Nogomet

Pogodak do pogotka

Tomislav Pacak • utorak, 26.10.2010.
Pogodak do pogotka
Foto: Kristijan Komarica

Posao koji je Dinamo obavio u prijelaznom roku svakim danom izgleda sve bolje. Jedina prava zamjerka može biti činjenica da je dobar dio poslova obavljen malo prekasno, no Dinamo je u nepovoljnom položaju za "tajming" transfera...

Naime, Dinamo je i ovoga ljeta većinu svojih poslova odradio tijekom kolovoza, što je u cijeloj Europi vrijeme u kojem je najprometnije na nogometnoj tržnici. Tada je prodan Mario Mandžukić, tada je Dinamo krenuo u lov na zamjenu (doveden Rukavina) i tada je Dinamo dovršio većinu poslova na kojima je radio dobar dio ljeta - Beqiraja, Sylvestra i Tonela.

No, dok većini drugih europskih klubova takav tajming nije problem, Dinamo do kraja kolovoza odigra dobar dio svojih "sudbonosnih" utakmica, svakako one u kvalifikacijama Lige prvaka. Pitanje je kako bi dvoboji protiv Šerifa prošli, kako bi uopće Zajecov mandat izgledao, da je Dinamo od prvog dana priprema na raspolaganju imao cijelu današnju momčad.

No, o tome ne vrijedi razmišljati, pa ćemo s ocjenama od 1 do 5 ocijeniti Dinamove prinove (i pojačanja) prema do sada prikazanom u Dinamovom dresu. To nije samo ocjena tih igrača već i njihovog doprinosa Dinamovim rezultatima i igri, važnosti, korisnosti i logike tog transfera te odnosa novčanog troška i dosadašnjih, ali i budućih koristi.

Leonard Mesarić (9 nastupa, 1 gol, 2 žuta kartona)

27-godišnji stoper ovog je ljeta stigao kako bi dao dubinu obrani, a silom prilika na početku sezone gurnut je na poziciju lijevog beka gdje je proveo većinu vremena pod Zajecom. Mesarić je uglavnom igrao korektno, iako i on snosi dio "zasluga" za propusnost obrane u tom dijelu sezone.

Nakon dolaska Vahida Halilhodžića, Mesarić je odigrao dvije utakmice protiv Györa, no u uzvratu na Maksimiru krenuo je tako slabo da ga je Vaha izvadio već u 33. minuti. Nakon toga Mesarić je zacementiran za klupu (ili tribinu), dolaskom Tonela postao je višak tej e prigodu dobio samo u Kup susretu sa Zadrugarom. Samo bi ga serija ozljeda prvotimaca mogla vratiti u početni sastav. Višestruko talentirani mladić (fakultetske izobrazbe s glumačkim iskustvom) popunio je rupe koliko je mogao, ali ipak ne može odgovoriti visokim zahtjevima koje Dinamo ima.

OCJENA: Dovoljan (2)

Arijan Ademi (15 nastupa, 2 žuta kartona)

Malo tko se neće složiti da je dovođenje mladog Šibenčanina bilo pun pogodak. Zajec je Ademiju dao tri prigode (i sva tri puta ga vadio iz igre), no kod Halilhodžića je 19-godišnji zadnji vezni čvrsto ugrabio dres prvotimca i odigrao nekoliko zaista zapaženih utakmica. Posljednjih tjedana Ademi je zabilježio blagi pad forme, pa mu je u nekoliko utakmica Chago "ukrao" poziciju, no dojam je da je pozicija zadnjeg veznog dugoročno rezervirana upravo za Ademija.

Član mladih hrvatskih selekcija nametnuo se fizičkim mogućnostima - Ademi "grize travu", ima velika pluća, čvrst je u duelu i zna igrati nogomet. S obzirom na nevisoku cijenu transfera i Ademijev potencijal, čini se da je Zdravko Mamić povukao još jedan potez od kojeg će Dinamo profitirati i igrački, ali jednog dana i novčano.

OCJENA: Odličan (5)

Ante Rukavina (14 nastupa, 6 golova, 1 žuti karton)

Rukavina je bio Dinamov odgovor na prodaju Marija Mandžukića. Realno, to je bio najbolji potez koji je Dinamo tada mogao povući, Rukavina je bio najbliže Mandži što je Dinamo mogao naći na tržištu, a što mu je bilo dostupno.

Brzonogi napadač imao je početak iznad svih očekivanja - u prvih pet utakmica zabio je pet pogodaka, uključujući dva u Györu čime je Dinamu osigurao nastup u Europskoj ligi, pa se tako nakon samo nekoliko tjedana pokazao punim pogotkom rukovodstva kluba.

Rukavina je odigrao i važnu ulogu u rušenju Villarreala, postigavši prvi pogodak, a iako je od tada lagano pao u formi, i dalje je prvo ime Dinamovog napada. Rukavina nije golgeter, upozorava danas na to i on sam, a o tome smo i pisali kada je došao, no Rukavina je brz, okomit igrač koji dobro osjeća prostor i suigrače i koji Dinamu, posebno u europskim utakmicama, može biti i jest itekako koristan.

OCJENA: Vrlo dobar/odličan (4/5)

Tonel (8 nastupa, 1 gol, 1 žuti karton)

Dovođenje portugalskog stopera opravdalo je baš sva očekivanja koja je Dinamo imao od tog transfera, pa i ocjena mora biti visoka.

Iako se u tim trenucima pojavilo i onih koji su govorili kako dovođenje "nekog tamo Portugalca" samo koči razvoj mladog i domaćeg igrača Tomislava Barbarića, Tonel je već u prvom nastupu na Poljudu pokazao da je klasan igrač, ovoga trenutka puno bolji od Barbarića.

Tonel se nametnuo na terenu kao jedan od igračkih, ali i vokalnih lidera momčadi, olakšao je posao Bišćanu i zajedno s kapetanom čini zaista kvalitetan stoperski par. Uostalom, obrambeni učinak momčadi od kada se pridružio Tonel dovoljno govori.

OCJENA: Odličan (5)

Fatos Beqiraj (9 nastupa, 4 gola, 1 žuti karton)

Crnogorski reprezentativac (barem dok Kosovo ne bude imalo reprezentaciju pod okriljem Fife) nije po brzom postupku oduševio, ali polako se nameće i pokazuje što u njemu vide Mamići i Cico Kranjčar.

Beqiraj ponekada djeluje malo tromo, no kako se uklapa u momčad tako pokazuje i zanimljive vrline - dovoljno je brz da može pobjeći čuvaru, jako se dobro gradi i ima vrlo solidne realizatorske sposobnosti. S 22 godine on više nije potencijal, ali nije još ni definiran igrač. Zapravo, Beqiraj je najveći upitnik od ovoljetnih pojačanja, teško je procijeniti gornji limit, no prilično je sigurno da promašaj - nije.

OCJENA: Dobar/vrlo dobar (3/4)

Jakub Sylvestr (6 nastupa, 2 gola)

Mladi Slovak, koji je stigao pomalo u sjeni Beqiraja, puno je brže zadobio povjerenje trenera. Sylvestr se svidio "na prvu", radi se o napadaču koji ima sve ono što nedostaje Andreju Kramariću kojem je "ukrao" minute - brzinu, čvrstinu, žilavost, pokretljivost.

Sylvestr je prilično prodoran, dobro surađuje sa suigračima, vrši pritisak na obranu, a uz te brojne fizičke atribute - dobar je i s loptom. Nedostaje mu još sigurnosti pred golom, no Sylvestr je pokazao da nije zalutao u Maksimir.

Štoviše, s obzirom da mu Vaha u HNL-u gotovo stalno daje prigodu od prve minute, čini se da je prava šteta što Slovak ne može igrati u europskim utakmicama, posebno jer bismo tada još bolje upoznali njegove mogućnosti i sposobnosti.

OCJENA: Vrlo dobar/odličan (4/5)

Marin Skender (1 nastup, 0 primljenih golova)

30-godišnji Osječanin doveden je kao zamjena Ivanu Kelavi, nakon što se ozbiljnije ozlijedio Filip Lončarić, a jedinu prigodu dobio je u Kup ogledu sa Zadrugarom.

Skender je iskusni profesionalac na kojeg se može računati u slučaju Kelavine ozljede (ili kartona tijekom utakmice), a samim time ispunjava cilj svog dolaska u Maksimir.

OCJENA: Dobar (3)

Kada se podvuče crta, na kraju listopada se čini da je Dinamo dobro trgovao i da je u klub relativno povoljno doveo igrače čija će vrijednost rasti i koji će biti korisni momčadi. Rukavina, Tonel, Ademi, Sylvestr i Beqiraj su prvotimci ili barem vrlo blizu prvog sastava, a kako je Dinamo vodeći u HNL-u i u igri za prolaz u Europskoj ligi - očigledno je da su pomogli u ostvarivanju dobrih rezultata momčadi koja je nakon ispadanja od Šerifa prozvana "najgorom Dinamovom u zadnjih 20 godina".

Šteta je samo što sve to nije odrađeno malo prije - to si vjerojatno često pomisli Velimir Zajec...

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Kracho28.10.2010. u 11:31
    Dinamovo največe pojačanje su redom: 1.Vaha2.Tonel3.svi ostali
    Kracho
  • Obrisan korisnik27.10.2010. u 23:42
    slazem se da je ademi najbolje pojacanje. decko fakat fenomenalno igra, a brale ja mislim da si ti samo ljubomoran kaj je ruki doso u dinamo i kaj bu pokazal da je on ustvari jako dobar igrac kojeg je hajduk jako unazadio
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.10.2010. u 10:16
    sve dobro napisano...osim, ma Zajec da je imao Ronalda, Messia i Rooneya nebi nista napravio...dobar je on, ali nije trener, nea niti iskustva, niti ista...
    Obrisan korisnik
  • Balthazar26.10.2010. u 20:56
    Da Rukavina više ništa ne napravi u Dinamu, on ne može biti promašaj jer je puno napravio. Osim toga je i prava osoba koja ako i ne zabija radi puno za momčad, a ne smije se zaboraviti da mu ni pozicija koju igra u potpunosti ne odgovara već je i na taj način podređen momčadi.
    Balthazar
  • LeBronWade26.10.2010. u 19:23
    Ademi je najbolje pojačanje ovog ljeta
    LeBronWade