Nogomet

Nepodnošljiva lakoća zabijanja

Piše:Ivana Spahija • ponedjeljak, 07.03.2011.
Nepodnošljiva lakoća zabijanja
Foto: EPA

Njihovi su se golovi tjednima vrtjeli po televizijskim ekranima, oduševljavali su tehnikom, spretnošću, ponekad i šokirali. Najbolji europski strijelci izvanrednom su lakoćom postizanja pogodaka dospjeli na vrh vječnih ljestvica koje broje samo najbolje. Raul, Inzaghi, umirovljenici Müller i Eusebio, ali i naš Mladen Petrić, samo su neki od nogometaša koji su se zahvaljujući svom golgeterskom talentu upisali u nogometnu povijest...

Kada je u utakmici osmine finala ovosezonskog izdanja Lige prvaka Raul u dresu Schalkea postigao pogodak protiv Valencije (1:1), upisao se u nogometnu povijest. Španjolski je napadač u tom dvoboju postigao 71. pogodak u europskim natjecanjima i zasjeo na prvo mjesto vječne ljestvice najboljih strijelaca Europe, koji su mreže tresli u Ligi prvaka i Europskoj ligi, ali i u dvobojima Intertoto kupa te Interkontinentalnog kupa. Konkurencija na vrhu ljestvice je velika, Raulu za vratom puše Filippo Inzaghi, a tu su i umirovljene legende poput Gerda Müllera ili Eusebia. No, krenimo redom.

Najbolji strijelci u povijesti europskih natjecanja

Kao što je već spomenuto, pogotkom Valenciji Raul je zasjeo na čelo vječne ljestvice najboljih strijelaca Europe. Bivši kapetan Real Madrida može se pohvaliti bogatom europskom povijesti u dresu kraljevskog kluba, s kojim je tri puta zasjeo na tron Europe, i to 1998., 2000. i 2002. godine. Raul je vlasnik brojnih rekorda u europskim natjecanjima, pogotkom protiv Olympiacosa u rujnu 2005. godine postao je prvi nogometaš koji je postigao 50 golova u Ligi prvaka, a pogocima u dvobojima s Valencijom 2000. godine i Bayerom 2002. godine postao je prvi strijelac u dvama finalima najelitnijeg europskog natjecanja.

Od 71 pogotka, Raul ih je 69 postigao u dvobojima Lige prvaka, jednog u finalu Superkupa 2000. godine kada je Real Madrid poražen od Galatasaraya (2:1) te jednog u Interkontinentalnom kupu 1998. godine u kojem je kraljevski klub svladao brazilsku Vasco da Gamu (2:1). Raul je ujedno i jedini nogometaš koji je nastupio u 15 različitih sezona Lige prvaka, ostvario je 137 nastupa u europskim natjecanjima, a zanimljivo je to da u karijeri nijednom nije zaradio crveni karton.

Crvenih se kartona zato nagledao Filippo Inzaghi, drugi na vječnoj listi najboljih europskih strijelaca, koji sa samo jednim pogotkom manje puše za vratom vodećem Raulu. Superpippo je ukupno 70 puta tresao europske mreže, a njegovi su pogoci u više navrata bili presudni. Inzaghi je višestruki rekorder nogometne Europe, dvama pogocima Real Madridu u susretu Lige prvaka prošle godine uspeo se na drugo mjesto najboljih strijelaca, ali i sa svojih 37 godina i četiri mjeseca došao do titule najstarijeg strijelca u Ligi prvaka.

Europski golgeterski put Inzaghi je započeo u dresu Juventusa, u kojemu je postigao dva hat tricka u Ligi prvaka (protiv kijevskog Dinama i Hamburgera) i postao prvi igrač kojemu je pošlo za rukom ostvariti taj pothvat. Prelaskom u Milan Inzaghi je u sezoni 2002./2003. došao i do trećeg, rekordnog europskog hat tricka s kojim je srušio Deportivo i te je sezone došao do impresivnih 12 europskih pogodaka.

Kao najdraže pogotke Inzaghi će izdvojiti one protiv Liverpoola u finalu Lige prvaka 2007. godine, kada se Milan na krilima Pippa Englezima osvetio za nesretni poraz 2005. godine. Unatoč ozljedama, ali i poznijoj dobi, Inzaghi tu nije stao s europskim pogocima, u finalu Svjetskog klupskog prvenstva 2007. godine dao je dva pogotka Boca Juniorsima i time postao prvi nogometaš koji se u strijelce upisao u svim međunarodnim nogometnim natjecanjima. S dvama pogocima Real Madridu Inzaghi je najavio nastavak europske golgeterske karijere, no u tome ga je spriječila ozljeda i upitan je njegov povratak nogometu.

Uz dva aktivna nogometaša koja još uvijek imaju šanse promijeniti vrh ljestvice nalazi se i umirovljenik Gerd Müller, koji je u dresu Bayerna 69 puta pronašao put do mreža europskih protivnika. Njemačka legenda stoji rame uz rame s mlađim kolegama i ujedno je i najnagrađivaniji nogometaš Europe, laskavu titulu najboljeg strijelca europskih natjecanja ponio je čak četiri puta, a ujedno je jedan od rijetkih nogometaša kojima je uspjelo poći za rukom pet puta zatresti mrežu u nekom dvoboju. Müller je to napravio u sezoni 1972./1973. kada je sa pet svojih pogodaka pridonio pobjedi Bayerna nad Omonijom (9:1).

I dok su Raul, Inzaghi i Müller Europom šetali u dresu dvaju, odnosno jednog kluba, Andrij Ševčenko i Ruud van Nistelrooy europske su nastupe ostvarili u dresovima četiriju različitih momčadi. Ukrajinac sa 66 pogodaka drži četvrto mjesto, a Nistelrooy mu u leđa gleda s četiri pogotka manje. Ševčenko je europsku povijest pisao u sezoni 2005./2006., u studenom 2005. godine postigao je sva četiri pogotka u pobjedi Milana nad Fenerbahčeom, a potom je postao tragičarem promašivši ključni jedanaesterac u finalu protiv Liverpoola. Slično se ponovilo i naredne sezone, Ševčenko je kasnim pogotkom srušio Lyon u četvrtfinalu Lige prvaka, ali mu je potom u polufinalnom dvoboju poništen pogodak protiv Barcelone.

Petorici najboljih na vječnoj ljestvici pridružili su se i Thierry Henry i Henrik Larsson s po 59 pogodaka, tu je i portugalska legenda Eusebio s 54 postignuta pogotka, a prati ih još uvijek aktivni Alessandro Del Piero, koji je europske mreže zatresao 53 puta i koji je 1998. s deset postignutih pogodaka bio proglašen najboljim strijelcem Lige prvaka. Deseto mjesto na ljestvici drži argentinsko-španjolski nogometaš Alfredo di Stefano s točno 50 golova.

Najbolji u Ligi prvaka

Pogled na ljestvicu najboljih strijelaca Lige prvaka nije previše različit od ljestvice najboljih strijelaca svih europskih natjecanja. Prvo mjesto sa 69 postignutih pogodaka drži Raul, a slijedi ga Ruud Van Nistelrooy, koji je 56 puta zatresao mrežu u najelitnijem europskom natjecanju. Treće mjesto na ljestvici najboljih u Ligi prvaka drži Thierry Henry, s 50 svojih pogodaka, a slijedi ga Andrij Ševčenko s dva gola manje.

Peto mjesto drži Filippo Inzaghi, koji je postigao 46 pogodaka u Ligi prvaka, odmah iza njega je Alessandro Del Piero s 42 pogotka u najelitnijem europskom natjecanju, a iza njih nalazi se španjolski nogometaš Fernando Morientes, kojemu je pošlo za rukom 33 puta pronaći put do mreže protivnika u Ligi prvaka. Morientes je vlasnik i jednog hat tricka kojega je postigao u dvoboju Valencije s Olympiacosom 2006. godine.

Od novih lica, koja još uvijek imaju šansu uspeti se na ljestvici najboljih strijelaca, nalaze se Didier Drogba, Lionel Messi i David Trezeguet. Drogba je u Ligi prvaka postigao 32 pogotka, od toga jedan hat trick, u dvoboju Chelsea i Levskog iz Sofije, što je bio prvi hat trick Chelsea u Europi nakon gotovo deset godina. Drogba je junak Chelsea bio 2008. godine kada je s dva pogotka sudjelovao u pobjedi nad Liverpoolom (3:2) u polufinalu Lige prvaka, što je bilo prvo slavlje Chelsea nad Liverpoolom u polufinalu najelitnijeg europskog natjecanja.

Na Lea Messija ne treba trošiti previše riječi, brojka od 31 pogotka postignutog u Ligi prvaka dovoljno govori o jednom od ponajboljih nogometaša svijeta, koji je sa svoje 23 godine daleko najmlađi igrač na listi najboljih strijelaca. Messi se na europskim travnjacima dokazao 2008. godine kada je u dvoboju Barcelona i Šahtara u Ligi prvaka ušao u igru pri vodstvu Šahtara od 1:0 i u samo sedam minuta je s dva svoja pogotka donio pobjedu Španjolcima.

Ostali europski kupovi

Listu najboljih u Kupu Uefe (sadašnjoj Europskoj ligi) predvodi švedski nogometaš Henrik Larsson, koji je točno 40 puta zatresao mrežu u "mlađem bratu" Lige prvaka. Šveđanin je odličnu sezonu u tom europskom natjecanju imao u sezoni 2002./2003. kada je postigao hat trick protiv Sudve u pobjedi Celtica od 8:1, a u finalu protiv Porta zabio je dva pogotka, no Škoti su izgubili taj dvoboj, bilo je 3:2 za Porto. Larssonu na ljestvici najboljih strijelaca Europske lige u leđa gleda španjolski nogometaš Walter Machado da Silva , bivši igrač Valencije, koji je u karijeri postigao 31 europski pogodak.

Tu su još i Josef Heynckes, koji je u dresu Borussije iz Mönchengladbacha postigao 29 pogodaka, a isto toliko ima i njemačka legenda Dieter Müller. 27 pogodaka na europskom kontu ima bivši gruzijski nogometaš Shota Arveladze, a s po 25 pogodaka tu se nalaze Johannes Lohr iz Kölna te Alessandro Altobelli, koji je 80-ih godina žario i palio Europom u dresovima Intera i Juventusa. Na ljestvici najboljih strijelaca Europske lige je i naš Mladen Petrić, koji je u dresovima Grasshoppersa, Basela i Hamburga mreže u dvobojima Europske lige zatresao 24 puta.

Što se tiče Kupa kupova, prvi na listi najboljih strijelaca je Robert Peter Rensenbrink, koji je u dresovima Club Bruggea i Anderlechta u šest sezona postigao 25 pogodaka. S 20 postignutih pogodaka slijedi ga već spomenuti Gerd Müller, a 19 je golova u ovom natjecanju postigao Talijan Gianluca Vialli, koji je u dugom rasponu od 1989. do 1999. godine igrao u dresovima Sampdorije i Chelsea. Rijedak rekord drži Nijemac Lothar Emmerich, koji se s 14 postignutih pogodaka nalazi na 12. mjestu najboljih strijelaca Kupa kupova, a svih 14 pogodaka postigao je u jednoj sezoni (1965./1966.) u dresu Borussije iz Dortmunda.

A gdje smo mi?

Što se naših nogometaša tiče, na listi najboljih strijelaca svih europskih natjecanja najuspješniji je Mladen Petrić, koji je ukupno 26 puta tresao europske mreže, dva puta u Ligi prvaka i čak 24 puta u dvobojima Europske lige. Petrić je europski put započeo u Baselu u sezoni 2005./2006. kada je odigrao svih 12 dvoboja u Kupu Uefe i postigao tri pogotka.

Petrić se može pohvaliti i vratarskim stažem u Kupu Uefe, u studenom 2006. godine u dvoboju Basela s Nancyem vratar Basela zaradio je crveni karton nakon što su već bile obavljene sve tri zamjene, a uz to je dosuđen i jedanaesterac za Francuze. Petrić je stao na gol i - obranio udarac Chretiena s bijele točke, nakon čega je utakmica okončana neriješenim rezultatom 2:2.

Odmah iza Petrića je Hajdukova legenda Zlatko Vujović s 25 pogodaka u svim europskim natjecanjima, od toga je 20 pogodaka postigao u dresu Hajduka, četiri u redovima Girondins de Bordeauxa i jedan igrajući za PSG. Vujović je račun europskih pogodaka otvorio u Kupu kupova 1977. godine zabivši irskom Dundalku, a najviše pogodaka u jednom dvoboju, četiri, postigao je u dvoboju Hajduka i francuskog Metza u Kupu Uefe u sezoni 1985./1986., koji je završio pobjedom Hajduka od 5:1. Te je sezone postigao najviše europskih pogodaka u karijeri, osam.

Jedan od rekorda na europskim ljestvicama strijelaca drži i Dado Pršo, koji je u dresu Monaca s četiri pogotka Deportivu (8:3) u dvoboju Lige prvaka dospio na ljestvicu strijelaca s četiri i više pogodaka u susretu. U moru statistika najboljih europskih strijelaca lijepo je vidjeti i hrvatska imena kojima u leđa gledaju velikani kao što su Roberto Carlos ili Cristiano Ronaldo, a kojih će, s obzirom na golgetersku formu nekih naših nogometaša, u budućnosti zasigurno biti i više.

Liga prvaka

1Borussia D. 210:1+96
2Benfica 26:1+56
3Brest 26:1+56
4Bayer Leverkusen 25:0+56
5Liverpool 25:1+46
6Aston Villa 24:0+46
7Juventus 26:3+36
8Inter 24:0+44
9Manchester City 24:0+44
10Sparta Prag 24:1+34
11Atalanta 23:0+34
12Sporting 23:1+24
13Arsenal 22:0+24
14Monaco 24:3+14
15Bayern 29:3+63
16Barcelona 26:2+43
17Real Madrid 23:2+13
18Lille 21:2-13
19PSG 21:2-13
20Celtic 26:8-23
21Club Brugge 21:3-23
22Feyenoord 23:6-33
23Atlético Madrid 22:5-33
24PSV Eindhoven 22:4-21
25Stuttgart 22:4-21
26Bologna 20:2-21
27Šahtar 20:3-31
28Dinamo 24:11-71
29RB Leipzig 23:5-20
30Girona 22:4-20
31Sturm Graz 21:3-20
32Milan 21:4-30
33Crvena zvezda 21:6-50
34Salzburg 20:7-70
35Slovan Bratislava 21:9-80
36Young Boys 20:8-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga prvaka

1Borussia D. 210:1+96
2Benfica 26:1+56
3Brest 26:1+56
4Bayer Leverkusen 25:0+56
5Liverpool 25:1+46
6Aston Villa 24:0+46
7Juventus 26:3+36
8Inter 24:0+44
9Manchester City 24:0+44
10Sparta Prag 24:1+34
11Atalanta 23:0+34
12Sporting 23:1+24
13Arsenal 22:0+24
14Monaco 24:3+14
15Bayern 29:3+63
16Barcelona 26:2+43
17Real Madrid 23:2+13
18Lille 21:2-13
19PSG 21:2-13
20Celtic 26:8-23
21Club Brugge 21:3-23
22Feyenoord 23:6-33
23Atlético Madrid 22:5-33
24PSV Eindhoven 22:4-21
25Stuttgart 22:4-21
26Bologna 20:2-21
27Šahtar 20:3-31
28Dinamo 24:11-71
29RB Leipzig 23:5-20
30Girona 22:4-20
31Sturm Graz 21:3-20
32Milan 21:4-30
33Crvena zvezda 21:6-50
34Salzburg 20:7-70
35Slovan Bratislava 21:9-80
36Young Boys 20:8-80

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.03.2011. u 22:50
    Sa obzirom da Messi ima 23 godine i igra u Barci koja svake godine igra LP, a na kontu ima 33 gola, sa prosjekom koji godišnje zabija i više je nego izvjesno da će ovaj rekord stići u narednih 7-8 godina, ako ne i prije. Raulu kapa do poda, legenda Reala i jedan od malobrojnih pozitivaca tog kluba.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.03.2011. u 17:39
    Raul Kralj... posebno ga poštujem zbog ponašanja. sportska veličina.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.03.2011. u 01:35
    Raul institucija, Pippo legenda. Pippo je komedija, u finalu protiv Liverpoola nakon sto je Pirlo pucao, u njega udari lopta i to u ledja, promjeni smjer i ode u gol. On kaze da je to htio. Zakon mi je što njegovi golovi izgledaju uvijek kao splet okolnosti.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.03.2011. u 20:06
    Inzaghi je legenda najbolje mi je kako lik gol protiv nekog trečeligaša u 90 minuti za 5 nula slavi kao pobjednički protiv liverpoola u finalu lige prvaka
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.03.2011. u 14:17
    Statistika je okej, ali način na koji je članak napisan mi se nažalost ne sviđa. Zapeli su mi za oko neki detalji, no ništa previše. Jedina veća zamjerka je to što je Interkontinentalni kup uvršten u europska natjecanja...
    Obrisan korisnik