Košarka

Mravima najugodnije, Cedevita vreba

Piše:Ivor Krapac • subota, 19.03.2011.
Mravima najugodnije, Cedevita vreba
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatska Liga za prvaka ove će godine biti intrigantnija nego je bio slučaj u proteklih nekoliko sezona. Borba za nastup u Euroligi dobit će rasplet upravo u završnici sezone u domaćem prvenstvu, a po trenutnom bodovnom stanju, Zagreb CO ima daleko najviše razloga za optimizam da će ulaznica za najjače klupsko kontinentalno natjecanje pripasti njima...

S naslovom u Kupu Krešimira Ćosića i petim mjestom na kraju NLB lige, dvije pozicije iznad Cedevite, koja je bila najbliži hrvatski konkurent, Zagreb CO izborio se za važnu prednost prije nego utrka za nastup u Euroligi u sljedećoj sezoni uđe u završnicu. Kako su početkom aktualne sezone svi krenuli od nule, borba bi mogla biti zanimljiva do samog kraja, što će dodati još malo "šlaga" u praćenju završnice domaćeg prvenstva.

Kako trenutno stoje stvari? Za Mrave iz Trnskog, jako dobro, a u slučaju da Cedevita ne napravi novi korak u Eurokupu, za Zagrebaše će sve izgledati još povoljnije.

Ukoliko Cedevita ne prođe Estudiantes i probije se u polufinale Eurokupa, čime bi dobila nova dva boda u euroligaškoj utrci, u završnicu hrvatskog prvenstva ući ćemo s nekoliko mogućih raspleta, a na ponudi će biti 35 bodova za prvaka, 27 bodova za drugoplasiranog, 19 za trećeplasiranog i devet za četvrtoplasiranog u prvenstvu.

Zagreb CO: 26 bodova

Do svojih 26 bodova došli su ponajprije rezultatom u NLB ligi (peto mjesto, 20 bodova), a pripomogli su osvajanje Kupa Krešimira Ćosića s pet i nastup u prvoj fazi Eurochallenge kupa s jednim bodom

U slučaju da Cedevita ne prođe u polufinale Eurokupa, što je varijanta koju ćemo koristiti u ovom tekstu, Zagreb CO držat će devet bodova ispred svih ostalih, a to im omogućuje put u Euroligu ukoliko uzmu naslov (35 bodova) ili budu prvi na kraju Lige za prvaka, što bi im donijelo 27 bodova i bez naslova.

Tko je drugi u prvenstvu?

Dosta nedoumica u raspodjeli bodova za put u Euroligu odnosi se na pitanje iz naslova ovog okvira, a kako pokazuju propozicije natjecanja za A-1 ligu, dvojba je li drugi doprvak ili drugoplasirani na kraju Lige za prvaka riješena je na štetu doprvaka. Tako govori članak 9.6 propozicija: "Konačan poredak klubova u Državnom prvenstvu dobiva se tako da iza Državnog prvaka slijede klubovi po poretku iz Lige za prvaka te klubovi po poretku iz Lige za ostanak".

Naravno, to može utjecati i na raspodjelu bodova u slučaju da naslov uzme momčad koja nije bila prva na kraju Lige za prvaka. U tom slučaju, vodeći uoči doigravanja past će na drugo mjesto, a svi ostali ovisno o tome je li prvak postala treća ili četvrta momčad na ljestvici prije play-offa.

U takvom raspletu, najbliže bi im mogla stići Cedevita, koja bi osvajanjem naslova bila na 52 boda, najmanje bod iza Mrava, dok bi Cibona, Zadar ili neka treća momčad mogli prikupiti još manje.

Naslov ili druga pozicija u prvenstvu bi im bili sretni, a stvari su za Zagreb tek nešto kompliciranije ukoliko zauzmu treće mjesto, ili drugo na kraju Lige za prvaka, a da naslov uzme treći ili četvrti na ljestvici prije doigravanja. U tom slučaju, može ih prestići jedino Cedevita, koja bi osvajanjem naslova bila sedam bodova ispred (52 - 45), dok Cibona, Zadar ili neka treća momčad niti s naslovom ne mogu bolje od 41 boda, četiri manje od Mrava.

Četvrto mjesto ili pozicija ili više njih ispod toga bili bi najskliskija varijanta za momčad Mladena Erjavca. U takvom slučaju, navijat će za to da Cedevita ne uzme naslov ili bude druga ili treća, s čime bi došli najmanje bod ispred Zagrebaša. U slučaju da Mravi budu četvrti, Euroligu bi im mogao odnijeti i rezultat Cibone ili Zadra, ali u sasvim nerealnoj varijanti da Cibona ili Zadar postanu prvaci, a Cedevita ne uđe u doigravanje.

U podjednako nerealnoj varijanti da Zagreb završi ispod četvrte pozicije i ne zaigra u play-offu, Mravi bi otpali iz utrke s obzirom da bi ih s naslovom ili nekim slabijim rezultatom netko već prestigao.

Cedevita: 17 bodova

Najviše bodova, 10, uzeli su sedmim mjestom u NLB ligi, a imaju i šest bodova za četvrtfinale Eurokupa i bod za polufinale Kupa Krešimira Ćosića

S momčadi Ace Petrovića ulazimo u krug onih koji ne ovise samo o sebi - Cedeviti niti naslov ne bi donio Euroligu ukoliko Zagreb uzme 27 bodova za drugo mjesto, s čime bi Mravi ukupno imali bod više (53 - 52). Bez titule u njihovim rukama i Mrava ispod drugog mjesta u prvenstvu neće ići, ali to što ovise o Zagrebašima ne znači da nema i drugih skliskih opcija za Cedevitu.

Ukoliko Cedevita osvoji 27 bodova za drugo mjesto, s drugom pozicijom na kraju Lige za prvaka, ili prvom, a da naslov pripadne nekoj drugoj momčadi, ne igra im titula u rukama Zagreba ili treće mjesto Mrava iz Trnskog, s čime bi njihovi gradski konkurenti bili najmanje bod ispred. Ako Cedevita bude treća, eliminira ih bolja pozicija ili naslov za Zagreb, ili naslov Cibone ili Zadra, a da Mravi pritom budu četvrti.

U slučaju da bude četvrta ili slabija od toga, za momčad Ace Petrovića problem bi bila svaka bolja pozicija Zagreba, a u teško zamislivoj varijanti da Mravi ne budu barem četvrti, Cedeviti bi trebalo i da Cibona ili Zadar ne stignu više od trećeg mjesta. Stignu li, Cedevita će zaostajati najmanje šest bodova.

Dobra vijest za Cedevitu? Prozor s kojim ne bi otišli u Euroligu ukoliko uzmu naslov je relativno mali, ovisan jedino o rezultatu Zagrebaša.

Cibona: 6 bodova

Nastup u prvom krugu Eurolige donio im je pet, a polufinale Kupa Krešimira Ćosića još jedan bod

Igra im naslov uz preduvjet da ni Zagreb ni Cedevita ne budu drugi, a Mravi ni drugi ni treći. Budu li Cibosi drugi, prestići će ih ili Zagreb ili Cedevita ili Zadar, a s naslovom i poklapanjem ostalih plasmana ispred Cibone mogu doći i Split CO, Alkar, Borik ili Zabok. Završi li momčad Dražena Anzulovića kao treća ili slabija, maksimum im je 25 bodova, jedan manje nego sada ima Zagreb.

Zadar: 5 bodova

Tri boda osvojili su nastupom u finalu Kupa Krešimira Ćosića, preostala dva drugim krugom Eurochallenge kupa

Sve je isto kao u Ciboninom slučaju - slavit će u euroligaškoj utrci ako uzmu naslov, uz preduvjet da Cedevita bude ispod drugog, a Zagreb ispod trećeg mjesta. U slučaju da ne stignu do titule, netko od sedam konkurenata u Ligi za prvaka bit će najmanje tri boda ispred.

Zanimljiva stvar u Zadrovoj utrci jest da bi eventualni plasman u Euroligu bio jedini način da zaigraju u NLB ligi u sljedećoj sezoni - barem ako ćemo slušati propozicije natjecanja regionalne lige, a ne očekivati da će se na njih zažmiriti.

Članak 8.9: U cilju zaštite kvalitetnog natjecanja klub koji u sezoni 2010/11 u natjecanju NLB lige ABA zauzme posljednje mjesto neće moći igrati u natjecanju NLB lige ABA sljedeće sezone, bez obzira na uspjeh u nacionalnom prvenstvu, osim u slučaju da taj klub ne izbori pravo igranja u natjecanju Eurolige. To mjesto će pripasti klubu iz te federacije na osnovu plasmana u nacionalnom prvenstvu.

Ključan je, dakako, podcrtani dio.

Split CO, Alkar, Borik ili Zabok

S četvorkom koja je igrala prvi dio hrvatskog prvenstva ušli smo u područje jako teško ostvarivog, da ne kažemo nemogućeg.

Što ako bude izjednačenih?

Dogodi li se da u bodovanju za Euroligu dvije momčadi budu poravnate, propozicije hrvatskog prvenstva govore da će prednost pripasti momčadi koja je imala bolji plasman u NLB ligi, dok je, bude li izjednačeno i nakon toga, drugi kriterij bolji plasman u domaćem prvenstvu.

Zbog čega drugi kriterij? Kako Split CO, Alkar, Borik i Zabok ove sezone nisu igrali NLB ligu, nemaju plasman u tom natjecanju, pa im igra bolja pozicija u domaćem prvenstvu, što bi moglo biti zanimljivo u slučaju da Zagreb CO završi Ligu za prvaka na četvrtom mjestu i iza toga ne ode do naslova.

Tada bi Mravi skupili 35 bodova, a u hipotetskoj situaciji da netko iz kvarteta koji je igrao u prvom dijelu hrvatskog prvenstva ode do naslova, uz preduvjet da Cedevita ne bude najmanje treća, i Split CO, Alkar, Borik ili Zabok došli bi do 35 bodova - i bili ispred Zagreba zbog boljeg plasmana u hrvatskom prvenstvu.

Moguća varijanta polufinalnih parova: Split CO/Alkar/Borik/Zabok - Zagreb CO, Cibona/Zadar - Split CO/Alkar/Borik/Zabok, uz dodatak da je Splitu, Alkaru, Boriku ili Zaboku tada potreban naslov prvaka.

Netko iz spomenutog kvarteta ići će u Euroligu s naslovom prvaka uz preduvjet da Zagreb bude ispod četvrtog, a Cedevita ispod trećeg mjesta, ne dogodi li se situacija spomenuta u posebnom okviru.

Iako bodovi koje mogu prikupiti drugim mjestom tako ne sugeriraju, ta pozicija klubovima iz ovog kvarteta ne bi značila puno s obzirom da im, uz ostale varijante koje su potrebne, igra jedino odlazak do titule.

Budu li, primjerice, polufinalni parovi Cibona/Zadar - Cedevita i Split CO/Alkar/Borik/Zabok - netko drugi iz navedenog kvarteta, poraz u finalu ostavlja sudionike prvog dijela hrvatske lige praznih ruku.

Bit će vrlo uzbudljivo, a iako Zagreb CO s devet bodova više od prvog idućeg konkurenta ima važnu prednost, nije nemoguće da putnika u Euroligu dobijemo tek u posljednjoj utakmici finala doigravanja...

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • TATA_svih_očeva19.03.2011. u 20:46
    @veteranče Što se osvajanja prvaka tiče tu su sva pravila jasna....Euroliga je najveće klupsko natjecanje, sam odabir predstavnika je složen pa su se gospoda na Sportnetu odlučili napisati ponešto kako bi uputili znatiželjnike i dali poneku pognozu i očekivanje. Makar ja tako mislim.A što se tiče... [više na forumu]
    TATA_svih_očeva
  • Obrisan korisnik19.03.2011. u 16:17
    Ma ne mogu vjerovat kakvi su to naslovi i razmisljanja sportskih djelatnika pa time i novinara u nas, Ovo nije borba za Euroligu nego za prvaka svoje države, najveći trofej kojega netko moze podignuti, jer za par godina kada prestanu te razno exJugo lige brojat će se prvenstva, kupovi, a ne ko je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • filipzok19.03.2011. u 15:19
    Osvaja Cedevita ili Cibona
    filipzok