Nogomet

Imaju Zlatana, njihov je Scudetto!

Ivana Spahija • ponedjeljak, 22.11.2010.
Imaju Zlatana, njihov je Scudetto!
Foto: EPA

Tim je istim riječima nekolicina ljudi iz talijanskog nogometa popratila uspon Milana na prvo mjesto na ljestvici, a sve zahvaljujući odličnom Zlatanu Ibrahimoviću. Pobjeda Milana u gradskom derbiju s Interom donijela je Rossonerima uspon na sam vrh i prometnula ih u najvećeg favorita za osvajanje Scudetta. Iako se radi o samom početku sezone talijanskog prvenstva u kojemu je uvijek sve moguće, činjenica je kako Milan pod vodstvom Massimiliana Allegrija i na krilima Zlatana Ibrahimovića prikazuje odlične predstave i čini se kako bi ove sezone mogao svrgnuti s trona Inter, koji je počeo tonuti u eri Rafaela Beniteza...

Iako je prerano za bilo kakve prognoze s obzirom na to da je odigrano tek 13 kola, ali i s obzirom na vječnu talijansku nepredvidljivost, pobjeda Milana u gradskom derbiju s Interom gurnula je Rossonere na vrh liste favorita za osvajanje ovosezonskog Scudetta. "Zlatni" Zlatan Ibrahimović je s bijele točke presudio bivšem klubu i najljućem rivalu, a Milanu je donio prvo mjesto na ljestvici i nakon dugo vremena prvu ozbiljniju borbu za naslov prvaka, čime je prekinuta petogodišnja dominacija Intera na vrhu ljestvice, iako je do kraja sezone još uvijek sve moguće.

Derbi odluke ili?

Pet godina dominacije u talijanskom nogometu polako se prekida, Inter je odlaskom legendarnog Josea Mourinha vidno pao u formi i od samog početka sezone ne pruža predstave dostojne proteklih pet godina. Crno-plavi su pod vodstvom Rafaela Beniteza prilično neuvjerljivo ušli u sezonu, i iako su nakon nekoliko uvodnih kola uhvatili priključak na vrhu, u posljednjih pet kola upisali su vezane kikseve i pali tek na peto mjesto na ljestvici. Milan se, s druge strane, razigrao, i na krilima Zlatana Ibrahimovića pomalo ide prema naslovu.

Zlatan Ibrahimović: "Ne možete reći 'ne' Milanu, kada vas pozovu, zahvalite im i kažete 'da'. Kada igrate u velikom klubu kao što je Milan, favorit ste i za osvajanje Scudetta, ali i Lige prvaka. Povratkom u Italiju gladniji sam nego prije, uvijek idem na pobjedu i ako ne uspijem u tome, to smatram svojom pogreškom. Nikada nisam bio više motiviran nego sada, Milan je moja budućnost, favoriti smo za osvajanje Scudetta i siguran sam da ćemo u tome uspjeti".

Sam gradski, 275. po redu derbi della Madonnina, odigran u 12. kolu, donio je odgovore na brojna pitanja postavljena već uoči samog početka sezone, a najglasnije od njih bilo je ono o tome hoće li pobjeda Milana značiti slom dominacije Intera i izjednačenu utrku za prvaka. Na to je pitanje i nakon odigranih 90 minuta nemoguće odgovoriti, Milan je gradskog rivala srušio s bijele točke pogotkom Ibrahimovića, a usput je prikazao odličnu formu za razliku od prijašnjih sezona. Inter je, pak, prikazao svoju ranjivost i neuvjerljivost u igri vođenoj od strane Rafaela Beniteza. No, sezona je tek počela i pred Milanom je dug put prema naslovu prvaka.

Nekoliko tjedana prije samog derbija momčad Massimiliana Allegrija prikazala je dobru formu, koju je potvrdila u dvoboju s Interom, čak i situaciji u kojoj je pola sata s deset igrača izdržala sve pritiske protivnika i uzela sva tri, možda i najvažnija boda u ovom dijelu sezone. Inter niti s igračem više nije uspio doći barem do izjednačenja, što je prilično razočaranje za sve ljubitelje crno-plavih s obzirom na to da obrana Milana i nije jedna od najčvršćih na svijetu.

No, te se večeri sve poklopilo Rossonerima, koji su unatoč isključenju Abatea uspjeli zadržati gradskog rivala daleko od gola Abbiatija. U obrani su odlično odigrali Nesta i Thiago Silva, a na visini zadatka bio je i Zambrotta. Naravno, najveća zvijezda ipak je bio Zlatan Ibrahimović, koji je uz stalne prijetnje obrani Intera uspio izboriti najstrožu kaznu, a potom s bijele točke i presuditi bivšem klubu. Ovaj je derbi otkrio sve dobre strane Milana, koji je djelovao prilično uvjerljivo, ali i otkrio sve slabosti Intera otkako je crno-plavi brod napustio Jose Mourinho.

Smjena generacija - dobitna kombinacija

U usporedbi s rosterom iz prijašnjih sezona, Milan se ove godine može pohvaliti priljevom nešto mlađih lica pristiglih u ljetnom prijelaznom roku. Iako u momčadi i dalje dominiraju redom igrači od 30+ godina, 22-godišnjem "starosjediocu" Patu ove se sezone pridružilo nekoliko vršnjaka. Milan je u svoje redove doveo 22-godišnjeg Grka Sokratisa Papastathopoulosa, a stigao je i 23-godišnji Ganac Kevin Prince Boateng. Došao je i 26-godišnji Robinho, a niti Zlatan Ibrahimović još uvijek nije u klubu 30 iako mu do toga nedostaje tek godina dana.

Zasluge za uspjeh u dosadašnjem tijeku prvenstva ne treba pripisivati samo igračima i (ili) Ibrahimoviću, svoje zasluge u uspjehu Milana ima i trener Massimiliano Allegri, koji je načinio nekoliko promjena u sastavu i promijenio način igre, što se pozitivno odrazilo na rezultate. Pristigao iz Cagliarija s titulom najboljeg trenera prošle sezone, Allegri je nakon nešto lošijeg početka vrlo brzo izvrgnut kritikama kako ne zaslužuje klupu velikog kluba kao što je Milan, no vrlo brzo je ušutkao takve komentare.

Massimilano Allegri: "Prerano je govoriti o Scudettu, tek smo na samom početku i moramo misliti o nadolazećim utakmicama jednoj po jednoj, a nažalost su nas snašle i dvije ozljede važnih igrača, Inzaghija i Pata. Svaki dvoboj je težak jer svaka momčad želi odnijeti bodove, no za njihovo osvajanje potrebni su tehnika, kvaliteta, taktika, ali i požrtvovnost".

Allegrijev uspon na crveno-crnoj klupi započeo je nedavno, nakon remija Milana s madridskim Realom u susretu Lige prvaka (2:2). Milan je u toj utakmici preokrenuo rezultat i na krilima raspoloženog Filippa Inzaghija došao na korak do pobjede i senzacije. Ipak, snovi Talijana o pobjedi srušeni su u samoj sučevoj nadoknadi kada je Leon nakon nesmotrenosti u obrani Milana donio bod Realu.

Allegri je nakon tog dvoboja usvojio sistem igre 4-3-1-2, što je rezultiralo vidnim poboljšanjem u igri. Allegri je napravio drastične promjene u veznom redu poslavši ozlijeđenog Andreu Pirla na klupu, gdje mu se pridružio i Ronaldinho, dok su standardno mjesto među prvih 11 zaradili veznjaci Flamini, Ambrosini i Seedorf, od čega se potonji iskazuje i u napadačkim zadacima. I dok sve glasnije postaju priče o precijenjenosti Beniteza, Massimiliano Allegri polako dokazuje zašto je i prošle sezone bio proglašen za najboljeg trenera lige.

Zlatan zvan "čovjek Scudetto"

"Gdje god dođe, sve pretvori u zlato", riječi su izrečene od strane brojnih talijanskih nogometnih stručnjaka te možda i najbolje opisuju trenutno najboljeg nogometaša Milana, Zlatana Ibrahimovića. Svojim dolaskom na San Siro Šveđanin je preporodio Milan i sa sedam pogodaka od početka sezone prometnuo se u glavnog junaka crveno-crne bajke. Ibrahimoviću ovo nije prvi boravak na milanskom stadionu, tri je sezone proveo u dresu Intera, da bi se potom zaputio u Barcelonu u kojoj je izdržao tek jednu sezonu te se odlučio na povratak u Italiju.

Debi u dresu Milana nije bio najsretniji za Ibrahimovića, koji je prvi nastup u crveno-crnom dresu ostvario u rujnu, u utakmici drugog kola Serie A u kojoj je Milan poražen u gostima kod novopečenog prvoligaša Cesene (2:0). Ibrahimović je tada debitirao zajedno s Robinhom i nije se previše iskazao, a promašio je i jedanaesterac pri samom kraju dvoboja. Navijači Intera tada su počeli trljati ruke pokazujući na promašenu akviziciju gradskog rivala, no Ibra ih je uskoro demantirao.

Samo četiri dana nakon kiksa protiv Cesene, Ibrahimović se iskazao u dvoboju Lige prvaka u Auxerreom, u kojemu je odveo Milan do pobjede (2:0). Ubrzo je postao glavni strijelac Milana, a navijače Intera "pozdravio" je jedinim pogotkom u derbiju s kojim je uzeo sva tri boda i gurnuo Milan u prvi plan u utrci za prvaka. Nakon derbija zauzeo je sve naslovnice sportskih novina u Italiji uz česte naslove "čovjek Scudetto".

Naime, u kojem je god klubu igrao, Ibrahimović je osvajao naslove prvaka. Trenutno drži nesvakidašnji rekord od osam osvojenih naslova u devet sezona, a na tron se penjao s Ajaxom, Juventusom, Interom i Barcelonom, pri čemu su uračunati i naslovi oduzeti nakon afere Calciopoli. Navijači Rossonera su uvjereni da će "čovjek Scudetto" i njih uspjeti odvesti do toliko željenog naslova.

Brojke o Ibrahimoviću sve govore same za sebe, 154 pogotka u karijeri, od čega ih je 87 postignuto na talijanskim travnjacima, dovoljno govore o njegovoj kvaliteti. Ibrahimović je na talijansku scenu stupio u dresu Juventusa u sezoni 2004./2005., a proslavio se u crno-plavom dresu Intera, u kojemu je proveo tri sezone i postigao čak 57 pogodaka. Zbog toga i jest drag navijačima Milana, koji su ga prigrlili i postavili za jednog od ljubimaca, ali ga cijene i jer im je nakon dugo vremena i nekoliko sušnih sezona ponovno pokazao značenje riječi Scudetto.

Ozljede koje (ne) zabrinjavaju

Da sve ne bude baš blistavo za Milan, "pobrinule" su se ozljede dvojice važnih igrača na najosjetljivijoj poziciji napadača. Trenutno su van stroja veteran Filippo Inzaghi i mladi Brazilac Pato, što trenera Allegrija stavlja na prilične muke prilikom sastavljanja momčadi i drži ga u stalnom strahu od ozljeda preostalih napadača. I dok se povratak Pata očekuje kroz mjesec ili dva, za Inzaghija je ova sezona završena, a upitno je hoće li se uopće vraćati nogometu s obzirom na dob od 37 godina.

Inzaghi se nije previše naigrao pod paskom Allegrija, koji mu je prilike pružao većinom u posljednjih 20 minuta susreta, ali se u nekoliko navrata dokazao i doveo Milan do pobjede. Najsvjetliji trenutak ove sezone Inzaghi je doživio u "prijelomnoj" utakmici Milana s Real Madridom, u kojoj je s dva svoja pogotka Rossonere doveo na korak do senzacije, ali i pokazao kako se na njega još uvijek može računati. Pippo je višestruki rekorder u Milanu, najbolji je strijelac u povijesti kluba u europskim natjecanjima (43 pogotka), upisao je najviše hat trickova u Serie A (10) i Ligi prvaka (3), a uz to je i najstariji igrač koji je postigao pogodak u Ligi prvaka, imao je 37 godina i 85 dana.

Nedugo nakon jednog od najsvjetlijih trenutaka u karijeri Inzaghi se ozlijedio u dvoboju Milana s Palermom u kojem su Rossoneri ostali i bez Pata. Inzaghi je u igru ušao kao zamjena ozlijeđenom Brazilcu, ali je uskoro i sam iznesen na nosilima, nakon čega su pretrage pokazale tešku ozljedu koljena, potrebnu operaciju i pauzu od najmanje pola godine. To bi za Inzaghija moglo značiti i kraj karijere s obzirom na težinu ozljede i njegovu dob, no na njemu ostaje odluka hoće li se moći i željeti vratiti nogometu.

Pato je u dvoboju s Palermom također zaradio ozljedu koljena, prema liječničkim izjavama ozljedu drugog stupnja zbog koje mu predstoji šest do osam tjedana pauze. Iako se ozljeda Pata čini velikim udarcem za Milan, dio navijača misli kako je to možda i dobra stvar za klub, s obzirom na to da se na mjestu napadača učvrstio odlični Ibrahimović, za razliku od Pata koji se nije previše iskazao u posljednjih nekoliko velikih utakmica. Za Pippom navijači više žale, najviše zbog njegovog osjećaja za pogodak i učinkovitosti u trenucima u kojima je to najviše potrebno. Bilo kako bilo, Milan je pokazao da i bez ove dvojice važnih igrača može i zna pobijediti, a posluži li zdravlje odličnog Ibrahimovića, Rossoneri bi nakon sedam sušnih sezona ponovno mogli staviti ruke na toliko željeni Scudetto.

Serie A

1Inter 3686:19+6792
2Milan 3672:43+2974
3Bologna 3651:27+2467
4Juventus 3649:28+2167
5Atalanta 3565:39+2663
6Roma 3663:44+1960
7Lazio 3647:37+1059
8Fiorentina 3655:42+1354
9Napoli 3755:48+752
10Torino 3633:32+150
11Genoa 3643:44-146
12Monza 3639:48-945
13Lecce 3632:52-2037
14Verona 3634:48-1434
15Udinese 3635:52-1733
16Cagliari 3638:65-2733
17Frosinone 3643:68-2532
18Empoli 3626:52-2632
19Sassuolo 3642:72-3029
20Salernitana 3628:76-4816

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.11.2010. u 15:32
    slažem se milanista.. u potpunosti.. Milan nikad nije išao sa dovođenjem puno igrača.. nego postepeno, kako se to i radi. svake godine s epojavio neko novi. npr. u prošle dvije sezone su se pojavili Abate, Antonini, Thiago Silva. i to je uredu. mozda na sljedece ljeto da se dovede jos neki bocni... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.11.2010. u 10:26
    ...a ne navrat na nos dovodit 6 novih igraca koji bi trebali odma uletit u prvi tim...to tako ne ide i jednostavno je nemoguce, za sve treba vremena..ponavljam, malo smo zakasnili s tim oszvjazavanjem momcadi, ali da sad odjednom dovedemo puno novih igraca, napravili bi kontraefekt samo...samo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.11.2010. u 10:17
    johannes Cruijff, napokon netko tko razumije o cemu pricam..i razumije nesto o nogometu, bez da bzvz blebece koga Milan treba prodat, a koga kupit....Osobno mislim da Milan niakko ne bi smio ic u potpuni remont momcadi (da sad kupuje odjednom 5-6 novih igraca), jer bi se time narusilo ono... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Balthazar23.11.2010. u 08:55
    Jako mi je drag Milan, ali jednostavno ne vidim dovoljno kvalitete za neki veći domet u Europi. Nikad nisu igrali previše ofenzivno, ali 7 i 1/2 defenzivca u momčadi je ipak malo previše. Čak i Seedorf nije ofenzivni vezni, a bokove gotovo da nemaju u napadu.
    Balthazar
  • Obrisan korisnik22.11.2010. u 21:46
    Ovih sadasnjih 4 3 1 2 ili taj romb kako ti kazes odgovara Milanu ako igraju Flamini, Ambrosini, Gattuso i onda ispred njih Seedorf recimo, ali navise u obrambenom dijelu igre. Plitka zona na nekih 20 ak metara, dvije linije jako blizu i to dosta dobro izgleda. Cak se i Nesta izgleda vraca u formu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik