Košarka

Subotić im ne Leži

Piše:Bernard Jurišić • ponedjeljak, 25.04.2011.
Subotić im ne Leži
Foto: Duje Bonačić

Srđan Subotić i Robert Lež priredili su pravi show u završnici utakmice između Zaboka i Splita, ali 8. kolo Lige za prvaka u potpunosti su obilježili vanjski igrači. Car je donio pobjedu Zadru, Bogdanović Ciboni, a centri su se očito ranije počeli spremati za Uskršnje blagdane...

Split je u Bedekovčinu stigao nakon dva poraza od Zagreba i Zadra, tražeći pobjedu koja bi ga vratila na kolosijek borbe za doigravanje. Pobjedu su iščupali, ali nimalo lako. Zabok je protiv "žutih" bio najbliže pobjedi od svih dosadašnjh osam pokušaja u Ligi za prvaka.

SPORTNETOV NAJBOLJI IGRAČ LIGE ZA PRVAKA - TRENUTNI POREDAK

1. Marko Car (Zadar) - 19
2. Alexander Renfroe (Zagreb CO) - 13
3. Bracey Wright (Cedevita) - 10
4. Josip Sobin (Split), Marijan Čakarun (Borik Puntamika) - 9
5. Luka Žorić (Zagreb CO), Bojan Bogdanović (Cibona) - 8
6. Andrija Žižić (Cedevita) - 7
7. Krunoslav Simon (Zagreb CO) - 6
8. Jure Škifić (Borik Puntamika), Srđan Subotić (Split) - 5
9. Damjan Rudež (Cedevita), Ante Delaš (Alkar) - 4
10. Mario Kasun (Zagreb CO) - 3
11. Ivan Mimica (Split), Marino Baždarić (Cedevita), Robert Lež (Zabok) - 2
12. Josip Blajić (Alkar), Toni Katić (Split), Ante Grgurević (Split), Ive Ivanov (Zadar) - 1

Gosti su sredinom treće četvrtine imali 15 poena prednosti i ništa nije sugeriralo kakvu će uzbudljivu završnicu gledati malobrojni gledatelji. Robert Lež je na svojim leđima doveo Zabok do egala, ali u sjajnom završnom dvoboju sa Srđanom Subotićem ipak je ostao "kratkih rukava". Pošto im je u prvom ogledu u Bedekovčini ove sezone ukrcao 20, a u drugom 30, može se reći da Subotić Zabočanila ne Leži.

Cedevita nije imala problema u Sinju, koji je opet proživljavao košarkašku feštu. Puna tribina ŠSD Sinj pozdravila je trećeplasiranu momčad ovogodišnjeg Eurokupa, koja je odigrala taman koliko joj je bilo dovoljno za mirnu pobjedu i produžetak niza nepobjedivosti u ligi.

Cibona je uzvratila Borik Puntamici za neugodan -23 poraz u Jazinama i sačuvala poen viška u međusobnom omjeru koji može biti ključan za četvrtu momčad za doigravanje. Bojan Bogdanović pogodio je ključnu tricu u posljednjem Ciboninom napadu za dovoljnih +24, a čovjek koji je bio najzaslužniji za "gaženje" Cibone u Jazinama, Marijan Čakarun, u Draženovom je domu bio potpuno indisponiran.

Utakmica kola

Zadar je pobijedio, čak i pregazio Zagreb i najavio kako nema namjeru tek tako prepustiti Cedeviti i Zagrebu borbu za naslov prvaka. Od samog početka zadarska je momčad zagospodarila parketom Krešinog doma i nastavila "mljeti" do kraja, a ono što je posebno zanimljivo - radila je to praktično samo s pet igrača (Car, Batur, Marčinković, Brown, Ivanov).

Pino Grdović očito je u zadarskoj momčadi probudio nešto što prethodni treneri nisu uspijevali, jer igrački oslabljeni Zadar u Ligi za prvaka gotovo je neprepoznatljiv u odnosu na mlak dojam i loš rezultat u prvom dijelu sezone. Posebno raduju značajan napredak i minutaža Batura i Marčinkovića.

Igrač kola

Srđan Subotić u Zaboku je odigrao jednu od svojih najboljih predstava u karijeri. 18 poena u završne tri minute doseg su vrijedan divljenja, suigrači su osjetili njegovu "vrućinu" i sve što je tražio od njih bilo je da mu izvedu loptu ispod koša. U tom periodu ubacio je dvije trice i čak 12 od 14 slobodnih bacanja i utakmicu završio s 30 poena, 4 asistencije i 3 skoka. I još važnije - donio pobjedu svojoj momčadi.

Petorka kola

Srđan Subotić (Split) - 30 poena, 4 asistencije, 3 skoka (5)

Robert Lež (Zabok) - 30 poena, 3 asistencije (2)

Marko Car (Zadar) - 23 poena, 4 asistencije, 3 skoka, 4 osvojene lopte (4)

Bojan Bogdanović (Cibona) - 28 poena, 5 skokova, 3 osvojene lopte (3)

Ive Ivanov (Zadar) - 12 poena, 10 skokova (1)

Zanimljivost kola

"Kad centri prolupaju", pisali smo u Dnevniku 6. kola kojeg je obilježila visoka linija. Ovog puta centri su bili promatrači, a u glavne uloge promovirali su se oni niži. Protivničke koševe "bombardirale" su vanjske linije pobjedničkih momčadi, pa smo u reket petorke kola poslali krilnog centra Zadra Ivu Ivanova, iako je Pavle Marčinković imao bolju statistiku (15 poena, 8 skokova, 3 asistencije, 3 osvojene lopte).

Ovog smo puta napravili i iznimku ne postavivši u petorku kola nikoga s utakmice Alkar - Cedevita, jer ni jedan igrač nije dramatično obilježio taj dvoboj (Hrvoje Kovačević je bio najbliži s 18 poena i 7 skokova). Umjesto braniča Cedevite odlučili smo ipak nagraditi Zabokovog Roberta Leža, koji je s 30 poena skoro sam dovukao svoju momčad do pobjede protiv Splita. Bili su to prvi bodovi za nekog od igrača Zaboka.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.04.2011. u 15:14
    Leža u reprezentaciju!
    Obrisan korisnik