Nogomet

Otvorena nova sezona lova na Bayern

Borna Rupnik • petak, 20.08.2010.
Otvorena nova sezona lova na Bayern
Foto: EPA

Kreće i nova bundesligaška sezona. Odlični dani za njemački nogomet jamče još jedan vatromet na terenima diljem Njemačke, a Hrvati će pritom moći uživati u brojnim nastupima svojih igrača...

Novo izdanje njemačkog prvenstva, koje će ove sezone imati još jači hrvatski začin, dolazi nakon sjajne i neizvjesne prošlogodišnje bitke za naslov prvaka, nakon odličnih Bayernovih prezentacija u Ligi prvaka te trećeg mjesta koje je Elf osvojio na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici.

Bundesliga, 1. kolo

Petak, 20.08.
20:30Bayern - Wolfsburg
Subota, 21.08.
15:30Hoffenheim - Werder
15:30Borussia (M) - Nürnberg
15:30Köln - Kaiserslautern
15:30Freiburg - St. Pauli
15:30Hannover - Eintracht
18:30HSV - Schalke
Nedjelja, 22.08.
15:30Mainz - Stuttgart
17:30Borussia (D) - Bayer

Stoga je potpuno razumljivo nestrpljivo iščekivanje prvog sučevog zvižduka, a i dvoboj otvaranja prava je poslastica - Bayern na svom terenu dočekuje Wolfsburg. Louis van Gaal protiv Stevea McClarena, mogući prvenstveni debi Marija Mandžukića, Edin Džeko na djelu nakon brojnih priča o transferima... već i to pokazuje koliko uzbuđenja i zanimljivosti nudi samo jedna jedina bundesligaška utakmica.

Očekivanja su u mnogim klubovima velika, svi negdje vide svoju priliku, a rijetki su klubovi koji mogu unaprijed prognozirati svoje igre i plasman u oštroj konkurenciji za gotovo svaku poziciju na ljestvici. Bayern je, kao i uvijek, zasebna priča u Njemačkoj, no tako ostatku društva predstavlja motiv više.

Drugu sezonu na klupi Kölna počinje Zvonimir Soldo, koji je uspješno preživio sve početne probleme i sa svojim klubom nakon ostvarenih ciljeva traži još jedan pozitivan pomak.

Najvažniji transferi

Prometno ljeto u Schalkeu obilježili su odlasci važnih kotačića poput Kevina Kuranyija, Heika Westermanna i Rafinhe, no euforija je potaknuta dolaskom Raula, koji je odmah postao jedna od najvećih zvijezda Bundeslige. Dvije reprezentativne zvijezde Njemačku su napustile u suprotnom smjeru. Werder je Real Madridu prodao Mesuta Özila, a Stuttgart Samija Khediru. Bayer iz Leverkusena morao je vratiti Tonija Kroosa Bayernu, no njihov će dres ponovno odjenuti Michael Ballack. Iz hrvatske perspektive najzvučniji je bio odlazak Marija Mandžukića u Wolfsburg.

Favoriti

U Njemačkoj ništa novo. Prvo Bayern, onda nekoliko pratitelja, a momčad Louisa van Gaala ovoga puta svoj status najvećeg favorita podebljava i ulogom vlasnika dvostruke krune te titulom europskog doprvaka. Osim toga, sam Nizozemac ne libi se istaknuti da igrači sve bolje prihvaćaju njegove ideje i da je ostanak ekipe na okupu njegov najveći dobitak. Bilo bi veliko iznenađenje da na kraju sezone trofej završi bilo gdje drugdje nego na Allianz Areni.

Moguća iznenađenja

Uspije li tko parirati Bayernu u borbi za titulu, bit će smatran ugodnim iznenađenjem, a na taj epitet pretendira prije svih doprvak Schalke, ponajviše na krilima prošlogodišnjih rezultata, čudotvorca Felixa Magatha te Raula. Standardno tu treba spomenuti Werder i HSV, a Bayer iz Leverkusena je sada godinu dana iskusniji. Iskočiti bi mogli djelomično redizajnirani Wolfsburg, uvijek ambiciozni Hoffenheim, a svakako treba podsjetiti da je Kaiserslautern svojedobno ušao u prvu ligu i odmah postao prvakom.

Novo društvo

Kaiserslautern i St. Pauli izravno su izborili plasman u najviši rang natjecanja, dok Augsburgu to nije pošlo za rukom u doigravanju. Crveni vragovi pod vodstvom trenera Marca Kurza klub su bogate povijesti koji će uložiti veliki napor ne bi li se nakon četiri sezone izbivanja opet ustalili među najboljima i moguća su "mina" cijelog prvenstva, a u tu su svrhu doveli brojna nova imena koja se doduše tek trebaju uskladiti u sastavu. St. Pauli je "veselo društvo" iz Hamburga, ponekad teško predvidljivo, a svoje su ambicije, koje se ipak svode prije svega na očuvanje prvoligaškog statusa, potkrijepili i imenima poput Geralda Asamoaha, Moritza Volza i Carlosa Zambrana. Hoće li to biti dovoljno, pokazat će vrijeme.

Obratite pažnju na...

Posjećenost. Njemački su stadioni dupkom puni, statistički je Bundesliga najgledanije prvenstvo u Europi, a atraktivnost ovog natjecanja tijekom ljeta zasigurno nije pala. Uzbudljivost bi mogao umanjiti tek eventualni rani Bayernov bijeg, no Njemačka uvijek nudi i brojne druge zanimljivosti poput raznih lokalnih derbija i potpuno neizvjesnih utakmica koje su uspješan mamac za publiku.

Hrvatski kutak

Ivica Olić (Bayern): Iako mu početak sezone ometa ozljeda, o Oliću se govori kao članu idealne Bayernove postave, što je kod u oštroj konkurenciji i pod paskom Louisa van Gaala golemo priznanje. Olić je svoj status apsolutno zaslužio prošlosezonskim učinkom, no sigurno zna da nizozemski stručnjak neće dopustiti ni sekunde opuštanja.

Danijel Pranjić (Bayern): Van Gaal mu je pronašao mjesto u sredini terena, gdje će se boriti za poziciju s razgoropađenim Bastianom Schweinsteigerom i kapetanom Markom van Bommelom. Vjerojatno ga čeka često putovanje na relaciji klupa - teren - klupa.

Ivan Rakitić (Schalke): Ivan Rakitić marljivim se radom i poboljšanom trkom uspio nametnuti Felixu Magathu i nezamjenjivi je dio veznog reda u Gelsenkirchenu. I ove će sezone biti jedna od udarnih snaga ekipe u plavim dresovima, koja opet želi borbu za vrh tablice.

Mario Gavranović (Schalke): 20-godišnji Hrvat iz Švicarske ponovno će svaku minutu na terenu smatrati nagradom za uspjeh na treninzima. Prošle je godine u dva navrata opravdao Magathovo povjerenje, na njemu je da to strpljivo nastavi činiti i u narednoj sezoni.

Mladen Petrić (HSV): Prilagodba na igru na desnom krilu umnogome će odrediti sezonu jednog od najboljih igrača hamburškog prvoligaša. Novi trener Armin Veh smatra da Mladen Petrić može mnogo toga ponuditi na toj povučenijoj poziciji. Njegove su kvalitete neupitne, a ostaje vidjeti kako ih naš napadač može iskazati u Vehovom sustavu.

Domagoj Vida (Bayer Leverkusen): U svojoj prvoj inozemnoj sezoni bivši će se kapetan Osijeka za mjesto na terenu boriti s također perspektivnim Danielom Schwaabom, koji iza sebe već ima bundesligašku sezonu iskustva. No, naš mladi reprezentativac sigurno ima potencijal za prvu postavu, a trener Jupp Heynckes pokazao je da zna kako uklopiti mladost u svoje ideje.

Mario Mandžukić (Wolfsburg): Napokon je dobio priliku pokazati se u jačoj konkurenciji. S obzirom da napadački kadar Stevea McClarena u ovom trenutku još nije u potpunosti definiran, teško je točno reći kakva će biti Mandžukićeva uloga, no sigurno je da će svoju šansu dobiti, a samo o njemu ovisi kako će je iskoristiti.

Josip Šimunić (Hoffenheim): Odmah po dolasku iz Herthe postao je stup obrane Ralfa Rangnicka. Vođa je svog Hoffenheima i uspjeh kluba u velikoj će mjeri ovisiti i o Šimunićevoj sigurnosti u obrani. Bundesliga mu odgovara i Hoffenheim dio svoje igre temelji na činjenici da malo tko može nadjačati Šimunića u izravnom duelu.

Boris Vukčević (Hoffenheim): Prošle je sezone kao cilj postavio povremene nastupe u prvoj jedanaestorici i premijerni pogodak. Cilj je ostvario, a za ovu sezonu najavio je stalno pojavljivanje među prvih 11 i učvršćivanje jedne od ofenzivnih pozicija.

Mato Jajalo (Köln): Zvonimir Soldo istaknuo je po transferu mladog Hrvata da ima puno povjerenje u njegove mogućnosti, a s obzirom na odlazak Portugalca Manichea, otvoreno mu je i idealno mjesto. Godina u Sieni nesumnjivo mu je bila od koristi, sada se traži novi iskorak.

Miro Varvodić (Köln): 22-godišnji Splićanin bit će prva pričuva iskusnom Kolumbijcu Farydu Mondragonu u koncepciji Zvonimira Solde.

Ivica Banović (Freiburg): Banovićev status u Freiburgu nije lako definirati. Svojedobno je bio prvi igrač te momčadi, a potom je iz više razloga preselio na klupu. Kako će izgledati nadolazeće prvenstvo za Banovića vjerojatno najbolje zna samo trener Robin Dutt.

Zvonko Pamić (Freiburg): Nakon hrvatskih travnjaka okusit će Bundesligu, a s obzirom na samo 19 godina na leđima na njemu je prvenstveno da gleda, uči i zaigra najbolje što zna kada ga Dutt pošalje na teren. Za sve ostalo još ima vremena.

Mensur Mujdža (Freiburg): Prije desetak je dana konačno debitirao za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a u idućoj klupskoj sezoni tražit će potvrdu svoje uloge prvotimca u Freiburgu. Trener mu je počeo vjerovati i želi postati jedna od jačih karika Freiburga.

Ivo Iličević (Kaiserslautern): Posudba u Kaiserslautern pokazala se pravim potezom za Ivu Iličevića, koji je u pohodu na drugoligašku titulu odigrao 30 susreta, upisivao se u strijelce, asistirao i vjerojatno osigurao svoje mjesto u borbi s prvoligašima.

Srđan Lakić (Kaiserslautern): 26-godišnji napadač zamjenik je kapetana Crvenih vragova, jedan od najboljih napadača i izgledno je da će imati što reći i u sljedećoj sezoni.

Stiven Rivić (Kaiserslautern): U redove Kaiserslauterna stigao je iz Energie Cottbusa i tako si priskrbio ponovno igranje u prvom razredu njemačkog nogometa. Kao prinovi trebat će mu malo vremena da se uklopi u momčad, no priliku za pokazati se u dobrom svjetlu - ima.

Bundesliga

1Bayer Leverkusen 3282:23+5984
2Stuttgart 3374:39+3570
3Bayern 3290:41+4969
4RB Leipzig 3274:36+3863
5Borussia D. 3264:40+2460
6Eintracht Frankfurt 3248:47+145
7Freiburg 3243:55-1241
8Hoffenheim 3256:64-840
9Augsburg 3349:58-939
10Heidenheim 3245:53-838
11Werder Bremen 3243:52-938
12Wolfsburg 3240:51-1137
13Borussia M. 3255:62-733
14Bochum 3241:65-2433
15Union Berlin 3229:54-2530
16Mainz 05 3233:50-1729
17Köln 3224:54-3024
18Darmstadt 3230:76-4617

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.08.2010. u 19:42
    Bayern teško ali opet osvaja novi naslov prvaka u sezoni 10./11.
    Obrisan korisnik
  • Gomez6920.08.2010. u 16:30
    na koju foru mensur mujđa spada u hrvatski kutak, kada ste još napisali da je konačno debitirao za BiH repku ???
    Gomez69

Bundesliga

1Bayer Leverkusen 3282:23+5984
2Stuttgart 3374:39+3570
3Bayern 3290:41+4969
4RB Leipzig 3274:36+3863
5Borussia D. 3264:40+2460
6Eintracht Frankfurt 3248:47+145
7Freiburg 3243:55-1241
8Hoffenheim 3256:64-840
9Augsburg 3349:58-939
10Heidenheim 3245:53-838
11Werder Bremen 3243:52-938
12Wolfsburg 3240:51-1137
13Borussia M. 3255:62-733
14Bochum 3241:65-2433
15Union Berlin 3229:54-2530
16Mainz 05 3233:50-1729
17Köln 3224:54-3024
18Darmstadt 3230:76-4617

Izdvojeno