Košarka

Došli, vidjeli, uzeli

Borna Rupnik • ponedjeljak, 13.09.2010.
Došli, vidjeli, uzeli
Foto: EPA

Spušta se zavjesa na Svjetsko košarkaško prvenstvo u Turskoj, a rasplet je onakav kakav su mnogi prije početka i predviđali. Amerikanci su jednostavno uzeli ono po što su došli...

Dugo se u Turskoj čekao dovoljno loš dan reprezentacije SAD-a kada će ostatak svijeta zadovoljno konstatirati da se "i njih može pobijediti". Loš su dan imali protiv Brazila, i opet su pobijedili, a u finalu s Turcima morali su pokazati i kako se nose s vrućom domaćinskom atmosferom.

I pokazali su: isto kao i sa svim drugim protivnicima - čvrstom, agresivnom i vrlo spretnom obranom koja omogućuje dovoljno lakih koševa, itekako uspješnim skokom, pojedinačnom kvalitetom i, naravno, Kevinom Durantom, najkorisnijim igračem svih zbivanja na turskom tlu.

Turci su svoje nade polagali u euforiju te prije svega Hidayeta Turkoglua, koji je odigrao solidnu utakmicu (16 koševa, sedam skokova) te Ersana Ilyasovu, koji je zakazao u napadu (samo sedam koševa). Zakazalo je još nekoliko stvari u ekipi Bogdana Tanjevića, a protiv Amerikanaca ne smije zakazati ništa, pri čemu je poželjno "i nadati se da ih baš neće služiti šut", kako bi rekao mudri Litavac Martynas Pocius.

Dok Amerikanci slave zlatnu medalju i povratak na svjetski tron, Turci i Litavci na kraju u vitrine spremaju svoje prve svjetske medalje. Turci su svoje srebro zaslužili odličnim igrama na krilima vlastitih mogućnosti i publike te prstohvatu polufinalne sreće, a Litavci su se za svoju broncu izborili protiv Srbije, koja nakon tri utakmice drugog kruga ovoga puta svim zainteresiranima nije pripremila infarktnu završnicu, premda je dala sve od sebe ne bi li to učinila nakon visokog vodstva Linasa Kleize i njegovog društva.

Španjolci, koji su se prije početka prvenstva nadali da će ove nedjelje igrati u nešto kasnijem terminu, nisu smogli snage nadjačati Argentince, koji se mogu pohvaliti prvim strijelcem prvenstva, Luisom Scolom.

Igrač dana

Iako su neki drugi ostvarili bolji statistički učinak, Kevin Durant predvodio je svoju momčad u finalu Svjetskog prvenstva, okitio se zlatom i uzeo nagradu za najboljeg igrača cijelog turnira. Na gotovo je svaki turski pokušaj imao odgovor, svojim ubačajima iz raznih situacija nagrizao je njihov moral i na kraju se prometnuo u prvo ime svih nedjeljnih utakmica.

Utakmica dana

Kako borbe za odličja nisu ponudile veća uzbuđenja oko konačnog ishoda, u ovoj rubrici nagrada ide u ruke dosadašnjih svjetskih prvaka Španjolaca te petoplasiranih Argentinaca, koji su drugo poluvrijeme proveli u igri "uhvatimo visoko argentinsko vodstvo". Kada je to Španjolcima napokon pošlo za rukom, Argentinci su u ključnim, završnim trenucima bili bolji i naposljetku slavili.

Tragičar dana

Jorge Garbajosa u posljednjih je minutu i pol dva puta pokušavao približiti Španjolsku petom mjestu. Pri 80:82 i 81:85 pucao je trice, oba puta promašio i Argentinci su slavili.

Potez dana

Potez dana na parketu i izvan parketa dogodio se praktično u istom trenutku. Približno dvije minute prije kraja finalnog okršaja istanbulska je publika shvatila da od priželjkivanog čuda neće biti ništa, ali je ustala na noge te pjesmom i pljeskom pozdravila trud svojih srebrnih košarkaških uzdanica. Na to su Amerikanci izveli efektni alley-oop u režiji Russella Westbrooka i Andrea Iguodale, što su ujedno bili i zadnji poeni na Svjetskom prvenstvu.

Izjava dana

"Moja je momčad pokušala pokazati poštovanje prema Svjetskom prvenstvu. Nisam siguran da smo to činili tijekom proteklog desetljeća", rekao je američki izbornik Mike Krzyzewski poslije pobjede protiv Turske i osvajanja zlatne medalje. Pošteno.

Petorka dana

Rudy Fernandez (Španjolska, 31 koš, 8 skokova), Carlos Delfino (Argentina, 27 koševa, 3 asistencije), Kevin Durant (SAD, 28 koševa, 5 skokova) Linas Kleiza (Litva, 33 koša, 7 skokova, 3 asistencije) i Luis Scola (Argentina 22 koša, 11 skokova).

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.09.2010. u 20:14
    tvoja vrijeđanja dovoljno govore o tebi. a da si dva puta slučajno krivo napisao baš i ne vjerujem. pogotovo jer ovdje postoji gumb koji se zove UREDI i onda ispraviš grešku. al ne zamjeram ti, mlad si i naučit ćeš već. možda naučiš nešto i o košarci usput.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.09.2010. u 19:59
    PRVO. GLUP SI! BROJEVI 9 I 0 SU JEDA POKRAJ DRUGOG PA SAM UMISTO"02 STAVIJA "92...DOSLI SU I RAZVALILI I OSVOJILI ALI PROLIVAS SE AKD GOVORIS DA ONI KAD OSVOJE OZBILJNO SVATE A KAD IZGUBE ONDA S E SPRDAJU!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.09.2010. u 18:42
    ajd molim te nauči više da je sp u indianapolisu bilo 2002. a ne 1992. i dosta više sa da su, da je, mi bi.......... ameri došli, razvalili i osvojili. trenutno su najbolji i nitko im nije blizu. dal su nepobjedivi? nisu. nitko nije nepobjediv.
    Obrisan korisnik
  • dario2313.09.2010. u 13:13
    @mate ban-Za Smodiša je pitanje može li uopće igrat pravu košarku, a sigurno neće bit kvalitetan kao prije. Vujačić i Dragić se ne mogu smislit, dokaz ti je ovogodišnji dvoboj Lakersi- Sunsi, dakle ništa od tvoje petorke. Ameri su realno došli sa 3. ekipom, uz izuzetak Duranta.
    dario23
  • Obrisan korisnik13.09.2010. u 12:39
    Dari mozda nisi cuo za Smodisa, najboljeg centra kad je zdrav u Europi, koji je njabolji igrac CSKA? Lorbek koji je jebacka cetvorka, nas uvik unistava, Udrih, Vujacic. i eto ti sa Dragicem bolje petorke nego ova sta im je nastupala na prvenstvu.. TMISLAVE, najbolje da se igra na 4 dobijene ka u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik