Nogomet

Ni sami još ne znaju kakvi su

Ante Jukić • utorak, 20.07.2010.
Ni sami još ne znaju kakvi su
Foto: Martina Japundžić

Vinkovačka Cibalia u prošloj je sezoni bila najugodnije iznenađenje prvenstva, no izgledno je kako će ovoljetni odlazak nekolicine ključnih igrača nebesko-plave s Bosuta ponovno pogurnuti prema prosječnosti...

CIBALIA

Trener: Stanko Mršić
Dolasci: Stjepan Kvesić, Tomislav Božić, Mladen Bartolović, Tomislav Čuljak
Odlasci: Marijan Antolović, Davor Burcsa, Tomislav Pavličić, Josip Milardović, Edin Husić, Josip Lukačević, Davor Bagarić
Plasman u prošloj sezoni: 3.
Pripremne utakmice: Nafta - Cibalia 3:1, Zorya - Cibalia 1:0, Urawa - Cibalia 5:1, Cibalia - Gloria 2:2, Cibalia - Rakičan 10:1, Cibalia - Triglav 1:1, Cibalia - Vukovar '91 6:0, Željezničar - Cibalia 4:1
Raspored u prva tri kola: Cibalia - Osijek, Šibenik - Cibalia, Cibalia - Inter

Nakon najbolje sezone, vinkovački je prvoligaš ovog ljeta doživio i vjerojatno najgori prijelazni rok u povijesti kluba. Kao na tekućoj vrpci, nebesko-plavu svlačionicu redom su napuštali najbolji igrači, dok su rubriku "dolasci" popunjavali igrači vraćeni s posudbi (Matković, Koledić), povratnici u matični klub (Čuljak) i oni koji tek moraju dokazati da su pojačanja (Kvesić, Božić).

Iako je i on sam bio vrlo blizu odlaska, Stanko Mršić ipak je odlučio ostati u Vinkovcima. Svjestan kako će s ovakvim kadrom biti iznimno teško zadovoljiti apetite narasle prošlosezonskim trećim mjestom, strateg Cibalije od prvog je dana priprema "spustio loptu na zemlju", najavivši kako njegova momčad manjak kvalitete može nadoknaditi jedino pravim pristupom i dobrim ozračjem u svlačionici.

Snage i slabosti

Za odlične igre Cibalije u protekloj sezoni najvećim je dijelom zaslužna bila čvrsta obrana. Iako više nema Antolovića, ostanci Lučića, Parmakovića i Tomića trebali bi i u novoj sezoni jamčiti mali broj primljenih pogodaka. S druge strane, najviše problema Mršiću zadaje vezni red, s obzirom da su odlasci Milardovića, Pavličića i Lukačevića ostavili veliku "rupu" na tom dijelu terena.

Izuzmemo li pobjede protiv nižerazrednih klubova, ne možemo reći da su nebesko-plavi tijekom priprema nešto posebno briljirali, no rezultate prijateljskih utakmica ipak ne treba uzimati previše ozbiljno. Naravno, neugodnih 1:4 na gostovanju kod sarajevskog Željezničara moralo je zabrinuti sve u klubu, s obzirom da se već nekoliko dana kasnije pokazalo kako je Željo sve, samo ne atomska momčad (5:0 poraz od Hapoela u pretkolu Lige prvaka).

Da pripreme za novu sezonu završe u nešto ljepšem tonu, pobrinuo se Mladen Bartolović, koji je potpisom na dvogodišnji ugovor znatno ojačao akcije Vinkovčana uoči početka prvenstva. S Bartolom u početnoj postavi, Cibalia na "papiru" sada izgleda sasvim pristojno, a za kakav će rezultat to u konačnosti biti dovoljno, trenutno je vrlo teško reći. Uostalom, i sam Mršić je više puta rekao rekao "kako će tek natjecateljske utakmice dati pravi odgovor".

Jednu takvu utakmicu Vinkovčani su već odigrali, i nisu se baš proslavili (poraz od Cliftonvillea u prvoj utakmici drugog pretkola Europske lige), no uzvrat u Vinkovcima nudi novu priliku. Kako za produžetak života u Europi, tako i za stvaranje dobre atmosfere uoči gostovanja Osijeka u prvom kolu nove sezone.

Plus o odnosu na prošlu sezonu

Vinkovčani u novu sezonu ulaze pojačani Mladenom Bartolovićem, koji bi trebao barem djelomično kompenzirati veliku rupu nastalu odlaskom nekolicine standardnih igrača.

Minus o odnosu na prošlu sezonu

Pavličić, Milardović i Lukačević, uz iznenađujuće dobrog Antolovića na vratima, bili su "srce" Cibalije u protekloj sezoni, tako da će njihov odlazak iz Vinkovaca jednostavno morati ostaviti traga

Očekivanja

Optimistično: Bez obzira što su igrački znatno oslabljeni, Vinkovčani se potajno nadaju kako na krilima odličnog trećeg mjesta iz protekle sezone i dobre atmosfere u svlačionici mogu ponovno pronaći svoje mjesto u gornjem domu HNL-a.

Realno: Ipak, puno realnijim se trenutno za nebesko-plave čini plasman u "zlatnoj sredini" ljestvice. Pesimističniji, pak, simpatizeri nebesko-plavih strahuju od borbe za ostanak, no mišljenja smo kako Cibalia ne bi trebala imati takvih problema, iako će zbog smanjenja lige sezona sigurno biti turbulentna.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani20.07.2010. u 13:11
    Ako budu igrali kao protiv Iraca ispasti će iz lige.
    Bogomdani