Nogomet

Druga liga na vidiku

Piše:Damir Žbulj • nedjelja, 20.02.2011.
Druga liga na vidiku
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Neće biti lako Hrvatskom dragovoljcu u proljetnom dijelu prvenstva, igra se još 12 kola, a bodovna razlika za pretposljednjom Istrom je možda i prevelika za realne šanse u spasenje prvoligaškog statusa. Međutim, trener Davor Mladina i igrači obećali su borbu do posljednjeg kola za prvoligaške bodove, a hoće li im to biti dovoljno za bilo što drugo osim časnog oproštaja od 1. HNL vidjet ćemo u svibnju.

Jesenski dio prvenstva igrači i uprava Hrvatskog dragovoljca sigurno bi htjeli što prije zaboraviti. Mizeran bodovni učinak, neigranje na svom stadionu, nepotrebne trenerske smjene, jer se na kraju trenerski krug ponovno zatvorio na Davoru Mladini, strategu koji je i započeo sezonu na kormilu Crnih, sigurno nisu stvari koje bi se poželjele u povratničkoj sezoni nakon osam godina izbivanja iz prvoligaškog društva.

Ekspresni povratak u niži rang natjecanja je na vidiku, ali Crni će, bez obzira na izglede i minimalne šanse koje imaju u borbi za opstanak, ozbiljno, profesionalno i pošteno pristupiti svim utakmicama, pokušati prikupiti što više bodova i čekati rasplet u svibnju.

UČINAK I RASPORED

Jesenski učinak: jedna pobjeda, četiri neodlučena rezultata, 13 poraza; gol razlika: 11:43; osvojeni bodovi: sedam.

Raspored u prva četiri kola: Istra 1961 - HD, HD - Varaždin, Osijek - HD, HD - Karlovac.

Zimsku stanku, Mladina i igrači, iskoristili su za kvalitetne pripreme, koju su dijelom odradili u Zagrebu, a dijelom u Makarskoj, u sklopu kojih su odradili nekolicinu prijateljskih pripremnih utakmica kako bi vidjeli u kakvom je stanju ekipa i što se od nje može očekivati na proljeće.

Odigrali su nekolicinu utakmica sa raznim zagrebačkim niželigašima, i to mahom uspješno. Na umjetnoj travi Zagrebella, protiv Zagreba su odigrali bez pobjednika, ali i bez pogodaka, dok su u slavljeničkoj atmosferi, obilježavajući 17. obljetnicu postojanja, protiv mađarskog uglednika Ferencvarosa odigrali 1:1, uz pogodak Švarića.

Na dalmatinsko-hercegovačkom dijelu priprema gostovali su u Parku mladeži kod Splita gdje su pogotkom Žugaja stigli do još jednog neodlučenog rezultata. Od slovačke Dukle i Širokog upisali su poraze, ali su protiv makedonskog Vardara prikazali odličnu partiju. Napunili su ih s pet komada te tako pokazali kako su sposobni uz dobru igru postizati i pogotke bez kojih neće biti bodova u nastavku prvenstva.

Došli/Otišli

Nije bilo puno velikih igračkih promjena u sastavu Dragovoljaca. Napravljeno je pospremanje svlačionice, ali posljednje mjesto na ljestvici i ograničena financijska sredstva nisu baš neki mamac za dolazak u Siget. Otišli su vratari Franić i Lerga, branič Smoje krenuo je s ekipom na pripreme, pokušao, ali njegova karijera bliži se kraju i vjerojatno neće biti u stanju pomoći momčadi. Frljužec, velika nada i igrač koji je svojim partijama na početku sezone privukao pažnju raznih skauta međunarodnih klubova, izgubio se u završnici jesenskog dijela prvenstva i na njega se više ne računa. Novaku je završila posudba te se on vratio u Hajduk gdje će pokušati izboriti svoje mjesto u sastavu.

Najveće zimsko pojačanje je dolazak Igora Vidakovića, rezervnog vratara Dinama, na posudbu. S vratarima su Dragovoljci čitavu jesen imali problema. Ozljede, nesigurnost, neiskustvo kumovali su nepotrebno primljenim golovima te se dovođenje Vidakovića čini kao odličan potez. U svlačionicu su pristigli još i Hrvoje Šibenik iz Trnja, Ivan Borzić iz Zagore te Marin Vrnoga, bivši vezni igrač Vukovara 91'.

Veliko zanimanje javnosti izazvao je gotovo nestvaran odlazak mladog 17-godišnjeg igrača Hrvatskog dragovoljca Eduarda Husineca u redove madridskog Reala. Mladić, koji nije praktički zaigrao prvoligaški nogomet, iz blata Sigeta stigao je do zvjezdanog Reala. Makar to bio samo šestomjesečni ugovor i makar će mladić igrati za B momčad, odličan je to dokaz kvalitetne juniorske škole Hrvatskog dragovoljca i njihovog kvalitetnog rada s mladim igračima.

Trener: Davor Mladina

Strateg Hrvatskog dragovoljca je Davor Mladina, trener koji se praktički specijalizirao za klubove koji balansiraju na granici Prve i Druge lige. Vodio je u sličnim situacijama, između ostalih, igrača Vukovara, Marsonije i Cibalije. Njegove ekipe uvijek su težile kombinatorici i ne može mu se predbaciti neinventivnost ili orijentacija samo na defenzivu te igranje bunkera protiv papirnato jačih ekipa. Koliko god to čudno zvučalo, Dragovoljci su u većini utakmica pod njegovim vodstvo igrali solidan i dopadljiv nogomet. Stvarali su šanse, ali zakazala je realizacija, dok su protivnici kažnjavali i njihove najmanje propuste.

Njegovu smjenu, pod pritiskom loših rezultata i postavljanje njegovog pomoćnika Biškupa kao nasljednika ili dovođenje Pudara, uprava je priznala kao veliku pogrešku. Svjesni su kako bi Mladina, uz kontinuitet igara vjerojatno na bodovnom kontu skupio nekolicinu bodova više te bi borba za opstanak u tom slučaju bila puno realnija. U situaciji u kojoj se klub nalazi, Mladina je dobio neograničeno povjerenje uprave te se očekuje kako će on i privest sezonu kraju, bez obzira na rezultate u preostalih 12 kola. ''S Vidakovićem smo dobili na iskustvu među vratnicama, a ostale prinove imat će se priliku dokazati kroz utakmice i treninge. Svaki trener bi htio u prijelaznom roku dobiti više, ali mogućnosti su nešto sasvim drugo. Nadam se kako će igrači iskoristiti priliku te kako će pružiti svoj maksimum,'' izjavio je o prinovama Mladina.

Orijentacija na mladost i povratak u Siget

Dvije velike prednosti koje će Hrvatski dragovoljac imati u odnosu na jesenski dio sezone bit će igranje na njihovom stadionu u Sigetu te njihova orijentacija na mlade igrače, koji su iskusniji za jednu prvoligašku polusezonu. Vratar Čović, obrambeni Kešinović ili Marcelo Brozović, koji je nedavno dobio i poziv izbornika U-19 hrvatske reprezentacije Ivice Grnje, ali i Jazvić, Jusufi, Plazonić, Špehar ili Žugaj, sve su to igrači u ranim dvadesetim godinama pred kojima je svijetla nogometna budućnost. Pitanje je samo hoće li prvoligaški nogomet nastaviti u redovima Hrvatskog dragovoljca.

Pitanje stadiona posebna je priča. Zbog nekih manjih tehničkih nedostataka, Savez je trenirao strogoću te nije dozvolio izdavanje licence za igranje na stadionu u Sigetu. Sve 'domaće' utakmice, osim one u posljednjem kolu jesenskog dijela prvenstva protiv Rijeke, Dragovoljci su igrali u Kranjčevićevoj ulici. Nekoliko bodova sigurno su prosuli baš zbog pomanjkanja domaćinske atmosfere, a najbolji primjer i pokazatelj koliko će im značiti igranje na vlastitom travnjaku bila je utakmica protiv favorizirane Rijeke, kada su Crni prikazali odličnu partiju te su gosti na kraju mogli biti zadovoljni samo s neodlučenim rezultatom. Povratak na ŠNC Stjepan Spajić sigurno će biti veliki dobitak za Dragovoljce, gdje niti jedna ekipa neće sa sigurnošću moći računati na bodove.

Raspoloženje u svibnju

Pred početak proljetnog dijela prvenstva zaostatak za Istrom je 11 bodova. No, na prvi susret na otvaranju polusezone Hrvatski dragovoljac putuje baš u Pulu gdje će stadionu Aldo Drosina pokušati stići do pobjede i tako probuditi svoju nadu u prvoligaški opstanak. Teška zadaća je pred igračima, trenerom i upravom, gotovo i nemoguća, ali poznavajući prilike u našem nogometnom Savezu, poredak na kraju sezone možda i neće biti presudan za očuvanje prvoligaškog statusa. Licenciranje će biti najspominjanija riječ u svibnju i lipnju te će se vjerojatno prema odlukama za 'zelenim stolom' odlučivati o sudbinama klubova.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.02.2011. u 20:30
    Vrnoga je igrač HD-a koji je bio na posudbi u Vukovaru '91...a što se tiče otišlih,a Begović?pa bio im je većinom standardan...
    Obrisan korisnik
  • free2le20.02.2011. u 17:57
    HD je na silu ubačen u 1. ligu iako igrački i infrastukturno nije ima nikakve uvijete za to. 6-7 kola prije kraja 2.hnl Solinu je uskraćeno pravo da igra na stadionu Dugopolja iako je zračna udaljenost samo 7 km i samim time nije dobio licencu za 1.hnl. Dragovoljca se zadnjih par kola gura među... [više na forumu]
    free2le