sezone - mora se promijeniti. Već sam napisao kako je atmosfera oko Dinama zaista "posebna" i uvelike kreira mišljenje većeg dijela javnosti i broj popunjenih stolica na Maksimiru pa ako onda uzmemo u obzir kako će sa Zajecom ta toliko bitna atmosfera biti bolja - sve će ostalo pratiti.

Pesimist: Teoretski razlog mogu biti pogođen trener i uigranija ekipa, ali realno, Dinamo ima limitiranu momčad koja će se teško u Europi nositi s kvalitetnim momčadima iz jačih liga. Uz dobar ždrijeb i malo sreće mogao bi opet dogurati do Europske lige, ali neutemeljeno je očekivati neki veliki nogomet od ove momčadi. Sammirova sezona najavljuje se već godinama, a od Sivonjića se očekuje da bude važan napadač - to nije dobar znak za Dinamove navijače.

Ima li u mladima potencijala za veliki iskorak?

Optimist: Dinamo, kao i proteklih godina, ima puno domaćih "klinaca" u sastavu i zaista je teško reći koji od njih bi se mogao istaknuti. Kramarić, Vrsaljko, Tomečak, Antolić, Ademi i Barbarić, neki više neki manje, prošle su sezone pokazali kako se na njih može računati i ukoliko se nastave očekivano razvijati - bit će snaga Dinama. Ako je prošla sezone bila ona u kojoj je Badelj napravio iskorak onda se ove to očekuje od nekog od nabrojanih; nitko sretniji ako bi se svi razvili, no to nije realno očekivati. S druge strane, Mlinar, Šitum, Komorski, Mihaljević i ostali "klinci" trebaju tek dostići "Vrsaljkov" ili "Antolićev" rang.

Pesimist: Ni Barcelona neće svake godine proizvesti Xavija i Iniestu, pa je suludo očekivati da Dinamo svako malo može izbaciti Modrića i Kranjčara. Kramarić će morati bolje od tu i tamo nekog lažnjaka i promašenog zicera, Tomečaku su mnogi oprostili cijelu lošu sezonu zbog tri dobre utakmice u proljeće 2009., a Antolić i Vrsaljko još ni otprilike nisu pokazali naznake vrhunske klase. Badelj je već od prije "iskoračio", pa njega ovdje ne računam, tako da Dinamo samo od Barbarića može očekivati da kvalitetno preuzme ulogu prvotimca.

Može li Dinamo vratiti publiku na stadion?

Optimist: Maksimir je užasan stadion na kojem se, zahvaljujući izvršnom dopredsjedniku, svi znamo što ne može napraviti, HNL je nekvalitetno natjecanje, a europske utakmice (one protiv "velikih") redovito završavaju porazom, no... No, igra Dinamo. Protiv Istre, Karlovca, Hajduka, Arsenala ili Barcelone - igra Dinamo. Većini nogometnih navijača na svijetu dovoljno je što idu gledati svoj klub i zaista bi bilo lijepo kada bi Zagrepčani koji navodno jako vole svoj Dinamo - zapravo to i pokazali. Zajec najavljuje atraktivnu igru, igrači najavljuju borbenost i zaslužuju priliku. Ništa više ne traže.

Pesimist: Ne može, jer Dinamovi problemi su puno dublji od krivog trenera ili stranaca koji se ne trude. Od stadiona preko Mamića do slabe lige, od marketinga preko medija do razmaženosti zagrebačke publike - previše je dubinskih problema oko Dinama da bi se publika za ozbiljno vratila na Maksimir. Par petardi u mreži protivnika i neki iznenađujući europski nastup privremeno bi doveli koju tisuću ljudi više na Maksimir, ali polupun stadion u svakoj utakmici ne može se očekivati.

Može li se očekivati nastavak nizanja domaćih titula?

Optimist: Hajduk niti bilo koji drugi konkurent iz Hrvatske svojim ponašanjem u prijelaznom roku nije pokazao kako ima snage odnosno kvalitete "svrgnuti" Dinamo. Osim "zakona velikih brojeva" i teorija kako "ničija vladavina ne traje vječno" - nemaju ništa. Dinamo je i dalje u svim segmentima kilometrima daleko od pratnje, a ima ono što je najbitnije za osvajanje titula - zna pobjeđivati. Prvenstva se tako i tako ne dobivaju na derbijima nego se gube na malim utakmicama, a to su one u kojima Dinamo lakoćom dolazi do bodova.

Pesimist: Može, ali više zbog slabosti drugih nego Dinamove snage. Hajduk se također nije ozbiljno pojačao, a izgubio je nekoliko igrača iz užeg kadra. Poklepović je lani malo probudio momčad iz zimskog sna, ali misli li itko da je on dugoročno rješenje? Dinamo i dalje ima kvalitetu za vrh HNL-a, no kako će i toj seriji kad-tad doći kraj - ulijeva li vam ova momčad sigurnost da biste se kladili na nju? Optimist možda i bi, ali pesimist - nikako.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The_Killer_000712.07.2010. u 22:04
    hajduk prvak
    The_Killer_0007
  • damac12.07.2010. u 20:10
    Sammirova sezona najavljuje se već godinama, a od Sivonjića se očekuje da bude važan napadač - to nije dobar znak za Dinamove navijače..... šta reć više, svima je jasno da nemože bit dobro
    damac
  • Obrisan korisnik12.07.2010. u 19:31
    Nisu loši komentari. Ja bih bio zadovoljan sa zlatnom sredinom. Ovi mladi igrači samo moraju dobiti više šanse, makar u prvenstvu... To je dobitna kombinacija i za trud, i publiku i rezultat i sve... Ima par iskusnih igrača uz koje će ti mladići stasati i to je to.. Aaaaajmo sutra!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.07.2010. u 19:30
    samim time sto za svaku stvar mozemo ponuditi pesimisticko gledanje mi umanjuje nade da ce ista biti optimisticno...
    Obrisan korisnik