Nogomet

U mislima oporavak, ali...

Mihaela Bradovski • srijeda, 21.07.2010.
U mislima oporavak, ali...
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon najcrnje sezone od osnutka HNL-a i spašavanja pet iza 12, nogometaši Zagreba u novu startaju s novim trenerom, ali i bez nekoliko iskusnih, krucijalnih igrača. I dok novi početak rađa neki novi optimizam slabljenje momčadi te duhovi prošle sezone navijače "bijelih" drže na oprezu...

Zagreb

Trener: Ivo Šušak
Dolasci: Hrvoje Višić, Xhevahir Sukaj
Odlasci: Josip Škorić, Marko Kartelo, Goran Ljubojević, Marin Vidošević, Marin Skender, Davor Vugrinec, Stjepan Babić
Plasman u prošloj sezoni: 14.
Pripremne utakmice: Široki Brijeg - Zagreb 1:0, Zrinjski - Zagreb 0:0, Sloga Ljubuški - Zagreb 0:7, Celje - Zagreb 0:0, Celje - Zagreb 1:2, Zagreb - Jagiellonia Bialystok 1:2, Zagreb - Budućnost 2:0, Zagreb - Hrvatski dragovoljac 1:0, Zagreb - Stupnik 12:2
Raspored u prva tri kola: Zagreb - Lokomotiva (doma), Istra 1961 - Zagreb (gosti), Zagreb - Osijek (doma)

Osvojena 14. pozicija krajem proljeća 2010. trebala je zagrebaše odvesti ravno u drugu ligu i da se nakon završetka prvenstva u njihovu korist nije poklopilo čak nekoliko čimbenika Pjesnici bi sada kretali u borbu za prvo mjesto. Ovako, još uvijek u prvoligaškom društvu, pred njima se nalaze nova velika iskušenja, a smanjenje lige moglo bi im donijeti nove egzistencijalne probleme.

Vezane vijesti

Nove su pripreme započele trećim dolaskom Ive Šuška u Kranjčevićevu, no ubrzo nakon prozivke započelo je osipanje momčadi. I dok je odlazak Vugrinca i Ljubojevića bio više nego izvjestan, "bijeli" su preko noći ostali bez vratara Josipa Škorića. Škorićevu ulogu ekspresno je preuzela prva ljetna prinova Ulice pjesnika, donedavni čuvar mreže Solina, Hrvoje Višić. Nešto kasnije radu Šuškove momčadi priključio se i albanski napadač Xhevahir Sukaj.

SNAGA I SLABOST

Pjesnici će u novo prvenstvo startati bez najboljeg strijelca prošle sezone, Davora Vugrinca, bez njegovog kolege iz napada Gorana Ljubojevića, te bez iskusnih čuvara mreže Josipa Škorića i Marina Skendera. Uz teško nadoknadive odlaske kadar "bijelih" dodatno će oslabljen biti dok god će ljevaci Miroslav Pejić i Matija Špičić biti u ulogama oporavljenika. Po imenima Zagreb će biti daleko slabija momčad od one koja je prošle sezone dotaknula dno što rijetko koga čini mirnim.

Najveća snaga zagrebaša svakako će biti motiv. Želja da se protekla sezona što prije baci u zaborav prije svega će biti jaka kod najmlađih igrača, onih koji su umjesto napretka i dokazivanja vrijednosti stagnirali ili čak nazadovali. Plus bi trebao biti ostanak iskusnih Tokića i Jefthona, a stručni se stožer nada dobrim igrama Albanca Sukaja.

Zanimljivo je kako su Zagreb ovoga ljeta napustili gotovo svi igrači koji su dovedeni tokom prošle sezone, odnosno zimskog prijelaznog roka. Osim Ljubojevića koji se u dresu Pjesnika vratio u staru formu i zaradio inozemni angažman, u Veslačkoj na treninzima više nema niti Marina Skendera, Marina Vidoševića i Stjepana Babića. Ostali su tek Brazilac Jefthon i Mario Tokić kao "šef" obrane, dok su jedina dva starosjedioca u rubrici odlasci spomenuti Škorić te Marko Kartelo.

Zagrebova filozofija koja se temelji na prilici i izgradnji momčadi na domaćim igračima ponovno je u centar pozornosti vratila nekadašnje juniorske prvake, a pogled na postavu koja je odigrala najjače test utakmice jasno pokazuje kako su dres prvotimca ugrabili braniči Pavlović i Celjak, veznjaci Jugović i Šovšić, kao i mladi reprezentativac Hrvatske Besart Abdurahimi.

Kada su u pitanju pripremne utakmice "bijeli" su međugorsku fazu završili s jednim porazom (Široki Brijeg), remijem (Zrinski), te jednom pobjednom (Sloga Ljubuški). Mini pripreme u Sloveniji donijele su novi poraz (Jagiellonia Bialystok), ali i remi i slavlje protiv Celja. Završna faza, ona na kojoj se osim trke i izdržljivosti tražio i rezultat rezultirao je stopostotnim uspjehom. U Veslačkoj su redom padali Budućnost, Hrvatski Dragovoljac i Stupnik.

Želja Ive Šuška i njegova kadra je pozitivan ulazak u natjecanje. Prošlogodišnji niz poraza usmjerio je sezonu prema njenom zamalo tragičnom kraju, pa se tako Pjesnici nadaju kako će sada dobrim rezultatima rano pobjeći nikad žešćoj borbi za opstanak. Bez pobjeda na domaćem terenu zagrebaši će teško do statusa prvoligaša i dogodine, a prvi gosti Kranjčevićeve bit će nogometaši Lokomotive. Na vlastitom će terenu u prvih šest kola ugostiti i momčad Osijeka te Intera iz Zaprešića, dok ih u istom periodu očekuju sve redom udaljenija gostovanja (Istra 1961, Šibenik, Zadar).

Plus u odnosu na prošlu sezonu

Novi početak. Uspiju li Pjesnici ove sezone izbjeći crni niz na otvaranju ona bi mogla krenuti u smjeru koji priželjkuju. Svi su u Kranjčevićevoj itekako svjesni kako je prilika koja im se ostankom u 1. HNL pružila jedinstvena i kako prostora za nove posrtaje nema, a najveći plus svakako je dolazak trenera koji preferira rad s mladim igračima i na koga se u klubu računa na duži period.

Minus u odnosu na prošlu sezonu

Spomenuti odlasci od kojih je svakako najozbiljniji onaj Davora Vugrinca. Njegovih 18 postignutih pogodaka morat će nadoknaditi oslabljeni napadački red, prije svega Ivan Krstanović koji se prošle sezone nije proslavio realizacijom. Do promjena je došlo i na vratima, još jednoj od ključnih pozicija i uspjeh "bijelih" u velikoj će mjeri ovisiti o formi pridošlog vratara Hrvoja Višića.

Očekivanja

Optimistično: S novim trenerom i bez ijednog zvučnijeg pojačanja Zagreb će biti najugodnije iznenađenje i nizom dobrih rezultata vratiti se na stare staze, odnosno u gornji dom HNL-a.

Realno: Iako bi nekoliko uvodnih uspjeha moglo pogurati zagrebaše dalje od ponovne borbe za opstanak, u situaciji kada na kraju sezone stiže rez prvoligaškog društva, nove napetosti ipak su realnost.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!