Nogomet

Bez predaje, do posljednjeg kola

Piše:Damir Žbulj • četvrtak, 09.12.2010.
Bez predaje, do posljednjeg kola
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Ljetno-jesenski (po ugođaju u posljednjim utakmicama i zimski) dio prvenstva je za nama, a dovoljan je jedan pogled na prvenstvenu ljestvicu kako bi se shvatilo da igrači, trener i uprava Hrvatskog dragovoljca ne mogu biti zadovoljni rezultatom kojeg su ostvarili u dosadašnjih 18 odigranih kola.

Posljednje mjesto sa samo sedam osvojenih bodova, uz jednu pobjedu i četiri neodlučena rezultata u Siget neće donijeti zimski san i zasluženi odmor, jer ako se želi sačuvati nada u prvoligaški opstanak treba ozbiljno zasukati rukave te dobro pripremiti i osnažiti momčad koja bi se u proljetnom dijelu prvenstva mogla ravnopravno nositi s ostalim prvoligašima.

Hrvatski dragovoljac vratio se u elitno hrvatsko nogometno natjecanje nakon punih osam godina, no veliko je pitanje hoće li uspjeti zadržati svoj prvoligaški status ili će ipak plesati samo jedno ljeto.

Tko bi se nadao da će posljednje plasiranu momčad prvenstva, s ostvarenom samo jednom pobjedom, uz gol razliku -32, na zimskoj pauzi voditi isti trener kao i na početku sezone. Davor Mladina je ekipu Hrvatskog dragovoljca uveo u prvu ligu. Osvojili su treće mjesto u drugoligaškom društvu prošle sezone, a zbog neizdavanja licence drugoplasiranom Pomorcu, uhvatili su posljednji vlak za ulazak u viši rang natjecanja pa su zajedno s RNK Split zamijenili Međimurje i sesvetsku Croatiju u Ligi 16. Međutim, nakon osam odigranih kola i nezadovoljavajućih rezultata, na klupi ga je zamijenio njegov pomoćnik Damir Biškup. Pozitivan šok nije se dogodio. Pod njegovim vodstvom klub je ispao iz Kupa od Istre, a nakon poraza protiv Slavena i remija s Interom, na trenersko mjesto dolazi i treći strateg. Ivan Pudar ostao je u klubu malo više od mjesec dana, a nakon visokog poraza od njegovog Splita, Mladina je vraćen u klub da dovrši posao koji je i započeo.

Mladina nije bez iskustva vođenja momčadi koje balansiraju na granici prve i druge lige. Trenirao je Vukovar, Cibaliju i Marsoniju, a uprava kluba dala mu je povjerenje da vodi momčad Hrvatskog dragovoljca, kako bi se afirmirali mladi igrači koji bi stasali u standardne prvoligaške nogometaše.

Ispunjeni ciljevi

Teško je govoriti o ispunjenim ciljevima kada si posljednja momčad prvenstva sa samo jednom pobjedom u 18 odigranih kola, ali daleko od toga da nije bilo ničeg pozitivnog u čitavoj priči vezanoj za Hrvatski dragovoljac.

Ambiciozan projekt kluba iz Sigeta nije u potpunosti zaživio. Okupljena je ekipa igrača praktički bez iskustva igranja prvoligaškog nogometa pa Mladina nije imao laku zadaću pripremiti igrače za sve zamke koje su ih na tom putu čekale. Prvotna odluka o smanjenju lige na 10 ili 12 klubova stavila je ogroman rezultatski pritisak na mladu ekipu Dragovoljca, od kojeg se nisu oporavili ni nakon odluke o ostanku Lige 16 i u narednoj sezoni. Mladi i neiskusni, Čović (20), Špehar (22), Kešinović (21), Leko (23), Plazonić (21), Žugaj (21), Novak (20), Jusufi (22), Jazvić (20), Brozović (18) bili su nositelji igre Crnih u ovom dijelu prvenstva, a njihovo vatreno krštenje u prvoligaškom nogometu može biti samo plus za Dragovoljac u proljetnom dijelu sezone, ali i za njihov daljnji nogometni put i nastavak nogometne karijere.

Pogled na rezultate ipak ne otkriva pravu sliku stanja u ekipi. Momčad je u većini utakmica igrala bolje nego što to konačni rezultat sugerira. Lideru prvenstva, bez obzira na rezultatsku dominaciju, u obje utakmice pružili su dostojan otpor. Na Poljudu su minimalno poraženi pogotkom pred kraj dvoboja. Od Lokomotive i Istre bodove su gubili u sudačkim nadoknadama susreta. Rijeku i Cibaliju su nadigrali na njihovom terenu, gdje su na kraju doživjeli visoke poraze. Hrvatski dragovoljac u većini utakmica je igrao solidan i dopadljiv nogomet, ali platili su danak neiskustvu, a neigranje na vlastitom stadionu, nego u domaćim utakmicama gostovati u Kranjčevićevoj ulici, sigurno je pridonijelo situaciji u kojoj se klub trenutno nalazi.

Pitanje stadiona je posebna priča. Nedobivanje licence za igranje svojih utakmica u Sigetu sigurno je razlog zbog kojeg Dragovoljci nemaju koji bod više. Od početka sezone uprava kluba upozorava kako želi iste kriterije za sve prvoligaše, negodujući kako je Istra za svoj teren dobila dozvolu igranja, a Dragovoljci svoje prvoligaške susrete ne mogu igrati na svom travnjaku. Povratak u Siget u posljednjem kolu jesenskog dijela prvenstva, u susretu protiv Rijeke, gdje su gosti spretno i sretno došli do boda, daje Dragovoljcima za pravo nadati se kako će ŠNC Stjepan Spajić biti njihova neosvojiva nogometna utvrda te kako će se svaka ekipa morati dobro potruditi kako bi iz Novog Zagreba otišla s pozitivnim rezultatom.

Neispunjeni ciljevi

Ambicija i primarni cilj svakog novopečenog prvoligaša je ostanak u ligi. Nestabilnost sustava natjecanja i rezultatski neuspjesi natjerali su klub da na trenutak odustane od prvotnog plana afirmacije mladih igrača, jer je očekivano drastično smanjenje lige stavilo nepotreban pritisak na neiskusnu ekipu. Usred prvenstva dovedeni su iskusni Alen Mešanović, Dario Smoje i Darko Čordaš, igrači na zalazu karijere. Mešanović je klub napustio i prije nego što je stigao, Smoje je ubrzo shvatio da je njegova profesionalna karijera na izdisaju, dok je osječki 34-godišnji veznjak jedini opravdao očekivanja te se zasluženo našao u prvih 11 u posljednjim utakmicama Crnih. Nositelj igre trebao je biti Janjetović, no izostao je s većine utakmica prvog dijela prvenstva, a njegov povratak u formu u završnim utakmicama pokazao je koliko je on bitan igrač za ovu ekipu.

Ponovni dolazak Mladine na trenersku klupu, osigurat će nastavak afirmacije mladih igrača koji su trenutno u ekipi, bez obzira na rezultat koji će ostvariti na kraju sezone. Nažalost po klub, zbog vjerojatnog povratka u niži rang natjecanja, svaki od igrača koji se dokaže u proljetnom dijelu prvenstva, iduće sezone neće braniti boje Hrvatskog dragovoljca, nego će pronaći novu prvoligašku sredinu.

Najbolja/najgora utakmica

Ne bi trebalo biti teško izdvojiti najbolju utakmicu kada imate samo jednu pobjedu, ali to kod Dragovoljca ipak nije jednostavno. Zbog neiskustva i pojedinih početničkih grešaka gubili su utakmice u kojima su nadigrali svoje protivnike (Rijeka, Cibalia...). Naravno, pobjeda protiv Zagreba ostat će u sjećanju jer je njihova prva(i jedina) prvoligaška, nakon osam godina pauze, a strijelac pobjedonosnog pogotka bio je Danijel Zlatar. Posljednja utakmica jesenskog dijela odigrana je na njihovom ŠNC Stjepan Spajić, a uz dobru predstavu pred svojim navijačima, na teškom terenu, gosti iz Rijeke uspjeli su jedva stići do boda, nakon što su Dragovoljci u toj utakmici dva puta bili u rezultatskoj prednosti. Najgori susret Dragovoljci su odigrali pod vodstvom Ivana Pudara. Njegovi Splitovci nadigrali su te rezultatski razbili Hrvatski dragovoljac u Kranjčevićevoj ulici, a nakon te utakmice za kormilo je vraćen Davor Mladina.

Igrač polusezone

Igrač polusezone definitivno je Danijel Zlatar. U strijelce se upisao dva puta, svojim pogotkom odlučio je susret protiv Zagreba te tako svojem klubu donio jedinu ovosezonsku prvenstvenu pobjedu. Brzonogi napadač odigrao je gotovo sve susrete u cijelosti, samo dva puta bio je zamijenjen, 12 puta nosio je kapetansku vrpcu, a u sustavu Davora Mladine odlično se snašao na desnoj ofenzivnoj poziciji u veznom redu Hrvatskog dragovoljca.

Pogled u proljeće

Borba za opstanak u prvoligaškom društvu, koliko god to nerealno u ovom trenutku izgleda, još uvijek je cilj koji je (teško)ostvariv na kraju prvenstva. Liga 16 ostaje i u idućoj godini, puno se utakmica treba još odigrati, a do kraja sezone u igri je još dovoljno bodova. Povratak u Siget mogao bi privući pokojeg novog sponzora, a uz kvalitetne zimske pripreme, odlučnu selekciju igrača na koje se računa u proljetnom dijelu prvenstva, te poneko pojačanje koje bi se moglo pojaviti u svlačionici, Dragovoljcima ne preostaje ništa drugo nego, u skladu sa svojim imenom, ponosno se boriti do posljednjeg kola i pošteno odraditi svaku utakmicu do kraja prvenstva.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3162:20+4271
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.12.2010. u 11:45
    nema sanse da ispadnu iz lige ove je dosad bila zafrkancija iducu polu sezonu ce se trgnuti mozda izbore i europsku ligu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.12.2010. u 16:14
    poprilicno lose sagledana situacija u h.dragovoljcu,cak ni najveci optimist i navijac ne moze reci da h.dragovoljac vec nije ispao iz lige a tu se baljezga o nekom opstanku u ligi
    Obrisan korisnik