Nogomet

Susreti na vrhu u Barceloni, Milanu i Londonu

petak, 17.12.2010.
Susreti na vrhu u Barceloni, Milanu i Londonu
Foto: EPA

Lige petice donose zanimljive okršaje za vrh u tri prvenstva, u Francuskoj se sastaju dva Olympiquea, a u Njemačkoj je zanimljivije na dnu nego na vrhu.

Novi tjedan, novi premierligaški derbi. Nakon dvoboja Manchester Uniteda i Arsenala, nedjelja donosi ogled dviju momčadi koje su u proteklih šest godina među sobom podijelile sve titule prvaka. Chelsea je u krizi koja traje već sedam kola i gostovanje vodeće i jedine neporažene momčadi lige vjerojatno ne dolazi u najbolje vrijeme, no s druge strane eventualna pobjeda nad velikim rivalom vratila bi osmijeh na lice Romana Abramoviča, a posljedično i Carla Ancelottija.

U potrazi za izgubljenim osmijehom bit će i Arsenal, koji će poraz od Uniteda pokušati izliječiti na Emiratesu, gdje ove subote gostuje Stoke City. Pobjeda je jedini zadovoljavajući ishod, žele li Topnici ostati u utrci za naslov prvaka, u kojoj trenutno uz utakmicu više zaostaju dva boda.

Jednak zaostatak bilježi i Manchester City, koji će svoju utakmicu 18. kola odigrati tek u ponedjeljak, kad na Eastlands dolazi Everton. Roberto Mancini u sastavu je najavio buntovnika Carlosa Teveza, premda je ovaj najavio odlazak iz kluba.

Što se hrvatskih reprezentativaca tiče, najviše će ih, naravno, gostovati u Blackpoolu gdje Tottenham traži nastavak dobre forme i priključak sa samim vrhom. Kalinićev Blackburn u prvoj će utakmici bez Sama Allardycea dočekati fenjeraša West Ham, a Klasnićev Bolton putuje na Stadion svjetla u Sunderland.

Vikend u Primeri donosi dva velika iskušenja za Barcelonu i Real Madrid. Gradski derbi Espanyola i Barcelone zbog trenutačne forme dvaju klubova svakako je najzanimljiviji ogled 16. kola. Espanyol je upisao sve pobjede na svojem terenu u ovoj sezoni i stavit će na kušnju Barcin niz od 21 utakmice bez poraza (uz 37 postignutih pogodaka), devet uzastopnih pobjeda i 604 minute bez primljenog pogotka.

Iako možda zvučniji, dvoboj Real Madrida i Seville ne bi trebao donijeti veliku neizvjesnost. Gosti iz Andaluzije u jako su slaboj formi (četiri poraza zaredom u Primeri) i teško će se oduprijeti goropadnom domaćinu koji je na svojem terenu protivnicima u osam posljednjih utakmica trpao u prosjeku četiri pogotka po susretu. Tračak su nade za Sevillu suspenzije Xabija Alonsa i Marcela te ozljeda Sergia Ramosa.

Vodeći dvojac sve više odmiče, a trećeplasirani Villarreal pokušat će održati osam bodova zaostatka protiv Mallorce, a Mate Bilić sa svojim Sportingom, koji je u najlošijoj formi od svih prvoligaša, pokušat će se izvući s dna u La Coruni.

Registrirani korisnici kladionice expekt.com mogu potpuno besplatno gledati sljedeće utakmice:

Subota:
18:00 Villarreal - Mallorca 1.50 3.80 7.00
20:00 Espanyol - Barcelona 9.25 5.20 1.30
22:00 Real Sociedad - Valencia 2.90 3.30 2.35

Nedjelja:
17:00 Osasuna - Zaragoza 1.95 3.35 3.90
19:00 Málaga - Atlético Madrid 3.40 3.35 2.10
21:00 Real Madrid - Sevilla 1.20 6.00 13.50

Posljednje kolo prije odlaska na zimsku pauzu ovog vikenda odigrat će i nogometaši diljem Njemačke. Već odavno se zna da će na prvom mjestu blagdane dočekati dortmundska Borussia, a jedina nepoznanica je vezana uz bodovnu razliku između dva prvoplasirana kluba, a jedni i drugi imaju neugodne ispite ovog tjedna.

Naime, igrači iz Dortmunda će u Frankfurt gdje ih čeka raspoloženi Eintracht. Lideri će morati biti u najboljem izdanju ukoliko žele do punog plijena, a taj cilj će imati i Bayer. I njima dolazi klub koji je u dobroj formi, a riječ je o petoplasiranom Freiburgu. U borbi za drugu poziciju riječ imaju Hannover i Mainz koji će odraditi gostovanja kod klubova iz donjeg dijela ljestvice.

Dok je situacija oko liderske pozicije riješena, oko začelja se vodi bitka. Oba kluba koja se pokušavaju izvući s dna imaju za protivnike velike klubove. U utakmici koja bi nekoć bila derbi vrha tablice susreću se Stuttgart i Bayern, a kod najlošije momčadi lige gostuje HSV i sigurno se neće zadovoljiti ničim drugim osim pobjedom.

Ovo kolo donosi i dva prava derbija, ogled Milana i Rome na San Siru te genovski derbi della Lanterna, dvoboj Sampdorije i Genoe. Vodeći Milan, koji je u prošlom kolu došao do šest bodova prednosti ispred pratnje, traži pobjedu koja bi ga učvrstila na vrhu, ali i udaljila od Rimljana, koji također ciljaju visoko, iako se u prvom dijelu sezone nisu previše iskazali. Obje su momčadi uspješno odradile dvoboj prošlog kola, Milan je u gostima deklasirao Bolognu (3:0), a Roma je na Olimpicu uzela bodove Bariju (1:0).

Roma je ove sezone u susretu petog kola nakon četiri loša rezultata na Olimpicu svladala Inter (1:0) te i protiv Milana ima dobru motivaciju za krenuti po važnu pobjedu. Milan će u ovom dvoboju biti bez ozlijeđenih Pata, Inzaghija, Flaminija, Zambrotte i Thiaga Silve, a na San Siro neće doputovati Vučinić, što je priličan udarac za Romu.

Nakon teško izvučene pobjede nad Lazijem u prošlom kolu (2:1), drugoplasirani Juventus bez nekolicine važnih igrača odlazi u goste Chievu po pobjedu koja bi ga približila samom vrhu. Isti cilj Napoli će pokušati ostvariti domaćim ogledom s fenjerašem Lecceom, a težak zadatak pred sobom ima Lazio, koji na svom Olimpicu dočekuje solidnu momčad Udinesea, koja pokušava ostvariti europske ambicije i mogla bi pomrsiti račune Rimljanima. U gradskom derbiju della Lanterna snage će odmjeriti Sampdoria i Genoa, obje s dva velika motiva, plasmanom na europski dio ljestvice i dobivanjem titule "glavnog u gradu".

Najjaču utakmicu 18. kola igraju dva Olympiquea, prvak Marseille dočekuje Lyon. Desetkovani ozljedama Gourcuffa, Toulalana, Crisa, Diakhatea, Edersona, Delgada i s upitnikom pored Reveillerea Lavovi svejedno ne misle samo spustiti gaće.

U posljednjih 10 ligaških utakmica Dejan Lovren i suigrači mu su osvojili 24 boda, nisu izgubili još od 25. rujna protiv Saint-Etiennea, probili su se na treće mjesto dva boda ispred Marseillea, a na Velodromeu su na posljednjih 10 susreta pobijedili četiri puta i još četiri izvukli bod.

Marseille koji je sredinom tjedna osnažio obranu kupovinom Rennesovog Fannija upao je, pak, u kreativnu pauzu. U Championnatu prvaci nisu slavili od kraja studenog protiv Montpelliera, odigrali su 0:0 protiv Rennesa i 1:1 protiv Auxerrea, izgubili 0:1 u Nici i skliznuli na peto mjesto četiri boda iza Lillea.

Lilleu u goste stiže Nancy kojeg su pobijedili šest puta u posljednjih sedam susreta na Metropoleu, a potpuno je drugačija statistika drugoplasiranog PSG-a koji je na Parku prinčeva protiv Monaca od posljednjih sedam utakmica slavio tek jednom prije četiri sezone. Krivom koraku vodećih nadaju se u Rennesu koji je domaćin Valenciennesu, a Lens Vedrana Runje i Gregoryja Sertica dočekuje Caen.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.12.2010. u 13:53
    *ebote snijeg odgodio chelse-manu,pfff
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.12.2010. u 09:18
    :P :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.12.2010. u 23:40
    Dakle, netko je pogodija ishod Barce hahaha
    Obrisan korisnik
  • The Phantom18.12.2010. u 12:34
    Malo si falija temu, ali zanimljivo je, to sam se i ja pita
    The Phantom
  • Obrisan korisnik18.12.2010. u 11:17
    Nikidan se pričalo o ovome na sportnetu i toga ima svugdi u petici, loše ofsajd pravilo: http://www.zonalmarking.net/2010/12/15/offside-goal/#more-5401
    Obrisan korisnik