Nogomet

Prvo poluvrijeme putokaz

Ivana Strahija • četvrtak, 12.08.2010.
Prvo poluvrijeme putokaz
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Mladi Hrvati su Norvešku pobijedili s uvjerljivih 4:1 i tako došli na korak od ulaska u play off Europskog prvenstva, čija se završnica igra u Danskoj. Za ostvarenje tog sna treba još barem remizirati u Srbiji, a prvo poluvrijeme susreta protiv Norvežena Ladićevim momcima mogao bi biti putokaz.

Susret naše U21 reprezentacije pred jučerašnjim, onaj protiv Slovačke 19. svibnja, malo je ipak zabrinuo ljubitelje kvadratića. Mladi Hrvati su tada naime, unatoč tome što su u svojim redovima imali Rakitića i Kalinića (barem do 22. minute), remizirali s najvećim protivnicima u borbi za prvo mjesto skupine. Istina, Slovačka je bodovima dokazala da je jača od Norveške, ali se već tada mogao osigurati lagodniji nastavak natjecanja.

Ovog puta u mladim hrvatskim redovima nije bilo spomenute dvojice, kao ni Barbarića, ali je igra bila na mnogo višoj razini, a posebno se to odnosi na prvih 45 minuta. Naši reprezentativci tada su Norvežanima radili baš sve što su htjeli, a očito su igrali i po volji svog izbornika Dražena Ladića, koji je nakon utakmice konačno bio zadovoljan svojim momcima.

Doveli su se Hrvati tako nadomak play offa, preostaje samo uzeti bod u Kragujevcu i ne ovisiti o drugim rezultatima, iako su se Norvežani obvezali da će odigrati muški i pošteno do kraja. Muči međutim drugo poluvrijeme susreta, posebno početak, kad su naši reprezentativci bili tek blijeda kopija one razigranosti i lepršavosti iz prvog dijela. Dugim loptama i kontranapadima uspjeli su Norvežani smanjiti na 2:1, neugodan rezultat, ali su se na sreću naši reprezentativci uspjeli iskopati iz neugodne situacije golom Lovrena nakon kornera Vrsaljka.

Kad smo izbornika Ladića nakon utakmice zamolili za komentar tog očitog pada hrvatske reprezentacije kazao je: "Iscrpljeni su napornim ritmom natjecanja, mnogi od njih igraju ritmom srijeda-subota. Drugi pak još nisu u top formi, možda nam je malo prerano došla ta utakmica." Iako je moguće da su bili umorni, ta se izjava kosi s prijašnjom izbornika Ladića, kada se zbog nekih ranijih propusta žalio na to da njegovi igrači nisu u prvim postavama svojih klubova pa nemaju minutažu. K tome, nakon poraza protiv Cipra, kao i remija protiv Slovačke, Ladić je također pričao o datumu, jer se utakmica igrala uz završnicu hrvatske lige, dok mu je sada termin bio prerani. Bilo kako bilo, nadajmo se da će do 4. rujna i utakmice sa Srbijom u Kragujevcu naši reprezentativci uspjeti odmoriti.

Na sreću, bilo je mnogo dobrih stvari na koje se možemo osvrnuti iz susreta s Norvežanima. Lovren je plijenio posebnu pažnju, kako u obrani tako i u napadu, na kraju krajeva zabio je i dva gola, i Lyon može biti zadovoljan takvim igračem u svojoj ekipi. Vrlo dobar posao odradio je i ostatak reprezentacije u tom prvom dijelu i to je razina na kojoj bi trebalo igrati.

Posebno su novinare zainteresirali Palić i Vukušić, koji su upali u reprezentaciju u posljednji čas, kao zamjena za ozlijeđene Pamića i Kalinića. "Vukušićem sam izuzetno zadovoljan, zaista je radio dobro svih 90 minuta, nije dao ni minutu odmora norveškim stoperima. Jako mi drago zbog toga, nije to čest slučaj da nam se igrač tako brzo i tako lako snađe. Obično u toj dobi znaju biti impresionirani situacijom i zbog toga sputani. Što duže bude s nama to će njegove izvedbe biti kvalitetnije", najavio je Ladić da na Hajdukovog Vukušića računa i ubuduće.

O Paliću, igrači zaprešićkog Intera, koji je asistirao za oba gola u prvom poluvremenu, izbornik je kazao: "Odigrao je jako dobro prvo poluvrijeme, ali je nakon duge pauze bio umoran od ritma utakmica. Zamijenio sam ga Kreilachom, a on je postigao pogodak."

Zamolili smo Ladića i da podvuče crtu pod utakmicu i iznese svoj ukupni dojam: "Većina trenera bi nakon pobjede od 4:1 pjevala hvalospjeve, i slažem se da treba pohvaliti momke, ali ja vidim dosta prostora za poboljšanja. To se prvenstveno odnosi na slobodu igre, igrači još nemaju sigurnost u sebe i slobodu primanja lopte u prostoru, da se okrenu i prihvate je kako treba. Također nam povratne lopte nisu toliko kvalitetne koliko bi mogle biti, pa se suigrači bore da smire loptu. Nadam se i da ćemo iskoristiti jako dobre igrače na bokovima, koji u ovoj utakmici nisu pokazali svoju punu superiornost", rekao je Ladić.

Hrvatska vodi Skupinu 7 sa 16 bodova, Slovačka ima 14. Svakoj reprezentaciji ostaje još po jedna utakmica, Hrvati 4. rujna igraju protiv Srbije u Kragujevcu, dok 7. rujna Slovaci ugošćuju Norvežane. U play off, posljednju stanicu prije završnice EP U21, ulaze prvaci 10 skupina i četiri najbolja drugoplasirana tima. Iz play offa u završni turnir prolazi sedam najboljih reprezentacija, koje putuju za Dansku. Nadajmo se da će među njima biti i mladi Hrvati.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Weasley13.08.2010. u 08:43
    nemojte biti smiješni...ova ladićeva izjava kosi se s ovom prije?...uopće se ne kosi, čovjek dobro govori...kad je izjavio da ne igraju u prvoj postavi igralo se prvenstvo, a sad kad su iscrpljeni jer igraju srijeda-subota, igraju prijateljske utakmice i normalno je da u njima treneri isprobavaju... [više na forumu]
    Weasley