Nogomet

Gotovo je sa snovima o Prvoj ligi

Ivana Strahija • utorak, 02.11.2010.
Gotovo je sa snovima o Prvoj ligi
Foto: Ivana Strahija

Iako su prije sezone u 2. HNL neki najavljivali da je ona idealna za brzi povratak u najviši rang natjecanja, Međimurje sada s 12. pozicije gleda prema dolje, i mora se brinuti za opstanak u drugom rangu natjecanja.

Prošlosezonski prvoligaš je, blago rečeno, u teškoj situaciji. Nakon 11 prvenstvenih kola u 2. HNL ima svega 12 bodova i nalazi se na 12. mjestu tablice. Forma u zadnjih pet kola dosta govori o stanju u momčadi: upisana su dva remija, dva poraza i samo jedna pobjeda, ali i ona u gostima u Slavonskom Brodu. Štoviše, kod kuće je Međimurje upisalo samo jednu pobjedu i tri remija, i jasno je da veliki problem leži (i) u nastupu na stadionu Mladosti.

Borba za opstanak

Situacija je postala još teža nakon poraza od Mosora u 9. te potom remija protiv Dugopolja u 10. kolu, kad se pod Vjeranom Simunićem konačno prevrnula klimava trenerska stolica. Iako je on sav sretan objavio javnosti da odlazi zbog fantastične ponude koju je dobio iz Vijetnama, lako je za pretpostaviti da bi ga otkaz zbog slabih rezultata vrlo brzo sustigao. Prije Simunića klub su napustili i Brazilci, neki jer su razvrgnuli ugovor s Klubom, drugi jer im je istekla viza i tako ostavili momčad s velikim rupama koje treba pokrpati.

Momčad je od struke ostala na pomoćnom treneru, sportskom direktoru i treneru vratara, a trojac se u dvije utakmice koje su uslijedile trudio izvući iz igrača što se dalo. Prevedeno, preživjeli su još dva poraza, u Kupu od Rijeke i u prvenstvu od sesvetske Croatije, gdje je jedini pogodak utakmice postigao bivši igrač Međimurja Mirko Plantić. Plantić je to učinio vjerojatno s posebnim zadovoljstvom, jer je na dan utakmice konačno dobio svoje zaostale plaće od bivšeg poslodavca, po presudi arbitražne komisije.

"U četiri kola koja slijede moramo popraviti bodovno stanje. Iskreno, dosta se lutalo u pripremama oko početnog sastava i ekipa je prolazila kroz različite turbulentne situacije, pa ne čudi da igru ni nismo imali. Zato smo u gostima i bolji, kad se branimo i igramo na kontre. Očekivao sam barem šest bodova više, to je trebalo uzeti kod kuće, gdje smo izgubili devet", kazao nam je Miljenko Dovečer, sportski direktor Međimurja.

Katastrofalni uvjeti za trening

Malo se može učiniti do kraja prvog dijela sezone, a nakon što za ovu godinu završe s prvenstvenim utakmicama, Međimurci će morati ozbiljno poraditi na stabilizaciji cijelog Kluba. Nije tajna da su financije i dalje slabe, a da se Uprava jako rijetko sastaje. Postoji također veliki problem terena za treniranje, koji je već sada, što se lako može vidjeti na priloženoj slici, u katastrofalnom stanju, što je i za očekivati kad se na jednom stadionu obavljaju treninzi i utakmice dvije seniorske ekipe i čak deset ekipa mlađih kategorija. Na glavnom se travnjaku samo igra, pa je on u relativno dobrom stanju, no pomoćni tereni, od kojih je realno upotrebljiv samo jedan jer su ostali tek tratine, ne služe više nogometu.

"Još malo pa se neće moći nikako trenirati i jedini izlaz vidimo u postavljanju velikog terena s umjetnom travom. Do toga možemo doći samo ako budemo pronašli investitore, ali mislim da je to od presudne važnosti za sve koji treniraju na stadionu Mladosti. I za nas, i za Čakovec i za klince, jer se tijekom zimske stanke u Čakovcu ne može trenirati", kazao je Dovečer.

mlađe kategorije

Na pomoćnom terenu sa slike svoje prvenstvene utakmice u 1. HNL igraju juniori i kadeti Međimurja, ne treba ni reći da se protivnici čak i zgražaju kad vide na čemu će se igrati. Neodgovoreno je pitanje zbog čega oni ne mogu igrati na glavnom travnjaku, koji ionako vidi samo jednu utakmicu na tjedan.

Interesantna je to teza, jer je po prvi puta netko iz redova Međimurja kazao da se Klub sam za nešto treba pobrinuti. Do sad je u infrastrukturu ogroman novac uložio Grad Čakovec, koji je postavio rasvjetu na glavni i pomoćni teren, zbog zahtjeva u 1. HNL, da bi sad ista bila potpuno neiskorištena. No, imajući na umu recesiju i općenito teško privlačenje sponzora u Klub, Dovečer i njegovi istomišljenici morat će se dobro potruditi da ostvare svoj naum.

Osim stanja s terenom za trening, treba poraditi i na momčadi, koja ne samo da ne igra sjajno, nego je i prilično skupa za 2. HNL i za količinu novca kojim Međimurje raspolaže. "Muče nas financije, to nije tajna, i zato smatram da se moramo ozbiljno pozabaviti time da na minimum smanjimo troškove stanovanja i prehrane za igrače. Tu je jedini put uvođenje domaćih igrača, ne mislim samo na juniore, nego i na neke naše igrače koji su otišli iz Međimurja i igraju u ostalim klubovima", rekao je Dovečer.

Suradnja s Varaždinom

To je međutim već poznata teza, koja se već jedno vrijeme ponavlja, no do sad baš i nije zaživjela. Iako je teško bez ozbiljnog pristupa stvaranju igrača računati na pomladak, čini se da je Škola nogometa u ovoj sezoni krenula dobrim smjerom, tim više što se kadeti i juniori natječu u 1. HNL. No, plodove njihovog rada trebat će još jedno vrijeme pričekati, ali je zato uskočio susjedski klub, s druge strane Drave.

Kako su naime dogovorili direktor Međimurja Stjepan Hamonajec i sportski direktor Varaždina Samir Toplak, u Međimurje bi na 'kaljenje' iz Varaždina trebala stići trojica mladih, nogometno obrazovanih igrača. Radi se o napadaču Stjepanu Kokotu te dvama braničima, Mariju Katancu i Dariju Suntešiću. Ta bi trojka mogla pojačati redove Međimurja tamo gdje su najslabiji, ali i pomoći s pravilom o tri mlada igrača u momčadi od prve minute utakmice.

Nakon svega napisanog može se vidjeti da u Međimurju ima potencijala i da su se pojavile sasvim dobre ideje. Iako je san o brzopoteznom povratku u 1. HNL propao, ruku na srce lini se da Međimurje kao županija ni nije spremno na financiranje i potporu takvom projektu. Stoga je stabilizacija momčadi i početak normalne regionalne suradnje savršeno pametna stvar. No, sve te dobre ideje počivaju na radu i trudu svega nekolicine pojedinaca, pa će o njihovoj upornosti ovisiti i realizacija.

SuperSport Prva NL

1Vukovar 1991 812:3+920
2Dubrava 1014:10+419
3Opatija 1012:8+417
4Sesvete 109:10-115
5Rudeš 1010:10014
6Cibalia 1019:12+713
7Jarun 1014:11+313
8Orijent 107:6+112
9Croatia Zmijavci 810:10010
10Dugopolje 98:11-38
11BSK Bijelo Brdo 96:16-106
12Zrinski 104:18-144

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport Prva NL

1Vukovar 1991 812:3+920
2Dubrava 1014:10+419
3Opatija 1012:8+417
4Sesvete 109:10-115
5Rudeš 1010:10014
6Cibalia 1019:12+713
7Jarun 1014:11+313
8Orijent 107:6+112
9Croatia Zmijavci 810:10010
10Dugopolje 98:11-38
11BSK Bijelo Brdo 96:16-106
12Zrinski 104:18-144

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Weasley02.11.2010. u 17:07
    vidi se da baš i ne pratiš...od sljedeće sezone će opet biti 5 trećih liga, a to znači da bude i 3. HNL - SJEVER...
    Weasley
  • Obrisan korisnik02.11.2010. u 15:03
    Nedelišće i Prelog igraju u 3.hnl ISTOK...sumnjam da će to Međimurci dopustiti, sve se da riješiti. kako suspenzije, tako i opstanak - u tišini
    Obrisan korisnik
  • Weasley02.11.2010. u 06:18
    rekao sam ja već na početku sezone da međimurje ispada u 3. hnl-sjever gdje će igrati s nedelišćem i mladosti iz preloga...
    Weasley