Nogomet

Pogled u proljeće pun optimizma

Piše:Ivana Strahija • ponedjeljak, 13.12.2010.
Pogled u proljeće pun optimizma
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Osmo mjesto tablice nakon 18 odigranih kola ne daje u stvari naslutiti do kraja koliko su ove sezone Varaždinci dobri. Uz šest pobjeda i pet poraza imaju sedam remija, koliko je upisao samo još Osijek. No, dva od toga su protiv Dinama, koji je ove sezone uz jedan poraz upisao samo još jedan neriješeni rezultat u prvenstvu.

Što se poraza tiče, neki su zasluženi, drugi pak nisu. Protiv Splita u Parku mladeži te protiv Zadra u Stanovima porazi su bili zasluženi, jer je momčad pokazala premalo. Briljantna nije bila ni predstava u Koprivnici, gdje su bodovi izgubljeni s minimalnih 1:0. No, poraz u Splitu od Hajduka, kao ni onaj u Zaprešiću kod Intera, nije se morao dogoditi, jer je ekipa imala igru, ali nije imala realizatore.

Kako smo pisali i o prvoj prvenstvenoj pauzi, napadači su bili najslabija karika momčadi trenera Samira Toplaka. Od Vugrinca (bez pogodaka) i Dudića (2 gola) očekivalo se više, no situaciju je popravio odlični F. Škvorc, koji je postigao šest golova, od čega četiri u prvenstvu i dva u Kupu.

Na sreću, vezni su igrači nadoknadili većinu onog što su propustili napadači. U ofenzivnom dijelu promijenilo se dosta igrača, 'miksao' je Toplak prema protivnicima, ali i raspoloživim igračima. Naime, Glavina se razbolio baš kad mu je najbolje krenulo, mnogo je izostajao Glavica, no nakon oporavka od ozljede dobar je bio Aganović, koji pokazuje tendenciju uzlazne forme.

Zadnji vezni, među kojima je briljirao Brezovec, također su bili vrlo dobri, od Punčeca i Brlečića pa pod kraj i Šafarića, te su postavljali standard igre Varaždina. Punčec, novi kapetan i standardni hrvatski mladi reprezentativac, dobar je bio i kao stoper, izmjenjivao se po potrebi sa Sušcem, no glavna je zvijezda bio D. Škvorc, 19-godišnjak koji je brzo postao standardni prvotimac.

Problema je bilo na bokovima, trener Toplak često nije bio u potpunosti zadovoljan Šimekom i Kvesićem, a potonji je zadovoljio standarde tek u susretu protiv Dinama. No, tu bi se stvari trebale popraviti povratkom Tkalčića, koji je na žalost ove sezone uspio za Varaždin odigrati tek 23 minute. Oba su vratara, Krklec i Dreven, svoj posao odradila bez kiksa.

Ispunjeni ciljevi

Očekivanja struke i igrača pred početak sezone bila su skromna, ponoviti prošlogodišnji uspjeh, a sveukupno se zadržati u ligi. "Znamo koliko kvalitetno radimo i zbog toga možemo barem sanjati takav uspjeh", rekao je prije prvog kola trener Toplak, a zatim s ekipom postao hit jeseni.

Neispunjeni ciljevi

Neispunjeni ciljevi, što se ekipe tiče, mogu biti samo očekivani povratak Davora Vugrinca u golgetersku formu, što se nije dogodilo, a podbacio je i Feđa Dudić, doveden u Varaždin s izričitom namjerom da ponovi uspjeh iz BiH i zabija golove. Sve svoje ostale ciljeve, sportske, Varaždinci su ispunili i prebacili.

No, pošteno bi bilo kazati da je jedan od najvećih neispunjenih ciljeva onaj Uprave, koja je trebala stabilizirati financijsko stanje poboljšanjem marketinške aktivnosti. Na žalost, pritok novca se, van kreditnih zaduženja, najčešće svodio na uplate već poznatih sponzora, a pomaka u kvaliteti rada marketinške službe, koja je dobila pojačanja u ljudstvu, nismo vidjeli. To je zabrinjavajuće, jer će sad kad su namireni stari dugovi trebati isplatiti i buduće plaće. Zato je sad pravo vrijeme da se na mjesto direktora postavi ozbiljan čovjek sa svježim idejama o privlačenju novca u Klub.

Najbolja/najgora utakmica

Najboljom utakmicom Varaždina ove sezone mogla bi se proglasiti ona u Splitu protiv Hajduka, kad su Varaždinci igrali fantastično i hvalospjeve o tome slušali još jedno dulje vrijeme, no ipak izgubili 2:0. 90 minuta Varaždinci su Splićane držali 'u klinču', napadali, stvarali prilike, ali nisu uspjeli u realizaciji. Najlošija je utakmica varaždinskog sastava bio ogled u Zadru u 16. kolu, kad su Varaždinci propustili zaigrati kako znaju, nisu uspostavili svoju igru i nisu se uspjeli nametnuti protivniku. Glatko su izgubili s 3:0.

Igrač polusezone

Iako svaki igrač iz rostera Varaždina zaslužuje medalju, jer je davao sve od sebe bez obzira na 12 zakašnjelih plaća, titula najveće 'ljudine' među njima ipak mora pripasti sad već bivšem kapetanu Josipu Brezovcu. On je u trenucima kad su napadači zakazali postizao golove, uz to je vodio momčad, bodrio suigrače, i majstorski odrađivao zadatke zadnjeg veznog. 'Opametio' se, smanjio nepotrebnu agresivnost i postao onaj na kojeg se trener Toplak u svakom trenu mogao osloniti.

No Brezovec je svoju titulu 'ljudine' zaradio van travnjaka, za pregovaračkim stolom. Kad je u Klubu bilo najteže, a on prema ugovoru imao slobodne papire i mogao prijeći u Hajduk koji ga je zvao, Brezovec je odlučio ostati i svojim transferom, kako se kasnije pokazalo u Dinamo, priskrbiti suigračima plaće.

Pogled u proljeće

S obzirom da su plaće isplaćene, nema razloga da bilo koji drugi igrač ode iz Varaždina, a zbog njihove bi im karijere najbolje i bilo ostati u momčadi u kojoj dobivaju veliku prvoligašku minutažu bez obzira na dob. Pošto su već pokazali kako dobro mogu igrati, od Varaždinaca se očekuje napredak na tom planu, daljnja promocija mladih igrača, a trener Toplak najavio je i lov na Rabuzinovo Sunce.

Pošto će u polufinalu snage ogledati s Cibalijom, Varaždinci se mogu nadati prolasku u finale, mišljenje je nogometnog tabora s obale Drave. S vinkovačkim prvoligašem Varaždinci naime nisu ni u jednom od tri navrata izgubili kad su se sreli u Kupu. 1993. godine odigrali su Varteks i Cibalija osminu finala, Varaždinci su pobijedili s 4:1 i remizirali s 0:0. 2004. godine u polufinalu je Varteks dvaput pobijedio, 5:1 i 3:1, kao i 2008. u četvrtfinalu, 4:0 i 2:0.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.12.2010. u 22:55
    Dobra polusezona, još da nas ozljede zaobiđu prvenstveno Glavinu i Glavicu i super će biti, a i Brlečić može Brezu dostojno zamjeniti ! još da Vuga proradi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.12.2010. u 21:05
    6 su dobili, dvaput sa Dinamom remizirali,a najbolja im je ona koju su izgubili na Poljudu???
    Obrisan korisnik