Nogomet

Derbi za vrh na San Siru, Villarreal za Real

petak, 01.04.2011.
Derbi za vrh na San Siru, Villarreal za Real
Foto: EPA

Lige Petice opet su u punom pogonu. Italija će biti središte zbivanja zbog sudara Milana i Intera, a ništa zanimljivije ne bi trebalo biti na El Madrigalu.

Nacionalni su dresovi bačeni u pranje, sva sila svjetskih nogometnih zvijezda vraća se borbi za klupske boje. Engleska Premier liga nastavlja se 31. kolom, koje će proći bez velikih derbija, no s obzirom na napetost koja vlada na vrhu i dnu ljestvice, svaka će utakmica imati svoju težinu. Derbijem kola proglasili smo uvodni dvoboj na Upton Parku, gdje će sve bolji i efikasniji West Ham pokušati pomutiti račune Manchester Unitedu i preko vodeće momčadi prvenstva - kojoj će i ovaj put nedostajati kažnjeni Alex Ferguson - doći korak bliže ostanku u Premier ligi.

Korak dalje od naslova napravio je u prošlom kolu Arsenal, kojemu protiv Blackburna na Emiratesu igra samo pobjeda. U momčad Topnika mogli bi se vratiti i Cesc Fabregas i Theo Walcott, što su svakako dobre vijesti za Arsenea Wengera. Chelsea je pak probudio nadu u obranu naslova, a prema riječima Carla Ancelottija za taj podvig moraju pobijediti sve do kraja. Prva je stanica Britannia i žilavi Stoke City.

Tottenham će u goste Wiganu, Klasnićev Bolton čeka sraz s Birminghamom, a rasplet na dnu ljestvice bolje je i ne pokušavati predvidjeti, dovoljno je reći da deset klubova strahuje od mogućeg ispadanja iz elitnog društva i baš svaki ishod mijenja sliku prvenstvene ljestvice.

Nakon reprezentativnih obveza vraćamo se utakmicama španjolske Primere. Iako je 30. kolo bilo upitno zbog štrajka i očekivalo se da će biti odgođeno, španjolski sud je odlučio da se utakmice moraju odigrati. U utakmicama španjolskog prvenstva najviše pozornosti privlači dvoboj Villarreala i Barcelone koji spada u derbi kola.

Barcelona će na El Madrigalu tražiti pobjedu koja bi ih mogla približiti naslovu prvaka, a upitan je nastup Lionela Messija koji ima problema s aduktorom desne noge. Real Madrid će na Santiago Bernabeu ugostiti Sporting Gijon u čijim redovima neće biti našeg Mate Bilića koji je ozlijeđen. Mourinho će također imati problema sa sastavom budući da su upitni Cristiano Ronaldo, Benzema, Marcelo, Kaka i Gago.

U ostalim susretima Sevilla našeg Ivana Rakitića borbu za Europu nastaviti će u utakmici protiv Zaragoze. Četvrtoplasirana Valencia ide u goste Getafeu, a Atletico Madrid neće imati lak zadatak protiv neugodne Osasune. Posljednjeplasirana momčad prvenstva Hercules s novim trenerom Miroslavom Đukićem će u misiju spašavanja krenuti protiv Real Sociedada.

Registrirani korisnici kladionice expekt.com mogu potpuno besplatno gledati sljedeće utakmice:

Subota:
18:00 Real Madrid - Sporting Gijón 1.15 7.00 17.00
20:00 Getafe - Valencia 2.70 3.30 2.50
22:00 Villarreal - Barcelona 5.50 3.75 1.60

Nedjelja:
17:00 Deportivo La Coruna - Mallorca 2.35 3.30 2.90
19:00 Sevilla - Zaragoza 1.55 3.75 6.25
21:00 Osasuna - Atlético Madrid 2.60 3.20 2.65

Vodeća Borussia iz Dortmunda ostala je u posljednja dva kola bez pobjede pa joj se Bayer iz Leverkusena primaknuo na sedam bodova, stoga dvoboj Kloppovih mladića na domaćem terenu protiv čvrstog, trećeplasiranog Hannovera dobiva dodatnu težinu. Heynckes će nakon potvrde da na ljeto preuzima Bayern svoj lov na žuto-crne nastaviti kod Kaiserslauterna, pri čemu za Vragove zbog ozljede neće nastupiti Iličević.

Bayern će bitku za Ligu prvaka nastaviti protiv fenjeraša, Borussije (M), a Van Gaalu će na raspolaganju biti i Pranjić. Dvoboj hrvatskih reprezentativaca mogao bi biti viđen u susretu Hoffenheima i HSV-a, ukoliko Šimunić i Petrić dobiju povjerenje svojih trenera. Ulog je velik, vjerojatno i posljednja prilika da se uhvati vlak za Europu.

Pod posebnim će povećalom biti nastupi momčadi koje u završnicu kreću s novim trenerima. Magathov Wolfsburg na svom terenu dočekuje Daumov Eintracht, dok Rangnick Schalke vodi na neugodno gostovanje kod St. Paulija, koji se grčevito bori za ostanak u ligi. Zanimljiv će biti i dvoboj uglednih imena iz donjeg doma, Werdera i Stuttgarta.

Ovo kolo Serie A donosi čak tri velika derbija, od kojih je dakako najvažniji milanski derbi della Madonnina, ogled vodećih Milana i Intera. Rossoneri s dva boda prednosti na crveno-crno obojenom San Siru dočekuju gradskog rivala, koji se nada pobjedi i preuzimanju samog vrha ljestvice. Milan je u posljednja dva kola upisao dva vezana kiksa, remi s Barijem (1:1) i poraz od Palerma (1:0) te je tako istopio gotovo svu prednost ispred crno-plavih.

Dodatni udarac za Milan je odsutnost kažnjenog Ibrahimovića, koji je u prvom derbiju sezone svojim pogotkom donio pobjedu Rossonerima. Kod Intera će izostati kažnjeni Lucio. Drugi po važnosti derbi ovog kola je ogled Napolija i Lazija, trenutno treće i pete momčadi prvenstva. Napoli sa samo jednim bodom zaostatka za Interom strpljivo čeka svaki kiks vodećih i nada se proboju prema samom vrhu.

Lazio je u nekoliko posljednjih kola usporio i spustio se na peto mjesto, no s nova tri boda ponovno bi se ubacio u konkurenciju za Ligu prvaka. Još jedan ogled (posrnulih) divova na rasporedu je u nedjelju, Roma na Olimpicu dočekuje Juventus. Momčadi trenutno drže šesto i sedmo mjesto, prilično su nezadovoljne ishodom ove sezone i traže pobjedu koja bi ih lansirala što bliže zoni Lige prvaka.

10 je utakmica ostalo do konca sezone, a Lille najbližem pratitelju Marseilleu bježi četiri boda. Navijači Lillea od 29. kola imaju velika očekivanja: na Metropole stiže Caen koji je u Lilleu u 11 gostovanja slavio tek jednom (1991.), u posljednjih pet Lille ih je pobijedio četiri puta, Normandijce dočekuju bez ozlijeđenih i suspendiranih igrača, a u posljednja su tri kola nanizali Rennes, Nancy i Sochaux.

S druge strane Marseille čeka hod po trnju. Olympique gostuje kod svog bivšeg igrača Vedrana Runje na terenu na kojem su od posljednjih šest gostovanja izgubili triput (prošle sezone 0:1), a na pobjedu čekaju od 2003.

Runjin oporavak od ozljede butnog mišića zadobivene u utorak na St. Denisu protiv Francuske teče i brže nego se liječnička služba Sang et Ora nadala i hrvatski će reprezentativac biti u startnih 11, a iz početnog sastava iz kola u kolo ne izlazi ni Dejan Lovren. Tako je i za gostovanje Lyona u Nici.

Lavovi koji su nanizali sedam utakmica bez poraza u Nici nikad ne znaju što očekivati: prošle su godine potopljeni s 1:4, prije dvije sezone pobijedili su 3:1, a prije tri su odigrali neriješeno (0:0).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.04.2011. u 11:39
    to si neku dojavu iz španjolske imo a?? hahahah
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.04.2011. u 11:39
    jesi majstore
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.04.2011. u 20:00
    I jesam bio u pravu?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.04.2011. u 22:39
    Mogao bi i Real kiksat protiv Gijona
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.04.2011. u 20:21
    igrač mjeseca ožujka u engleskoj je david luiz.kakva igračina,kapa dolje.milan-inter,tekma i pol.nadam se da bude barem 3:3 :)
    Obrisan korisnik