Nogomet

Odmorite se, zaslužili (ni)ste!

Piše: Ante Jukić • ponedjeljak, 06.12.2010.
Odmorite se, zaslužili (ni)ste!
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Da su uvjeti za igru u Hrvatskoj krajem studenog i početkom prosinca sve samo ne nogometni, jasno je svima, osim onima koji sastavljaju kalendar natjecanja. Vidjevši na što je to sličilo prošlo kolo, u Udruzi prvoligaša mogli su barem djelomično ispraviti pogrešku i odgoditi kompletno posljednje kolo jesenskog dijela za proljeće, no nisu učinili ni to. Jednostavno, logika i razum u hrvatskom nogometu imaju šanse k'o tele kod mesara.

Ruku na srce, da će hrvatski prvoligaši ovog vikenda ipak na terene (ili ono što je od njih ostalo), bilo je jasno već tjedan dana ranije, kada je Ilija Lončarević, nakon utakmice Slaven Belupa i Intera na snijegom prekrivenom travnjaku koprivničkog stadiona, rekao: "Ako u našem nogometu postoji itko pametan, posljednje kolo odgodit će se za proljeće.". Naravno, kolo se odgodilo nije.

I ovog vikenda dobar dio utakmica odigran je u nenogometnim uvjetima i pred mizernim brojem gledatelja (istini za volju, ni "normalna" kola po ovom pitanju nisu drugačija). Gledajući te naše travnjake od kojih dobar dio i u idealnim vremenskim uvjetima ne plijeni kvalitetom, čovjek se mora zapitati: Zašto? Zašto se "pošto-poto" forsira igranje u blatu i snijegu? Kako razmišljaju glave koje vedre i oblače u hrvatskom nogometu, teško je proniknuti, no objašnjenje koje se nama nekako nameće je sljedeće - ne razmišljaju.

Posljednja dionicu prije odlaska naših prvoligaša na (ne)zasluženi odmor, otvorena je u petak s dvije zagrebačke utakmice. Zbog očajnog stanja terena u Zaprešiću, dvoboj Intera i Cibalije prebačen je u Kranjčevićevu, gdje su uvjeti za igru bili tek neznatno bolji, ali još uvijek ispod razine jedne ozbiljne lige kakvom HNL teži biti. Nakon 90 minuta borbene i izjednačene utakmice, pobjedu (2:1) su na kraju slavili Zaprešićani, zahvaljujući prije svega lošoj reakciji Vinkovčana kod dva prekida.

Dok su Inter i Cibalia vodili boj u Kranjčevićevoj, na drugoj strani Save, u Sigetu, Hrvatski dragovoljac je konačno dočekao prvi pravi domaći nastup u ovoj sezoni. Iako su se nadali punom plijenu, Dragovoljci su se u konačnici morali zadovoljiti jednim bodom (2:2), u utakmici koju su obilježile lijepe "škarice" Vukmana za 1:1. Naravno, treba li uopće i spominjati da su i u Sigetu uvjeti za igru bili sve, samo ne nogometni?

Za razliku od onih u petak, subotnje utakmice ipak su odigrane na većinom zelenim travnjacima, pa se imalo i više toga za vidjeti. Istra 1961 je odličan finiš jesenskog dijela zaključila domaćim slavljem protiv Lokomotive (2:1), Karlovac je na Parku Mladeži minimalnom 1:0 pobjedom (Pilipovića) iskoristio osjetan pad u igri Splićana na kraju jeseni, dok su dvoboji između Zadra i Slaven Belupa (1:1), odnosno Osijeka i Zagreba (0:0), završili podjelom bodova.

Zahvaljujući europskim obvezama Dinama i Hajduka, 18. kolo rastegnulo se i na nedjelju, i to na vrlo zanimljivu nedjelju. I dok su neki očekivali kako bi razlika između Modrih i Bilih nakon posljednjih 90 jesenskih minuta mogla još malo narasti, dogodilo se upravo suprotno.

Nakon vrlo blijedog prvog poluvremena, Hajduk je furioznim startom drugog (golovi Tomasova i Andrića) slomio Šibenćane i mirno otplovio do konačnih 3:1 na Šubićevcu, čime je barem malo popravio atmosferu uoči odlaska na odmor i najavljenog novog, tko zna već kojeg, remonta u svlačionici. Zadovoljstvo Splićana dodatno je poraslo kada su čuli da je Varaždin "otkinuo" dva boda Dinamu, što znači da će Hajduk na odmor s podnošljivih pet bodova zaostatka za najvećim rivalom.

Utakmica u Maksimiru bila je, inače, prava uspavanka sve do 56. minute, kada je Draženko Kovačić odlučio reći: "Dosta". Križevački je arbitar u maniri Svetog Nikole Dinamu poklonio jedanaesterac, kojeg je Morales pretvorio u 1:0. Da pravda ipak bude koliko-toliko zadovoljena, pogotkom za konačnih 1:1 u 65. minuti se pobrinuo Filip Škvorc. Mladi napadač Varaždina je, tako, prekinuo niz Ivana Kelave bez primljenog gola, no u tim trenucima vratar Dinama već je bio rekorder HNL-a - sačuvavši svoju mrežu netaknutom do 62. minute, Kelava je prestigao Dragana Stojkića (684 minute), prije nego se tri minute kasnije sam zaustavio na brojci 688. Osim po Kelavinom ulasku u almanahe HNL-a, dvoboj Dinama i Varaždina pamtit ćemo i po privilegiji slušanja razgovora između igrača i trenera, a sve zahvaljujući "dupkom ispunjenom" stadionu u Maksimiru.

Pričom o Kelavi i Maksimiru stigli smo, eto, i do kraja posljednjeg Dnevnika kola u ovoj godini. Ne preostaje nam ništa ništa drugo, nego poželjeti vam ugodan odmor od HNL igara i igrica, te zakazati novi susret s početkom proljetnog dijela sezone.

Pogodak kola

Igrala se 38. minuta dvoboja Hrvatskog dragovoljca i Rijeke, kada je Neven Vukman lijepo izvedenim "škaricama" pogodio za izjednačenje (1:1) gostiju. Iako je dio posla svojim istrčavanjem u prazno napravio domaći vratar Čović, pogodak Vukmana definitivno zaslužuje sve pohvale.

Igrač kola

Sačuvavši svoju mrežu netaknutom do 62. minute dvoboja Dinama i Varaždina, vratar Zagrepčana Ivan Kelava postao je vlasnik najdužeg niza bez primljenog pogotka u povijesti HNL-a, čime je ponio epitet igrača kola. Kelavin niz u konačnici se zaustavio na brojci od 688 minuta, a prekinuo ga je, pogotkom za 1:1, napadač Varaždinaca Filip Škvorc.

Anti-potez kola

Za anti-potez kola zajedničkim su se snagama pobrinuli Toni Pezo i Marko Matoc. Prvonavedeni igrač Zadra je u 65. minuti dvoboja protiv Slaven Belupa počeo padati "pet minuta" prije nego je uopće stigao do gostujućeg vratara Silvija Rodića, da bi onda, umjesto zasluženog crvenog kartona za simulaciju i barem neke simbolične uvjetne zatvorske kazne, kao nagradu dobio jedanaesterac od gore spomenutog suca Matoca.

Izjava kola

Svaki put kada njegova momčad izgubi utakmicu, kao Dnevnik u pola osam sigurno je kako će Stanko Mršić uzroke poraza potražiti u izostanku deset standardnih igrača, nesreći i(li) sudačkim pogreškama. Trener Cibalije bi, valjda, prije umro, nego čestitao protivniku na zasluženoj pobjedi, a ništa drugačije nije bilo ni nakon poraza Vinkovčana od Intera. "Sudac nam nije dosudio tri očita jedanaesterca", u svom je "objektivnom" stilu ispalio Mršić, prije nego je sve začinio rečenicom: "Bolje bi suđenje imali da je Ilija Lončarević osobno dijelio pravdu."

Da se ne bi Stanko Mršić osjećao usamljenim u ovoj rubrici, odlučili smo mu pridružiti Zlatka Vujovića, koji je "briljirao" poslije poraza Hajduka od AEK-a. Iako izjava pomoćnog trenera Splićana ne spada u sferu HNL-a, bila je toliko zanimljiva i osebujna da smo je jednostavno morali ugurati ovdje. "U prvom dijelu igrali smo poput Barcelone, no nije nas htio pogodak", "mrtav-ladan" reče Vujović i dade nam svima na razmišljanje. Naravno, svjesni smo svi kako legendarni napadač Hajduka nije mislio doslovno, i kako je bila riječ o usporedbi, ali opet, kud baš Barcelona...

Promašena prognoza kola

Iako su ponešto i pogodili, primjerice, obojica su "nanjušila" remi u Zadru i pobjedu Hajduka u Šibeniku, Bernard Jurišić i Borna Rupnik ipak se nisu mogli pohvaliti svojim prognozerskim učinkom u ovom, posljednjem kolu jesenskog dijela sezone. Iz podužeg niza promašaja strše utakmice Dinamo - Varaždin, Osijek - Zagreb i Split - Karlovac, u kojima su dva Sportnetova maga odreda tipovala na pobjede domaćih momčadi. Nažalost po njih, pogrešno...

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.12.2010. u 16:29
    Slažem se s ostalima u pogledu preduge stanke. Pa u engleskoj igraju i na Badnjak. 10 ak dana pauze i obori dalje. Stvarno ta 2 i pol mjeseca traju vječno. I onda normalno, pripreme kao da putuju na mjesec. Ta prva dva tri kola dok uhvate pravu formu i još desetak kola i kraj. Užas živi.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.12.2010. u 18:37
    kako da nam klubovi žive kada od 4.12. do cca sredinom sedmog mjeseca (malo više od 8mj) imaju u prosjeku 6 domaćih utakmica) a preostalih 6 gostujućih utakmica je trošak kao i pripreme na zimskoj i ljetnoj pauzi. a i zna se kolika je posjećenost naših stadiona.
    Obrisan korisnik
  • Hrvoje199006.12.2010. u 14:21
    p.s a sta bi triba rec npr. trener jednog Franka Lamparda, koji u sezoni odigra 55-60 utakmica, na najvisem nivou, bez ikakve pauze u fizicki najzahtjevnijem okruzenju na svitu?jel on umoran?a da on ima bogat ugovor, pa se to ne računa.znači da je našima platit igrali bi i oni ko on?
    Hrvoje1990
  • Hrvoje199006.12.2010. u 14:18
    imamo najduzu pauzu u europi, najblazu mediteransku klimu, klubovi nam igraju u prosjeku jedan put tjedno, u gadljivo sporom tempu, s gadljvo isprekidanon igron, koja je sinonim za HNL, iz same lige nam dolazi vrlo malo skoro pa nista reprezentativaca da bi se vadili na reprezentativne obaveze, i... [više na forumu]
    Hrvoje1990
  • Obrisan korisnik06.12.2010. u 14:15
    Ma Mršić nije normalan al penal za Cibaliju je bio, čak je i svemogui Mateo rekao da je sudac pogrješio :)
    Obrisan korisnik