Nogomet

Petkoviću je Europa ponovno ultimatum

Antonija Pavlić • srijeda, 21.07.2010.
Petkoviću je Europa ponovno ultimatum
Foto: Davor Sajko

Slaven Belupo učinio je nakon neminovnog odlaska Zlatka Dalića u Saudijsku Arabiju najbolji mogući potez. Na klupu je vratio Milu Petkovića, trenera koji je s Koprivničanima ostvario definitivno najveće klupske uspjehe te mu dao slobodne ruke u traženju pojačanja za novu, iskupiteljsku sezonu. Propuštanje plasmana u Europu bio je veliki udarac za sve poklonike plave boje, stoga u novoj sezoni traže samo jedno - povratak na vrh i legitimnu borbu za titulu jedne od najboljih hrvatskih nogoloptačkih momčadi.

SLAVEN BELUPO

Trener: Mile Petković

Dolasci: Adis Nurković (Travnik), Tomislav Labudović (Inter Zaprešić), Stjepan Poljak (Eskisehirspor), Tomislav Bušić (Maccabi Petah Tikva), Josip Milardović (Cibalija), Davor Bagarić (Cibalija)

Odlasci: Tomislav Pelin (Rijeka), Kristijan Čaval (Rijeka), Srebrenko Posavec (bez kluba), Nikola Šafarić (bez kluba), Mario Jurić (bez kluba)

Plasman u prošloj sezoni: 7.

Pripremne utakmice: Slaven Belupo - Beroe 2:0; Slaven Belupo - Lučko 3:0; Slaven Belupo - Kaposvar 0:0; Slaven Belupo - Nafta Lendava 4:1; Slaven Belupo - Sarajevo 2:0; Slaven Belupo - Sarajevo 0:2; Sloga Uskoplje - Slaven Belupo 0:5; Slaven Belupo - Čelik 1:1; Slaven Belupo - Shadong Luneng 0:0; Slaven Belupo - Rudar Velenje 0:1; Sloga Ivanec - Slaven Belupo 1:6

Raspored u prva tri kola: Slaven Belupo - Šibenik; Inter Zaprešić - Slaven Belupo; Slaven Belupo - Zadar

Zlatko Dalić imao je solidan prosperitet na klupi Slaven Belupa; uživao je neupitnu podršku čelnika, navijača i novinara, planirao započinjanje pravih, cjelovitih priprema i slagao listu za otpis igrača koji Koprivnici nisu "služili" srcem i koji su sezonu više iznijeli na leđima komotnosti.

Upravo nas je zato sve i presjekla njegova odluka o prihvaćanju izdašne ponude Al Faisalyja, ali istom i razveselilo ime njegova zamjenika - na klupu farmaceuta vratio se, naime, Mile Petković, koji je tijekom negdašnjeg mandata Koprivnici uvijek davao najbolje i sa Slavenom postigao najveće klupske uspjehe.

SNAGA I SLABOST

Najveća snaga Slaven Belupa, kao i u prošlim sezonama, domaći je teren Gradskog stadiona u Koprivnici. Farmaceuti sada već tradicionalno mnogo bolje igre pružaju pred svojim navijačima, dok s druge strane - u gostima pobjeđuju vrlo teško, dapače, raritetni su slučajevi u kojima uopće osvoje bod(ove). Uz to, u posljednjih nekoliko sezona velika im je slabost bila derutna obrana, na kojoj će Mile Petković morati najviše poraditi do otvarajuće prvenstvene utakmice sa Šibenikom 25. srpnja.

Odmah je sastavljen ultimativni popis dolazaka i odlazaka s Gradskog stadiona, a manje-više sve Petkovićeve želje čelnici Belupa na koncu su uspjeli i ostvariti. U Rijeku su tako "pobjegli" vratar Tomislav Pelin i iskusni Kristijan Čaval, a odriješene su ruke date i onima koji na terenu nisu bili najbolji, dapače, nerijetko se događalo da su upravo oni označavani glavnim krivcima za slabe igre farmaceuta - Mariju Juriću, Srebrenku Posavcu i nešto manje Nikoli Šafariću.

Dovedena je pak respektabilna šestorka, koje se ne bi posramio ni dvojac trenutačno vodećih hrvatskih klubova. Napad je ojačan negdašnjom mladom splitskom nadom, Hajdukovim Tomislavom Bušićem, u vezu se iz turskog Eskisehirspora vratio Stjepan Poljak, a pored njega stigli su i ponajbolji igrači Cibalije prošle sezone Josip Milardović i Davor Bagarić. Obranu je pojačao Interov Tomislav Labudović, a na Pelinovo vratarsko mjesto uskočio je ponajbolji golman BiH Adis Nurković.

U pripremnim utakmicama odigranim što u Koprivnici, a što u Zreču i na Kupresu, nije pokazana zavidna igra, no trebalo je u momčad prvo uklopiti nove igrače i isprobati najbolju kombinaciju za premijernu prvenstvenu utakmicu sa Šibenikom 25. srpnja. Pripreme su uostalom i zamišljene kako bi treneri mogli eksperimentirati i provjeravati mnoge mogućnosti, pa ljubitelje plave boje ne trebaju zabrinjavati porazi od Sarajeva i Rudara ili remiji sa Shadong Lunengom, Kaposvarom ili Čelikom.

Plus u odnosu na prošlu sezonu

Višak igrača u koprivničkoj svlačionici namjeravao je riješiti još Zlatko Dalić, a nakon njegova odlaska u Saudijsku Arabiju istoga se primio Mile Petković. Kadar je, tako, sužen na dvadeset igrača i tri golmana, otišli su prvotimci koji i nisu pružali najbolje partije, dok su s druge strane pristigli vrijedni i iskusni prvoligaški igrači koji bi u novoj, iskupljujućoj sezoni morali donijeti sigurnost u svim linijama. Eh da, veliki plus je i - Mile Petković.

Minus u odnosu na prošlu sezonu

Budući da su se čelnici koprivničkog prvoligaša svojski potrudili da u novu sezonu uđu s visokim ambicijama, velikog minusa u odnosu na prošlu sezonu i ne možemo pronaći. Spomenuti možemo tek odlazak prvog vratara Tomislava Pelina te prekaljenog, ali ozljedama prožetog Kristijana Čavala, koji će sreću u novoj natjecateljskoj godini potražiti u Rijeci.

Očekivanja

Optimistično: S obzirom na Slavenovu reputaciju te izbor igrača, Mile se Petković s pravom može nadati ponovnom farmaceutskom izlasku u Europu. Koprivničani su praktički do posljednjeg kola imali šansu i prošle sezone, no previše problema s ozljedama i neuigranošću te nedostatak pravih priprema (rano je otkaz dobio prvotni trener Milivoj Bračun) na kraju su platili ceh i sav je fokus usmjeren na naredni pokušaj.

Realno: Relativno sigurno, koliko u nogometu nešto uopće može biti sigurno, jest da će Slaven obitavati u gornjoj polovici prvenstvene ljestvice. Na terenu posjeduje sjajan spoj mladosti i iskustva, a s klupe sve konce vuče u Koprivnici proslavljeni i obožavani trener. Europa već sada izgleda primaljivo, ali i dohvatljivo, premda će tek prvih nekoliko utakmica, kao i uvijek, dati odgovor na pitanje Slavenovih "šampionskih" ambicija.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!