Nogomet

Karlovac nije Anderlecht

Ante Jukić • nedjelja, 03.10.2010.
Karlovac nije Anderlecht
Foto: www.radio-mreznica.hr

Malo po malo, i odradiše hrvatski nogometni prvoligaši trećinu nove sezone. Osvoji li Dinamo u konačnosti šestu uzastopnu titulu, deseta prvenstvena dionica ostat će upamćena kao ona u kojoj je aktualni prvak po prvi puta zasjeo na vrh ljestvice, a sve zahvaljujući kiksu Hajduka, koji je u nedjelju navečer spoznao kako Karlovac nije Anderlecht.

Još od početka sezone s velikim nestrpljenjem čekamo Dnevnik kola u kojem ćemo vas moći obavijestiti o prvoj pobjedi Hrvatskog dragovoljca nakon povratka u prvoligaško društvo, no momčad iz Sigeta jednostavno nam ne želi priuštiti to zadovoljstvo. U desetom kolu Dragovoljci su, istina, znatno "podebljali" svoj bodovni saldo, ali domaćih (kako ovo gordo zvuči za momčad koja i domaće utakmice igra na gostujućem terenu) 0:0 protiv Intera za Sigećane je zapravo ravno porazu. Kada protiv desetoplasirane momčadi na ljestvici gotovo cijelu utakmicu igrate s igračem više i pritom spašavate živu glavu, jasno je kako vam šanse za ostanak u ligi i nisu baš najveće.

Sve navedeno za Hrvatski dragovoljac, vrijedi i za Istru 1961, s razlikom što od "zeleno-žutih" u ovom kolu i nismo mogli nešto očekivati. Čak i ovakav, nespretnim porazom od PAOK-a poljuljan i umoran Dinamo, predvođen dvostrukim strijelcem Sammirom bez velikih je problema arhivirao Istrane (4:0), te ih nakon odigrane jedne trećine prvenstva ostavio na samo dva osvojena boda. Ne podigne li bitno razinu svoje igre, teško će Istra do kraja sezone preskočiti i Hrvatskog dragovoljca, koji trenutno ima bod više. Dinamo, pak, ima čak 21 bod više od Istre, i od nedjelje je novi lider prvenstva, zahvaljujući remiju Hajduka (1:1) u Karlovcu.

Veliko pražnjenje protiv Anderlechta ostavilo je očito velikog traga na "Bilima", koji su u Karlovcu poveli (Vukušić), pa onda veći dio utakmice proveli čekajući da pobjeda dođe sama od sebe. To se na kraju nije dogodilo - Karlovac je pogotkom Novinića došao do zasluženog boda, čime je ujedno i skinuo Splićane s čela ljestvice. Da stvari za Hajdukovce budu gore, igrači Stanka Poklepovića nakon desetog kola nisu najbolji ni u svom gradu, s obzirom da je Split, pogotkom Golubovića iz više nego sumnjivo dosuđenog jedanaesterca, stigao do pobjede nad Osijekom, kojom se izjednačio s Hajdukom na drugom mjestu (oba splitska prvoligaša imaju po 22 boda).

Od ostalih rezultata desete prvenstvene dionice, vrijedi istaknuti visoku 4:1 pobjedu Šibenika u Zadru (dvostruki strijelac Alispahić) te vrijedan bod Cibalije u Koprivnici (1:1), gdje se domaći Slaven Belupo poraza spasio u samoj završnici utakmice, lijepim golom Bagarića. Rijeka je uvjerljivim slavljem protiv Lokomotive (3:0) prekinula niz od tri uzastopna poraza, dok su Varaždin i Zagreb odigrali vrlo borbenu, ali pogodaka lišenu utakmicu.

Pogodak kola

Pet minuta prije kraja utakmice u Koprivnici, kada su navijači Cibalije već počeli osjećati miris pobjede u zraku, Davor Bagarić je s 20-ak metara očistio paučinu iz lijevih rašlji Matkovićevog gola i postavio konačnih 1:1. Osim zbog svoje ljepote, ovaj gol je poseban i zbog činjenice da je Bagarić u Slaven Belupo stigao iz Cibalije, kojoj je, eto, "zahvalio" na vrlo poseban način.

Igrač kola

Pobjeda u Zadru nogometašima Šibenika trebala je kao ozeblome sunce, a do nje su momci iz Krešimirovog grada stigli ponajviše zahvaljujući Mehmedu Alispahiću, koji je najprije glavom poentirao za 1:1, te potom u drugom poluvremenu realizirao kazneni udarac za 2:1 vodstvo svoje momčadi.

Tragičar kola

Što je mislio Igor Banović kada je onako bespotrebno išao ometati izvođenje slobodnog udarca Šibenika, za koje je zaradio drugi žuti (čitaj:crveni) karton, teško je reći. Nekako najlogičnije objašnjenje bi bilo kako nije mislio, jer taj njegov potez bio je zadnje što momčad Zadar treba u situaciji kada joj je svaki bod zlata vrijedan.

Da ne bi Banović tek tako, bez borbe, samostalno osvojio ponio titulu "Tragičara kola", pobrinuo se njegov suigrač Josip Bilaver, koji je, očito, procijenio kako jedna glupost momčadi Zadra nije dovoljna. Jednu naoko bezopasnu loptu upućenu u domaći šesnaesterac, Bilaver je ničim izazvan zaustavio rukom te tako jednostavno pogurnuo Šibenčane prema pobjedi. Za svaki slučaj, ako im igrač više možda ne bude dovoljna prednost.

Izjava kola

Kada smo već ovog vikenda ostali uskraćeni za neke veće mudrosti, nije nam preostalo drugo nego u "vatru" gurnuti Josipa Milardovića, koji je svoju izjavu lansirao još tamo uoči početka sezone. Istina, ovo je rubrika "Izjava kola", a ne "Izjava sezone", no kako je dotični Milardovićev istup tada ostao nekako nezamijećen, bit ćemo slobodni spomenuti ga sada, nakon dvoboja njegovog bivšeg i sadašnjeg kluba. Naime, priča ide ovako...

Nakon što mu je istekao ugovor s Cibalijom, Milardović je ovog ljeta odlučio napustiti Vinkovce i sreću potražiti u Slaven Belupu. Ne želeći, valjda, iskreno reći kako je u Koprivnicu otišao zbog novaca, bivši veznjak Cibalije je u prvom intervjuu po dolasku u Belupo rekao "kako je prepoznao Slavenovu ambicioznost i mogućnost igranja na europskoj sceni". Sve ovo, naravno, ne bi bilo nimalo besmisleno, da samo nekoliko dana poslije Cibalia nije upisala svoj premijerni nastup u Europi, protiv sjevernoirskog Cliftonvillea.

Promašena prognoza kola

Da nije u ovom kolu bilo dvoboja Dinama i Istre, u kojem nisu mogli pogriješiti ni da su htjeli, kombinirani učinak Bernarda Jurišića i Borne Rupnika bio bi očajan, iako ni ovako nije nešto pretjerano bajan. Kolega Rupnik je, tako, stavimo li po stranu "jedinicu" na Dinamo, pogodio još samo jedan ishod, no izvaditi ga djelomično može činjenica da se radilo o dvoboju Karlovca i Hajduka, čiji je ishod skrojio vrh tablice, pa samim time na neki način ima veću specifičnu težinu od ostalih parova.

Naravno, ako ćemo biti bezobrazni, spomenut ćemo najavu utakmice Varaždina i Zagreba, koje je okončana rezultatom 0:0, iako je Borna rekao kako "očekuje dobru utakmicu i dosta pogodaka". Nema sumnje, nije ovo bio Rupnikov vikend za pamćenje.

Lekcija kola

73 minute igre s igračem više na terenu možda se nekim čini kao prednost, no igrači Hrvatskog dragovoljca u petak su nam zorno demonstrirali da to nije tako; dapače. Gosti iz Zaprešića s deset igrača bili su puno bolja momčad na terenu i samo su se pukim slučajem kući vratili sa samo jednim osvojenim bodom, ponudivši možda i ostalim momčadima recept za igru protiv Hrvatskog dragovoljca. Naravno, ako baš ne želite zaraditi crveni karton, uvijek možemo posegnuti za onim drugim rješenjem, a to je nadigrati Sigećane "11 na 11", što većini hrvatskih prvoligaša ove sezone vrlo dobro ide.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.10.2010. u 15:20
    http://www.iffhs.de/?10f42e00fa2d17f73702fa3016e23c17f7370eff3702bb1c2bbb6f28f53512 Ovdje je anderlecht u top 10 klubova svijeta...hahaha
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.10.2010. u 15:16
    Anderlecht popio 5 komada od Standarda ! ovaj rezultat baca novo svjetlo na povijenu pobjedu ajduka koji je btw bio za klasu lošija momčad !
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.10.2010. u 10:42
    Je,bravo,prvenstvo je tek počelo,dinamo biži 1 bod hajduku i velika je vjerojatnost da radi toga osvoji prvenstvo? Velika je vjerojatnost da ce dinamo osvojit prvnestvo jer ce im protivnici skidat gaće kao i dosad.
    Obrisan korisnik
  • ronny198703.10.2010. u 23:55
    dragovoljac je igro s igračem više, a ne manje ;)
    ronny1987
  • Obrisan korisnik03.10.2010. u 23:52
    čestitke za izjavu kola, stvarno je lijepo da ju je neko van vinkovaca primjetio :D
    Obrisan korisnik