Nogomet

U Varaždinu nema 11 igrača i zamjene

Ivana Strahija • srijeda, 29.09.2010.
U Varaždinu nema 11 igrača i zamjene
Foto: Davor Sajko

Varaždinci su u dosadašnjem tijeku natjecanja u devet kola, osvojili 14 bodova, a proteklog su vikenda u Splitu na Poljudu oduševili prisutne. Što je tajna dosadašnjeg uspjeha izuzetno mlade ekipe iz Varaždina?

Jedina utakmica u prvih devet kola Varaždina ove sezone, koja se može nazvati kiksom, jest ona protiv Splita u Parku mladeži. Tada je obrana zakazala individualnim pogreškama, tu se istaknuo Sušac, no ni taj teški poraz nije uzrokovao pad u ekipi Samira Toplaka. Nakon toga su doma remizirali s Dinamom, u Rijeci uzeli bod te nadigrali Cibaliju, redom ekipe s mnogo iskusnijim igračima.

Prvih šest kola Varaždina ove sezone podsjetilo je na prvih šest prošle, kad je skupljen posve isti broj bodova, 11, no nakon čega je uslijedio veliki pad forme i upisana su tri poraza za redom. Toplak kaže: "Uvjeren sam u to da se ovoj momčadi, za razliku od one prošle sezone, ne može dogoditi da naniže četiri ili više poraza. Za crnu rupu u našem načinu rada nema mjesta, a sa Splitom smo pokazali da nas jedan poraz, iako težak, ne može baciti u očaj."

Prošle je sezone momčad također imala Mumleka, Balajića, Mujanovića, Prahića, a njima se može pribrojiti i Tkalčić, koji za Varaždin ove sezone odigrao tek 23 minute prvog susreta protiv Zadra, kad je ozlijeđen i potom je van konkurencije. "Istina, nemamo sve te igrače, ali imamo vrhunski kvalitetne mlade igrače koji su sada godinu dana iskusniji i pametniji u nogometnom smislu, preuzeli su na sebe odgovornost u igri i malo ih što može zaustaviti", komentirao je Toplak.

Što ih drži?

Teško je zamisliti klub u kojem bi igrači igrali s tolikim žarom, voljom i htijenjem a da nisu 10 mjeseci primili plaće. Teško je zamisliti da bi dolazili na treninge, bili dobro raspoloženi, radovali se utakmicama. No, Varaždinci upravo to i jesu, a razlog nam je pojasnio jedan od mlađih igrača, Mario Brlečić: "U drugim klubovima i u drugim svlačionicama, sve je puno stranaca. Mi smo svi domaći, baš smo prava obitelj koja diše zajedno. Kod nas nema prvih 11 i zamjena, nego 25 igrača."

I dok je varaždinskoj obrani ključan dio Šimek, koji zatvara i lijevu i desnu stranu, po potrebi, u vezi se ne bi moglo bez kapetana Brezovca. On je od svog velikog idola Mumleka naslijedio kapetansku traku, i dok su se svi pitali kako će taj mladić obuzdavati svoj temperament, on je na travnjaku pričao sasvim drugu priču i prestao skupljati bespotrebne žute kartone. Osim odlične suradnje s Punčecom na zadnjem veznom, s kojim se odlično dopunjuje, Brezovec je postigao i četiri gola, sva četiri iz slobodnog udarca, to je postao njegov trade-mark i velika opasnost po protivnike.

Punčec, koji je "cijeli život" igrao stopera, pokazao je da nije ništa lošiji ni na zadnjem veznom, iako on sam tvrdi da se još uhodava. Napadački dio veznog reda Glavica, Golubar, Glavina, kratko su bljesnuli pa bili zbog ozljeda primorani na pauze, no od njih se očekuje još mnogo.

Najmanje zadovoljni Varaždinci mogu biti napadom, u kojem se očekuje "eksplozija" Vugrinca, Dudića i Sačera. I dok se Vugrinca može, i treba, čekati, jer ni u Zagrebu prošle sezone nije počeo odmah zabijati golove, zabrinjava Dudić, koji je u klub doveden s jednom jedinom namjerom, da postiže pogotke, baš kao što je to činio u BiH prošle sezone, kad je bio najbolji strijelac njihove prve lige.

Interesantno je međutim pogledati sastav momčadi Varaždina koja je istrčala na Poljud prošle subote. Prvih 11, svi od reda Varaždinci, igrači trenirani lokalno. Nameće se zaključak da i ove sezone Varaždin igra s onime što ima, a ne nužno s onime što bi želio. Jedina zvučnija pojačanja u ovom prijelaznom roku bili su Vugrinec i Šafarić, te gore spomenuti Dudić, koji se još treba dokazati na terenu. Aganović nije stigao zaigrati kako treba prije no što je ozlijeđen. Iako je nesumnjiva kvaliteta rada u Omladinskoj školi veliki razlog za radost, trener Samir Toplak ipak upozorava: "Moramo biti oprezni, u generacijama koje dolaze ponajbolji su pojedinci otišli u Dinamo i u druge klubove. Ne vjerujem da ćemo više tako lako dolaziti do dijamanata za brušenje u 1. HNL."

Recimo za kraj da je ova sezona, osim mladim igračima, ključna i Samiru Toplaku, koji je naglavačke uletio u funkciju trenera nakon kiksa Damira Jagačića u prošloj sezoni, a ovo mu je prva sezona u kojoj momčad vodi od samog početka. "Izuzetno je velika čast voditi Varaždin, to mi je i bila želja nakon što sam prestao igrati. Meni to mnogo znači, kao i svima oko mene", rekao je trener.

Interesantno je međutim da Toplak i dalje uz trenersku obavlja i funkciju sportskog direktora, što je od Uprave u najmanju ruku neozbiljno, no s obzirom da je financijska situacija takva kakva jest, jedna plaća za dva posla ide u prilog praznom klupskom računu. Toplak naime za svoj trenerski rad ne prima naknadu.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.09.2010. u 19:18
    po meni treba spomenuti i Brlečića koji je odlično odigral par tekmi na zadnjem veznom, ali i stoperski par Škvorc Sušac koji su sve bolji!
    Obrisan korisnik
  • Vilenjak29.09.2010. u 15:47
    ne volim baš previše priče oko nas...to je mlada i domaća momčad,koja je još i neiskusna a Vugrinec još ne daje puni doprinos,nije da nisam ponosan,štoviše itekako,od 1992" barem sam na 80% domaćih tekmi bil,lijepo je kad se piše o nama,ali Toplak,svakome se može dogoditi 4 poraza u nizu i već smo... [više na forumu]
    Vilenjak
  • Obrisan korisnik29.09.2010. u 15:38
    barcelona je kupila messija iz argentine. ja kažem da treba pustit naše manje klubove da zarade a ne ih dodatno oslabljivat. znam da bi svi vi navijači dinama i hajduka da imate svaki svoju ligu i da sve godine imate 10 trofeja ali to ne ide tako. mi smo mala, i financijski i ugledom i kvalitetom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.09.2010. u 15:29
    Pa to radi svaki veci klub, ne vidim razloga zasto Dinamo ne bi, Barcelona je pustila messija da "sazrije" pa ga onda kupila?? Samo mi nemoj sad rec da ne usporedujem Dinamo s Barcelonom ili Dinamo nije veliki klub. Nije dobro kada se kupuju stranci, nije dobro kad se dovode bivsi igraci nakon... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.09.2010. u 15:16
    Još jedna potvrda koliko je liga 16 dobra za manje klubove od Dinama i Hajduka.
    Obrisan korisnik