Nogomet

Deset izdvojenih iz Francuske

Ratko Martinović • četvrtak, 02.09.2010.
Deset izdvojenih iz Francuske
Foto: EPA

Sportnet vam u sedam dijelova donosi pregled najznačanijih ljetnih transfera u Hrvatskoj i u Europi. Iako su takvi popisi često nezahvalni, glavne smjernice za izbor su kvaliteta i potencijal igrača, te njegov značaj za novu momčad. Francuska liga je ovog ljeta prošla transfer-dominaciju Marseillea, Lyona i Rennesa. Loš start najjačih momčadi će učiniti još više zanimljivom francusku ligu te ćemo ponovno gledati vrhunski nogomet....

1. Yoann Gourcuff (Bordeaux - Lyon, 22 mil. eura)

Igrač kojemu su još u Rennesu predviđali zvjezdanu karijeru prošle sezone je Bordeaux doveo do četvrtfinala Lige prvaka, no nisu se plasirali u europsko natjecanje završivši na slabom šestom mjestu te je prelazak u Lyon pokrpao klupske financije. Kvaliteta francuskog reprezentativca je neupitna, mediji ga gledaju kao "novog Zidanea", a Lyon želi korak dalje u najelitnijem europskom kupu, što kvalitetom definitivno i može. Gourcuff će uz klupske zadaće biti i glavna uzdanica svog bivšeg trenera Blanca u reprezentaciji pa će tako lakše preboljeti i "ljubav" prema Anelki i/ili Riberyju.

2. Pierre André Gignac (Toulouse - Marseille, 14,4 mil. eura)

Napadač visoke klase - upravo ono što nedostaje Marseilleu. Francuz romsko-alžirskog podrijetla pretprošle sezone se okitio titulom najboljeg strijelca (24 zgoditka), a ovo ljeto je igrao i na Svjetskom prvenstvu pa je transfer samo prirodan nastavak njegove karijere. Kako njegov novi klub juriša na drugu uzastopnu titulu, a paralelno igra i Ligu prvaka, motiva mu ne bi trebalo nedostajati.

3. Jimmy Briand (Rennes - Lyon, 6 mil. eura)

Lyon je ozbiljno shvatio nedostatak rješenja u napadu pa je potpisao gotovo svu provjerenu kvalitetu francuske lige. Ovaj polivalentni brzanac prije svega par sezona bio je čisti "špic" igrač dok je sada sposoban za sve napadačke opcije. Prelazak u veći klub će mu biti odskočna daska za reprezentaciju, a osim vrhunskih asistencija ove sezone se očekuju i golovi. Da li može donijeti novu dimenziju svom klubu vrijeme će pokazati.

4. Mathieu Bodmer (Lyon - Paris SG, 2,5 mil. eura)

PSG je klub sa svojevrsnim prokletstvom, uvijek mnogo kupuje, a nema adekvatnih rezultata. Dovođenjem Bodmera su napravili fantastičan posao za svoje uvjete. Pouzdan ligaški igrač koji igra na više pozicija u vezi i obrani, a uz to zabija i asistira, te je došao za malen novac. Sve je na mjestu kod Bodmera, jedino je pitanje kako će se snaći u novoj ekipi, a Pariz je u novo prvenstvo startao kao i uvijek, loše...

5. Loic Rémy (Nice - Marseille, 14 mil. eura)

Marseille je na napadačke solucije potrošio gotovo trideset milijuna eura i mora se priznati da su dobro ciljali. Gignac je rasni golgeter dok je Rémy brzanac iz drugog plana. Izdanak Lyonove škole afirmaciju duguje Nici gdje je pokazao svu raskoš talenta i odakle je debitirao za reprezentaciju. Dolazak u redove aktualnog prvaka je na obostranu korist njega i ekipe, a ovo je i prvi puta u nekoliko godina da još jedan klub osim Lyona ima petlju za trošenje velikih iznosa.

6. Guirane N'Daw (Nantes - St. Etienne, 3 mil. eura)

Visoki Senegalac svojom konstitucijom protivničke kreatore igre doslovno gura od lopte. Veliki posao za St. Etienne koji je ovim potezom strahovito ojačao poziciju zadnjeg veznog (Matuidi, Gelson Fernandes) što će im pomoći u borbi za gornji dio tablice. Guirane je nakon najboljih dana iz Sochauxa prošlu sezonu proveo na posudbi upravo u ovom klubu te je beskompromisnim igrama vrh kluba primorao na puni angažman, a cijena i kvaliteta transfera su ga smjestili na šestu poziciju.

7. Dieumerci Mbokani (Standard - Monaco, 7 mil. eura)

Stalni reprezentativac DR Konga u Monaco je došao nakon nešto slabije sezone u belgijskom Standardu. Kvaliteta mu ipak nije upitna. Majstor za velike utakmice, fizički dominantan i solidan golgeter trebao bi pomoći slabom Monacovom napadu. Francuska liga pravo je mjesto za demonstraciju kvalitete, a Monaco je pobijedio brojne engleske klubove kod realizacije ovog transfera čime je dokazao da im je ovaj centarfor ključ budućnosti.

8. Víctor Montano (Montpellier - Rennes, 6,5 mil. eura)

Kolumbijac Montano je uz Spahića i Costu bio ključni čovjek prošlosezonskog čuda iz Montpelliera. Dobra igra s loptom i "nos za gol" Rennesu će biti dobre reference za nadomjestak Brianda dok će prgava narav stvarati probleme novom poslodavcu (12 žutih kartona prošle sezone). Pošto je odlično proigrao od prve utakmice ovo bi mu mogla biti sezona za pamćenje.

9. César Azpilicueta (Osasuna - Marseille, 6 mil. eura)

Mladi španjolski reprezentativac baskijske krvi u prvoj ekipi Osasune igra još od svoje 17. godine. Glavne prednosti u odnosu na konkurenciju (desni bek) su fantastične fizičke predispozicije i profesionalnost. Još jedan u nizu pojačanja francuskog prvaka koji nije štedio novac za borbu na dva fronta. Pošto je bio u zadnjem kontingentu pred Svjetsko prvenstvo, te je ispao iz reprezentacije tek nakon što se nitko od prvotimaca nije ozlijedio, tu je i želja za nacionalnom vrstom pa dokazivanje mora uspjeti.

10. Fahid Ben Khalfallah (Valenciennes - Bordeaux, 5 mil. eura)

Ovaj krilni igrač prošle sezone doslovno je eksplodirao u Valenciennesu i nakon sedam godina u drugom razredu francuskog nogometa napokon je došao na svoje te je poslije Caena i već spomenute momčadi potpisao za Bordeaux. Otprilike u isto vrijeme se stabilizirao i u reprezentaciji Tunisa i to mu karijeru lansira do nemalih visina. Što je Bordeaux dobio ovim potezom tek ćemo vidjeti, no sve karakteristike dobrog transfera su tu.

Među igračima čiji su transferi vrijedni spomena nalaze se i Olivier Giroud, Marama Vahirua, Nene, Modibo Maiga, Anthony Le Tallec, Anthony Modeste, Damien Marcq, Moussa Sow, Bruno Ecuele Manga, Pape Diakhaté...

Obratite pozornost na:

1. Jean-Armel Kana-Biyik (Le Havre - Rennes, 2,5 mil. eura)

Obrambeni igrač i nećak drugog najboljeg strijelca Kameruna svih vremena kojem predviđaju veliku karijeru ove sezone se odlučio za korak više i potpisao je za Rennes.

2. Alphonse Aréola (Paris SG U19 - Paris SG, bez odštete)

Golman i glavna zvijezda francuskih juniorskih i kadetskih selekcija vrlo visoke građe i iznimnih tjelesnih sposobnosti za dob i visinu. Ako se nastavi razvijati istim intenzitetom bit će svjetska klasa.

3. Vujadin Savić (Crvena Zvezda - Bordeaux, 2,5 mil. eura)

Sin legendarnog Zvezdinog napadača Duleta Savića ekspresno je pronašao poziciju u prvih jedanaest Bordeauxa i kao vrlo visoki stoper ima priliku napraviti veliku internacionalnu karijeru.

Ligue 1

1PSG 3379:33+4673
2Monaco 3364:42+2264
3Lille 3350:32+1858
4Brest 3350:34+1658
5Nice 3338:27+1154
6Lyon 3347:54-750
7Marseille 3350:40+1047
8Lens 3241:35+647
9Rennes 3352:44+846
10Reims 3340:46-644
11Toulouse 3241:41043
12Strasbourg 3337:48-1139
13Montpellier 3239:45-638
14Nantes 3330:51-2133
15Le Havre 3333:43-1032
16Metz 3335:56-2129
17Lorient 3238:64-2626
18Clermont 3326:55-2925

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.09.2010. u 15:03
    lyon če biti vrlo jak. gourcouff? sjajan igrač,nemam riječi za njega
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.09.2010. u 18:15
    po meni bi nene iz monaca u psg bio u 10. jako dobar igrač za male pare
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.09.2010. u 23:42
    Kako igraju Francuzi ni kladioničarska mafija ne bi pogodila a ni mogla namjestit rezultate...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.09.2010. u 14:54
    definitivno se slažem za prvi transfer, najbolji jest od gourcouffa.
    Obrisan korisnik