Nogomet

Deset izdvojenih iz Njemačke

Ratko Martinović • utorak, 07.09.2010.
Deset izdvojenih iz Njemačke
Foto: EPA

Sportnet vam u sedam dijelova donosi pregled najznačajnijih ljetnih transfera u Hrvatskoj i u Europi. Iako su takvi popisi često nezahvalni, glavne smjernice za izbor su kvaliteta i potencijal igrača, te njegov značaj za novu momčad. U Njemačkoj je zabilježen uistinu zanimljiv prijelazni rok u kojemu jedan Bayern nije potrošio ništa dok su Schalke i Wolfsburg združenim snagama izdvojili gotovo 80 milijuna eura. Puno ekipa će iz prikrajka promatrati situaciju i čekati svoju priliku, pogotovo nakon mogućih kikseva već spomenutog trojca...

1. Diego (Juventus - Wolfsburg, 15,5 mil. eura)

Igrač poznat po dugoj prilagodbi na nove momčadi tu fazu nije preživio u Staroj dami te se vraća kod strpljivijih Nijemaca. Steve McClaren želi povratak naslova u Vučji grad gdje su popularnog "čovjeka s kišobranom" dočekali jednako zadovoljno kao i Brazilca s čarobnim idejama. Diego je najsnalažljiviji kao rasni playmaker koji, osim frizurom, i potezima podsjeća na romantiku sedamdesetih. Iako je broj jedan u našem poretku dokazivanje mu tek slijedi, debitirao je pogotkom, a mogućnosti i mladost na njegovoj su strani.

2. Michael Ballack (Chelsea - Bayer, bez odštete)

Zlatni dečko njemačkog nogometa, kapetan i igrač za pamćenje karijeru je došao zaključiti u klub koji mu je jedina mrlja u karijeri. Infarktni gubitak Bundeslige, Kupa i Lige prvaka nikada nije prežalio i vratio se na "mjesto nesreće". Kvalitete i uspjesi ovog majstora nisu za diskusiju, a na drugo mjesto je došao samo zbog godina kod kojih će na vrhunskoj razini prema vlastitim riječima igrati još svega dvije sezone.

3. Raúl (Real Madrid - Schalke, bez odštete)

Za Raula vrijedi sve isto kao i kod Ballacka - zlatni dečko španjolskog nogometa, kapetan i rekorder po broju zgoditaka za Real Madrid, reprezentaciju i Ligu prvaka, a uz sve to jedan od najboljih napadača u povijesti nogometa. 323 pogotka u španjolskoj ligi, četiri sina nazvana po nogometnim legendama Valdanu, Sanchezu, Rialu i Matthäusu, popis trofeja kojemu bi pozavidjeli i neki veliki klubovi samo je dio Raulove biografije. Schalke će njegovim dolaskom dobiti uzor za sve u klubu, golovi bi klub trebali dovesti na sam vrh dok će i u ekonomskom aspektu, prodajom dresova, klub zaraditi velik novac pa je tako kupnja sjajnog Španjolca odličan posao dovoljan za treću poziciju.

4. Simon Kjaer (Palermo - Wolfsburg, 12 mil. eura)

Mladi stoper je došao u Wolfsburg nakon što su Vukovi u borbi za transfer pobijedili klubove s puno većim ugledom. Supertalentiran igrač koji je u Palermu s 19 godina postao ključni čovjek obrane svojim odličnim igrama privukao je pozornost Manchester Uniteda, Reala i Milana, no u zanimljivom obratu odabrao je Bundesligu te Wolfsburg garantirano može dobiti: vrhunsku obranu, a i buduću odštetu.

5. Klaas-Jan Huntelaar (Milan - Schalke, 13 mil. eura)

Igrač uz kojeg se veže mnogo kontroverzi - nekima klasni napadač, drugima vječni talent - prešao je u Schalke kao veliko pojačanje dok je svom bivšem klubu Milanu poslužio isključivo kao sakupljač novca za Robinha i Ibrahimovića. Stasiti Nizozemac ipak ima svoju konstantu, gdje god je igrao publika je imala svoje mišljenje. U Nizozemskoj je bio "lovac" i nasljednik Van Bastena dok je u Španjolskoj i Italiji uvijek bio zadnja napadačka opcija i nedovoljno aktivan na terenu. Potencijal mu je i dalje ogroman, a Schalke je pravi klub za napredak ili, u njegovom slučaju, povratak na stare staze.

6. Mauro Camoranesi (Juventus - Stuttgart, bez odštete)

Kako je ovo ljeto bilo mješavina dolazaka mladih nada i legendi tako je i Camoranesi našao svoje mjesto među "Švabama". Nakon Argentine i Meksika ovaj argentinski Talijan sreću je potražio u Veroni, a zatim u Staroj dami u kojoj je izborio gotovo sva osobna, klupska i reprezentativna priznanja. Igračke kvalitete su mu neosporne, jedino ga godine mogu usporavati, a kako je dugo igrao u Italiji možda mu niti to neće biti problem.

7. Arne Friedrich (Hertha - Wolfsburg, 2 mil. eura)

Jedan od stupova njemačke reprezentacije na mundijalu ispadanjem Herthe u drugu ligu postao je veliko pojačanje Wolfsburga. Vječni kapetan berlinskog kluba trenutno je spriječen u odrađivanju novog ugovora jer je prošao operaciju leđa. Kako je imao veliku karijeru u kojoj nije bilo mjesta kalkulacijama, tako je sad gladan za trofejima i odabirom svog novog kluba vjeruje u tu mogućnost.

8. Heiko Westermann (Schalke - HSV, 7.5 mil. eura)

Defenzivni majstor je nakon odličnih utakmica u Schalkeu i ozljede koja ga je udaljila od Svjetskog prvenstva potpisao za svoj novi klub. Kako momčad iz Hamburga nije trošila velike iznose, Westermann im je uz Kačara najveće pojačanje. Visoki rast, snaga, skočnost, izdržljivost i polivalentnost glavne su mu odlike koje HSV želi iskoristiti u pohodu na vrh iz drugog plana.

9. José Manuel Jurado (Atletico - Schalke, 13,5 mil. eura

Izdanak Realove škole najljepše dane je proveo u velikom gradskom rivalu Atleticu dok je prelazak u Schalke neočekivana i interesantna odluka. Pravi razigravač i igrač s vizijom s obzirom na visinu transfera očekuje mjesto u prvoj ekipi, no s obzirom na konkurenciju neće biti dovoljno samo izaći na teren. Kako je bio reprezentativac u svim uzrastima, očekuje i seniorski poziv za koji će morati pružiti nešto posebno.

10. Marko Arnautović (Twente - Werder, 7 mil. eura)

Visoki Austrijanac srpskih korijena veliko je pojačanje Werdera. Usporedbe s Ibrahimovićem mu nedvojbeno gode iako nije taj tip igrača. Nakon neuspješne epizode u milanskom Interu (ako se ne gledaju titule) ova godina bi mu mogla biti najbolja u životu jer je odlično započeo odrađivati ugovor u Bundesligi, a i stručnjaci ga hvale na sav glas, dakle kvaliteta sigurno postoji, samo je treba prezentirati.

Među igračima čiji su transferi vrijedni spomena nalaze se naši Mario Mandžukić, Zvonko Pamić, Ivo Iličević, Mato Jajalo, Stiven Rivić, te Christoph Metzelder, Mickaël Silvestre, Wesley, Robert Lewandowski, Cristian Molinaro, Georg Niedermeier, Gojko Kačar, Nassim Ben Khalifa, Theofanis Gekas, Sebastian Rudy, Gylfi Sigurdsson, Igor de Camargo, Carlitos, Emanuel Pogatetz, Mohammed Abdellaoue Gerald Asamoah...

Obratite pozornost na:

Toni Kroos (Bayer - Bayern, povratak s posudbe)

Kroos bi vjerojatno bio visoko plasiran na ljestvici da nije u pitanju povratak s posudbe već transfer. Ovako je Bayern ostvario veliko pojačanje bez ikakvog ulaganja, a nezahvalan posao stvaranja igrača odradio je klub iz Leverkusena.

Domagoj Vida (Osijek - Bayer, 2.4 mil. eura)

Sin velikog golgetera Rudike Vide svoj kruh zarađuje na više defenzivnih pozicija, a prelazak u Leverkusen mu je velika stavka u daljnjoj karijeri, u kojoj s obzirom na angažman u igri ima pravo mnogo tražiti.

Lewis Holtby (Schalke - Mainz, posudba)

Sin engleskog vojnika kojemu je cilj zaigrati za Everton nekada je bio "zaostao u razvoju" dok je danas jedna od najvećih nada njemačkog nogometa. U Aachenu je briljirao, u Bochumu i Schalkeu zasjao, a prave utakmice očekuje u Mainzu.

Bundesliga

1Bayer Leverkusen 3387:23+6487
2Bayern 3392:41+5172
3Stuttgart 3374:39+3570
4RB Leipzig 3375:37+3864
5Borussia D. 3364:43+2160
6Eintracht Frankfurt 3349:48+146
7Hoffenheim 3362:64-243
8Freiburg 3344:56-1242
9Heidenheim 3346:54-839
10Augsburg 3349:58-939
11Werder Bremen 3344:53-939
12Wolfsburg 3340:53-1337
13Borussia M. 3356:63-734
14Bochum 3341:70-2933
15Mainz 05 3336:50-1432
16Union Berlin 3331:57-2630
17Köln 3327:56-2927
18Darmstadt 3330:82-5217

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.09.2010. u 17:47
    Raul je živuća LEGENDA!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2010. u 20:22
    najbolje je proso Schalke zgrabivsi Raúla. Raúl je super
    Obrisan korisnik
  • R. Marques07.09.2010. u 19:02
    Camoranesi unutra, a Mandzukic nije među 10?!?!
    R. Marques
  • Obrisan korisnik07.09.2010. u 16:59
    diego je zasluzeno na prvom mjestu, iako je u juventusu imao katastrofalnu sezonu on ce se izuzetno dobro uklopit u wolfsburgovu napadacku igru... jedva cekam tekmu wolfsburg - werder pa da vidimo 2 najofanzivnije momcadi bundeslige i dvoboj marin diego
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2010. u 15:49
    Shinji Kagawa????
    Obrisan korisnik