Nogomet

Sudar divova na Otoku, derbi u Torinu

petak, 10.12.2010.
Sudar divova na Otoku, derbi u Torinu
Foto: EPA

Nogometni vikend donosi dva velika engleska derbija, jedan takav se igra u Torinu, a velikani će biti na iskušenju i u Francuskoj, Njemačkoj i Španjolskoj.

Višetjedni predblagdanski period podarit će nam nekoliko sjajnih premierligaških derbija, koji bi mogli uvelike odrediti utrku za naslov prvaka. Za početak, već ovoga vikenda čekaju nas dva velika derbija, a najviše pozornosti privući će ogled donedavno tek pratitelja aktualnog prvaka, a danas dvije vodeće momčadi, Manchester Uniteda i Arsenala.

Kako je taj dvoboj ostavljen tek za ponedjeljak, svu pozornost tijekom vikenda privući će londonski ogled Tottenhama i Chelseaja, u kojem će Spursi imati još jednu priliku sami sebi odgovoriti na pitanje jesu li spremni za najveće pothvate. Posljednji rezultati govore da jesu, no ranjeni lav sa Stamford Bridgea sigurno će tražiti prekid neugodnog niza loših rezultata.

West Ham će put sa samog dna ljestvice tražiti preko četvrtoplasiranog Manchester Cityja, a novi menadžer Newcastlea Alan Pardew imat će iznimno težak debi, na St. James Park dolazi momčad Liverpoola. U nedjelju se pak međusobno sastaju dvije momčadi koje u svojim redovima imaju hrvatske reprezentativce, Klasnićev Bolton ugostit će Kalinićev Blackburn.

Barcelona je protiv Rubina u Ligi prvaka počela sa samo dva prvotimca (Piqueom i Busquetsom), ali u derbiju 15. kola protiv Real Sociedada Guardiola bi na teren trebao poslati sve najbolje što ima na raspolaganju kako bi zadržao prednost ispred Reala. Gostima iz Baskije, iza kojih su dvije uzastopne pobjede, veliki izazov će biti i Barcin niz od 514 minuta bez primljenog pogotka u svim natjecanjima.

Iza Real Madrida je također lagana pobjeda u Ligi prvaka protiv Auxerrea u kojoj je Mourinho odmarao nekoliko prvotimaca. Gostovanje kod posljednjeplasirane Zaragoze nosi imperativ pobjede, a Kraljevski klub je i dosad znao kako odnijeti pobjedu s gostujućeg terena. Osim ranije ozlijeđenih, upitan je nastup Khedire, Canalesa i Di Marije.

Athletic Bilbao u jednoj od zanimljivijih utakmica kola ugošćuje Espanyol koji je neporažen u posljednjih šest susreta. Sporting Mate Bilića odmjerit će snage s konkurentom za ostanak Levanteom. Atletico, koji je poražen u posljednje tri utakmice, sve više gubi korak s vodećima i pokušat će se ispraviti protiv sve boljeg Deportiva.

Registrirani korisnici kladionice expekt.com mogu potpuno besplatno gledati sljedeće utakmice:

Subota:
18:00 Getafe - Villarreal 2.45 3.30 2.80
20:00 Sevilla - Almería 1.40 4.25 8.25
22:00 Atlético Madrid - Deportivo La Coruna 1.50 3.75 7.25
17:00 Athletic Bilbao - Espanyol 2.00 3.35 3.65

Nedjelja:
19:00 Zaragoza - Real Madrid 1.50 5.35 1.25
21:00 Barcelona - Real Sociedad 1.10 9.00 20.00

Još dva kola Bundeslige će se odigrati u ovoj kalendarskoj godini, a onda će nogometaši njemačkih klubova otići na kratki zimski predah. Sasvim je izvjesno da će blagdane na prvom mjestu dočekati momčad iz Dortmunda, ali oko prezimljavanja na drugoj poziciji vodi se nešto zanimljivija borba. Glavni pretendenti na to mjesto u ovom kolu imaju pred sobom zahtjevne ispite.

Igrom slučaja vodeći kvartet će narednog vikenda snage odmjeriti s velikim, ali trenutno nešto slabije plasiranim njemačkim klubovima. Na papiru bi najlakši posao, ponajviše zahvaljujući vlastitoj formi, trebala imati Borussija D., ali i Werder se pomalo diže u formi što je dokazala i pobjeda nad Interom preko tjedna. Sve te činjenice idu u prilog tezi da nas čeka zanimljiv dvoboj.

Neuobičajeni favorit će protiv dosad katastrofalnog Stuttgarta biti i Hannover, a prave poslastice kola trebale bi se odigrati u Mainzu i Hamburgu. Također, Freiburg bi trebao potvrditi situaciju na tablici u kojoj Borussije drže čelo i začelje tablice, odnosno očekuje se da bez većih problema svlada goste iz Mönchengladbacha.

Titulu derbija ovog kola ponio je dvoboj Juventusa i Lazija na torinskom Olimpicu. Izabranici Edoarda Reje svoju su dobru formu potvrdili u prošlom kolu pobjedom nad aktualnim prvakom Interom (3:1) te sa samo tri boda zaostatka za vodećim Milanom traže novi skalp velikana i bodove koji bi im donijeli plasman na sam vrh. Jednakim rezultatom Juventus je uzeo pobjedu u gostima kod Catanije i uspeo se na treće mjesto, s tri boda zaostatka za Rimljanima.

Što se sastava tiče, Juventus goste iz Rima dočekuje bez De Cegliea, Martineza i Amaurija, dok će Laziju nedostajati Meghni, Garrido i kartonirani Radu. I dok Lazio odlazi na teško gostovanje kod Stare dame, Milan ide u goste Bologni, koja ne bi trebala predstavljati veliki problem vodećoj momčadi prvenstva. Milan je u prošlom kolu deklasirao Bresciu (3:0) te i protiv Bologne traži tri boda za potvrdu prvog mjesta.

Massimiliano Allegri muku muči s ozljedama, tako će gostovanje u Bologni propustiti Pato, Inzaghi, Flamini i Thiago Silva. Nakon dva kola bez tri boda, Roma po pobjedu kreće domaćim ogledom s posljednjim Barijem i računa na slavlje koje bi je vratilo u utrku za vrh. Zanimljivo će biti i u Genovi, gdje na noge Genoi stiže odlični Napoli, koji s jednakim brojem bodova kao Juventus traži tri boda za uspon prema samom vrhu. Inter će zbog sudjelovanja na Svjetskom klupskom prvenstvu svoj dvoboj s Cesenom odigrati naknadno.

Nakon što se odigra i posljednji susret 17. kola šest momčadi može ostale gledati s visoka, od Lillea na prvom do Bresta na šestom mjestu.

U najboljoj je poziciji Lille koji na krilima najboljeg strijelca lige Mousse Sowa nakon 16 utakmica vodi bod ispred PSG-a i Rennesa na diobi drugog mjesta i ovog vikenda gostuje kod fenjeraša Arles-Avignona.

PSG putuje u Valenciennes odlučan da 300. utakmicu Sylvaina Armanda u pariškim bojama proslavi i šestim susretom u gostima uzastopce u kojem momčad Antoinea Kombouarea ne zna za poraz, a gostuje i Rennes i to protiv Žirondinaca koje na Chaban-Delmasu nisu pobijedili od 2006.

Derbi utakmicu među sobom igraju dva sudionika Lige prvaka, Auxerre koji je svoj put okončao u skupini i u srijedu izgubio od Reala 0:4 i Marseille koji je izborio drugi krug i prije dva dana pobijedio Chelsea 1:0.

Lyon Dejana Lovrena dočekuje Toulouse od kojeg na Gerlandu nije izgubio od 1965., a Lens Vedrana Runje i Gregoryja Sertica gostuje protiv Lorienta oslabljenog ozljedom reprezentativca Kevina Gameira.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Čuvaj se francuske glave

    Piše: Branimir Korać

    Čuvaj se francuske glave

    Uz sve one lijepe trenutke koji su obilježili dosadašnja europska prvenstva, bilo je i onih ružnih. Prisjetit ćemo se dva vrlo eksponirana...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.12.2010. u 23:12
    ja imam 5 programa na TV-u, i sretan sam kad mi u 22:40 na HTV2 stave sažetke "famoznog HNL-a",juhuuhu...btw.ajmo ARSENAL !!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.12.2010. u 23:00
    sretno arsenalu, nadam se da če dobit, tottenham ajmooo dobi chlesea- ovo vam je pravi ispit, makar chlese nije u nekoj formi zadsnji par tekmi ajmo BARCAAA!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.12.2010. u 22:21
    FORZA LAZIO!!!!!!!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.12.2010. u 22:21
    leomessi svaka čast , gledamo turske serije i razne pič.. mate.... a pravog sporta nigdje , sva sreća da su uveli arenu u max tv inače...
    Obrisan korisnik
  • The Phantom10.12.2010. u 21:03
    Real uvik igra prije Barce tako da i oni mogu osjetit kako je to bar nakratko biti 1. u ligi
    The Phantom