Nogomet

Deset izdvojenih iz ostatka Europe

Ratko Martinović • srijeda, 08.09.2010.
Deset izdvojenih iz ostatka Europe
Foto: Davor Sajko

Sportnet vam, zaključno s ovim, u sedam dijelova donosi pregled najznačajnijih ljetnih transfera u Hrvatskoj i u Europi. Iako su takvi popisi često nezahvalni, glavne smjernice za izbor su kvaliteta i potencijal igrača, te njegov značaj za novu momčad. Ljeto je prošlo u već viđenom ozračju, Rusi su nudili velike svote, Turci, Ukrajinci i Portugalci su kupovali bitna pojačanja za zavidan novac, dok su Grci poprilično pazili na iznose. I dalje se mora priznati da platežna moć ostalih liga nije na razini liga petice, no jaz se iz godine u godinu sve više smanjuje...

1. Mamadou Niang (Marseille - Fenerbahče, 8 mil. eura)

Najbolji strijelac i član najbolje ekipe sezone francuskog prvenstva možda je iznenađujući izbor za broj jedan, no definitivno ima kvalitetu za to. Osvajanje naslova prvaka mu je kruna karijere i odlazak u Fenerbahče je vrlo zanimljiv potez, pogotovo zbog niza ponuda iz liga petice. Možda je presudila želja za boljim ugovorom, no bilo kako bilo turski klub je napravio transfer ljeta s igračem velikog pedigrea.

2. Bruno Alves (Porto - Zenit, 22 mil. eura)

Stup obrane Porta i portugalske reprezentacije je za veliku novčanu odštetu otišao u Zenit iz Sankt Peterburga i time iznenadio nogometni svijet. Iako su svi očekivali prelazak u klub koji se bori za osvajanje Lige prvaka, Alves je nakon dugog promišljanja otišao u Rusiju. Moguće je da je u pitanju sličan motiv kao i kod Nianga - visina ugovora, jer uz dužno poštovanje ovim klubovima oni ipak nisu u razini Chelseaja, Reala ili Intera, koji su bili među zainteresiranima za njihove usluge.

3. Kevin Kuranyi (Schalke - Dinamo Moskva, bez odštete)

Igrač zanimljivog podrijetla oženjen Hrvaticom uvijek je imao uzburkanu karijeru prožetu jednom konstantom - golovima. Motive transfera više nećemo pokušavati proniknuti pa je tako Kuranyi došao u klub koji očekuje lidera i bitku za naslov. Ako je u Bundesligi zabio 111 golova svakako ima kapacitet nastaviti veliki golgeterski niz, a početak mu je i više nego uspješan.

4. Sidney Govou (Lyon - Panathinaikos, bez odštete)

Legenda Lyona i igrač koji je cijelu karijeru proveo u tom klubu zaželio se novih izazova i put ga je odveo u vruću Grčku. Panathinaikos je ostvario jedan od većih transfera u klupskoj povijesti dovevši čovjeka koji uvijek daje sve od sebe, a kvaliteta kojom pri tom prezentira spada u sam europski vrh. Drugi uzastopni naslov je imperativ, a ovakav transfer to najbolje prikazuje.

5. Eduardo (Arsenal - Šahtar, 7,2 mil. eura)

Dolazak kod Darija Srne svakako nije klupski korak naprijed, no velika je stvar za povratak na stare staze. Igrač koji je u najboljim danima svaki udarac pretvarao u gol izgubio se u krilnim pozicijama, a nakon loma noge vodi se i rasprava koliko je to utjecalo na njegovu karijeru. Dakle, pozicija u srcu napada bi ga mogla revitalizirati, a nekadašnja kvaliteta je najbolji stimulans.

6. Joao Moutinho (Sporting - Porto, 11 mil. eura)

Jedan od najboljih europskih središnjih veznih pojačao je redove mrskog rivala u transferu nakon kojeg će najzadovoljniji biti upravo Porto. Nekada miljenik Sportinga, a danas "trula jabuka" po riječima njihovog predsjednika dugo će biti najomraženiji čovjek u glavnom gradu. Situacija koja nedvojbeno podsjeća na onu Nike Kranjčara šokirala je Portugal, dok je njegov novi klub spreman za povratak na vrh.

7. Ricardo Quaresma (Inter - Bešiktaš, 7,3 mil. eura)

Tehnički genij i taktička neznalica najbolja su dva opisa koja idu uz ovog Portugalca. Inovacije u driblinzima i centaršutevima, "teledirigirani" šutevi i asistencije stavljaju ga bok uz bok Cristianu Ronaldu i za Bešiktaš će biti veliko pojačanje. S druge strane, nonšalantan pristup u kojem nikada ne znate što će pružiti, nevidljivost na terenu i taktičke kvalitete juniora ga čine riskantnim, no i tako je sedmi izbor naše ljestvice.

8. Carlos Eduardo (Hoffenheim - Rubin, 21 mil. eura)

Iznenađujući transfer mladog Brazilca. Odlične razigravačke sposobnosti su ga dugo vremena držale na oku najvećih svjetskih klubova, no tada je došao Rubin iz Kazana s nemoralnom ponudom na koju niti Hoffenheim niti Carlos jednostavno nisu mogli ostati nijemi. Prelazak u Rusiju možda nije bio prvotna želja ali će bez obzira na taj epilog zaigrati toliko željenu Ligu prvaka.

9. Zvjezdan Misimović (Wolfsburg - Galatasaray, 6 mil. eura)

Popularni Miske je u Tursku došao doslovno u zadnji tren i to kao zamjena za Senijada Ibričića. Da li je on lošija opcija od najboljeg Hajdukovog napadača (što su neki mediji znali naglasiti) ili bolji transfer vrijeme će pokazati, no ono što je poznato su njegove asistencije i golovi u Bundesligi. 35 golova i 50 asistencija u posljednje četiri njemačke sezone su svakako velika stvar i turski klub vjeruje u bolje dane s njim kao glavnim motorom.

10. Aiden McGeady (Celtic - Spartak, 12 mil. eura)

Ako je do sada na našoj ljestvici bilo interesantnih i nenadanih transfera onda ovaj po tom kriteriju spada u sam vrh. Najveći izlazni škotski transfer u povijesti dovodi odličnog krilnog igrača s asistentskim sposobnostima u rusku prijestolnicu gdje će u Spartaku igrati ovogodišnju Ligu prvaka. Ne treba niti napominjati da su za njegove vrline bili zainteresirani brojni engleski klubovi, no irski se reprezentativac odlučio za Rusiju i time vjerojatno osigurao lagodan život.

Među igračima čiji su transferi vrijedni spomena nalaze i naši Nikica Jelavić, Saša Bjelanović, Bojan Vručina i Alen Pamić, te Mounir El Hamdaoui, Obafemi Martins, Albert Riera, Dmitriy Čigrinski, Issiar Dia, Lorik Cana, Nicolás Gaitán, Roberto Jiménez, Alberto Zapater, Walter, James Rodríguez, André, Taison, Oleksandr Gladky, Marc Janko, André Ooijer, Marko Pantelić, Jean-Alain Boumsong, Luis García, Mohamed Tchité, Jan Vennegoor of Hesselink...

Obratite pozornost na:

Rodrigo (Real Madrid - Benfica, 6 mil. eura)

Jedan od najboljih mladih španjolskih igrača prešao je u Portugal s uvjerenjem da će tamo prije dobiti priliku nego u Kraljevskom klubu. S obzirom na kvalitete za koju godinu bi mogao višestruko isplatiti uloženo.

Miroslav Stoch (Chelsea - Fenerbahče, 5,5 mil. eura)

Omaleni Slovak je nakon ključne uloge u prvom Twenteovom osvajanju naslova prešao u Tursku zato što u Chelseaju ne bi dočekao svoju priliku. Ovako na najbolji način može ukazati na svoju visoku klasu i brzinu.

Nicolás Otamendi (Vélez - Porto, 4,5 mil. eura)

Svoj ogroman potencijal nije do kraja prezentirao na ovoljetnom mundijalu, no s obzirom na visinu transfera i ogromne potencijalne mogućnosti jedan je od ljudi na koje se svakako treba obratiti pozornost.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The_Killer_000711.09.2010. u 14:36
    gdje je otišo Jan Vennegoor of Hesselink
    The_Killer_0007
  • danchy09.09.2010. u 12:59
    mcgeady je morao bit puno više, taj dečko je čudo od igrača
    danchy
  • Obrisan korisnik09.09.2010. u 00:25
    Čudi me za Quaresmu da nije nastupao za Portugal na SP-u...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.09.2010. u 00:23
    Ovi rusi nisu normalni. koliku lovu pljuju za prosječne igrače. Jebiga, imaju love al još uvijek ne mogu dovest najatraktivnija imena.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.09.2010. u 23:44
    Dobro da među 10 nisu stavili Bulkua ili Bećiraja
    Obrisan korisnik