Košarka

Cibona brani prednost, Zagreb CO trofej

Piše:Edvard Burić • utorak, 08.02.2011.
Cibona brani prednost, Zagreb CO trofej
Foto: Dario Dodić

Pred nama je završnica Kupa Krešimira Ćosića, u srijedu s oba polufinala, dok nas u četvrtak čeka finale. Zagreb Croatia osiguranje brani naslov, a dogodit će se i nastavak borbe za Euroligu iduće sezone.

U polufinale hrvatskog košarkaškog kupa plasirala su se sva četiri NLB ligaša, svladavši protivnike iz A-1 lige. Za naslov pobjednika Kupa Krešimira Ćosića tako će se boriti Zagreb CO, Cibona, Zadar i Cedevita.

Isto tako, nastavlja se borba za nastup u Euroligi iduće sezone. Pozitivan pomak napravljen je uvrštavanjem kup natjecanja u bodovanje, a samim time će završnica kupa osim borbe za trofej biti zanimljiva i s aspekta borbe za Euroligu. Evo kakva je trenutno situacija što se bodovnog učinka tiče.

CIBONA - ŠEST (6) BODOVA

Košarkaši Cibone u polufinale Kupa ulaze sa šest osvojenih bodova. Pet su dobili ovosezonskim igranjem Eurolige u kojoj su ostali na 0-10, a jedan bod ostvaren je plasmanom na Final Four Kupa Krešimira Ćosića. Cibona je do sada odigrala 31 službenu utakmicu ove sezone i upisala deset pobjeda (devet NLB i jednu u četvrtfinalu Kupa) i 21 poraz (deset u Euroligi i jedan više u NLB ligi).

CEDEVITA - PET (5) BODOVA

ACO JEDINI "PREŽIVIO"

Trener Cedevite Aleksandar Petrović jedini se od svojih kolega u završnici Kupa Krešimira Ćosića može pohvaliti da svoju momčad vodi od početka sezone. Cibona, Zadar i Zagreb već su promijenili trenere. Dražen Anzulović zamijenio je Zdravka Radulovića (Cibona), Mladen Erjavec Denisa Bajramovića (Zagreb CO), a Danijela Jusupa Tihomir Bujan (Zadar).

Momčad iz zagrebačkog Podsuseda do sada je skupila pet bodova. Četiri boda osvojili su prvo plasmanom u Eurokup (dva boda), a onda i plasmanom u Top 16 istog natjecanja (još dva boda). Cedevita je još uvijek aktivna u Eurokupu pa postoji mogućnost da dođe do još pokojeg boda (plasman u iduću fazu donosi dodatna dva boda). Peti bod ostvaren je pobjedom u četvrtfinalu Kupa. Cedevita je do sada odigrala 32 utakmice i upisala 18 pobjeda i 14 poraza. Od toga je u NLB ligi na 11-9, u Eurokupu na 6-5, a ima i jednu kup pobjedu.

ZADAR - TRI (3) BODA

Zadar trenutno na svom kontu ima tri osvojena boda. Zadrani su dva boda osvojili nastupom u Eurochallenge kupu (jedan bod), ali i plasmanom u nastavak natjecanja (još jedan bod). Baš kao i Cedevita, još uvijek su europski aktivni pa mogu dodatni bodovni iskorak napraviti u slučaju novog prolaska dalje. Jedan bod imaju iz kupa. Zadar je do sada odigrao 30 utakmica i upisao 11 pobjeda i 19 poraza. U NLB ligi Zadrani su ostvarili šest pobjeda i 14 poraza, u Eurochallenge kupu trenutno su na 4-5, a imaju i jednu kup pobjedu.

ZAGREB CROATIA OSIGURANJE - DVA (2) BODA

Zagreb u završnicu Kupa Krešimira Ćosića ulazi s dva boda koja je skupio igrajući Eurochallenge kup (jedan bod) i samim plasmanom u polufinale kupa (jedan bod). Mravi su završili ovosezonski nastup u Europi tako da u europskom kupu više ne mogu podebljati bodovni konto. Zagreb je do sada odigrao 29 službenih utakmica ove sezone i upisao 13 pobjeda i 16 poraza. Od toga je u NLB ligi ostvareno 11 pobjeda i devet poraza, u Europi jedna pobjeda (iz kvalifikacija Eurokupa protiv Gran Canarije) i sedam poraza u Eurokupu i Eurochallenge kupu, plus pobjeda za plasman na Final Four kup natjecanja.

NASTAVAK SEZONE

Pobjednik Kupa Krešimira Ćosića do sada osvojenom jednom bodu pridodat će još četiri, dok će se finalist morati zadovoljiti s dva dodatna boda. Ovo je samo uvod u bodovno razračunavanja budući da će se glavnina bodova za Euroligu dijeliti na osnovu NLB lige, ali i hrvatskog prvenstva, točnije Lige za prvaka i kasnijeg doigravanja. Primjerice, prvak Hrvatske osvojit će čak 29 bodova više od četvrtoplasiranog (35 u odnosu na devet), a osam bodova više od drugog i 16 od trećeg. U NLB ligi prvi dobiva 40 bodova, a svako mjesto niže vrijedi pet bodova manje (do osmog koji osvaja pet bodova).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Kracho09.02.2011. u 13:29
    na Sportklubu su prijenosi kupa..
    Kracho
  • Obrisan korisnik09.02.2011. u 08:31
    nažalost hrvatske košarke realna situacija je da nijedan od ovih klubova nema kaj tražit u euroligi a uspjeh će bit ako neko od njih dogura do F4 NLB lige ,HRT JE SRAMOTA SVJETSKA, ja sam u dvorani na svim tekmama al ima ljudi koji bi to gledali na telki i slušali fenomenalnog Cvitkovića.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.02.2011. u 08:05
    Koliko vidim na državnoj televiziji neće biti niti finale kupa. Još jedna sramota HTV-a.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.02.2011. u 13:43
    Mislim da je za Zagreb i Cedevitu jedina šansa za Euroligu ako odu na Finale4 Goodyear lige. Mislim da je kup potpuno otvoren, i da je Cibona-Zagreb finale prije finala. Heja-heja Cibosi:))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.02.2011. u 11:51
    Tesko nama onda ako nema kvalitetnijih..Ima, ali iz starije garde koja se vec neko vrijeme ne bavi tim poslom a mogli bi.A ima i stranaca koji ce znat drzat disciplinu i motivirati a to Zagrebu najvise fali
    Obrisan korisnik