Nogomet

Nada sagrađena na iskusnim temeljima

Piše:Borna Rupnik • četvrtak, 24.03.2011.
Nada sagrađena na iskusnim temeljima
Foto: EPA

U Tbilisiju s nestrpljenjem očekuju dvoboj protiv reprezentacije koju Temuri Ketsbaia naziva najboljom u skupini i jednom od najboljih u cijeloj Europi, momčadi Hrvatske. Gruzijci su optimistični i vjeruju u pozitivan rezultat. U koga se uzdaju?

Reprezentacija Gruzije, koja će u subotu stajati na putu hrvatskim ambicijama vezanim uz Europsko prvenstvo 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini, ušla je u jednu novu eru. Temuri Ketsbaia, čovjek kojega se u crno-bijelom dresu Newcastlea ponajbolje sjećaju navijači zagrebačkog Dinama, sjeo je na klupu u studenom 2009. godine i donio osjetni preporod, probudivši ponovno entuzijazam među Gruzijcima.

Gruzija

Vratari: Nukri Revišvili (24, Anži), Giorgi Loria (25, Dinamo Tbilisi), Roin Kvashvadze (21, Zestafoni)

Braniči: Kaha Kaladze (33, Genoa), Zurab Hizanišvili (29, Reading), Kaha Aladašvili (27, Zestafoni), Giorgi Hidešeli (23, Zestafoni), Guram Kašia (23, Vitesse), Laša Salukvadze (29, Rubin Kazan), Akaki Hubutia (25, Gaz Metan Medias), Aleksandre Amisulašvili (28, Krasnodar), David Kvirkvelia (30, Panionios).

Vezni igrači: Gogita Gogua (27, Volga), Murtaz Daušvili (21, Zestafoni), Jaba Kankava (25, Kryvbas), Jano Ananidze (18, Spartak Moskva), Levan Kobiašvili (33, Hertha), Aleksander Guruli (25, Karpaty), Aleksandre Koškadze (29, Dinamo Tbilisi).

Napadači: Vladimir Dvališvili (24, Maccabi Haifa), Aleksandre Iašvili (33. Karlsruhe), David Siradze (29, Spartak Nalčik), Otar Martsvaladze (25, Volga), Mate Vatsadze (24, Volga), Nikoloz Gelašvili (25, Zestafoni).

Sa svojom izabranom vrstom još nije izgubio utakmicu, a na krilima tih rezultata i novonastale euforije Ketsbaia se drži svog plana. "Ne mogu obećati nastup na velikom natjecanju, ali sigurno ćemo biti u borbi za njega", izjavio je svojedobno gruzijski izbornik, koji svoj sastav gradi na do temeljima vrlo iskusnih igrača priznatih i u europskim razmjerima, nekolicine koji igraju u naponu snage te dvojice - trojice mladića koji se probijaju na veliku scenu.

Na vratima im stoji Nukri Revišvili iz ambicioznog ruskog prvoligaša Anžija iz Mahačkale, 24-godišnjak koji iza sebe ima 15 nastupa za reprezentaciju, a u svom je klubu prvi izbor u tek započetom prvenstvu. Leđa mu čuvaju pripadnici "manjine" iz gruzijske lige, Giorgi Loria iz Dinama iz Tbilisija te Roin Kvashvadze iz Zestafonija.

Prva uzdanica obrambene linije Gruzije je kapetan Kahaber Kaladze, prekaljeni 33-godišnji član talijanske Genoe, koji je gotovo deset godina svoje karijere proveo u Milanu. Crveno-crni su kijevskom Dynamu za njega platili 16 milijuna eura. Omladinsku je školu prošao u Dinamu iz Tbilisija, a dobra vijest za Hrvatsku glasi da je njegov nastup upitan zbog ozljede.

Jedno bi mjesto u obrani trebalo pripasti Aleksandru Amisulašviliju, nogometašu Krasnodara, koji je u ovim kvalifikacijama bio standardan odabir svog izbornika. Blizu prve postave su i Laša Salukvadze iz Rubina iz Kazana te lijevi branič David Kvirkvelia iz grčkog Panioniosa, tim više što Ketsbaia na raspolaganju nema inače uvijek prisutnog Malhaza Asatianija te Uču Lobjanidzea, suigrača našeg Ivana Strinića u Dnipru, desnog beka. Prvi ima problema s pronalaskom kluba pa je pošteđen reprezentativnih obveza, drugi je ozlijeđen, a upravo se njihovi izostanci smatraju ponajvećim hendikepom Gruzije uoči sraza s Hrvatskom.

Stoga će Ketsbaia morati mudro iskoristiti jedno poznato gruzijsko ime, a to je svestrani Zurab Hizanišvili, koji se iz Gruzije otisnuo put Engleske i Škotske. Nastupao je za Dundee, Glasgow Rangerse, Blackburn i Newcastle, a trenutačno brani boje Readinga. Iza sebe ima 72 nastupa za nacionalnu selekciju, dva gola i sigurno će naći svoje mjesto u udarnoj postavi.

Levan Kenia

22-godišnji Levan Kenia jedna je od mladih nada Gruzije, no vezni igrač Schalkea ove se sezone muči s ozljedama i hvatanjem prave forme te ga nema na popisu za Hrvatsku. Kenia se svojedobno za mjesto u sastavu Felixa Magatha borio s hrvatskim reprezentativcem Ivanom Rakitićem.

Iskusna je poveznica obrane i veznog reda i dobro poznati ljevak Levan Kobiašvili, koji već godinama igra u Njemačkoj. Nosio je dresove Freiburga i Schalkea, a prošle je zime preselio u berlinsku Herthu. Ima 33 godine, čak 93 odigrane utakmice za Gruziju, 11 golova i jedan je od pojedinaca na kojeg će Slaven Bilić morati obratiti posebnu pažnju.

U veznom redu Gruzije najviše se tinte troši na 18-godišnjeg Jana Ananidzea, kako zbog njegove perspektive, tako i zbog činjenice da se ne zna hoće li zbog svog zdravstvenog stanja biti spreman za istrčavanje na teren. Gruzijci ovog igrača moskovskog Spartaka smatraju velikim zalogom za budućnost, a neki ga zbog slabašne konstitucije i spretnosti s loptom uspoređuju čak i s Lukom Modrićem. Ketsbaia je za svaki slučaj pozvao i Aleksandra Koškadzea iz Dinama iz Tbilisija, kao moguću zamjenu za Ananidzea.

Povjerenje svog izbornika uživaju još Gogita Gogua, 27-godišnjak iz Spartaka iz Nalčika, te tri godine mlađi Giorgi Merebašvili, koji nogometni kruh zarađuje nedaleko Hrvatske, u novosadskoj Vojvodini. Od mlađih snaga tu je i Murtaz Daušvili iz Zestafonija, koji s 21 godinom i nekoliko reprezentativnih nastupa vjerojatno neće još dugo igrati u Gruziji.

Napadačku liniju predvode trojica igrača, a Ketsbaia će se vjerojatno odlučiti za dvojac Aleksandar Iašvili - David Siradze, koji je zaslužan i za sva tri dosadašnja gruzijska pogotka u ovim kvalifikacijama. Iašvili je zabio na gostovanju u Grčkoj, a Siradze je zabio Malti i Latviji.

Poput Kobiašvilija, Iašvili se proslavio u Njemačkoj igrajući za Lübeck, Freiburg i Karlsruhe, gdje se nalazi i danas, dok se 29-godišnji Siradze okušao u manjim njemačkim klubovima, a od 2009. godine predstavlja opasnost za suparnike Spartaka iz Nalčika. Moguća alternativa im je Vladimir Dvališvili iz Maccabija iz Haife, koji je među prvih 11 počeo već tri kvalifikacijska dvoboja, no nije se iskazao učinkovitošću. Jedan je nastup u kvalifikacijama ubilježio i Nikoloz Gelašvili iz Zestafonija.

"Kada bismo uspoređivali poziciju po poziciju, bili bismo bolji na svakoj od njih. Ali to treba dokazati na terenu i zato se moramo nametnuti", zaključio je hrvatski reprezentativac Niko Kranjčar.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.03.2011. u 15:37
    bez obzira kaj će gruzijci igrati 'teški bunker', ako ne pobijede, bolje da se bilić&co pokriju po ušima.
    Obrisan korisnik