Nogomet

Desni bekovi: Nema brige

Piše:Ante Pažanin • ponedjeljak, 14.03.2011.
Desni bekovi: Nema brige
Foto: Kristijan Komarica

Pozicija desnog beka je jedna od onih za koju se u hrvatskoj reprezentaciji nemamo razloga brinuti. Uz standardne igrače tu su još i mladi talenti koji mogu uskočiti u svakoj prilici, ali i igrači koji mogu igrati više pozicija pa i onu desnog bočnog igrača..

sportnetova analiza

Analiza reprezentativnog kadra serija je tekstova u kojima ćemo analizirati kadar kojim raspolaže hrvatska nogometna reprezentacija po pozicijama. Svaku poziciju analizirat ćemo s obzirom na postojeći kadar, širi, kadar, mladi kadar i druge mogućnosti. Bit će to iscrpan pregled igrača na koje Hrvatska u predstojećem razdoblju računa ili može računati u budućnosti.

Dosad objavljeno:
Vratari

Od kada je Hrvatska napustila svoj prepoznatljivi 3-5-2 sustav igre i orijentirala se na igru s četiri obrambena igrača naša reprezentacija nikad nije imala problema s pozicijom desnog beka. Od početka vladavine Slavena Bilića na klupi 'repke' tu je poziciju 'zakapario' Vedran Ćorluka umjesto kojeg su u svakom trenutku mogli uskočiti Dario Šimić i Darijo Srna. Šimić se više ne bavi nogometom, Srna je od početka ove sezone preuzeto tu ulogu od Ćorluke, a ono što raduje su mladi talenti koji kucaju na vrata te pozicije, Šime Vrsaljko i Domagoj Vida. Godine svih spomenutih igrača, osobito posljednje dvojice, znače da se za poziciju desnog beka ne moramo bojati. Upravo suprotno, ona je jedna od jačih uzdanica naše vrste.

Aktualni kadar

Darijo Srna (Šahtar): Od početka svoje reprezentativne karijere Darijo je igrao na poziciji desnog veznog igrača za razliku od Šahtara gdje se proslavio baš na desnoj strani obrane. Nakon izostanka sa Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi prošle godine i određenih promjena u igri naše momčadi Srna se preselio na mjesto desnog beka. Ova pozicija Srni neće biti strana, dapače, nju svakog tjedna igra u Šahtaru gdje je jedan od ako ne i najvažniji igrač. Izvodi kornere, slobodne udarce, a osim toga je i kapetan momčadi.

Osim u Ukrajini njegova vrijednost nemjerljiva je i za hrvatsku reprezentaciju gdje je također kapetan i izvodi većinu prekida. Srna je dobar u obrambenoj igri i postavljanju, a ono što njegovu igru čini boljom je igra u napadu koja je uvijek bila njegov forte. Njegovi prodori, brzina i odlična ubacivanja 'na trepavicu' ono je što će našoj momčadi davati snagu više kao što je bilo i u prošlosti kada je igrao u veznom redu. Srna je jedan od naših najvažnijih igrača i na dobrom putu da se pretvori u legendu nacionalne vrste. Ono na čemu bi ipak trebao malo poraditi je previše nervoze koju ponekad pokazuje tijekom igre.

Vedran Ćorluka (Tottenham): Naš 'prvi' desni bek koji je dobrim igrama na toj poziciji zaradio bogati transfer u Englesku gdje je preko Manchester Cityja završio u Tottenhamu. Igrao vrlo uspješno tu poziciju kroz dva kvalifikacijska ciklusa. Kao što smo već gore spomenuli nakon određenih promjena nakon neuspjeha u kvalifikacijama za lanjsko Svjetsko prvenstvo prepustio svoju poziciju Srni i zauzeo mjesto stopera zajedno s Josipom Šimunićem. U Tottenhamu i dalje igra na desnoj strani obrane i nakon određene faze neigranja vratio se u prvu jedanaestoricu Spursa i igra kao u najboljim danima. U svakom trenutku može zamijeniti Srnu na desnoj bočnoj poziciji i svoj zadatak odraditi stručno. Svoj nedostatak brzine nadoknađuje dugim korakom i dobrim postavljanjem i pokrivanjem prostora, može dobro odraditi dio igre u protivničkoj polovici, ima fino ubacivanje i tzv. moć ponavljanja. Svojim elegantnim načinom igre svakom navijaču ulijeva sigurnost.

Dejan Lovren (Lyon): Iako primarno igra na poziciji stopera može uskočiti i kao zamjena na desni bok gdje je znao igrati i u Dinamu i to vrlo dobro. Zapravo na njega se možda i više računa kao zamjenu u slučaju da ne može igrati kapetan Srna kako bi u tim slučajevima Ćorluka mogao igrati na poziciji stopera. Dobro postavljanje i čitanje igre koje pokazuje na mjestu stopera znače da iste kvalitete može pokazati i na desnoj strani obrambenog zida. Lovren je moderni mladi obrambeni igrač sposoban uskočiti na bilo koju poziciju u obrani i uspješno je odraditi.

Šime Vrsaljko (Dinamo): S obzirom na godine, a tek mu je 19 ljeta, Šime bi zapravo trebao biti naveden pod kategorijom mladog kadra. No, svojim se dobrim igrama i brzim prodorom na glavnu scenu već može smatrati aktualnim kadrom naše najbolje momčadi. Za Dinamo je prvu utakmicu odigrao početkom 2010. godine i od tada se brzinom svjetlosti probio ne samo do prve momčadi Dinama gdje je sada standardni član prve 11-orice nego i do A reprezentacije. Poziv od izbornika Bilića zaradio je za kvalifikacijsku utakmicu protiv Malte u studenom prošle godine da bi svoj prvi nastup ostvario u veljači ove godine u prijateljskoj utakmici protiv Češke u Puli.

Već sad ima sve predispozicije da u budućnosti bude zvijezda na svojoj poziciji i po svojim fizičkim karakteristikama možda je i najbliži opisu modernog mladog beka od svih nabrojanih igrača, pa ne čudi zanimanje brojnih premierligaša. Krase ga brzina i solidno postavljanje u igri, svakako i moć ponavljanja, za svoje godine iznenađujuće je miran u igri. Dakako da će trebati raditi na brojnim taktičkim i tehničkim segmentima igre, od centaršuta do boljeg čitanja igre. Godine mu govore u prilog i ima dovoljno vremena da svoju igru usavrši do krajnjih granica.

Mladi kadar

Domagoj Vida (Bayer Leverkusen): Talentirani 21-godišnji Osječanin svojim je dobrim igrama na Gradskom vrtu prošle godine ostvario transfer u Bayer gdje se još bori za svoje mjesto pod suncem. Dok je u Europskoj ligi ostvario šest nastupa u Bundesligi je igrao samo jednom. Osim što može igrati na desnom boku jednako je uspješan i kao stoper i kao defenzivni vezni i pravi je obrambeni all-round igrač. Do sada je bio pozivan dva puta u reprezentaciju, a nastupio je jednom i to u prijateljskoj utakmici protiv Walesa u proljeće prošle godine. Ukoliko ostvari konstantnu nastupa za Bayer predstavlja budućnost za Hrvatsku na svim obrambenim pozicijama, pa tako i na desnom beku. Nešto snažniji i moćniji od Vrsaljka, ali zato i malo sporiji.

Za razliku od prošlog teksta nismo naveli kandidate za širi kadar i druge mogućnosti. Razlog za to vrlo je jednostavan. Na poziciji desnog beka imamo tri igrača koji su standardni u vrhunskim europskim klubovima, od kojih je jedan u najboljim godinama, a dvojicu najbolje godine tek čekaju. Poslije njih imamo još dvojicu mladih, moćnih igrača što znači da je aktualni kadar i više nego dovoljan, pa se može slobodno reći kako je konkurencija na ovoj poziciji možda i najjača u reprezentaciji uzimajući u obzir samo jedno slobodno mjesto. Srećom, većina tih igrača je polivalentna, pa se mogu uklopiti i na drugim pozicijama.

Sve to znači da na naslovnoj poziciji imamo jako dobar izbor igrača koji će se pobrinuti da nam se na spomen desnog beka hrvatske nogometne reprezentacije na lice navuče osmijeh.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.03.2011. u 18:08
    Nije mi jasno što se radi u klubovima u omladinskim školama??? Pa zar je toliki problem "napraviti" lijevog beka? Ako Strinić postane standardan u klubu treba ga forsirati i u repki. Ako kojim slučajem dođe bolji to je to. Pranjić je dobar ali Strinić ima veći potencijal i mlađi je. Dakle, dok ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.03.2011. u 10:55
    Pranjić igra jako dobro na lijevom beku u zadnje vrijeme! No o tom potom, na analizi te pozicije. ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.03.2011. u 04:20
    Hrvatska nogometna reprezentacija je u svojim raznim periodima kuburila na raznim pozicijima (playmaker kod Jozića i Barića, napadač kod Braića do slučajnog Prše), ali naš vječiti deficit su lijevi bok i golman. Dok ćemo stopere uvijek naći (iako nikad nije bila gora situacija nego je trenutno), pa... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.03.2011. u 01:17
    Pa mi smo uvik imali odlicnu desnu stranu. Liva nam je bila, ovisi o protivniku, trn u oku (Englezi). Zadnji livi bek koji je bija vise nego dobar je Jarni. Nazalost ga jos nismo uspili kvalitetno zaminit. Stinic je onako na oko malo bolji od Pranjica, ali je to sve sridnja zalost.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.03.2011. u 00:53
    a lijevi??
    Obrisan korisnik