Nogomet

Što očekivati u novih 30 kola?

Bernard Jurišić, Tomislav Pacak, Borna Rupnik • petak, 23.07.2010.
Što očekivati u novih 30 kola?
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Na dan otvaranja još jednog izdanja Prve hrvatske nogometne lige, trojica Sportnetovih novinara predstavljaju svoja razmišljanja o ljetnim aktivnostima naših klubova, očekivanjima od nove sezone i konačnom raspletu...

Tko će biti prvak, a tko neće vidjeti ligu 12 sljedeće sezone?

Tomislav Pacak: Zanimljivo, i Hajduk i Dinamo su preko ljeta uglavnom bili okrenuti "izvozu", no najvažniji je svakako odlazak Marija Mandžukića iz Dinama. Je li to dovoljno da se promijeni odnos snaga koji vlada već pet godina? Trebalo bi biti neizvjesno, ali prednost moram dati momčadi koja je ipak pokazala da zna dobivati male utakmice - Dinamu. Što se drugog kraja ljestvice tiče, bit će zaista žestoko jer će barem polovica klubova sudjelovati u borbi za ostanak, a mislim da su tu šanse Hrvatskog dragovoljca, Istre 1961, Intera i Zadra malo manje od onih Karlovca, Lokomotive ili Splita, a lako je moguće da u toj borbi zapne i netko od onih za koje to sada ne očekujemo.

Bernard Jurišić: Kvalitativna razlika između Hajduka i Dinama ovog se ljeta čini manjom nego ikad u posljednjih nekoliko godina. S obzirom na veliki motiv u činjenici da klub slavi stoti rođendan i da se već pet sezona nije osladio titulom, Hajduka vidim kao konačnog pobjednika HNL-a u sezoni 2010/11. Tko će ispasti - ne pada mi na pamet prognozirati. Sve što se usuđujem reći jest da to neće biti ni Hajduk, ni Dinamo. Za sve ostale, nažalost, kratak je put od euforije do depresije. Čini mi se da će se barem 10 klubova "tresti" do posljednjih kola zbog (očekivanog) rezanja lige i osamstote promjene sustava natjecanja.

Borna Rupnik: Premda je Hajduk izrazito motiviran svojom stogodišnjicom i pozitivnim raščišćavanjem situacije u svlačionici, a Dinamo slabiji za Marija Mandžukića, vaga za titulu prvaka još uvijek preteže na zagrebačku stranu. Uz sve svoje mane, Modri pogotovo na duže staze djeluju nešto uvjerljivije i kvalitetnije od Hajduka. Gužva na dnu mogla bi biti golema, pri čemu Zagrebov prošlosezonski primjer pokazuje da tu može biti i neplaniranih imena. Ipak, mislim da put natrag u drugu ligu prije svega čeka Dragovoljce, a vrlo, vrlo teško vjerojatno će biti redizajniranom Interu te Istri.

Koji će igrač(i) obilježiti novo hrvatsko prvenstvo?

Tomislav Pacak: Sammir je najbolji Dinamov igrač i morat će biti pravi u kontinuitetu da bi Dinamo bio na vrhu. Slično vrijedi i za Ibričića, to su dokazani igrači koji će biti pravi. No pravo je pitanje tko će iskočiti među napadačima, kako onima u Dinamu i Hajduku, tako i u drugim sredinama. Izgledno je da će vrlo koristan biti neki od povratnika poput Deranje, Bušića, Vitaića, ali koji - nemoguće je reći.

Bernard Jurišić: Ovo jednostavno mora biti godina Anasa Sharbinija. Već duže vrijeme "grobnički dragulj" izmišlja isprike za nekonstantnu igru koju oplemenjuju tek povremeni bljeskovi, a u ovoj sezoni od njega će se očekivati da bude nositelj Hajduka u tandemu s prvim Hajdukovim imenom Senijadom Ibričićem, od kojeg se i u novoj sezoni očekuje da bude vođa. Što se Dinama tiče, Milan Badelj mora napraviti korak naprijed, a pogoditi tko će od mladih igrača bljesnuti i iskočiti je kao tražiti iglu u plastu sijena. Oni koji su se bar malo istaknuli prošle sezone napustili su HNL i prije njegova završetka (Vida, Z.Pamić).

Borna Rupnik: U taborima Dinama i Hajduka najviše se nade polaže u Sammira s jedne, odnosno Anasa Sharbinija ili Senijada Ibričića s druge strane, koji bi kao motori svojih momčad trebali voditi suigrače prema prvom mjestu, a ocjena njihove sezone umnogome će ovisiti i o konačnim (ne)uspjesima Zagrepčana i Splićana. Uspije li Davor Vugrinec u svom Varteksu ponoviti prošlogodišnju formu, također će biti jedno od prvih imena prvenstva, a mislim da bi mogao iskočiti i netko iz koprivničkih redova.

Tko bi mogao ugodno iznenaditi, a tko razočarati svoje navijače?

Tomislav Pacak: Mislim da su i Dinamo i Hajduk sposobni razočarati svoje navijače, jer su slabiji nego što su bili lani. Cibalia, pak, neće moći ponoviti prošlogodišnju sezonu bez niza prvotimaca. S druge strane, Slaven Belupo je među rijetkima koji je nakon ljetnih prelazaka u kvalitativnom plusu, a i na klupi ponovno ima dokazano uspješnog Petkovića. Osijek je zadržao talentiranu momčad koja može prema gore (uz odlična pojačanja u obrani) i ovako uoči sezone te dvije momčadi izgledaju mi kao da će se boriti za treće mjesto. Ili za nešto više od toga.

Bernard Jurišić: Hajduku i Dinamu ni ove se sezone nitko neće priključiti u borbi za naslov prvaka, pa su ugodna iznenađenja limitirana na dosege od trećeg do šestog mjesta. Vjerujem da će novak u HNL-u Split biti jedno od ugodnijih iznenađenja, a s obzirom na tešku situaciju u Varaždinu "baroknom gradu" prijeti teška, najteža sezona otkako je HNL-a. Teška sezona očekuje i Karlovac, jer je druga sezona uvijek najzahtjevnija. Ispuhao se balon euforije, otišli su neki važni igrači, vidjet ćemo kako će se "klub na četiri rijeke" snaći ove godine. S obzirom na loš posao tijekom ljeta, razočaranja vjerojatno čekaju i naša dva srpanjska europska predstavnika Šibenik i Cibaliju.

Borna Rupnik: Osijek i Slaven Belupo s obzirom na nove igračke križaljke ostavljaju dojam da imaju najviše prostora za napredak u odnosu na proteklu godinu, dok bi spuštenu letvicu očekivanja nadskočiti mogli i Pjesnici iz Kranjčevićeve. Osjetniji pad, a samim time i razočaranje, vjerojatno čeka oslabljenu vinkovačku Cibaliju. Razočarani će biti i Dinamo ili Hajduk - ovisno o tome tko ne osvoji titulu.

Tko je preko ljeta obavio najbolji posao na tržištu?

Tomislav Pacak: Najbolji su posao obavili svi koji su makar na "nuli", jer većina je prvoligaša oslabila. Mislim da je dobar posao obavio Split i dao si dobru šansu da preživi svoju prvu sezonu, a već sam spomenuo solidan posao Belupa (Bagarić, Milardović, Bušić, Poljak, Nurković, Labudović i Osijeka (Smoje, Pelaić, Lukačević, Bubalo). Ako gledamo samo jedan potez, dolazak Vugrinca u Varteks vjerojatno je najznačajniji potez ljeta, pa bi i Varteks morao prema gore.

Bernard Jurišić: Malo je promjena bilo tijekom ljeta, a najveći promet napravio je novi prvoligaš Split. Momčad koja je pokorila drugu ligu dodatno je pojačana, stigao je iskusni trener Katalinić i splitski "crveni" po onome čime raspolažu na papiru spadaju u "zlatnu sredinu". Hajduk i Dinamo nisu doveli gotovo ništa važnije, kao ni većina ostalih prvoligaša. Slaven je vratio trenera Petkovića i doveo Bagarića, pa će stabilni koprivnički klub i ove sezone biti u prvom redu pratitelja Hajduka i Dinama. Osijek i Rijeka, nažalost, i dalje stagniraju.

Borna Rupnik: Čini mi se da je Slaven Belupo dolascima Nurkovića, Labudovića, Poljaka, Bušića, Milardovića i Bagarića napravio jako dobar posao. Iako su neki bitni kotačići napustili ekipu, Koprivničani nipošto nisu na gubitku. Mislim da je i Karlovac solidno popunio nastale praznine kako bi Igor Pamić došao u priliku zadržati visoku razinu iz prošle sezone, a i Split se aktivno uhvatio ukoštac s prelaskom u viši rang natjecanja.

Koji se pozitivni, a koji negativni pomaci mogu očekivati u HNL-u i oko njega?

Tomislav Pacak: Nemoguće je očekivati velike promjene na bilo kojem polju. Neizvjesna utrka za naslov u koju bi se eventualno uključio još netko (Osijek?) sigurno bi podigla gledanost lige, a od Splita očekujem da bude svježa krv kakva je lani bio Karlovac. Sjajno bi bilo kada bi se efikasno proveli procesi u aferi "Offside" i tako barem malo uklonila nagađanja o nečistoći hrvatskog nogometa.

Bernard Jurišić: Pozitivan pomak bit će vjerojatno puno neizvjesnija borba za naslov prvaka između Hajduka i Dinama, nego što je to bio slučaj prošlih sezona. Pozitivno će biti i to što se nitko neće moći opustiti, jer će bilo kakva, čak i najmanja serija poraza svakome gurnuti "vodu u uši". No, i ove je sezone liga još lošija, napustila su je zvučna imena poput Mandžukića, Cernata, Skoke, Roberta Kovača, otišle su i mlade nade poput Vide, Pamića, Zeca, Livaje, a u suprotnom smjeru nije krenulo ni jedno zvučnije ime.

Borna Rupnik: Sumnjam da će novo prvenstvo umnogome razlikovati od prošlog, kako po kvaliteti nogometa, tako i po broju gledatelja, smjenama trenera i svim pričama koje ga okružuju. Velik broj klubova koji bi mogao grcati u borbi za opstanak ipak bi mogao donijeti nešto više zanimljivosti i napetosti.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!