Košarka

Borbenost je njegov forte

Branimir Korać • subota, 21.08.2010.
Borbenost je njegov forte
Foto: Bruno Karadža

Jedno od novih lica u dresu hrvatske košarkaške reprezentacije je Luka Žorić. Krilni centar Zagreba iza sebe ima odličnu sezonu i to mu je donijelo i ulaznicu u reprezentativno društvo...

Luka Žorić jedno je od najugodnijih iznenađenja prošle sezone. Bio je nositelj igre Zagreba, najopasniji napadač i skakač, a sjajnim brojevima natjerao je Josipa Vrankovića da ga stavi na reprezentativni popis.

Da je netko Žoriću rekao još uoči prošle sezone kako će se danas pripremati za Svjetsko prvenstvo u Turskoj, vjerojatno bi ga i on sam "blijedo pogledao". Međutim tijekom sezone je pokazao napredak, odlaskom Tomića povećala mu se znatno minutaža i to je na najbolji mogući način iskoristio.

Prošla sezona

Iza Žorića je definitivno najbolja sezona u karijeri. Napokon je dobio pravu priliku na velikoj sceni i odmah ju je iskoristio. U dresu Zagreba prošle sezone je u NLB ligi prosječno ubacivao 14,3 poena uz 6,6 skokova i 1,5 blokadu dok je u hrvatskom prvenstvu bio još bolji i sezonu završio s 20,3 poena, 9,1 skokom te 1,5 blokadom po susretu.

Žorić je rođeni Zadranin koji nikada nije igrao za KK Zadar. Puntamika mu je matični klub, a vrlo brzo su ga prepoznali Cibonini skauti koji su ga 2000. godine doveli u Zagreb.

U prvu momčad Cibone počeo se probijati kada i Damir Markota, međutim nije se uspio izboriti za mjesto u momčadi te je većinu vremena provodio na posudbama u Zaboku, Šancu i kasnije Dubravi.

Kako pravu priliku nije dobio, Žorić se 2005. godine otisnuo u Njemačku u Braunschweig otkud je na kraju sezone prešao u Dubrovnik. U Dubrovniku je počeo pokazivati potencijal te je sljedeće sezone završio u Union Olimpiji.

Boravak u Ljubljani bio je oslikan šarenim tonovima, na kraju je ipak prevladalo nezadovoljstvo i Žorić se sljedeće sezone vraća u Hrvatsku u Šibenik. U Šibeniku igra odlično i odnosi titulu MVP-a sezone te se ponovno vraća u Cibonu gdje i dalje neće dobivati očekivanu priliku.

Još jedna frustrirajuća sezona u Ciboni tjera ga na novu promjenu sredine i prelazi u Zabok, a zatim u Zagreb. Dok je dominirao u Zaboku, u Zagrebu se morao "potući" za minutažu, davao je dobar doprinos s klupe sve dok nije otišao Tomić kada je preuzeo potpuno ulogu nositelja igre.

Glavna odlika njegove igre je borbenost. Možda mu malo nedostaje čvrstoće, ali zato mu ne nedostaje spretnosti i osjećaja u igri u samom reketu. Odlično se otvara u pick & roll igri, ima dobar osjećaj za skok i mogao bi biti faktor iznenađenja u Turskoj.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.08.2010. u 18:50
    Žorić je kralj...uvik požrtvovan,borben,unija je dosta svježine!Jedan od najvećih dobitaka ove reprezentacije!
    Obrisan korisnik