Nogomet

Desetljeće obilježeno golovima

Mario Glasnović • četvrtak, 31.03.2011.
Desetljeće obilježeno golovima
Foto: EPA

Igrala se 88. minuta utakmice, semafor na kišom okupanom stadionu u Leverkusenu pokazivao je rezultat Njemačka – Albanija 1:1. Njemački izbornik Rudi Völler već se hvatao za glavu i razmišljao je kako će njemačkim medijima objasniti razloge loše igre i rezultata. S desne strane krenuo je centaršut, lopta je uz puno sreće pronašla svoj put do lijeve strane albanskog gola gdje je čekao mladi debitant i napadač Kaiserslauterna – Miroslav Klose. Bacio se na koljena i glavom postigao pobjednički pogodak koji je Elfu upisao tri boda, ali i obilježio početak reprezentativne karijere jednog od najboljih napadača njemačke reprezentacije...

Točno deset godina nakon toga Klose je upisao 108. nastup u reprezentativnom dresu. U prijateljskoj utakmici protiv Australije, Klose je ušao u igru u 72. minuti čime se broj njegovih "kapica" popeo na 108. Ovim nastupom se izjednačio s Jürgenom Klinsmannom na drugome mjestu vječne ljestvice. Prvi je bivši kapetan Elfa i aktualni trener bugarske reprezentacije, Lothar Matthäus, koji je u 20 godina reprezentativne karijere skupio okruglih 150 nastupa za Njemačku.

Klose je u 108 nastupa postigao 61 pogodak, čime zauzima drugo mjesto na vječnoj ljestvici, a prosjek mu je 0.56 golova po utakmici. Na prvome mjestu je legendarni "bombarder" Gerd Müller koji je u 62 nastupa postigao impresivnih 68 pogodaka. Müller ima još impresivniju statistiku, 1.09 golova po utakmici.

Klose je izjavio da mu rekord osobno puno znači te da se nada da će ga prestići u budućnosti: "Sad kada sam ovako blizu nadam se, a i želim srušiti taj rekord. Razgovarao sam s Müllerom o tome i rekao mi je da se neće ljutiti ako ga prestignem."

Iako mu ove sezone i ne ide najbolje u Bayernu, Klose ima velik ugled u njemačkoj reprezentaciji. U pet nastupa na velikim natjecanjima, tri svjetska i dva europska prvenstva, bio je jedan od igrača zahvaljujući kojem je njemački nogomet u svjetskome vrhu. U sljedećim redovima možete se prisjetiti na koji način je Klose svojim pogocima postao jedan od najboljih njemačkih nogometaša.

Miroslav Klose je rođen u poljskom gradu Opoleu kao Mirosław Marian Kloze. Otac mu ima njemačko porijeklo, dok mu je majka Poljakinja. Nakon što su izbjegli iz Poljske u Francusku, zahvaljujući njemačkim korijenima dobili su njemačko državljanstvo te su se preselili u Njemačku. Nakon toga je obitelj promijenila prezime u Klose. Miroslav je naslijedio sportske gene svojih roditelja, otac mu je bio profesionalni nogometaš, a majka mu je bila reprezentativka Poljske u rukometu.

Svoju nogometnu karijeru počeo je u Homburgu, a nakon toga je preselio u Kaiserslautern. Na Fritz-Walter stadionu zadržao se pet godina, u 120 nastupa postigao je 44 pogotka. Dok je igrao za Kaiserslautern zanimanje za Miroslava pokazale su Poljska i Njemačka, a Klose se ipak odlučio za Elf. Kao što ste u uvodu mogli pročitati, debitirao je 24. ožujka 2001. godine u kvalifikacijskom susretu protiv Albanije i odmah se upisao u strijelce.

Njemačka se kvalificirala na Prvenstvo u Južnoj Koreji i Japanu, a Klose je svoje mjesto u avionu osigurao golovima u Bundesligi i u prijateljskim susretima s Njemačkom. Za Kaiserslautern je postigao 16 golova te sezone, a za Njemačku je u prijateljskim utakmicama dodao šest golova. Posebno se ističe hat-trick u utakmici protiv Izraela, nakon toga njegovo se ime našlo na popisu igrača koje je Rudi Völler odabrao za Prvenstvo.

Već u prvoj utakmici protiv Saudijske Arabije u grupi E, Klose se u najboljem svijetlu predstavio svijetu. U visokoj pobjedi Nijemaca od 8:0, Klose je postigao hat-trick, a sve je golove postigao - glavom. U preostale dvije utakmice u grupi također je tresao mrežu. Zabio je po jedan gol Irskoj i Kamerunu.

U knock out fazi natjecanja Klose nije postigao niti jedan pogodak, a Njemačka je na krilima Michaela Ballacka i Olivera Kahna došla do finala. U dobro poznatom finalu Brazil je golovima Ronalda postao svjetski prvak. Il Fenomeno je osvojio Zlatnu kopačku s osam golova, a Miroslav Klose i Rivaldo su bili prvi pratitelji s pet golova.

Dvije godine kasnije, na Europskom prvenstvu u Portugalu, Njemačka je svoj nastup završila u grupi. Nakon remija s Nizozemcima i Latvijom, izgubili su od Češke i s dva boda zauzeli su treće mjesto u skupini D. Klose je bio sudionik Prvenstva, ali nije se upisao u strijelce. Jedina dva gola za Elf postigli su Ballack i Frings. Nakon debakla na Euru, kormilo reprezentacije preuzeli su Jürgen Klinsmann, a pomoćnik mu je bio trenutni njemački izbornik Joachim Löw.

Nakon Eura u Portugalu, Klose je prešao u Werder za pet milijuna eura. U svojoj prvoj sezoni na Wesser stadionu zabio je 15 golova i upisao deset asistencija u Bundesligi. Za Njemačku je postigao četiri pogotka u šest prijateljskih susreta, Nijemci kao domaćini Svjetskog prvenstva nisu igrali kvalifikacije. Iako je u prvoj sezoni bio solidan, u drugoj je bio veličanstven. Postigao je 25 golova i osvojio titulu najboljeg strijelca lige, no s Werderom je bio drugi u Prvenstvu iza Bayerna. Brojni navijači Werdera danas se rado sjećaju fantastičnog napadačkog trojca Micoud - Klasnić - Klose koji je funkcionirao sjajno.

Sjajni nastupi u Bundesligi učvrstili su ga na poziciji prvog njemačkog napadača. Njemačka je kao domaćin Svjetskog prvenstva imala visoke ambicije. Smjena generacije bila je "tiho" obavljena, a Klinsmann je uz "staru gardu" Kahna, Lehmana, Ballacka, Schneidera i Fringsa više odgovornosti prenio na Klosea, Schweinsteigera, Lahma, Podolskog...

U grupi A Klose je s dva gola napunio mreže Kostarike i Ekvadora, a u osmini finala je s dvije asistencije pomogao Lukasu Podolskom u postizanju dva pogotka. Nakon toga Nijemci su u četvrtfinalu izvukli vrlo dobru Argentinu. Pogotkom Ayale Argentinci su poveli, a u 80. minuti je Klose izjednačio rezultat. O odlasku u polufinale odlučivali su jedanaesterci. Tada je na pozornicu stupio Jens Lehman koji je zahvaljujući poznatom "šalabahteru" znao gdje će pucati Argentinci i svojim obranama je donio Kloseu i ostatku momčadi polufinalni dvoboj s Italijom u Dortmundu.

U sjajnoj polufinalnoj utakmici između najtrofejnijih reprezentacija Europe pobjednik se nije odlučio nakon 90 minuta, iako su obje momčadi imale brojne prilike. Talijani su slavili pogocima Grossa i Del Piera i prošli u finale, dok je Njemačka igrala susret za treće mjesto s Portugalom.

Talijani su u finalu osvojili naslov svjetskog prvaka sa zapaženim ulogama Zidanea i Materazzija. Njemačka je osvojila treće mjesto nakon slavlja nad Portugalcima (3:1). Klose je osvojio Zlatnu kopačku s pet postignutih golova, a zanimljivo je spomenuti da je Klose prvi Nijemac koji je osvojio ovu prestižnu nagradu nakon Gerda Müllera.

U sezoni 2007./2008. Miroslav Klose je prešao u Bayern, gdje je zajedno s Luca Tonijem i Franckom Riberyjem vratio naslov prvaka u München. U toj sezoni postigao je i osam pogodaka za reprezentaciju, pet u kvalifikacijskim utakmicama i tri u prijateljskim.

S Njemačkom je igrao i na Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj. U grupi s Hrvatskom, Austrijom i Poljskom Klose nije bio strijelac. U četvrtfinalu je postigao jedan gol Portugalcima i jedan Turskoj u polufinalu. Finalni dvoboj s Španjolcima nije bio najsretniji za Klosea, izgubili su s 1:0.

Do sljedećeg velikog natjecanja Klose nije bio u najboljoj formi, barem što se tiče klupskih nastupa. No, njegovi nastupi u dresu Elfa bili su konstantno dobri. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi sedam je puta gađao suparničke mreže.

U Južnoj Africi Klose je nastavio s postizanjem golova. Zabio je četiri pogotka čime se izjednačio s Gerdom Müllerom na drugome mjestu najboljih strijelaca u povijesti svjetskih prvenstava. Obojica imaju 14 golova na svome kontu, a jedan više ima nedavno umirovljeni Ronaldo koji se nalazi na prvome mjestu.

Najprije je postigao pogodak Australiji koju su Nijemci pobijedili s visokih 4:0. Otvorio je golijadu protiv Engleza u osmini finala, a s dva pogotka je rastužio Maradoninu Argentinu. Kao što dobro znamo, prvak svijeta je postala Španjolska dok su Nijemci opet osvojili treće mjesto pobjedom nad sjajnim Urugvajem.

Ove sezone 32-godišnji Klose ne igra vrlo dobro u dresu Bavaraca. Upisao je samo 19 nastupa i postigao četiri pogotka, no u njemačkome dresu igra fantastično. U kvalifikacijama je zabio osam golova, a dodao je i jedan u prijateljskoj utakmici protiv Italije. Stanje Miroslava Klosea može se usporediti s onim Nike Kranjčara. Obojica nemaju dovoljnu minutažu u svojim klubovima, Klose ne igra puno zbog sjajne forme Marija Gomeza, dok razlozi Kranjčarova ne igranja u Tottenhamu nisu jasni nikome, a u reprezentativnom dresu igraju sjajno.

"Klose je sjajan igrač i vrhunski sportaš. Njegovo zalaganje na treninzima reprezentacije je nevjerojatno. On uvijek daje sve od sebe i zbog toga je primjer ostalim igračima", rekao je njemački izbornik Joachim Löw.

"Još uvijek se osjećam zdravim i jakim za igranje na visokom nivou. Njemačka reprezentacija mi je kao obitelj i s velikim zadovoljstvom se prisjećam zadnjih deset godina igranja za nju. Naravno da računam na nastup na Europskom prvenstvu 2012. godine", rekao je popularni Miro njemačkim medijima.

Na kraju godine ističe mu ugovor s Bayernom, za njegovim potpisom u redu stoje brojni klubovi. I Klose je izrazio želju za kontinuiranim igranjem u reprezentaciji tako da možemo očekivati još njegovih pogodaka, posebno u dresu njemačke reprezentacije.

Bundesliga

1Bayern 620:7+1314
2RB Leipzig 69:2+714
3Eintracht Frankfurt 614:9+513
4Freiburg 69:7+212
5Bayer Leverkusen 616:12+411
6Union Berlin 66:4+211
7Borussia D. 612:11+110
8Stuttgart 615:11+49
9Heidenheim 610:8+29
10Mainz 05 611:10+18
11Werder Bremen 68:12-48
12Wolfsburg 613:12+17
13Augsburg 69:15-67
14Borussia M. 67:10-36
15St. Pauli 64:9-54
16Hoffenheim 610:16-64
17Holstein Kiel 69:19-102
18Bochum 66:14-81

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Bundesliga

1Bayern 620:7+1314
2RB Leipzig 69:2+714
3Eintracht Frankfurt 614:9+513
4Freiburg 69:7+212
5Bayer Leverkusen 616:12+411
6Union Berlin 66:4+211
7Borussia D. 612:11+110
8Stuttgart 615:11+49
9Heidenheim 610:8+29
10Mainz 05 611:10+18
11Werder Bremen 68:12-48
12Wolfsburg 613:12+17
13Augsburg 69:15-67
14Borussia M. 67:10-36
15St. Pauli 64:9-54
16Hoffenheim 610:16-64
17Holstein Kiel 69:19-102
18Bochum 66:14-81

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • johnny00831.03.2011. u 18:57
    legenda, bilo bi mi zao kad ne bi zaigrao u brazilu i probao prestic ronalda ;)
    johnny008
  • Obrisan korisnik31.03.2011. u 17:54
    Veliki napadač...
    Obrisan korisnik
  • torrente8731.03.2011. u 17:24
    Dobar napadač , ali bilo bi mi žao da nadmaši Ronalda po broju golova na svjetskim..Zapravo da ga nadmaši bilo tko, osim nekog našeg naravno..
    torrente87
  • Dalmatinac8831.03.2011. u 17:13
    Prava devetka
    Dalmatinac88
  • Obrisan korisnik31.03.2011. u 16:40
    ronaldo je bio fenomeno i niko mu nije blizu, ali ipak mi je zao sto klose nije dao koji gol vise na svijetskima.. a mogao je da nije dobio ono sumnjivo iskljucenje protiv srba pa je izostao 1 i pol tekmu... i onda odsjedio tekmu za 3. mjesto jer nije bila bitna njima
    Obrisan korisnik