Nogomet

Učenje pobjedničkih navika

Borna Rupnik • ponedjeljak, 13.09.2010.
Učenje pobjedničkih navika
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Iza nogometaša Lokomotive uspješnih je sedam kola hrvatskog prvenstva. Iako deveta pozicija na tablici sama po sebi ne otkriva mnogo, Roy Ferenčina i njegovi igrači imaju razloga za optimističan pogled u budućnost...

S tri pobjede, dva neriješena rezultata i dva poraza Lokomotiva se smjestila u samu sredinu poretka. Sa sedam postignutih i 11 primljenih pogodaka ne ističu se ni kao posebno dobar, ni kao posebno loš primjer, uzevši u obzir da su "petardu" primili na vrlo specifičnoj utakmici u Zaprešiću. No, momčad s Kajzerice taj opći "prosjek" može gledati u pozitivno obojanim tonovima. Zašto?

Kup

Ne treba zaboraviti ni da su Lokosi jednu neizvjesnu utakmicu u svoju korist riješili i u Hrvatskom nogometnom kupu. U pretkolu su gostovali kod nezgodnog Vinogradara te ušli u produžetke, u kojima je Tomislav Havojić postigao pobjedonsni pogodak, za konačnih 2:1.

Suparniku su plavo-bijeli ruku morali stisnuti na samom početku natjecanja, koje uvijek nosi dodatan pritisak, protiv raspoloženog Zagreba. Domaćin ih je u Kranjčevićevoj jednostavno nadjačao boljom igrom, a to im se zapravo ponovilo samo u određenim fazama prvog poluvremena nešto kasnijeg okršaja u Osijeku - gdje su uspjeli izvući bod, pa čak i prijetiti osvajanjem troboda.

Jedini drugi poraz doživjeli su od Intera, u dvoboju kakav će igrači Roya Ferenčine teško doživjeti u nastavcima svojih karijera. 0:5 na semaforu ne može se smatrati katastrofom nakon što je Lokomotiva već u prvom poluvremenu na terenu ostala sa samo - osmoricom igrača. No, Lokosi su i iz te situacije mogli izvući pouku, pogotovo isključeni Mate Maleš, Domagoj Antolić i Almir Bekić, koji će ubuduće vjerojatno biti znatno pažljiviji, neovisno o opravdanosti njihovih crvenih kartona.

Oba remija Lokomotiva je izborila netaknutih mreža. Pri spomenutih 0:0 u osječkom Gradskom vrtu kumovala je, doduše, i domaća nepreciznost, ali svoj je obol dao i vrlo dobri Ivan Kelava, koji bi zapravo mogao biti najveći Ferenčinin nedostatak u nastavku sezone. Naravno, ne pokaže li 31-godišnji čuvar mreže iz Bosne i Hercegovine, Romeo Mitrović, da ga može adekvatno zamijeniti. Mitrović će narušiti Lokomotivin niski prosjek godina, no ovoj je momčadi itekako potrebna čvrsta karika među vratnicama, čovjek koji će donijeti dodatno samopouzdanje.

U drugih 0:0, onih na Maksimiru protiv Šibenika, Lokomotiva je imala igru, stvorila solidan broj prilika, ali lopta jednostavno nije htjela u gostujuću mrežu.

Mislav Komorski

Roy Ferenčina ima još jedan veliki razlog za zadovoljstvo. U srcu obrane, dijelu ekipe koji je teško uigravati "od nule", posebno u slučaju mladih igrača, već je pet utakmica nanizao Mislav Komorski, 18-godišnjak koji nadoknađuje nedostatak Tomislava Puljića i Mateja Bagarića, prošlosezonskog stoperskog para.

I za kraj ostaju tri pobjede. Lokomotiva nijednom nije oduševila igrom, čak ni pri 3:0 protiv Zadra nije to bila potpuna dominacija, no u sva tri navrata Ferenčinini su učenici, mladi i po definiciji skloni oscilacijama, pronašli način kako uzeti ono najvažnije - bodove. Bez obzira radilo se o trenutku inspiracije Domagoja Antolića, o izborenom jedanaestercu Josipa Pivarića u sudačkoj nadoknadi ili o čuvanju stečene prednosti u završnih deset minuta, Lokosi su svoje zadatke obavili pobjednički.

Na tome Lokomotiva može, i treba, graditi vjeru da ovaj sastav ponovno ima potencijal ispuniti zacrtane ambicije, pa čak i malo više od toga. S obzirom na velik broj klubova koji ispadaju iz lige, izgledno je da će pritisak će na tu zagrebačku mladost biti duži nego prošle sezone i zato treba ostati maksimalno oprezan u procjenama, počevši s gostovanjem kod Splita nadolazećeg vikenda.

No, korak po korak grade se pobjedničke navike koje bi u eventualnim kritičnim dvobojima mogle biti vrlo, vrlo vrijedne. Na igri se uvijek može - a u ovom slučaju i mora - poraditi te Ferenčina to jako dobro zna, ali naučiti dobivati utakmice u kojima se ne igra briljantno znatno je teži proces. A Lokomotivi, zasad, ide prilično dobro.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ronny198714.09.2010. u 05:47
    pokazuju otpor dinamu? jel to ista lokomotiva iz HNL-a na koju ja mislim?
    ronny1987
  • :))13.09.2010. u 20:19
    Na zalost po Sibenik i Zadar navijaci, stadion ni ambicije ne osvajaju bodove. Ako zele ostati u ligi trebaju pobjedjivati i skupljati bodove. Sto se tice Lokomotive, slazem se ali isto tako dok imamo HNS koji dopusta takvim klubovima d(bez stadiona i ostalih uvjeta) da igraju prvu ligutoga ce biti.
    :))
  • Obrisan korisnik13.09.2010. u 19:46
    Meni je Lokomotiva zanimljiva zato što tamo igra velik broj mladih igrača koji pokazuju otpor i Dinamu i Hajduku. Žele se nametnuti, dobivaju dosta prilika za igru a očekivanja nisu velika da ih sputavaju u razvoju. Tu Dinamo dobro prolazi jer mu se igrači kale i odrastaju, a vraćaju se kao gotovi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.09.2010. u 19:24
    svaka cast lokomotivi, igraju dobro, mlada je momcad, ali nema mi taj klub previse smisla, nema navijace, nema svoj stadion, nema ni ambicije nekakve... kad se liga bude kresala na 10 klubova zbog ovakve momcadi ce jedan grad tipa zadar ili sibenik izgubiti prvoligasa (uz svo postovanje tim ekipama)
    Obrisan korisnik