Nogomet

Imena koja izazivaju strahopoštovanje

Borna Rupnik • petak, 10.09.2010.
Imena koja izazivaju strahopoštovanje
Foto: Davor Sajko

Ždrijeb u Danskoj, zemlji domaćinu Europskog prvenstva za mlade reprezentacije, Hrvatskoj je za protivnika u doigravanju odredio Španjolce, momčad koju su svi željeli izbjeći...

Hrvatska reprezentacija do 21 godine doznala je svoju posljednju prepreku nakon teškog, ali uspješnog puta preko Srbije, Slovačke, Norveške i Cipra. Igrat će protiv - Španjolske.

Španjolci su mjesto u doigravanju izborili uz šest pobjeda u osam kvalifikacijskih utakmica. Jedini su poraz, očekivano, morali priznati na gostovanju kod pobjednika skupine, Nizozemaca, kojima su istim rezultatom (2:1) uzvratili na svom terenu. Jedini su remi upisali kod Finske (1:1).

Put do Hrvatske

Rezultati u kvalifikacijama:
Španjolska - Poljska 2:0
Lihtenštajn - Španjolska 0:4
Španjolska - Finska 1:0
Nizozemska - Španjolska 2:1
Španjolska - Lihtenštajn 3:1
Finska - Španjolska 1:1
Španjolska - Nizozemska 2:1
Poljska - Španjolska 0:1

Snagu mlade Furije, osim uobičajene španjolske kombinatorne igre kojoj se teško oduprijeti u bilo kojoj dobnoj kategoriji, jasno dočaravaju i imena pojedinaca koji nastupaju u sastavu Luisa Mille.

Dvoboj za mjesto među vratnicama vode vratarske nade Atletico Madrida, David de Gea i Sergio Asenjo, pri čemu je prvospomenuti u prednosti zbog izvrsnih predstava, a u obrani je standardan Cesar Azpilicueta, desni branič za kojega je francuski prvak Olympique Marseille njegovoj Osasuni isplatio sedam milijuna eura.

Obrambene konstante su još Roberto Canella, zamjenik kapetana Sportinga iz Gijona te njegov suigrač Alberto Botia, tu je i Alvaro Dominguez iz Atletica. Kapetan ekipe je odlični vezni igrač Athletica iz Bilbaa, Javi Martinez, oproban i na jugu Afrike.

Ofenzivci Španjolske, zapravo, uistinu su impresivni. Svoje su mjesto tijekom kvalifikacija za Europsko prvenstvo u mladoj izabranoj vrsti našli sada već višegodišnji prvotimac Seville, Diego Capel te Juan Mata, jedna od udarnih snaga Valencije, pogotovo nakon odlazaka Ville i Silve, a također je skupio svoje minute i na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici. I Capel je već debitirao za seniorsku reprezentaciju.

Ističe se i dvojac iz španjolskih divova: Sergio Canales, nova akvizicija madridskog Reala te dobro poznati Bojan, izdanak sjajne Barcelonine škole kojega ne treba posebno predstavljati.

Zadnja utakmica

Španjolska je svoje mjesto u doigravanju potvrdila u posljednjem kvalifikacijskom kolu, zahvaljujući pogotku Sergija Canalesa u 85. minuti dvoboja u Poljskoj za konačnih 1:0.

Milla je priliku dao i Thiagu Alcantari, 19-godišnjem veznjaku također iz Barcelone, koji je protiv vršnjaka iz Hrvatske igrao i na nedavnom Europskom prvenstvu u Francuskoj za nižu dobnu kategoriju. Nikako ne treba izostaviti ni Daniela Pareja, dijete Real Madrida i uz Capela prvog strijelca ove momčadi na putu prema doigravanju (tri pogotka), koji se okušao i u seniorskoj konkurenciji Kraljevskog kluba, a nogometni zanat od 2009. godine kali u Getafeu.

Preostala imena na koje Milla računa su Jeffren, u kojega nade povremeno polaže i Josep Guardiola, Fran Merida, dijelom odgojen u Arsenalu, Ander Herrera iz Zaragoze, potom Kiko i Gullon iz Villarreala, Michel, Adrian...

Međutim, i naši su mladi nogometaši pokazali u ovim kvalifikacijama da nisu slučajno izborili svoje mjesto u doigravanju. Iako ih se ne može proglasiti favoritima protiv ovakve Španjolske, ne smije ih se ni unaprijed otpisati. Neka protiv odličnog protivnika daju sve od sebe - pa što bude.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Captain Jack10.09.2010. u 22:08
    Na papiru izgledaju brutalno,al da su tak brutalni onda bi valjda osvojili svoju grupu..
    Captain Jack
  • Obrisan korisnik10.09.2010. u 21:46
    jaci su samo na papiru
    Obrisan korisnik
  • snoopy10.09.2010. u 20:50
    jadni španjolci sad se vjerovatno brinu jer su izvukli najteže protivnike: pa igraju i naši,u dinamu, hajduku, schalke, bayer, blackburn, lyon, spartak... i ostali, samo malo optimizma
    snoopy
  • Obrisan korisnik10.09.2010. u 18:51
    možemo mi njih dobiti, čak sam uvjeren u prolaz na EP.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.09.2010. u 18:49
    mozete vi igrati u barcama,realima,valencijama... nemamo se mi kaj impresionirat, nek se oni preplase nas... alo e... pa mi imamo igrace iz lokomotive, neznaju oni sta je to... treba se istrcat bahato i pokazat im kak se hakla na travnjacima hnla, a ne ovi sminkeri u 5 zvjezdicama stadionima i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik